Zvedavé otázky okolia na dojčenie
Ahojte, viem,že sa tu riešia oveľa dôležitejšie veci ako moja otázka,ale aj tak ma zaujíma Vás názor. Mám 4 mesačného synceka,ktorého som kojila takmer 4mesiace, aktualne je asi tyzden už len na UM,nakoľko tvorba mojho mlieka sa postupne znižovala,až odišlo úplne...A každého koho stretnem na ulici(myslím tým najmä ľudí, čo ma poznajú z videnia a s ktorými som nikdy nič súkromné nerozoberala) mi v rozhovore polozia ako prvú otázku to, či kojim...👀Príde Vám to normálne? Ja nemám problém sa s ľudmi normálne baviť o všelijakých veciach, som dosť veľký extrovert, ale toto príde divne už aj mne. Čo koho zaujíma, ako krmim svoje dieta?Najma otázka kojenia mi príde od cudzích ľudí dosť intímna-minule sa ma to opýtal 55rocny kolega,ktorého som stretávala iba na chodbe a okrem toho,že vedel, že som bola tehotna(nakoľko sa to nedalo nevšimnúť😀,o mne nevedel vôbec nič-keď ma stretol,tak po otázke, ako sa dari malému, sa ma spýtal, či kojim...a ja som sa nestačila čudovať..to,že mi to vadí,nesúvisí s tým, že už nekojim, ale naozaj každý jeden sa ma to hneď pýta. Samozrejne je úplne iné, ak to rozoberám so známymi alebo kamarátkami..Alebo je to normálne a ľudia si neuvedomujú, že to môže byt pre niekoho nevhodne?
@29simona29 To, že si to nechcete priznať, lebo ste hrdá, je druhá vec.
Podla mna precitlivena niesi,je to tvoja osobna vec a ja sa kamosiek ani nepytam ci koja ako dlho a casto,nezaujima ma to,skor sa ich opytam ci je ich babatko zdravucke ci maju uz ockovanie za sebou a taketo veci,no a teba ak sa niekto opyta ci kojis mu odpovedz rozumnejsie,ze je to tvoja vec a ver mi,uz sa ta to neopyta 😁 co kazdeho potom ci kojis,ci kakas sa ta neopyta nikto???Nema o com rozpravat,tak trepe somariny.Nevadi,ze davas Umelu vyzivu,prve tyzdne je zaklad mat materske pre imunity a to si svojmu babatku umoznila 😉
@evittam úplný súhlas!!!!!!presne rovnako to mám aj ja..ale niektorým to je zbytočne vysvetľovať...myslím, že každá sme najlepšia matka pre svoje dieta a hrať sa na nejakú “dokonalosť” podľa toho to najdlhšie dojčí mi príde odveci...
@29simona29 aj mne to pride, ze sa na to pytaju tí, ktori rychlo nevedia o com hodit rec. Mna osobne vytacalo a prislo mi krajne nevhodne, ked sa ma ludia v tehotenstve pytali, či je vsetko v poriadku, ked mam podla nich malé brusko🙂 no odbornici🙂 takze klud
@asia83 najradšej mám to,keď druhí ľudia,čo ma v živote nevideli a nepoznajú,vedia,ako sa citim...za to,že vy máte mierku “dokonalej matky” podľa dĺžky dojčenia neznamená, že to ma každá-svoje dieta milujem najviac na svete, asi ako každá matka, ale ako som prestala kojiť mi veľmi odľahlo- citim sa lepšie fyzicky aj psychicky, ako vravím,moje dieta je maximálne spokojne a šťastne, žiadne zdravotné problémy, od 3.mesiaca spinka celu noc a vyrastá v kompletnej milujúcej rodine- a to je mohol cieľom. Ak pozriete ešte raz môj úvodný príspevok, je tam napísané, že tieto otázky mi vadili,aj keď som dojčila-takze ešte raz, necítim sa ani menejcenna, ani nedokonalá, ani nemám pocit zlyhania- práve naopak, som hrdá na to, že som vytvorila podľa mna tie najlepšie podmienky pre zdravý vývin mojho dieťaťa- venujem sa mu,som šťastná a vyrovnaná mamička,ktorá sa realizuje aj inde ako len doma, mám milujúceho manžela, maly to cíti a preto je taký spokojny! Ak je niekoho cieľom dojčiť roky,nezazlievam to,každá sme ina,ale nesúďme podľa seba druhých..
Keby sa mna opytali:kojite sa?asi sa nahlas zasmejem a poviem,nie dakujem za opytanie.V mojom veku uz prijmam normalnu stravu.
Co sa tyka dojcenia,nedojcenia a psychologickych rozborov ake tu uvadza asia83,no presne kvoli takym lidom uz nikomu nic nehovorim.Namiesto toho,aby si dali do poriadku seba alebo si nasli nejake hobby,rypu sa v ludoch a fabuluju chujoviny.Asia83 ma asi malo toho co robit,tak ma cas na to aby sa rypala v druhych.
Ked ja vidim male dieta ako sa mi prihovara,prihovorim sa mu,ak je do dojca a matka sa prihovori,max sa opytam ake je stare,pochvalim,nununu a odhadzam a na kojenie sa nepytam.Aj ja mam male dieta,nastastie ludia sa mna na sprostosti nepytali.Tiez babo vacsinou pochvalia a odidu.Neriesia.Vdaka Bohu, v okoli mam ludi na aspon takej mentalnej urovni,aby mi nekladli sukromne otazky.
@29simona29 Ale prosím ta...Ty si to len nechceš priznat a ja som z tych menej chapavych.😁😉 Niekomu uz mlieko udiera na mozog, bohuzial.
@evittam 😂😂😂😂ako jednu z výhod krátkeho dojčenia som zabudla podotknúť,že mne mlieko nestihlo udrieť do hlavy-aspoň niečo,keď už moje dieta bude cely život doplácať na nedostatok mojho mlieka😉
@29simona29 Ale akoze nie? Ved ty sama nevies ako sa citis a nevieš si priznať,ze si nedokonala,.....
Robíte z komára slona. Ja som si o tom, prečo nekojím, pokecala vo výťahu cestou na desiate poschodie s dôchodkyňou, ktorú som videla prvý krát :D Netreba byť tak útlocitný. Nemyslím si, že by tvoje kojenie tých ľudí nejak špeciálne zaujímalo, len nevedia, čo iné sa spýtať čerstvej mamičky. Mne sa s inými ženami kojenie rozoberať nechce, lebo to už mám za sebou, tak sa pýtam na nočný spánok dieťaťa, to im tiež možno lezie na nervy. Ale zamysli sa, o čom sa asi tak dá rozprávať pri malom bábätku. Veď iba spia, papaju a kakaju, z pohľadu cudzích ľudí. Tak sa na jedno z toho zo slušnosti opýtajú. Mňa skôr dostáva otázka, či mi muž doma pomáha 😃
Kojenie je intímna vec. Vôbec nie je podstatné, že je to prirodzené a ľudské. Je milión ďalších vecí, ktoré sú prirodzené a ľudské, ale patria do osobnej sféry človeka a nie sú vhodné na debatu s cudzími ľuďmi.
Či tá žena naozaj kojí alebo nekojí - nie je podstatné. Jednoducho to nie je otázka do pléna, ktorú mám vešať na nos zvedavému okoloidúcemu. Ale posúdenie vhodnosti takéhoto dotazovania závisí asi od samotnej matky. Niektoré nemajú problém kojiť dieťa na verejnosti, niektoré by na verejnosti nekojili, niektoré by nekojili ani pred ľuďmi, ktorí im nie sú veľmi blízki (svokra napr. 🙂. S tým súvisí možno aj vnímanie intimity kojenia a ochota informovať ostatných o kojení.
Márišku, ešte aj starý páprda sa ide dotazovať, spadla by som z nôh, reku či dobre počujem - koľko detí on odkojil? Chápem autorku témy, že sa jej táto netaktná všetečnosť zdá cez čiaru (nielen od starého páprdu, celkovo od ľudí, ktorí jej nie sú blízki).
@29simona29 ako sorry, ja som obe deti kojila(9mesiacov a 2,5 roka), a mlieko mi na hlavu neudrelo, tiež vyrastajú v kompletnej rodine, sú zdravé, ak nepočítam bežné detské choroby a necítim sa ako Xena len vďaka tomu. Ak ti to vadí, povedz dotyčnej osobe, nech sa tá na to nepýta a zhasla fajka. Na kieho elementa sú potom na koni niekoľko stranove diskusie, kde sa niektoré predbiehate a dokazujeme, ako ste dobré.... Hoc by si mu kozie mlieko dávala, nám ostatným to môže byť laurtjedno.... Mňa sa otázky kojenia pýtali tak maximálne príbuzní a známi, ale nemala som problém hovoriť o Tom ani v čakárni u pediatricky. Každá sme nastavena inak, každej sa iné dotkne, ak to nepovieš, tak to tí druhí nemôžu vedieť
@thoughtfulweirdo No vidis. Kazdej sa zda ako sprostost sa spytat nieco ine.😉 Ty si pokecas s cudzou osobou o dojceni, ja uplne o niecom inom a Zuza odvedla tiez o inom.
Ja by som len dala odpoved nie a mala by som 😀😀😀
Mna udivuje taky postreh na taku otazku, kojace matky nemaju problem kojit na verejnosti, ale maju problem s jednou otazkou, hm😑
@29simona29 toto je asi zrejme otazka typu ako najlahsie vytocit matku dietata. Ja som taketo obdobia -a kojis?- zazila 2*. Ked som odpovedala ano- tak dokedy a ked nie tak -preco ved to je najlepsie najlacnejsie a naj neviem co. Ked som pri 2.chytila uz nervy na tuto otazku,zacala som odpovedat rovnako - a vy na wcko chodite? A milujete sa s manzelom/manzelkou? A bolo doriesene. No co koho do toho! Ja aom.mlieko v pboch pripadoch stratila po prichode z nemo lebo som stresak...
@danielahamar zrejme narážaš na mňa. V tom prípade odporúčam prečítať ešte raz a porozmýšľať. Mňa udivuje taktiež, ako sa dá vyvodiť takýto záver z môjho príspevku.
Tak viete..teraz sa strasne propaguje kojenie na verejnosti, matka s prsnikom von, vraj je to predsa 'prirodzene' a tak..takze podla toho mozno niektorym ludom logicky vychadza, ze matkam nie je neprijemne, ze sa na to pytaju, kedze im nie je neprijemne, ze ich pri tom vsetci vidia 🤔
pre istotu napíšem "polopate": Narážam na to, že žena, ktorá kojí na verejnosti, príp. pred širšou rodinou, známymi - možno nemá problém rozprávať o kojení aj s ľuďmi, ktorí sú cudzí, príp. jej nie sú blízki. A naopak žena, ktorej nie je príjemné kojiť pred inými ľuďmi - tej možno skôr vadia otázky cudzích ľudí, týkajúce sa jej kojenia. Hádam to takto postačuje. Taktiež pre istotu uvádzam, že táto dedukcia je zovšeobecňujúca, určite sa nájdu na svete ženy, pre ktoré to neplatí.
@evittam ..,,grckáme"...☺
@evittam aj tak mam pocit ze som zlyhala a este kazdy trafeny na ulici sa ma to opyta.. vidim tie ksichty a este tie poznamky drbnut* -“ no ale to je škoda, ja som kojila rok”....alebo: “ a čo teda ste na sunáááre?” s takym tonom pripečenym.
Si tak myslim kolkokrat ze nie, o vode sme. Ach, nie si zo zapadneho slovesnka okolie trnava? tu su taky hyper moderní, premúdrelí ludia až no.
@29simona29 alebo vrcholom, že chlapi ti ešte aj kuknu na cecky pri tej otazke. alebo idem po ulici s kočarom a kukaju mi na kozy. si myslia ze to neviidm. Je to nechutne....
@momoika nežiadúco premúdrelé sú tie, ktoré súdia druhých a vedia ako sa cítia-a ešte majú potrebu ich o svojom názore presviedčať-nemám ale pocit,že je to prípad evittam. A príde mi veľmi prízemné riesit, kto je z akého kúta Slovenska.
@momoika presne to bol prípad mojho obstarozneho kolegu,ktorý sa ma to opýtal v rýchlosti na schodoch a pozeral pritom na prsia-či sú väčšie alebo nie-proste zo strany chlapov mi to príde totálne uchylne, nemôžem si pomôcť...
Pride mi to uplne normalne ak sa o to zaujima zena. Ak cudzi chlap,tak to uz je divne. Ja som sa to tiez pytala kamosiek,hoci ja sama som kojila kratko,tiez kvoli nedostatku mlieka. Mna to skor zaujimalo v tej suvislosti,ci jej babo prespi celu noc,ako pribera,ci sa ona vyspi a pod. Zas ako uprimne..vsetky dobre vieme,ze ten prvy polrok je aj tak len o mlieku,grckach,plienkach a kolikach,tak sa asi nebudeme bavit o traktoroch😂

@29simona29 ja ta nahodou chapem. Pri prvom synovi mi to az tak nevadilo, to som dojcila dlho, teraz pri dcere mi to od cudzich vadi a zvyknem sa opytat "preco sa ma na to pytate?" 🙂 je to sranda, ked potom kukaju.. no ked totiz poviem nie nedojcim, tak sa vacsina hned zacne vrtat, ze preco a blabla, a co ich do toho? To je moja vec. Tiez sa ich nepytam, ci pravidelne masturbuju.