Zvedavé otázky okolia na dojčenie
Ahojte, viem,že sa tu riešia oveľa dôležitejšie veci ako moja otázka,ale aj tak ma zaujíma Vás názor. Mám 4 mesačného synceka,ktorého som kojila takmer 4mesiace, aktualne je asi tyzden už len na UM,nakoľko tvorba mojho mlieka sa postupne znižovala,až odišlo úplne...A každého koho stretnem na ulici(myslím tým najmä ľudí, čo ma poznajú z videnia a s ktorými som nikdy nič súkromné nerozoberala) mi v rozhovore polozia ako prvú otázku to, či kojim...👀Príde Vám to normálne? Ja nemám problém sa s ľudmi normálne baviť o všelijakých veciach, som dosť veľký extrovert, ale toto príde divne už aj mne. Čo koho zaujíma, ako krmim svoje dieta?Najma otázka kojenia mi príde od cudzích ľudí dosť intímna-minule sa ma to opýtal 55rocny kolega,ktorého som stretávala iba na chodbe a okrem toho,že vedel, že som bola tehotna(nakoľko sa to nedalo nevšimnúť😀,o mne nevedel vôbec nič-keď ma stretol,tak po otázke, ako sa dari malému, sa ma spýtal, či kojim...a ja som sa nestačila čudovať..to,že mi to vadí,nesúvisí s tým, že už nekojim, ale naozaj každý jeden sa ma to hneď pýta. Samozrejne je úplne iné, ak to rozoberám so známymi alebo kamarátkami..Alebo je to normálne a ľudia si neuvedomujú, že to môže byt pre niekoho nevhodne?
@terezka1947 hlavne si myslim, ze ludom tato otazka prekaza prave z dovodu, ze sa defacto ludia pytaju na prsia zeny.. nepamatam si ci sa ma to niekto spytal (ja mam strasnu pamat) ale viem si predstavit, ze by mi tiez bolo dost neprijemne, keby sa 50r kolega pytal ci svoje dieta krmim prsami.. pre tie prsia to je intimne.. bezne otazky by nemali byt intimne..
@vevesh moja kamoška bola na Slovensku a keď sa jej pýtali na kojenie, jej to práve prišlo veľmi milé 🙂 keď mi to rozprávala tak štýlom že akých máme doma milých ľudí, že sa o takéto veci zaujímajú 🙂
tiež mi to príde ako normálna otázka-máš malé dieťa tak ako je, spí a podobné to je taká klasika.najhlúpejšiu otázku čo som dostala keď som bola tehotná je : to ste asi neplánovali, že? a prečo si si to nechala? na toto by ste ako slušne odpovedali? 😀
@jana_eyre tak....po pravde,mne to.divne nepride...a asi ani nijaky muz sa ma na to nepytal
Ale ok,beriem,moze to prist neprijemne niekomu
Ono,vela mozno zalezi od autora otazky....lebo aj obyčajný pozdrav od neorujemneho cloveka nue je nic moc
@jana_eyre presne tak,si to vystihla!!!!
@terezka1947 ja nie som precitlivelá na slovenske nastrelové témy ako ty píšeš, zažila som ich dosť, ked ťa na schodoch chytá kolegyna za brucho, že konečne si tehotná a podobne po tescu huláka, beriem ako kolorit. potom nevidí, že si v šiestom mesiaci. ja sa bavím, ale chápem aj tých, ktorým to ubližuje a sama sa tak nesprávam, ked ma niekto vätšie brucho, čakám a nehukam, že konečne si tehotná, mám aj ine temy na nastrel, varenie, počasie, choroby?
@adsumus tak toto nie je o Slovensku,ale o konkretnych hlupych ludoch...pretoze ja som.ani.svagrinu,ci super kamosky.za brucho.si.nedovolila chytat...a naco aj...
Dokonca ani mne sa to nikto nepytal
Nemam negativnu.skusenost v tomto smere,preto.mozno nevidim.problem....ale ok,beriem...su ludia,kt.dokazu riadne otravit dem co.i len otazkou
@terezka1947 ja to beriem v pohode, ale nie som taka a nerobím to. nevypytujem sa osobne otázky a učím to aj drobca, zdravotný stav, financie,orientácia,vyznanie a tak dalej nie su predmetom spoločenských diskusii.
@zlotazla na tak uz naozaj hlupu poznamku by som mala jedinu odpoved: ja ti ani neviem, prislo mi to ako skvele dobrodruzstvo. Vies, tehotna som este nebola. Reku vyskusam a uvidim. (A nasadila by som k tomu nieco ako siroky americky infantilny usmev naivnej -nastky. Hned by im doslo, aku hlupost sa prave spytali.)
Ja som sa zas vydala brutal narychlo. Lebo sa nam to chcelo mat hned vybavene a rychlo. Nebyt maleho farskeho pozdrzania, bolo by to takmer aj do tyzdna. A kazda jedna navsteva potom zacinala tym, ze som otvorila dvere a vsetky pohlady sa mi zapichli hned na brucho. Po pol roku to nevydrzali a pytali sa, ci som teda tehotna, a preco sme sa vobec teda tak rychlo brali. 😀😀😀 Kralovsky som sa na tom bavila. 😀
v zivote sa pocita len humor a dobre pocity. Treba si to vediet urobit vsade, kde sa da (ale slusne). Zivot je kratky na riesenie nevhodnosti inych. 🙂
(Teraz myslím vseobecne) ...mne sa len páči čo všetko dokáže niekomu vadiť...😊 ale na fóre so stovkami cudzích žien sa tu rieši fakt úplne všetko 😇 otázky typu pôrod, kojenie a pod proste patria k životu ženy (ľudí)...nechapem ako môžte tvrdiť o neinteligentnosti ľudí 😏keby sa vas absolútne nikto z tých pre vás ,, cudzích,, ľudí absolútne napýtal na vaše dieťa, ani by sa naň nepozreli, tak by ste zase riešili, presný opak...
To máte aj ako keď si kúpite nové auto 😝😄vtedy tiež každý rieši, cenu, spotrebu a bla bla...proste to k tomu patrí...
Treba sa povzniesť a brať život nie tak tragicky...😊
Mimochodom kojím vyše 2 rokoch (vždy a všade) takže na otázky typu ,, ešte,, ,,do kedy,, som fakt zvyknutá, ale nikdy som sa nezamýšľala či je to vhodné či nevhodné...proste to tak má byť 😊🍀👍
Beriete sa prilis vazne, aj tie co koja, aj tie co nekoja 😂 materstvo, obycajna otazka, taka ista ako ked vidia velke brusko a padne otazka ci uz mate vybavicku. Finito. Nic intimne za tym netreba hladat, nik sa vas nepytal, ci ste uz mali po porode sex 😂
@moonlight1210 ja som povedala, mame prebytok penazi a cez deti sa ich snazime zbavit ( bola to byvala kolegyna z prace ) 😀 a od vtedy ju mam zaradenu do kategorie, ehm 😀 asi nebola otazka co by mi inak vadila, pohlavie sme nechceli vediet tak max kolegyne si pytali cislo na mojho doktora, vybavicka v neutralnych farbach ale kazdemu to inak prislo mile 🙂
@karajazviny jasné, ženská v nákupnom centre s vytasenými prsiami, ktorá dojčí dvojročné dieťa je fakt ok :D :D
@extempore hmm, gratulujem k vytaseným prsiam 😏
Ja som kojila len ciastocne a to 3 mesiace cca..Tato otazka mi vadila vzdy a presne..od tych ludi,co sa im fakt nemam chut spovedat,zaznievala casto.Vzdy som mala taku chut im nieco povedat ,nech sa uvedomia,no vzdy som slusne odpovedala ano prip.nie,zalezi,kedy sa pytali..dokonca pani suseda tuto otazku za mnou kricala,ked som s nou uz dorozpravala a bola takmer z dohladu.Ludia to asi povazuju za prvu vhodnu otazku,no neuvedomuj si,ze mamicka mozno nekoji a nie je jej prijemne o tom hovorit..najma,ked vela ludi tuto pikosku s radostou posle dalej inej susede a komu sa da..jasne,ze na tom nic nie je,ale co niktora z nich nebola matkou?Vsetky kojili stopercentne 1 rok?Pochybujem a prave preto by sa poniektori mohli trocha vcitit ,proste byt empatickejsi a menej prostoreki.Teda uzatvaram..nepride mi to ako vhodna otazka od cudzich ludi.
mam dve dcery...ked som bola druhykrat tehotna, jedna pani sa ma opytala co to bude...videla, ze prve mam dievcatko... povedala som, ze tiez dievcatko... a ona tak lutostivo... nevadiii...len som sa usmiala a neriesila som...
@29simona29 čo ja viem? Myslím, že máš práve problém povedať, lebo si dojila relatívne krátko, ináč ni myslím, žeby si odpovedala hrdo, že áno dojcim. Neni to tým?
@sono2 ty si zase ďalšia a jedna z tých, čo vie lepšie ako sa citim, a čím to je, ako ja sama...Myslím,že som to tu už vysvetľovala veľakrát a veľa žien so mnou len súhlasí, tak ja len pre istotu ešte raz-NIE, nie je to tým, že som kojila krátko a preto by mi to vadilo- a už vôbec nezávidím ženám, ktoré kojili dlhšie ako ja- s touto situáciou som úplne spokojná a vyrovnaná a žiadna matka, ktorá kojila kratšie alebo nakojila vôbec nie je ani nedokonalá, ani horšia, ani menejcenna-tot môj názor!!!!! A na hrdosti by to absolutne neubralo, ja som hrdá na plno iných zmysluplnejšich veci, čo sa tykajú mojho dietata-okrem toho,nemám problém odpovedať, nie, už nekojim, kojila som 4mesiace- tiež to hovorím s hrdosťou-problém mám s niečim iným, ale to by som sa zase len zbytočne opakovala- ak by ste čítali lepšie môj úvodný príspevok- problém som s tým mala,ak keď som ešte kojila! Peknú nedelu Vám prajem☺️
Mne osobne nevadila otázka či kojím. Mne skôr vadila otázka, ktorá nasledovala hneď po nej, keď som odpovedala že nekojím. Pretože min.50% ľudí sa ma opýtalo "Prečo?".
@29simona29 no ved dobre, len som sa opýtala, či to nieje tým. Áno pýtajú sa to ľudia aj mňa sa pýtajú. Neviem načo zakladas diskusiu na verejnom fóre, keď chceš počuť len to čo si ty myslíš.
@sono2 ja som sa ale nepýtala na to, preco mi ta otázka vadí, ale na to, preco sa to všetci pýtajú a preco ich to zaujíma- či to je normálne z pohladu druhých-preto ta diskusia...
@sono2 No ja teda kojim vyse roka, ale keby sa ma to niekto opytal, rozhodne by som nemala potrebu to HRDO hlasat..alebo este lepsie su tie tricka" ano, este kojim"..a co tak si vytetovat na predlaktie kojila som...alebo nech uz to ma tie spravne grady..kojila som do samoodstavu..jeeeeeee....ja teda neviem, na jednej strane je to taaaaak straaaasne prirodzenee..ale niektore by asi cakali rovno medaile...ale k otazke..ja si tiez myslim, ze mozno ani nevadi ta otazka..ako to,ze povacsine sa v ton ludia lubia nimrat..ako aj v tejto diskusii..to je ako by som sa niekoho nezavazne opytala, kde pracuje..a on, ze co ja viem na poste...a ja na to, cooo a to ste nestudovali VS? a preco nerobite vo velkej firme, tam sa da tak krasne zarobit...ale to uz samozrejme vacsine ludi pride maxinalne neuctive vsakze
@29simona29 zaujíma ich to len aby mohli ohovárať a roznášať pletky, poznáme to všetci, to je taka panička, ona nekojí, asi aby si prsia nezničila blabla, tetky.
Ospravedlňujem sa dopredu za dlhší komentár :D .
Tá otázka sama o sebe, či žena kojí, by tak samo o sebe nevadila, ako to, že sa ma to minulý rok pýtala pomaly každá druhá osoba na ulici, susedia, ľudia , čo ma poznali len z videnia, pomaly predavačka v obchode..., a kedže som o mlieko prišla veľmi skoro a dosť ma to aj trápilo, bolo to dosť nepríjemné ešte aj z toho dôvodu, že akonáhle som odpovedala, že nekojím - tak som dostala siahodlhú prednášku prečo sa kojiť musí, že svojmu dieťaťu odopieram výživu, že mu bude dačo chýbať, že som lenivá/pohodlná, že som sa málo snažila rozbehnúť kojenie, atď., a často dosť s takým tónom odsudzujúcim, a medzi riadkami, že som hrozná matka lebo nekojím, plus odsudzujúce pohľady niektorých, málokto po odpovedi, že nekojím sa ma opýtal prečo...väčšina hneď spustila monológ.
A táto otázka ma dorazila už úplne od cudzieho chlapa, s ktorým som sa sa stretla 1x v živote pred Billou - on práve vychádzal a ja som šla s malou práve dnu - to bola posledná kvapka u mňa. Ja sama som sa tým trápila, že nemám mlieko, ale tí ľudia ma proste deptali ešte viac. Takže áno, keď majú aj iné ženy takéto skúsenosti s touto otázkou ako ja, tak sa netreba diviť, že ženy, čo nemali to šťastie kojiť bábo, reagujú na túto otázku niekedy až prehnane, alebo sa ju snažia ignorovať, že im tá otázka vadí, pretože vedia, čo bude nasledovať, keď priznajú, že nekoja, alebo že majú málo mlieka, tak musia dokrmovať um.
A podľa mňa sa to ľudia pýtajú preto, že im to do podvedomia vryla tá neskutočná tlačenka - propagácia kojenia za každú cenu pomaly. Zo všade to ide - časopisy, noviny, rádia, tv, internet, billboardy....takže ako prvé keď uvidia mamičku s malým bábom, tak sa pýtajú či kojí, bez ohľadu na to, aby si najskor uvedomili, že nie každá žena môže alebo chce kojiť, a že sú na to často vážne dôvody, prečo nekojí. No málokomu stačí jej odpoveď - áno/nie a začnú do toho rýpať - a toto je ten hlavný problém. Ja neviem, nemôžu sa radšej miesto toho opýtať, či bábätko dobre papá, spí?
@alice.jant no mne to smiesne nepripada,ze sa ma pytala ohladom mojho sexualneho zivota.znama ktora sa mi roky neozvala,za na plnu hubu zacne vypytovat na sex,skusanie a ine intimity.Asi si zvyknuta byt obklopena ludmi,ktori nepoznaju hranicu slusnosti,tak tebe to pride normalne.
@29simona29
@adsumus pytali sa, presne tak, aby mohli rozsirovat pletky a ja hovorim tomu miesat sracky.bohuzial uz mam svoje skusenosti.
@zlotazla ja by som povedala, nechala som si TO,aby TO mohlo pracovat na tvoj dochodok
Mne to napr vadí a to som dcéru odstavila z vlastnej vôle v roku a pol, čiže žiadny pocit menejcennosti.... Našťastie žijem v zahraničí a okrem lekára sa to nikto nikdy nepýtal, ale teda na dovolenke na Slovensku aj úplne cudzí ľudia čo sme sa poznali len z videnia... A nie, nerozumiem tomu, veď sa dá opýtať aj na niečo iné ako na telesné tekutiny... Ale Slováci sú zvedavý národ, iné to nebude, vždy sa nájdu nevhodné otázky 🙂

@kapustovafliacka99 kedy bude druhé je bežná otázka, rovnako ako prvé tretie a štvrté... No tak asi sa nechali uniesť no keď sa pýtajú aj ako na to manžel isiel 😂 netreba z toho robit vedu zase