Knihy, ktoré zanechajú silný dojem
Ahojte, inšpirujte ma (inšpirujme sa navzájom) tipmi na dobrú knihu, ktorá Vám utkvela v pamäti a určite by ste ju odporučili niekomu inému. Pokojne napíšte aj PREČO by stála za prečítanie (mne osobne nebude vadiť, pokiaľ prezradíte aj nejaké dôležité momenty alebo línie deja).
Ja tiež prispejem pár tipmi odo mňa, napr.:
- Môj posledný výdych - Paul Kalanithi
- Včelár z Aleppa - Christi Lefteri
- Hana - Alena Mornštajnová
- Vojna nemá ženskú tvár - Svetlana Alexijevič
@elianto_01 Môj život s Jojom od Dušana Budzaka. Mala to byť nudná kniha o tom, ako prežil s kamarátom život na VŠ a ako sa po rokoch stretli náhodou znovu. Kniha má však jeden veľký zvrat - zabudnuté dieťa v aute, v Nitre. Strašne som plakala pri tej knihe a veľmi som vtedy pochopila ako dokážu média vyžmýkať človeka, len aby dostali super titulok pre článok 🙈.
@martinkatinka pozriem skupinu. 🙂 od Mornštajnovej mam toho na wishliste viacej, veľkú chválu som na ňu počula.
@denkabemommy znie to veľmi zaujímavo! Hodím si na wishlist a prečítam recenziu na knihu. 🙂
Psia cesta domov
o laske psika ku svojmu panovi. Nadhera.
Je ich viacero teraz si nespomeniem,ale naposledy som citala Muz menom Ove a velmi ma chytila za srdce. Niekolkokrat som sa dojala pri citani a aj ked je to smutna realita,pohladi na dusi,nieco si uvedomi clovek.
Dievca zo siedmimi menami (o zene, ktora utiekla zo S.Korei), Upalena za ziva (o zene, ktora bola upalena vlastnym svagrom. Kniha rozobera zlocin cti)… a teda mna dost berie aj Fitzek….
nezabíjajte vtáčika od harper lee. teda, neviem či by som ju odporučila všetkým, ale na mňa dojem urobila.
dom duchov od isabel allende.
Slávik. Najlepšie, čo som doteraz čítala.
Boze, Hanu som celu prerevala, to je velmi smutna kniha
@elianto_01 Chalúpka strýčka Toma, polovicu som prerevala. Problém na každé riešenie a Eslovenčina je ťažká - za posledné roky ma len tieto dve vedeli počas čítania nahlas rozosmievať.
Čo sa týka kvalitných kníh podľa skutočných udalostí - jednoznačne súhlasím s Hanou (ostatné knihy od Mornštajnovej sa mi až tak nepáčili, aj keď píše skvelo) aj Svetlanou Alexijevič. Odporúčam aj Dívaj sa na hviezdy a Mengeleho dievča, Utiekol som z Osvienčimu, Mali sme šťastie a toho roku ma veľmi zasiahla kniha Byť židom, biť žida od Petra Frankla: poviedky z reality povojnového antisemitizmu na Slovensku
Tovar- zhltla som ju na jeden šup.
Kde si sa vydala, tam si mlieko pytaj (mna velmi chytila za srdce).
Mne sa velmi pacila od Nietzscheho Tak riekol Zarathustra, čo veta, to citát na zamyslenie. Ktory sa da ale rozne interpretovat. Velmi silna a putava je aj kniha Príbeh porodnicky od Mandy Robotham. A citala som aj Suostrovie Gulag od Solzenicyna.
@elianto_01 Kvety pre Algernona.....psychologický román o mužovi , ktorému operačné zvýšia IQ zo 68 na 185.....celý ten proces postupného zvyšovania IQ, jeho prerodu a či mu to vôbec prinesie šťastie a uspokojí matku, ktorá sa nevedela zmieriť s jeho mentálnou zaostalosťou....z môjho pohľadu brilantné napísané dielo a veľmi zaujalo 😉
@elianto_01 Ja mam rada knihu od Rachel Naomi Remen Objemout zivot. Su to pribehy z jej zivota a kariery lekarky. Vraciam sa k nej opakovane uz dost dlhe roky a vzdy tam najdem nieco nove, co ma oslovi a aj mnohe pribehy vnimam zakazdym inac.
Je ich viacero, teraz ako poslednú som čítala knihu" U severní zdi",a je to veľmi silná kniha,aspoň pre mňa.
@elianto_01 ahoj za mna mengeleho dievca. Niekto tuto temu nemusi ale kniha ta tak vtiahne ze ju mas na supu precitanu a preplakanu.
@maja2233 tiez mam na wishliste aj ked som na nu citala rozporuplne recenzie. Niekto odporuca velmi, niekto vobec. Uvidim ako sa bude pozdavat mne. 😊
@basska_b haha na to, ze mam vystudovanu filozofiu som sa zrovna tejto knihe od Nietzscheho vyhla, ale mozno raz. Vela filozofickych diel samozrejme evidujem (ako aj toto), co-to mam precitane, ale bolo by ich treba aj oprasit, clovek si to uz velmi nepamata a s odstupom casu by som ich mozno ak vnimala inak ako pred 10 rokmi.
@katrina12345 ja tuto tematiku mozem, nieco ma k tomu taha, asi sila pribehov, neviem, ale vzdy si rada z tohto tazkeho obdobia cosi precitam, cize pripisujem ba zoznam. 😊
Kvety pre Algernona, Deväť, Čosi čudné vo mne
@elianto_01 Inak to je pravda, najma filozoficke knihy. Ja citam Nietzscheho uz tretikrat a vzdy objavim daco ine. Niektore tie jeho knihy su tazko zrozumitelne, ale ten Zarathustra sa da
Nedavno som citala od Kariku Na smrt obidva diely a Hlbinu, mam precitane vsetko od neho. Na smrt som citala uz 2x a opat som bola uplne hotova z tej knihy, to sa neda opisat, je plna zla... clovek nechape, coho sme my ludia schopni. Inak dakujem vsetkym za tipy na citanie.
@la_dolce_vita fuj, nechcem o zlých veciach čítať - preto som to ja nečítala. chlap čítal a mi vravel že nemám ani do rúk chytať ...
@biba_18 to ano, suhlasim, nie je to pre kazdeho.. to mi vravi aj moj muz 🙂) no napriek tomu ma to nejakym sposobom fascinuje a rada sa bojim 🙂).
@basska_b tak nietzsche celkovo je oriesok, ale zas komu co sadne..ak mas rada filozoficke knihy skus mozno nieco od viktor e. frankl, pripadne kierkegaard..ja som sa venovala inej problematike (anticka filozofia alebo politicka filozofia), ale toto bolo velmi prijemne citanie
@la_dolce_vita odzneli tu skvele tipy, aj ja dakujem vsetkym, ale stale dufam, ze este cosi pribudne 🙂
@elianto_01 Rukopis z Akkry - P.Coellho

Pod do skupiny Knihomilky.
Hanu teraz citam, - velmi dobra kniha. Z tejto tematiky je dobra aj Zidovka alebo Musim ich zachranit.
Mne sa pacila aj Expozicia - je to polska krimi s prvkami konspiracie. Prva pripad, bude ich viac.