Koľko peňazí darovať kolegyni na svadbu?
Ahojte. Ideme na svadbu mojej kolegyni, máme bežný pracovný vzťah, nebývame často spolu ani v práci. Pozvala nás s mužom na svadbu, budeme tak do 19-20, nie na celú svadbu. Koľko € je podľa vás primerane dať do obálky ? Nechceme jej kupovať dar, veľmi ju nepoznám.
@dadis vieš čo svadba je ďaleko, a ja idem v sobotu hneď ráno do práce, takže si nemôžem dovoliť byť dlho 😃
@anonym_autor ja by som určite pozvanie odmietla, viac menej pozvala kolegyne len zo slušnosti
@dadis u nás sa nedá len tak hocikedy zobrať voľno, nedalo sa to teraz inak veľmi spraviť.. ja by som si cenila, že vôbec by tie kolegyne prišli.. je pochopiteľne, že musím ísť preč, keď ráno skoro vstávam do práce, a byť na mne, tak v sobotu nerobím.
@anonym_7a72d8 vieš čo ale u nás je pracovný kolektív dôležitý, a toto môže istým spôsobom tie vzťahy prehĺbiť, nakoľko nemáme veľmi čas tráviť spolu čas mimo práce
@anonym_autor vzťahy prehlbujte raz za čas s kolektívom na káve, vybehnite na večeru, bowling a pod. ak máte chuť, nie na svadbe, kde nevesta možno na vás nebude mať vôbec čas. To je fakt divný nápad terigať sa na svadbu aj s manželom kolegyni, ktorú ani dobre nepoznám a byť tam navyše len do určitej hodiny, lebo idem ráno do práce- Sorry. ale úplne na hlavu. Počas svojho života som vystriedala päť kolektívov, teraz som v šiestom, mala som šťastie, že vo všetkých boli dobré vzťahy, v niektorých nadštandardné. ale ani jeden raz sme neboli niekomu na svadbe. Vzťahy sa utužujú denne v práci vzájomným rešpektom, pomocou, nie na svadbe.
@anonym_autor a preco pozyva na svadbu ludi s ktorymi ma bezny pracovny cas? A na celu? To neverim?!
Ja sa čudujem, že je bežné pozývať na celú svadbu aj k stolu kolegyne, ktoré sa ani citujem "veľmi nepoznajú". To akú má veľkú svadbu? Ja som mala asi 65 hostí, ale kolegyne mi prišli len na obrad zagratulovať, a to sme boli dobrý kolektív a poznali sme sa dlhšie. To kebyže mám takto pozývať každého na hostinu, tak sa nedoplatím.
Ja sa čudujem, že je bežné pozývať na celú svadbu aj k stolu kolegyne, ktoré sa ani citujem "veľmi nepoznajú". To akú má veľkú svadbu? Ja som mala asi 65 hostí, ale kolegyne mi prišli len na obrad zagratulovať, a to sme boli dobrý kolektív a poznali sme sa dlhšie. To kebyže mám takto pozývať každého na hostinu, tak sa nedoplatím.
@anonym_1ac227 U nás sme mali 45 ľudí na celej svadbe, no kolegovia (keďže sme malá firma a fakt dobre vychádzame), prišli okolo 22h. a zostali asi 3 hod. Rada som aj s nimi zdieľala ten deň.
@anonym_1ac227 tak niekedy sa z kolegov môžu stáť aj veľmi dobrí kamaráti. Bola som na dvoch svadbách kolegýň - aj keď už nie sme kolegyne, dodnes sa už ako rodiny stretávame.
@dadis každý by si mal usporiadať svadbu podľa svojich možností, a nie očakávať, že si každý zaplatí svoju utratu. To by znamenalo, že ak zjem len polievku a jeden koláčik, tak dám do obálky 10 eur a sme vyrovnaní? Hostia predsa nerozhodujú o tom, kde si mladomanželia zvolia svadbu, či v kulturaku alebo na zámku ani aké menu, výzdobu či svadobné oblečenie si vyberú.
@kristiii Nikdy som nic take nenapisala
@anonym_autor
Ono kvoli jednej veceri obrazne povedane mas aj ty s partnerom naklady a nie male.Lebo obliect sa obaja,nalicit sa,kadernicka,kvety a az nakoniec dar....
ja som v šoku z toho čo tu píšete že aspoň 100€ aby sa im to vrátilo… čože? čo sa im čo má vraciať. bud niekoho na svadbe chcem a rátam s výdavkami alebo nechcem. rovnako ako na iných oslavách…
teda koľko peniazov dať? dala by som 100-ku za dvoch. možno. možno aj menej.
@biba_18 Ono sa to podĺa mňa iba blbo tlmočí že aby sa im vrátilo :D V podstate ideš na oslavu a ideš niekomu gratulovať, teda sa nosí dar... tak je odveci priniesť " dar" 30e keď ich to pozvanie vyšlo napr 70e... tak že kde je potom ten dar. Dar osobnosti a prítomnosti?
Akože ok, aj to je dar len to treba potom slovne vyjadriť, že dar som ja :D
@anonym_autor daj koľko uznáš za vhodne ty. Nechápem, ze ked ma niekto pozýva na svadbu, tak automaticky mu mam platiť za to, aby sa mu to oplatilo a vrátili peniaze? Ti môže rovno napísať, že pozri, menu ma stoji 90€ na osobu plus ešte ďalšie veci, takže poprosím 120€ na osobu, aby som ne a stratová to akože fakt? Keď na svadbu nemám, tak ju nerobím a vezmem sa o 2 svedkoch. Vyse 100€ nestoja ani lístky na bezny ples, kde mas taktiež zábavu až do rána
@anonym_autor toto novodobé akoze platenie svadby novomanželom mi pripadá rovnako chore ako davanie vsimneho lekárom. Vsak aby sa nepovedalo. Keď na svadbu nemám, tak ju nerobím. A robit svadbu, aby som na tom ešte aj zarobila mi pride trosku.. neviem.. vychcane?
@procrastique koľko stojí pozvanie? ja neviem dopredu keď idem na oslavu - či ma ponúknu šampanským či 7-chodovým menu 🤷♀️ a ako som písala - pre niekoho (ako ja napr.) je darom samotná oslava, že môžem zdieľať čas a jedlo s niekým, na kom mi záleží…
@procrastique koľko stojí pozvanie? ja neviem dopredu keď idem na oslavu - či ma ponúknu šampanským či 7-chodovým menu 🤷♀️ a ako som písala - pre niekoho (ako ja napr.) je darom samotná oslava, že môžem zdieľať čas a jedlo s niekým, na kom mi záleží…
@biba_18 Otázka skôr znie, koľko má stáť " dar " pre DVOCH dospelých, ktorí oslavujú niečo veľké...
@procrastique tak by som povedala - každý podľa možností. či?
@procrastique tak by som povedala - každý podľa možností. či?
@biba_18 To je koľko cca? 30e je ok dať dvom dospelým ako dar?
@procrastique pre koho? pre mňa? pre autorku? alebo pre niekoho kto zarába minimálnu mzdu? 😏
@procrastique pre koho? pre mňa? pre autorku? alebo pre niekoho kto zarába minimálnu mzdu? 😏
@biba_18 30 odpoveď by mala byť že ,, nepovažujem za vhodné dať 30€ DVOM dospelým osobám " a teda radšej nejdem na udalosť xy ak si neviem dovoliť primeraný dar...
@procrastique neviem aký máš vzťah s týmito dvoma dospelými osobami - ale ak ťa majú veľmi radi, možno im bude úprimne ľúto keď neprídeš na svadbu na ktorú ťa oni pozvali len preto že nemáš peniaze 😏
Keď ta pozvala a ty si pozvanie prijala, daj do obálky 100€ a vybavené. Budete na sobáši, večeri, možno sa nakoniec aj zdržíte. Keď ste už pozvánku prijali je absolútne zbytočné riešiť, aký máte vzťah atď. Do daru dáva každý toľko, koľko uzná za vhodné. Idete dvaja, tak by som dala 50€ na hlavu. Prosím ťa, len žiadne preplácanie nákladov, ako sa tu často rieši. To je absolútna blbosť. Prečo by si mala preplácať náklady svadby, na organizácii ktorej sa nepodieľaš a si len hosť? Tento zvrátený názor - že svadobný dar ma preplatiť náklady - je tu často, len prosím ta nepodľahni tomu. Vopred nevieš, či budú podávať jednoduchú večeru alebo päť chodov, či švédske stoly budú priemerné alebo luxus, či sa bude piť 20ročný rum alebo dva druhy bežného vína zo supermarketu. Normálne daj, koľko uznáš za vhodné. Ja by som dala max 100€ za vás oboch.

Kolegyni s ktorou nemám žiadny vzťah? No nešla by som. Takúto kalkuláciu neznášam. Nahrniem tam veľa ľudí len aby mi celú svadbu zaplatili? Iróniou by bolo kebyze dostane nejakých 50e alebo este lepsie nejaký hmotný dar😂