Malá svadba: Ako oznámiť svadbu širšej rodine?
Ahojte, vopred sa ospravedlňujem za Anonymný príspevok – snáď pochopíte prečo som volila práve túto cestu skryť sa za anonym – pre mňa prvýkrát…;)
Ide o to, že by som potrebovala od vás, rozumnejších a skúsenejších menšiu radu – čaká nás malá svadba – nakoľko už máme 2 deti, bude to len v kruhu menšej rodiny, nakoľko je nás bohužiaľ už menej….
Mám 33 rokov a veľmi ma mrzí že som bola na svadbách svojich kamarátov a známych a preto sa pýtam vás – bude podľa vás problém, resp. neurazí sa niekto, ak proste len oznámime – vzali sme sa?… budeme to mať síce v kostole, a následne nebude žiadna zábava ale len obed v kruhu najbližších… Ja sa veľmi bojím reakcie širšej rodiny s ktorou sa naozaj vídame iba na pohreboch, nemáme spolu úzky kontakt a taktiež už aj kamarátky majú svoje rodiny atd. Nejako sa prosté upustilo od tých stretnutí a kontaktov… Moja otázka teda priamo znie, že či si neublížim -a bude mať pre toto naše rozhodnutie pochopenie každý , snáď 😀- alebo sa dá nájsť nejaká alternatíva aby Bol každý spokojný…
Snáď som to vysvetlila a ak nie tak sa ospravedlňujem a samozrejme informácie doplním… Vrtá mi to v hlave, aj keď teda ja som osobne názoru, že pri 10 ročnom vzťahu to pochopí každý - že ozaj ide iba o formalitu a spečatenie nášho krásneho vzťahu… len sa naozaj bojím reakcií a aby mi niekto pri prechádzke a náhodnom stretnutí nešplechol do ksichtu poznámku – “ ani ste nám nedali vedieť…”
Vopred si vážim každú jednu reakciu a aj názor🤍
Záleží akými ľuďmi ste obklopení, niekto kto chce rýpať, hádať sa a urážať sa bude, aj keby ste spravili neviem čo, ale za mňa je to úplne v poriadku… oznámenie by som zvážila dať pred svadbou, ak by ti nevadilo, že niekto možno bude chcieť prísť aj tak aspoň na obrad, ja už som tak na pár svadbách bola a dať vedieť, že následne prebehne iba obed s najbližšími, aby bolo jasne, že to nie je aj pozvánka k svadobnej stolu… ale ak nechces nikoho ani na obrade, to je tiež v poriadku, je to len a iba vaše rozhodnutie, len si treba za ním aj stáť
kto bude chcieť pochopí ...
je to vaša svadba, je na vás aká bude velka, malá , priebeh atd ...
videla som už oznámenia vzali sme sa ...
kto bude chcieť pochopí ...
je to vaša svadba, je na vás aká bude velka, malá , priebeh atd ...
videla som už oznámenia vzali sme sa ...
@sara07 Takto presne sme to povodne chceli - niečo v zmysle: “rodina sme už dávno, teraz sa už konečne rovnako aj voláme “😀😀😀
samozrejme trošku poetickejší aby to krajšie vyznelo, každopádne veľmi pekne ďakujem za rozumný názor🤍☺️
Tak ja by som ti ako kamoska alebo aj sesternica jednoducho zablahozelala a neriesila, ci si ma pozvala, ci nie. Je to tvoja vec. Ale dar by som ti nedavala 🫣
@anonym_a08bae Samozrejme dary ani neočakávame povedzme si úprimne už sme si všetko kúpili a kvety netreba 😀😀😀
Skôr mi ide o to aby to nikto nebral ako trn v oku že… ako keby sme to chceli zatajiť🙄🤣 pritom sa nemáme začo hanbiť len naozaj sa nám ani nepatrí robiť veľké Halo okolo toho😀
podla mna zbytocne riesis, kazdy vie, ze velka svadba je draha, a malo kto, co uz ma deti a domov, ma na taku svadbu. Zoberte sa ako vam vyhovuje, mne by prave prislo divne, keby ste mali velku svadbu, lebo tam nie je uz co oslavovat, ked ste uz tak dlho spolu a mate deti... nie je to zaciatok nicoho noveho, ked uz vsetko, co vacsinou byva po svadbe mate.
Záleží akými ľuďmi ste obklopení, niekto kto chce rýpať, hádať sa a urážať sa bude, aj keby ste spravili neviem čo, ale za mňa je to úplne v poriadku… oznámenie by som zvážila dať pred svadbou, ak by ti nevadilo, že niekto možno bude chcieť prísť aj tak aspoň na obrad, ja už som tak na pár svadbách bola a dať vedieť, že následne prebehne iba obed s najbližšími, aby bolo jasne, že to nie je aj pozvánka k svadobnej stolu… ale ak nechces nikoho ani na obrade, to je tiež v poriadku, je to len a iba vaše rozhodnutie, len si treba za ním aj stáť
@anonym_8b51fc toto ma veľmi teší… Samozrejme že by som tým ľuďom, ktorý Mali voči mne tu uctu a pozvali ma.. aspoň išla dať Echo že sa budeme brať ale veľmi sa bojím toho, keď povieme že prosté zábava nebude a obed si dáme len ako rodina chápem aj to že oni museli investovať nemalé peniaze do toho aby sme sa prišli aj my k nim na svadbu “najesť “
a prosté bojím sa - že keď si dajú v hlave dohromady 2a 2 tak budú reči že😀😀😀 vy ste sa u nás najedli… A podobne🤣🤣 Ale zas na druhej strane, nikdy sme neprišli na svadbu len tak – vždy sme Dali určite viac peňazí do obálky ako ostatní – síce sme nedávali nič iné ale len peniaze a myslím si že to tých novomanželov vždy viac potešilo🤷🏻♀️
podla mna zbytocne riesis, kazdy vie, ze velka svadba je draha, a malo kto, co uz ma deti a domov, ma na taku svadbu. Zoberte sa ako vam vyhovuje, mne by prave prislo divne, keby ste mali velku svadbu, lebo tam nie je uz co oslavovat, ked ste uz tak dlho spolu a mate deti... nie je to zaciatok nicoho noveho, ked uz vsetko, co vacsinou byva po svadbe mate.
@cyberk veľmi pekne ďakujem, aj som dúfala že sa ozveš práve ty pretože s tvojím názorom sa z veľkej časti zhodujem v kazdej diskusii🩷
@anonym_autor moja veľmi dobrá kamoška sa vydala, ani nepovedala, že to plánujú, až potom to oznámila. Nebudem klamať, trošku sa ma dotklo, že mi ani nepovedala,že sa idú brať. Mohla povedať, že vezmeme sa, ale bude tam iba rodina. Ale neurazila som sa, sme veľmi dobre kamošky aj naďalej
@anonym_autor moja veľmi dobrá kamoška sa vydala, ani nepovedala, že to plánujú, až potom to oznámila. Nebudem klamať, trošku sa ma dotklo, že mi ani nepovedala,že sa idú brať. Mohla povedať, že vezmeme sa, ale bude tam iba rodina. Ale neurazila som sa, sme veľmi dobre kamošky aj naďalej
@anonym_151ab9 A teda nebrala by si osobne ak by si nebola na tom obede… Ale bola by si iba prítomná toho okamihu napríklad v kostole… Ale ako kamarátka by si tam chcela byť a chcela by si o tom vedieť – dobre tomu rozumiem?☺️
niekto si to vezme osobne a urazi sa iny bude rad ze si si spravila svadbu podla svojich predstav. Ten den je o tebe a tvojom muzovy v tvojom pripade aj o vasich detoch neobzeraj sa na to kto sa urazi to nie je ucelom svadby naplnit predstavy znamych
@anonym_151ab9 A teda nebrala by si osobne ak by si nebola na tom obede… Ale bola by si iba prítomná toho okamihu napríklad v kostole… Ale ako kamarátka by si tam chcela byť a chcela by si o tom vedieť – dobre tomu rozumiem?☺️
@anonym_autor trošku ma sklamalo, že nepovedala, že to chystajú. Rada by som jej šla zablahoželať na sobáš, no keby povedala, že si neprajú ani gratulantov, to by som plne rešpektovala, ani že by som nešla na obed, to je tiež ok. Chceli to utajiť, no pozná ma, že do mňa by sa to nikto nedozvedel.
@anonym_autor ste už 10 rokov spolu, máte deti a teraz sa chcete vziať...tak ja by som sa ako člen širšej rodiny vôbec neurazila, keby ste mi oznámili, že ste sa zobrali...možno by som len konštatovala, že konečne 😊... po toľkých rokoch...
tiež si myslím, že sa tým príliš zaoberaš...
svadba je vaše rozhodnutie, aka bude je len na vás...
a nenapadlo ti, že možno už ani rodina a kamoši neočakávali, že sa zoberiete a týmto ich príjemné prekvapíte 😊
pošlite každému oznámenie, že ste sa vzali, tak ako to máš naplánované a už nerieš, či sa náhodou niekto neurazí, ešte raz pripomínam, že je to váš život, vaša svadba, vy ste rodina...
Na svadbu sa predsa nemá pozývať len preto že potom chce byť pozvaná aj druhá strana, akože vrátiť aj účasť a ešte aj finančný dar + kompenzáciu za to čo tam zješ 😃 aj keď samozrejme na Slovensku to malomeštiactvo stále je veľmi silne prítomné. Ja som mala na svadbe sesternicu, ona mala svadbu len s najbližšou rodinou a potom poslali info že boli oddaní vtedy a vtedy. Ak má človek upratané priority, toto by ho nemalo rozhodiť 😀
@sara07 Takto presne sme to povodne chceli - niečo v zmysle: “rodina sme už dávno, teraz sa už konečne rovnako aj voláme “😀😀😀
samozrejme trošku poetickejší aby to krajšie vyznelo, každopádne veľmi pekne ďakujem za rozumný názor🤍☺️
@anonym_autor My sme to tak urobili,v robote to nevedeli,by ma asi šľahlo,keby mi prišli gratulovať na mestský úrad.
My sme boli len rodičia a súrodenci,lebo svokor aj svokra boli zo 7 detí a z mojej strany nemám skoro žiadnu rodinu,tak som nechcela,že ich bude 200 a nás 20.
Celej jeho veľkej rodine sme len rozoslali oznámenie,že sme sa vzali.Nikto sa neurazil
@anonym_autor veľa ľudí, ktorým som na svadbe bola sme my nepozývali, lebo tiež sme mali relatívne menšiu svadbu a my sme zase neboli na svadbe všetkým, ktorých sme pozvali my... toto som naozaj nikdy neriešila a príliš nad tým polemizuješ... ľudia sú rôzni a aj keď ti tu 99 kočiek napíše, že by sa ich to nedotklo, stále sa môže stať, že sa niekto urazí, niekto bude sklamaný, niekoho sa to dotkne... ale čo ty s tým? budete mať kvôli tomu svadbu, akú nechcete? nikdy nevyhovieš všetkým a toto je VÁŠ deň, nemysli pri tom na bratrancov a sesternice z tretieho kolena
@anonym_autor ste už 10 rokov spolu, máte deti a teraz sa chcete vziať...tak ja by som sa ako člen širšej rodiny vôbec neurazila, keby ste mi oznámili, že ste sa zobrali...možno by som len konštatovala, že konečne 😊... po toľkých rokoch...
tiež si myslím, že sa tým príliš zaoberaš...
svadba je vaše rozhodnutie, aka bude je len na vás...
a nenapadlo ti, že možno už ani rodina a kamoši neočakávali, že sa zoberiete a týmto ich príjemné prekvapíte 😊
pošlite každému oznámenie, že ste sa vzali, tak ako to máš naplánované a už nerieš, či sa náhodou niekto neurazí, ešte raz pripomínam, že je to váš život, vaša svadba, vy ste rodina...
@ivett1 ďakujem 🍀🙌🏼🤍
Na svadbu sa predsa nemá pozývať len preto že potom chce byť pozvaná aj druhá strana, akože vrátiť aj účasť a ešte aj finančný dar + kompenzáciu za to čo tam zješ 😃 aj keď samozrejme na Slovensku to malomeštiactvo stále je veľmi silne prítomné. Ja som mala na svadbe sesternicu, ona mala svadbu len s najbližšou rodinou a potom poslali info že boli oddaní vtedy a vtedy. Ak má človek upratané priority, toto by ho nemalo rozhodiť 😀
@bomba36 veru, mala by som byt asi viac “sebecka” alebo
Proste si uvedomit Že je to náš deň a v podstate ma naozaj nemusí trápiť čo si druhy človek bude myslieť… Toto je aj názor môjho budúceho manžela veru…
@anonym_autor veľa ľudí, ktorým som na svadbe bola sme my nepozývali, lebo tiež sme mali relatívne menšiu svadbu a my sme zase neboli na svadbe všetkým, ktorých sme pozvali my... toto som naozaj nikdy neriešila a príliš nad tým polemizuješ... ľudia sú rôzni a aj keď ti tu 99 kočiek napíše, že by sa ich to nedotklo, stále sa môže stať, že sa niekto urazí, niekto bude sklamaný, niekoho sa to dotkne... ale čo ty s tým? budete mať kvôli tomu svadbu, akú nechcete? nikdy nevyhovieš všetkým a toto je VÁŠ deň, nemysli pri tom na bratrancov a sesternice z tretieho kolena
@lindous Ďakujem veľmi pekne.v Zásade, je pravda, že nikdy sa nezavďačíš všetkým… Akurát mi aj mama na to povedala že ak aj sa stane, že niekto zduje pekáč-
A je to jeho problém, nie je môj…
A presne ako viaceré píšete – že to priveľmi riešim… Ja som človek, ktorý vždy bral ohľad na druhých – a teraz sa sama seba pýtam - kto a kedy bral ohľad aj na mňa🤣🙄
Riešiš úplne zbytočnú vec. U vas to je formalita.
Úprimne , môže ti to byť jedno. Nie je povinnosť robiť okázalu hostinu pre neviem koľko hostí. Každý normálne zmýšľajúci to pochopí. A ja napr neuznávam ani také, že keď pozveme ja ,očakávam že dotyčná osoba pozve aj mňa. Ja som na prvej svadbe mala najbližšiu rodinu. Nikto sa neozval aspoň o Tom neviem, akurát jeden strýko (najväčší lakomec v rodine)sa ozval ale že žiaden dar nebude , keď nie je hostina. Pritom pozvaní na pozvánke mali napísané. Že dary si neprosime nakoľko najväčším darom bude pre nás ich čas a oslávia s nami nás deň.
@anonym_autor súhlasím s tým čo písali mäso mnou, kto chce pochopí a zvyšok rodina ktorou sa vídať na pohreboch to môže byť ukradnutá. Ak sa niekto oduje tak sa aj odduje. Aj sa som mala mala svadbu. Mužova krstná sa odula že sme nepozvali jej dospelé deti s rodinami. Funguje meg, stretávame sa ďalej. Zo svokrových piatich súrodencov tiež neboli pozvaní všetci.
Úprimne , môže ti to byť jedno. Nie je povinnosť robiť okázalu hostinu pre neviem koľko hostí. Každý normálne zmýšľajúci to pochopí. A ja napr neuznávam ani také, že keď pozveme ja ,očakávam že dotyčná osoba pozve aj mňa. Ja som na prvej svadbe mala najbližšiu rodinu. Nikto sa neozval aspoň o Tom neviem, akurát jeden strýko (najväčší lakomec v rodine)sa ozval ale že žiaden dar nebude , keď nie je hostina. Pritom pozvaní na pozvánke mali napísané. Že dary si neprosime nakoľko najväčším darom bude pre nás ich čas a oslávia s nami nás deň.
@sense veľmi pekne ďakujem za úžasný názor a aj perfektný citát- ktorý , ak dovolíš , si určite požičiam pretože naozaj je najkrajší dar že ľudia ktorých máme radi , môžu byť v ten deň s nami🩷 Z mojej rodiny ich teda veľa neostalo, preto mám naplánované so svojou svedkyňou ráno pred svadbou ísť na cintorín…
@sense veľmi pekne ďakujem za úžasný názor a aj perfektný citát- ktorý , ak dovolíš , si určite požičiam pretože naozaj je najkrajší dar že ľudia ktorých máme radi , môžu byť v ten deň s nami🩷 Z mojej rodiny ich teda veľa neostalo, preto mám naplánované so svojou svedkyňou ráno pred svadbou ísť na cintorín…
@anonym_autor kľudne.drzim palce a veľa šťastia
@anonym_autor súhlasím s tým čo písali mäso mnou, kto chce pochopí a zvyšok rodina ktorou sa vídať na pohreboch to môže byť ukradnutá. Ak sa niekto oduje tak sa aj odduje. Aj sa som mala mala svadbu. Mužova krstná sa odula že sme nepozvali jej dospelé deti s rodinami. Funguje meg, stretávame sa ďalej. Zo svokrových piatich súrodencov tiež neboli pozvaní všetci.
@katica06 aj môj muž má takú svoju krstnú… Na krst sme ju nepozvali nakoľko sa s ňou vôbec nestretávame a na ulici ma nevie pozdraviť a na krst ju pozvala svokra – počas celého krstu sa len rozprávali nakoľko sa vôbec nestretávajú a úplne tým rušili všetkých dokonca aj kňaza… to sú také tie “nutné osoby” … po krste odišla na malinku sa ani nepozrela a život išiel ďalej😀😀😀
@anonym_autor kľudne.drzim palce a veľa šťastia
@sense ešte raz veľmi pekne ďakujem🩵 A snáď to nejako zvládneme… rodine to chceme oznámiť na Vianoce s tým, že vo februári je svadba – no hádam mi nebude zima 🤣🤣🤣
Riešili sme to tak, že boli pozvaní rodičia a súrodenci s rodinami. Kopec detí, takže aj týmto smerom prispôsobené. Bez problému.
@anonym_autor no v prvom rade, nerozumiem, prečo sa bojíš reakcie širšej rodiny. Tvoja svadba tvoja vec. A ako im to oznámiť? Úplne jednoducho, pošleš im oznámenie, bez pozvánky k svadobnému stolu. Alebo aj nepošleš. Je to na Tebe. Nerozumiem čo riešiš.

Tak ja by som ti ako kamoska alebo aj sesternica jednoducho zablahozelala a neriesila, ci si ma pozvala, ci nie. Je to tvoja vec. Ale dar by som ti nedavala 🫣