icon

Malá svadba: Ako oznámiť svadbu širšej rodine?

Dnes o 07:59

Ahojte, vopred sa ospravedlňujem za Anonymný príspevok – snáď pochopíte prečo som volila práve túto cestu skryť sa za anonym – pre mňa prvýkrát…;)
Ide o to, že by som potrebovala od vás, rozumnejších a skúsenejších menšiu radu – čaká nás malá svadba – nakoľko už máme 2 deti, bude to len v kruhu menšej rodiny, nakoľko je nás bohužiaľ už menej….
Mám 33 rokov a veľmi ma mrzí že som bola na svadbách svojich kamarátov a známych a preto sa pýtam vás – bude podľa vás problém, resp. neurazí sa niekto, ak proste len oznámime – vzali sme sa?… budeme to mať síce v kostole, a následne nebude žiadna zábava ale len obed v kruhu najbližších… Ja sa veľmi bojím reakcie širšej rodiny s ktorou sa naozaj vídame iba na pohreboch, nemáme spolu úzky kontakt a taktiež už aj kamarátky majú svoje rodiny atd. Nejako sa prosté upustilo od tých stretnutí a kontaktov… Moja otázka teda priamo znie, že či si neublížim -a bude mať pre toto naše rozhodnutie pochopenie každý , snáď 😀- alebo sa dá nájsť nejaká alternatíva aby Bol každý spokojný…
Snáď som to vysvetlila a ak nie tak sa ospravedlňujem a samozrejme informácie doplním… Vrtá mi to v hlave, aj keď teda ja som osobne názoru, že pri 10 ročnom vzťahu to pochopí každý - že ozaj ide iba o formalitu a spečatenie nášho krásneho vzťahu… len sa naozaj bojím reakcií a aby mi niekto pri prechádzke a náhodnom stretnutí nešplechol do ksichtu poznámku – “ ani ste nám nedali vedieť…”

Vopred si vážim každú jednu reakciu a aj názor🤍

Strana
z2
lentak1223
Dnes o 09:42

Úplne všetkým sa zavďačiť nedá. A svadba by mala byť taká akú si ju predstavujú budúci manželia, nie okolie. Mala som naj kamošku na svadbe, ona tiež poslala len oznámenie "Vzali sme sa". Vôbec sa ma to nedotklo. Ja ale rešpektujem každého rozhodnutie. My sme si na svoju svadbu tiež pozvali len ľudí, ktorých sme tam fakt chceli. Brat mal svadbu v piatok o 11 tej, iba rodina a iba obed v reštike. Je to VÁŠ deň👍

anonym_d2a244
Dnes o 09:43
@anonym_autor

@katica06 aj môj muž má takú svoju krstnú… Na krst sme ju nepozvali nakoľko sa s ňou vôbec nestretávame a na ulici ma nevie pozdraviť a na krst ju pozvala svokra – počas celého krstu sa len rozprávali nakoľko sa vôbec nestretávajú a úplne tým rušili všetkých dokonca aj kňaza… to sú také tie “nutné osoby” … po krste odišla na malinku sa ani nepozrela a život išiel ďalej😀😀😀

@anonym_autor ja som svoju krstnú nepozvala na svoju svadbu. Naposledy som ju videla keď som mala 5rokov. S mojou mamou sa stretla náhodou na cintoríne, to som už bola dávno rozvedená a ona tam riešila, prečo som ju nepozvala na svadbu. No asi preto milá krstná, že si pre mňa cudzí človek, nemám k tebe vzťah, nepoznám Ťa. Tak ako tebe záležalo na mne, keď som bola dieťa, rovnako mne záleží na Tebe. 🙂

muchotrafka298
Dnes o 10:11

Urob si ako ty chces a ako uznas za vhodne. Nemusis nikomu nic vysvetlovat. Vola sa to asertivita mimochodom. Nemusis mat ani svadobne oznamenia, ked nechces. oni to nemusia vediet, oznamis dodatocne.
Moja dobra kamaratka (v tej dobe, dnes nie sme uz roky v kontakte) nikomu nic nepovedala, zobrali sa len s dvomi svedkami a vsetkym, aj vlastnym rodicom to oznamili kartickou, kde bolo napisane ze sa vzali. jej babka jej to roky hadzala o hlavu, aj ked bola rozvedena, ze ani svadbu nemala a nepozvala na ne sesternice z druheho kolena a polku susedov z dediny, lebo sa to patri.

anonym_f040e5
Dnes o 10:17

Je to cisto vasa vec, my sme mali mini svadbu len s najblizsimi, potom sme posielali oznamenia sirsej rodine a kamaratom - svadobna foto a s radostou vam oznamujeme ze sme sa vzali, napisane trochu krajsie ale len tak, robila som to sama v canve, poslala elektronicky. Neriesila som co si kto mysli, rozhodli sme sa my,

liv1
Dnes o 10:25

Prečo tvoj príspevok písala umelá inteligencia?

anonym_9a166a
Dnes o 10:38

@anonym_autor my sme mali na svatbe 10 ludi aj s nami. Bolo na urade a potom obedovecera. Ano niektory sa urazili, a splechli....

tetapetra
Dnes o 10:42

@anonym_autor rozumný pochopí, nerozumny sa urazí. Nemôžeš vyhovieť každému. Tiež som skresala, samozrejme,že boli aj urazení, čiže som už na ich svadbu pozvaná nebola, bratia boli. A som tu a je mi to jedno. Hlavne kašli na všetkých. Je to váš deň ❤️

anonym_3cf9c3
Dnes o 10:46
@sara07

kto bude chcieť pochopí ...
je to vaša svadba, je na vás aká bude velka, malá , priebeh atd ...
videla som už oznámenia vzali sme sa ...

@sara07 "...že....bol ich svadobným dňom". A potom nám chodili do schránok milé blahoželania. Až na jednu kamošku, nikto sa asi neurazil.

autor
Dnes o 11:11
@liv1

Prečo tvoj príspevok písala umelá inteligencia?

@liv1 Nepisala. Jaj moja, ja ani neviem ako by som to spáchala- ale priznám sa, písala som
To asi polhodinu lebo píšem ako Maďar a potom dodatočne opravujem 🙂)))

januska12323
Dnes o 12:01

Je to vaša svadba a po toľkých rokoch hádam nikto nečaká pozvanie celej dediny. Ak sa aj náhodou urazia ako ti to bude vadiť? Nestretávate sa ani sa stretávať nebudete, nech si myslia čo chcú.

majlo1234
Dnes o 12:30
@anonym_autor

@anonym_151ab9 A teda nebrala by si osobne ak by si nebola na tom obede… Ale bola by si iba prítomná toho okamihu napríklad v kostole… Ale ako kamarátka by si tam chcela byť a chcela by si o tom vedieť – dobre tomu rozumiem?☺️

@anonym_autor mali sme mali svadbu na urade s obedom pre najblizsiu rodinu, kedze som bola velmi tehotna, a celkovo nie som na taketo udalosti. Oznamenia sme posielali vopred blizkym kamaratom s tym, ze mozu dojst na obrad😂 a vela z nich doslo, mali sme tam kolaciky a nejake pripitky, dary sme neocakavali. A potom sme sa sli najest. Nemyslim, ze sa niekto urazil, respektivne nikto nic nepovedal

autor
Dnes o 12:44
@anonym_9a166a

@anonym_autor my sme mali na svatbe 10 ludi aj s nami. Bolo na urade a potom obedovecera. Ano niektory sa urazili, a splechli....

@anonym_9a166a A čo si odpovedala na šplechy? 🤣

autor
Dnes o 12:44
@tetapetra

@anonym_autor rozumný pochopí, nerozumny sa urazí. Nemôžeš vyhovieť každému. Tiež som skresala, samozrejme,že boli aj urazení, čiže som už na ich svadbu pozvaná nebola, bratia boli. A som tu a je mi to jedno. Hlavne kašli na všetkých. Je to váš deň ❤️

@tetapetra moc ďakujem 💙 veru, rozumný pochopí a nerozumný ?- asi nám ich aj tak netreba 🙂

autor
Dnes o 12:48

Veľmi pekne ďakujem každej jednej za názor🩷

anonym_9a166a
Dnes o 12:52
@anonym_autor

@anonym_9a166a A čo si odpovedala na šplechy? 🤣

@anonym_autor povedala som.ze bol len brat / ten bol svedok/ a rodicia...kamaratky ziadne tak to pochopili...ale zo sirsej rodiny nas nepozvali na oplatku.

anonym_bffcfb
Dnes o 12:56

@anonym_autor na mojej druhej svadbe pred 40 boli len naši rodičia a súrodenci. Info o svadbe sa medzi priateľmi a širšou rodinou šírilo cez Fb. Či sa niekto urazil alebo nie, to neviem. My sme však pri dvoch deťoch neboli ochotní minút tisíce eur za jednu noc. Mali sme len posedenie bez DJ a končili pred 22ou.

cimage
Dnes o 13:02

Kazdy clovek je iny, niekto sa urazi a niekto nie. Ani svadbou kazdemu nevyhovies. Urobte si to podla seba a kaslite na to co si kto pomysli. Hlavne ludia s ktorymi sa nestretavate. Ja som bola svojej najlepsej kamaratke len gratulovat v kostole, nebola som pozvana a nevadilo mi to. Mali len blizku rodinu a je to v poriadku.

vivuska666
Dnes o 13:07

Presne takto sme sa s muzom vzali po 10 rokoch s dvoma detmi. Svedkovia nam bol jeden parik z muzovej prace a este bol tam este jeho sef s priatelkou. Nikto z rodiny. Vsetkym rodinnym prislusnikom sa to povedalo ked sme s nimi boli. Alebo si vsimli prsten. Nemam picit ze by to niekto riesil. Spolu zijeme uz roky rokuce, mame dve deti. Tak toto bola pre nas len formalita a netrebalo nam ziadne oracie okolo toho. Ak sa to niekoho dotklo, jeho problem.

stankadu
Dnes o 14:10

Moj otec sa oženil vo vyššom veku s druhou ženou a ani mi to nepovedal 😃 až potom, ked bolo po svadbe. Ale zase ja som donho dlhšie vrtala, nech sa zoberú. Aj bratranec len potom poslal oznamenie, ze mali svatbu. Širšej rodine by som to pred svatbou ani nepovedala, ale až potom, nech nahodou neurobia "problemy" a potom by mi to bolo jedno, ci su urazený alebo nie.

anonym_1af6ac
Dnes o 14:39

Ak mas tych kamaratov v meste, v ktorom sa budete brat poslala by som oznamenia. Mozno by radi prisli na obrad a zablahozelat.

My sme mali svadbu na urade s rodicmi a so svedkami. Vecer pred obradom som oficialne obvolala surodencov, ze sa budeme brat. Inak to uz vedeli od rodicov. Vsetci byvaju mimo mesta kde byvame. Po obrade sme mali len obed. Jediny kto sa zdul bola muzova sestra. Jeho brat sa srdecne potesil, ze konecne aspon jedna kompletna rodina bude v ich vetve. A potom som zmenila priezvisko na FB a tak sa to dozvedeli vsetci ostatni. Vsetci ostatni mi boli ukradnuti co si myslia.

autor
Dnes o 15:07
@anonym_1af6ac

Ak mas tych kamaratov v meste, v ktorom sa budete brat poslala by som oznamenia. Mozno by radi prisli na obrad a zablahozelat.

My sme mali svadbu na urade s rodicmi a so svedkami. Vecer pred obradom som oficialne obvolala surodencov, ze sa budeme brat. Inak to uz vedeli od rodicov. Vsetci byvaju mimo mesta kde byvame. Po obrade sme mali len obed. Jediny kto sa zdul bola muzova sestra. Jeho brat sa srdecne potesil, ze konecne aspon jedna kompletna rodina bude v ich vetve. A potom som zmenila priezvisko na FB a tak sa to dozvedeli vsetci ostatni. Vsetci ostatni mi boli ukradnuti co si myslia.

@anonym_1af6ac Ďakujem veľmi pekne, urobím to tak ako si napísala a už ako to pochopia – snáď mám okolo seba takých ľudí ako ste vy tu naozaj budú brať ohľad na to aká je to situácia že sme spolu X rokov a máme 2 deti… Že naozaj ide iba o jednu chvíľku a nič viac 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️☺️

autor
Dnes o 15:08
@vivuska666

Presne takto sme sa s muzom vzali po 10 rokoch s dvoma detmi. Svedkovia nam bol jeden parik z muzovej prace a este bol tam este jeho sef s priatelkou. Nikto z rodiny. Vsetkym rodinnym prislusnikom sa to povedalo ked sme s nimi boli. Alebo si vsimli prsten. Nemam picit ze by to niekto riesil. Spolu zijeme uz roky rokuce, mame dve deti. Tak toto bola pre nas len formalita a netrebalo nam ziadne oracie okolo toho. Ak sa to niekoho dotklo, jeho problem.

@vivuska666 Úplne presne tak toto budeme mať aj my – svedkovia budú ľudia z práce – tiež manželia, akurát ten šéf je práve ten môj budúci muž🙂 💜
Ďakujem za skúsenosť a názor😊🤍

autor
Dnes o 15:10
@anonym_9a166a

@anonym_autor povedala som.ze bol len brat / ten bol svedok/ a rodicia...kamaratky ziadne tak to pochopili...ale zo sirsej rodiny nas nepozvali na oplatku.

@anonym_9a166a no mňa už keby aj ich nepozvali – netankovalo by ma to… V podstate sú všetci odo mňa starší nakoľko muž má 40 + takže už je to viacmenej aj povydavane, ozenene 😀😀😀

autor
Dnes o 15:12
@anonym_bffcfb

@anonym_autor na mojej druhej svadbe pred 40 boli len naši rodičia a súrodenci. Info o svadbe sa medzi priateľmi a širšou rodinou šírilo cez Fb. Či sa niekto urazil alebo nie, to neviem. My sme však pri dvoch deťoch neboli ochotní minút tisíce eur za jednu noc. Mali sme len posedenie bez DJ a končili pred 22ou.

@anonym_bffcfb my sme to chceli takto, jediné deti tam budú naše a dáme obed okolo 15. a potom už ako sa to rozpustí… prijemne si posedime a pôjdeme domov 🙂
Aj tak si myslím že tie peniaze vieme s dvoma deťmi minút rozumnejšie už … presne ako pises

anonym_1847e3
Dnes o 15:52

Ja by som tiez veľkú svadbu nerobila, dnes je to strašné nákladné. A ten čo to chce pochopiť pochopí, ten kto nie jeho vec. Mojej kolegyne sestra sa hnevá dodnes lebo nepozvali jej dospelé deti. Ta sestra s manželom na svadbe, nakoniec nebola lebo sa pohnevala.
Ani po 2 rokoch jej to sestra nevie zabudnú,, kolegyňa sa veľmi trápila že sa jej sestra hnevá aj ked v podstate jej dcéra si pozývala hosti sama.Ani by ma nenapadlo trápiť sa pre takú vec.

wwwwerunka
Dnes o 16:29

Ja som planovala svoju svadbu kamarátke oznamit ked by sme mali vyrobené oznamenia. Tiez sme robili svatbu do 40 ludi.Nestihla som to a dozvedela sa to skor. Dodnes sa so mnou nebavi,a to sme sa kamaratili uz od škôlky.
Mna zas nepozvala sesternica na svadbu, vraj malo miesta, pritom tam boli vsetci okrem mna. Dotklo sa ma to dost a pritom stacilo povedat ze mozeme prist napr. len dvaja, pochopila by som ( mala som v tom case uz deti)

anonym_6a4b0f
Dnes o 16:35

To vas este bavi sa svadbit, ked to potrebujes pre papier, na urade zo svedkami, v kostole s hrstkou najblizsich, nie si povinna nic vysvetlovat, ani oplacat svadbu. Ked je v rodine stara dievka, tak sa omluva, ze nebola svadba? Bojis sa certov, ktorych si si sama nakreslila na stenu! 👹

cacianka
Dnes o 17:31
@anonym_autor

@anonym_8b51fc toto ma veľmi teší… Samozrejme že by som tým ľuďom, ktorý Mali voči mne tu uctu a pozvali ma.. aspoň išla dať Echo že sa budeme brať ale veľmi sa bojím toho, keď povieme že prosté zábava nebude a obed si dáme len ako rodina chápem aj to že oni museli investovať nemalé peniaze do toho aby sme sa prišli aj my k nim na svadbu “najesť “
a prosté bojím sa - že keď si dajú v hlave dohromady 2a 2 tak budú reči že😀😀😀 vy ste sa u nás najedli… A podobne🤣🤣 Ale zas na druhej strane, nikdy sme neprišli na svadbu len tak – vždy sme Dali určite viac peňazí do obálky ako ostatní – síce sme nedávali nič iné ale len peniaze a myslím si že to tých novomanželov vždy viac potešilo🤷🏻‍♀️

@anonym_autor vôbec sa netráp.
Si už dávno dospelá, máš dosť rozumu aj odvahy aby si si stála za svojimi rozhodnutiami. Od nikoho si si nepýtala súhlas mať deti pred sobášom, tak si nepýtaj ani súhlas na obrad aký chces ty a tvoj partner. Ľudia ktorým si bola na svadbe, si ju urobili takú ako chceli, ty si urob rovnako.
Svadobné oznámenia sa dajú koncipovat , vyrobiť aj poslať tak, ako vám to vyhovuje.
Jeden druh a osobné pozvanie najbližším ktorých pozvete na hostinu. Jeden druh okruhu, o ktorom vieš cítiš že by si ich na obrade privítala, potešila by ťa ich prítomnosť. A potom aj chceš, ťa po obrade v štýle sme svoji.
Je na vás dvoch ako si to urobíte, ale uvedomte si že nič nemusíš, nie si povinná robiť tak ako chce niekto iný. Uraziť sa môže iba ten, komu na vás nezáleží a sú mu u prdele vaše názory a potreby.
A báť sa ?! Nesranduj.

cacianka
Dnes o 17:38
@sara07

kto bude chcieť pochopí ...
je to vaša svadba, je na vás aká bude velka, malá , priebeh atd ...
videla som už oznámenia vzali sme sa ...

@sara07 ja zbieram svadobné oznámenia a takýchto "po" mám veľmi veľa

anonym_f93de2
Dnes o 19:01
@anonym_autor

@anonym_151ab9 A teda nebrala by si osobne ak by si nebola na tom obede… Ale bola by si iba prítomná toho okamihu napríklad v kostole… Ale ako kamarátka by si tam chcela byť a chcela by si o tom vedieť – dobre tomu rozumiem?☺️

@anonym_autor ja napriklad by som bola rada, keby som to vedela vopred a prisla by aom pogratulovat do kostola. Mrzelo by ma, kevy si len potom povedala, ze zovrali sme sa...citila by som take to "asi jej nestojim ani za to, dat mi vediet". Vobec mi nejde o hostinu, to vobec. Ale tieto emocionalne veci sa ma dost dotykaju.
Manzel napriklad pozval kamaratov na svadbu, jeden z nich prisiel, druhy mal nejaku inu akciu v ten cas, nemohol prist. No a ked sa brali oni potom, tak na hostinu nebol pozvany, hoci to boli velke svadby, trosku bol sklamany, ale zablahozelat sme isli do kostola aj tak.
Takze ja som osobne za variantu, ze oznamit vopred. Mozno nejak aj v tom zmysle, ze budeme mat sobas tam a tam a oslavu mame len v uzkom kruhu rodiny, ale budeme sa tesit, ak s nami chcete prezit ten krasny okamih v kostole...Daco taketo.

Strana
z2