icon

Oplatí sa svadba za tisíce eur v dnešnej dobe?

10. apr 2026

Myslíte si, že v dnešnej dobe keď je všetko extrémne drahé sa oplatí robiť svadby za tisíce €? Na jednej strane je to deň, ktorý by sa mal v najlepšom prípade uskutočniť len raz za život, na druhej strane mi príde úplne zbytočné vyhodiť 8-15tisíc za jeden deň života, hlavne keď na ten deň niektorí sporia roky alebo si rovno zoberú úver.
Mám skúsenosť, že čím honosnejšia svadba, tým rýchlejší rozvod. Ako to bolo u vás? Mali ste situáciu kedy jedna strana chcela len obrad na úrade/v kostole s obedom a druhá strana chcela poriadnú hostinu s Dj, čepčením a všetkým čo k tomu patrí? ako ste to vyriešili?

Strana
z2
anonym_de1532
10. apr 2026

Oplati sa vtedy, ak ju zaplatia rodicia a mladi dostanu financne dary.

sissy27
10. apr 2026

@anonym_autor to sa podľa mňa neoplatilo nikdy 😀 a teda za mňa to, čo má byť pre mladomanželov jeden z ich najkrajších dní, tak sa vlastne zmení na to, aby vyhoveli 300 cudzím ľuďom za svoje peniaze. Ale ak chce mať budúci manžel veľkú svadbu, tak ti poradím - nechaj ho všetko zariaďovať a vybavovať. Ty si len vyber šaty, dohodni makeup a kaderníčku a hotovo, viac nehni prstom. Myslím, že rýchlo zmení názor, keď bude musieť všetko ostatné vybaviť sám 😀

anonym_af1881
10. apr 2026
@anonym_autor

@alica_matejka obaja zarobíme veľmi dobre, takže peniaze nie sú problém, len mi to príde šialené dať za jeden deň tisíce.. kamaráti robia teraz svadbu a už sú na 26tis a to v tom nie sú šaty ani nič.. ďalšia známa cez 35tis svadba. ďalšia 15-18tis po známosti.

Pre mňa to sú šialené sumy ktoré by som radšej investovala do bývania alebo svadobnej cesty a niečoho zmysluplnejšieho

@anonym_autor "kamaráti robia teraz svadbu a už sú na 26tis a to v tom nie sú šaty ani nič.. ďalšia známa cez 35tis svadba. ďalšia 15-18tis po známosti."

Toto co udavas nie je dobra vzorka. To su uplne uletene pripady a mam pocit ze sa pohybujes v nejakej polo-smotanke. Alebo zijes na oblaciku alebo ja neviem, lebo teda uplne normalny clovek, racionalny, s realnou predstavou o zivote vie, ze svadba za 20 ani 30 tisic nie je vobec normalna a ani nijakym standardom. Takze v tychto pripadoch su niektore utraty uplne mimo standard alebo mimo zdraveho rozumu.

Robili sme velku svadbu v dobrom podniku a na urovni a teda ani 15 tisic to nebolo. Prepac ale ta co robi svadbu za 35 tisic, to co ju ma, na maldivach pre ludi ktorym plati letenky aj s pobytom? Chore.

anonym_caaabe
10. apr 2026

Nepoznám nikoho tak hlúpeho, kto by dal za svadbu vyše 10 tisíc eur. Alebo no, jeden pár ano. Bývajú v podnájme, na svadbe mali 10, DESAŤ! tort na svadbe, no zadlzeni su az po uši. A to nehovorím, ze si berú úver na dovolenku v Bulharsku.
Nikto kto je finančne grmsotny by toto nedovolil

majlo1234
10. apr 2026

Vacsinu mladym, co poznam ja, platili svadby rodicia. To potom neriesis, co kolko stoji. Druha vec je, ze sa velka cas penazi vrati vo forme darov. Musite najst nejaky kompromis. Ja som svadbu nechcela, brali sme sa na urade az ked som bola mesiac pred porodom. Manzel by prijal taku tradicnu veselicu. Ale u mna by rozhodne nepresla ani za 10, bieto za 30. Za tie by som si dopriala dovolenky na 15 rokov

euka210
10. apr 2026

@anonym_autor co sme vedeli zabezpecit svojpomocne, tak bolo tak...kamos fotograf, manzelov ujo kameroval, kamoska robila DJ, aparatura pozicana, kroj od kamosky. Najviac stalo jedlo, obrucky a oblek. Spolu do 40 ludi, mala svadba. Nikoho to nezrujnovalo.

mandzula
10. apr 2026

Nerozumiem, z akeho hladiska sa ma oplatit, nie je to investicia do nicoho hodnotneho. Ani keby som mala zbytocny milion, velku svadbu nerobim, lebo su to vyhodene peniaze na ludi, ktorym je to aj tak ukradnute.

ria_sprout
10. apr 2026

Podľa mňa sa nikdy neoplatilo investovanie do svadby. Treba investovať do manželstva, nie do oslavy.

bomba36
10. apr 2026

@anonym_autor keď to má vyjsť, tak je úplne jedno, či to bola svadba na úrade alebo trojdňový bašavel. A ak to nemá vyjsť tak tiež.

lienka.7
10. apr 2026

@anonym_autor keď sa povie krst, svadba či kar, všetko je min.o 100% drahšie.

gloriadeville
10. apr 2026

@anonym_autor tiež mi to príde šialené, ja som chcela svadbu na úrade, kvôli rodine sme spravili malú svadbu..možno 3-5 tisíc? Ale rozvádzame sa aj tak 😅

anonym_0c0c92
10. apr 2026

@anonym_autor ja by som tiež až veľkú svadbu nechcela. Mali sme svadbu so 100 ľuďmi, hostinu platili rodičia , lebo chceli popozyvat rodinu. Svadba bola fajn, zabavili sme sa. Ale keď počujem nevesty ze by si to zopakovali, tak ja určite nie a pri týchto šialených cenách ?! A teraz keď počúvam mladých, tak niektorým doslova prepína , čo všetko a to koľko eur chcú.

nelka93
10. apr 2026

@anonym_autor na svadbu sme si nešetrili za rok a nelutujem jedine euro, ktore sme do nej dali. Stala nas do 10 tisíc. V živote by som si nevzala úver na svadbu, nastastie som financne gramotna

nelka93
10. apr 2026
@nelka93

@anonym_autor na svadbu sme si nešetrili za rok a nelutujem jedine euro, ktore sme do nej dali. Stala nas do 10 tisíc. V živote by som si nevzala úver na svadbu, nastastie som financne gramotna

@nelka93 nasetrili. A este dodám, ze svadba bola minulý rok a platili sme hosťom ubytovanie.

bessie12
10. apr 2026

@anonym_autor na svadbu sme si šetrili. Vyšlo nás to dokopy do cca 30 tisic € so všetkým. Neľutujem ani jedno € na to a veľmi rada by som si to zopakovala.

bosorkabb
10. apr 2026
@anonym_af1881

@anonym_autor "kamaráti robia teraz svadbu a už sú na 26tis a to v tom nie sú šaty ani nič.. ďalšia známa cez 35tis svadba. ďalšia 15-18tis po známosti."

Toto co udavas nie je dobra vzorka. To su uplne uletene pripady a mam pocit ze sa pohybujes v nejakej polo-smotanke. Alebo zijes na oblaciku alebo ja neviem, lebo teda uplne normalny clovek, racionalny, s realnou predstavou o zivote vie, ze svadba za 20 ani 30 tisic nie je vobec normalna a ani nijakym standardom. Takze v tychto pripadoch su niektore utraty uplne mimo standard alebo mimo zdraveho rozumu.

Robili sme velku svadbu v dobrom podniku a na urovni a teda ani 15 tisic to nebolo. Prepac ale ta co robi svadbu za 35 tisic, to co ju ma, na maldivach pre ludi ktorym plati letenky aj s pobytom? Chore.

@anonym_af1881 ja som bola na svadbe ktorá stále vyše 30 000 ale teda nemajú problém s peniazmi.
Všetko v hoteli dosť drahom, ubytovanie pre hostí, jedlo všetko fakt super vrátane výzdoby. Tuším vyše 100 ľudí tam bolo.
Takže nie je to bežné ale stáva sa.

anonym_460a3a
10. apr 2026

Ja by som nedala za svadbu tisíce eur, pre mňa sa to neoplatí toľko peňazí minúť za jeden deň.
Ja som mala svadbu v kostole, šaty, kaderníčka, torta, fotograf, oslava do rána 30 ľudí a dali sme to za 800 eur v roku 2015
Po dvoch rokoch bol rozvod a druhú svadbu som mala na úrade, šaty, torta, posedenie v reštaurácii 10 ľudí sme dali za 1000 eur v roku 2022
Takže dá sa to aj za lacnejšie.

anonym_af1881
10. apr 2026
@bosorkabb

@anonym_af1881 ja som bola na svadbe ktorá stále vyše 30 000 ale teda nemajú problém s peniazmi.
Všetko v hoteli dosť drahom, ubytovanie pre hostí, jedlo všetko fakt super vrátane výzdoby. Tuším vyše 100 ľudí tam bolo.
Takže nie je to bežné ale stáva sa.

@bosorkabb ano, ved hovorim presne to. Ze to nie je bezna a standardna svadba pre porovnanie, ale nieco vysoko nadstandardne.

sisska96
10. apr 2026
@anonym_c89136

Nemali sme dj ale len veľký reprák, žiadne tradície čepčenie a pod. Hostí dokopy asi 40. Tortu sme dostali ako svadobný dar od cukrárky, výzdobu som si urobila sama, v kvetinárstve som si objednala kyticu ale nepovedala som, že je svadobná a preto ma vyšla o 50€ lacnejšie… a predsa to bola svadba, na ktorú aj hostia spomínajú do dnes (7 rokov po) ako jedna z naj, na ktorých boli 🙂. Vyšlo nás to vtedy aj s ubytovaním pre 20 ľudí okolo 4500€.

@anonym_c89136 kedy to bolo ?

anonym_9cfa24
10. apr 2026

podľa mňa budeš trpieť. tu ani nejde o peniaze ale o celý ten pre mňa nezmyselný proces, ktorý som absolvovala nakoľko nám to zorganizovali aj zaplatili úplne všetko aj hotel aj ubytovanie rodičia, lebo sme žili 5 rokov spolu a im sa to nepáčilo, tak pre kľud v rodine sme to absolvovali, bolo nás cca 80, mne by sa bolo páčilo len zosobášiť sa o svedkoch a potom zorganizovať oslavu ale najviac 30 osôb to by ma netraumatizovalo, tie tortúry počas svadby to nie je pre mňa, bolo to v duchu tradícii so živou hudbou, ja k tomu nemám vzťah, toto by som ešte raz nedala, aj keď priatelia na to radi spomínajú

Strana
z2