icon

Svadba na úrade a nespokojná budúca svokra. Ako riešiť problémy?

1. apr 2026

Riešime sobáš na matrike. Takto sme sa so snúbencom dohodli s tým, že potom v budúcnosti by bol aj cirkevný sobáš s hostinou. Čiže bude to teraz len formálny obrad, svedkovia, rodičia.. ale zo svokrinej strany cítim problémy že to nebude tradičná svadba a ona by chcela pozvať celú rodinu aby sa všetci stretli atď. Kecal vam do toho niekto? Prečo je ťažké rešpektovať naše rozhodnutie?
Keby malo byť len na mne tak žiadna tradičná svadba sa konať nebude. Nepotrebujem to. Nemám rada ceremónie a veci okolo toho. Čakáme bábätko a na riešenie tradičnej svadby aj tak nie je teraz priestor ani čas a financie radšej využijem inak.

anonym_eac6e2
1. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9ae3aa no z toho čo viem tak aj jemu stavajú vlasy dupkom keď si predstaví čo všetko treba okolo takej tradičnej svadby riešiť 😄 úplne súhlasil s tou svadbou na úrade..len .. ta otázka tradičnej svadby potom neskôr je na ich strane ale ja si osobne myslím že nič z toho nebude

@anonym_autor Takze ked ti napr.o 3 roky oznamia, ze sa ide robit vasa svadba, tak sa budes musiet zucastnit? Bozemoj, to aky druh nepricetnosti je toto? Sa trochu vzchop, lebo ta svokra zozerie, ked sa narodi dieta.

betulinka1
1. apr 2026

@anonym_autor kasli na to co si kto mysli. Je to iba Vasa vec a presne ako pises, financie vies vyuzit aj inak.

anonym_8bc56c
1. apr 2026

Jasne že kecali aj mama aj svokra. Obidvaja mi lezú na nervy

sisa_s
1. apr 2026
@anonym_03487a

To žiadna z vás nechápe, že svokra chodila po rodine po svadbách a teraz to chce svojej rodine vrátiť? To ste svadby nemali a ak áno, neboli na nich manželovi bratranci, sesternice a ich rodičia? Po súrodencoch je to najbližšia rodina. Tak sa to robí, to je normálka. Ako asi na ňu budú v rodine pozerať? No bude musieť povedať, že nevestička si to nepraje. Potom nehovor, že ťa ohovára po rodine, veď povie iba pravdu, aby ona sama nebola pred rodinou za kravu.

@anonym_03487a odkedy sa svadba musi vratit? 😀 asi zijes na dedine v roku 1998

kp7333
1. apr 2026
@anonym_03487a

To žiadna z vás nechápe, že svokra chodila po rodine po svadbách a teraz to chce svojej rodine vrátiť? To ste svadby nemali a ak áno, neboli na nich manželovi bratranci, sesternice a ich rodičia? Po súrodencoch je to najbližšia rodina. Tak sa to robí, to je normálka. Ako asi na ňu budú v rodine pozerať? No bude musieť povedať, že nevestička si to nepraje. Potom nehovor, že ťa ohovára po rodine, veď povie iba pravdu, aby ona sama nebola pred rodinou za kravu.

@anonym_03487a casy, ked sa chodilo na svadby zo zvyku/vymienat si dary a obalky, lebo sa to patri, uz davno skoncili. Dnes je ina doba, kazdy urobi tak, ako uzna za vhodne. Kto ma chut a peniaze, vystroji velku svadbu so vsetkou paradou, kto sa rad uskromni, spravi malu svadbu a kto si mysli, ze svadba je zbytocna, prezije aj bez svadby. Ostatnym nezostava nic ine, len to respektovat.

anonym_03487a
1. apr 2026

Dvaja ľudia si nevedia zorganizovať svadbu? Veď to je váš prvý spoločný projekt. Ak toto nedokážete, ste podľa mňa neschopní. Veď nemusí byť naj, naj. Taká v rámci vašich možnosti, aby bol vlk sýty, aj ovca celá. Lebo týmto krokom si sa už u svokry odpísala.

Dvaja súrodenci, ich rodičia sú z veľa detí, tým pádom veľa bratrancov, sesterníc. Obaja mali úradné (platné) romantické svadby v cudzine pri mori. V nasledujúce leto bola veľká svadobná hostina pre 3 rodiny. Súrodenci a rodiny ich manželov. Riadny mišung. Práve kvoli tomu, ako pišem vyššie.

anonym_03487a
1. apr 2026
@kp7333

@anonym_03487a casy, ked sa chodilo na svadby zo zvyku/vymienat si dary a obalky, lebo sa to patri, uz davno skoncili. Dnes je ina doba, kazdy urobi tak, ako uzna za vhodne. Kto ma chut a peniaze, vystroji velku svadbu so vsetkou paradou, kto sa rad uskromni, spravi malu svadbu a kto si mysli, ze svadba je zbytocna, prezije aj bez svadby. Ostatnym nezostava nic ine, len to respektovat.

@kp7333 ešte stále dožíva generácia, ako píšem. Veľakrát v živote musíme robiť ústupky, toto je jeden z nich. Aj ja som urobila kvôli svokre a ona to ocenila. Máme pekný vzťah, rodina drží pokope. Nebojujeme spolu, ustupujeme, tolerujeme. O tom je rodina. Potom tu je milion tém o zlých svokrách. Aby nie.

autor
1. apr 2026
@anonym_03487a

@kp7333 ešte stále dožíva generácia, ako píšem. Veľakrát v živote musíme robiť ústupky, toto je jeden z nich. Aj ja som urobila kvôli svokre a ona to ocenila. Máme pekný vzťah, rodina drží pokope. Nebojujeme spolu, ustupujeme, tolerujeme. O tom je rodina. Potom tu je milion tém o zlých svokrách. Aby nie.

@anonym_03487a keď sa dá urobiť ústupok kvôli svokre pre dobré vzťahy v rodine tak prečo to nemôže byť naopak? Ze bude rešpektovať čo chcú budúci manželia nie čo chce ona

anonym_eac6e2
1. apr 2026
@anonym_03487a

@anonym_03487a To, ze si people pleaser, je tvoj problem. Nie autorkin.

kp7333
1. apr 2026
@anonym_03487a

@anonym_03487a dobre vztahy sa ale buduju na vzajomnom respekte a komunikacii. Nie slepym posluchanim a snahou vyhoviet za kazdu cenu.

januska12323
1. apr 2026
@anonym_03487a

@anonym_03487a takže podľa teba má nevesta zorganizovať svadbu akú nechce, vyhodiť kopec peňazí, ktoré môže použiť na lepšie veci, pozvať celú dedinu len preto, že to chce svokra a bude ju pred celou dedinou ohovárať?

anonym_0f8085
1. apr 2026

Mojej susede vystrojila takto svokra veselicu po svadbe 😀. Tiež mali len formálny obrad na úrade a potom nič. No ale svokra pozvala celú rodinu ku svadobnému stolu 😀 všetko zariadila, zaplatila len aby sa ukázala 😀. A aj sa ukázala , mladomanželia sa tam nedostavili tak bola za trápnu.. nepochopím aj tu rodinu, že mladým nikto ani pol slova nepovedal, že čo chystá. Nám našťastie nekecal do svadby nik, my sme sa brali o dvoch svedkoch v tichosti. Rodine sme to len oznámili. V pohode to vzali všetci aj rodičia aj svokra . U nás sa to nejako neprežíva

anonym_efff88
1. apr 2026

Nechapem, ze naco do toho teda pletiete cirkevny sobas. Zosobaste sa ako chcete teraz a neskor spravne oslavu, hostinu. Ak nechcete, kaslite aj na to. Nechapem tomu vobec, naco svokre slubujete nieco, ze bude v buducnosti. Na cirkevnom sobasi Vam nikomu nezalezi, tak na kostol sa teda odporucam vybodnut. A to Ti pisem ako veriaca a praktizujuca katolicka. Fakt scestne toto, taketo frasky robit.

janinah
1. apr 2026
@anonym_0f8085

Mojej susede vystrojila takto svokra veselicu po svadbe 😀. Tiež mali len formálny obrad na úrade a potom nič. No ale svokra pozvala celú rodinu ku svadobnému stolu 😀 všetko zariadila, zaplatila len aby sa ukázala 😀. A aj sa ukázala , mladomanželia sa tam nedostavili tak bola za trápnu.. nepochopím aj tu rodinu, že mladým nikto ani pol slova nepovedal, že čo chystá. Nám našťastie nekecal do svadby nik, my sme sa brali o dvoch svedkoch v tichosti. Rodine sme to len oznámili. V pohode to vzali všetci aj rodičia aj svokra . U nás sa to nejako neprežíva

@anonym_0f8085 asi by z mladych ubudlo,ak by sa tam na hodinku ukazali...no,hlavne,ze ukaxali svoju prevahu,strapnili mamu a pokazili vzťahy na dlhy čas,možno navždy...
O diplomacii,zlatej strednej ceste,tolerancii a kompromisoch zjavne nechyrovali...no,ich vec.

janinah
1. apr 2026
@anonym_efff88

Nechapem, ze naco do toho teda pletiete cirkevny sobas. Zosobaste sa ako chcete teraz a neskor spravne oslavu, hostinu. Ak nechcete, kaslite aj na to. Nechapem tomu vobec, naco svokre slubujete nieco, ze bude v buducnosti. Na cirkevnom sobasi Vam nikomu nezalezi, tak na kostol sa teda odporucam vybodnut. A to Ti pisem ako veriaca a praktizujuca katolicka. Fakt scestne toto, taketo frasky robit.

@anonym_efff88 to sa vola pokrytectvo..sobaš v kostole,kebo tak sa patri,lebo je tam pekna atmosfera,lebo budu krasne fotky....a v srdciach prazdno k Bohu

autor
1. apr 2026
@anonym_efff88

@anonym_efff88 treba lepšie prečítať môj príspevok. Písala som že čakáme bábätko a teda chceme sa stihnúť vziať ešte pred narodením. Keďže s tradičnou svadbou sa spájajú aj rôzne vybavovačky tak sa to jednoducho teraz nestihne a tiež mám podmienku že nechcem také veci riešiť s veľkým bruchom. Preto to chceme urobiť teraz na úrade. To že by sa potom nakoniec cirkevný sobáš nekonal mne osobne by už nevadilo lenže svokra si myslela že my to zorganizujeme teraz. Okrem toho sme obidvaja inej viery a nemám šajnu čo všetko by ešte trebalo v tomto smere vyriešiť aby sa mohol uskutočniť sobáš v kostole čo znamená že aj tu by sa naťahoval čas. Inak mi to osobne pripadá že keby to tak malo byť, tak preto, že si to iná osoba tak vyžaduje.

anonym_0f8085
1. apr 2026
@janinah

@anonym_0f8085 asi by z mladych ubudlo,ak by sa tam na hodinku ukazali...no,hlavne,ze ukaxali svoju prevahu,strapnili mamu a pokazili vzťahy na dlhy čas,možno navždy...
O diplomacii,zlatej strednej ceste,tolerancii a kompromisoch zjavne nechyrovali...no,ich vec.

@janinah asi by ubudlo , keď odlietali na ostrovy. Jediný kto o ničom nechyroval bola pani svorka. Zorganizovať niečo mladým poza chrbát lebo ona chce ? Z nej by ubudlo keby tú veselicu nerobila ?

autor
1. apr 2026
@anonym_0f8085

@anonym_0f8085 v mojej rodine sa to tiež neprežíva. Rešpektujú to

letfenixa
1. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9ae3aa no z toho čo viem tak aj jemu stavajú vlasy dupkom keď si predstaví čo všetko treba okolo takej tradičnej svadby riešiť 😄 úplne súhlasil s tou svadbou na úrade..len .. ta otázka tradičnej svadby potom neskôr je na ich strane ale ja si osobne myslím že nič z toho nebude

@anonym_autor druhá strana je tvoj budúci manžel, žiadna ďalšia strana už nie je.

anonym_eac6e2
1. apr 2026
@janinah

@janinah Ty si dobre mimo...

sense
1. apr 2026

Urobte ako uznáte vy za vhodné. Svokru nerieš. Buď príde aspoň na úrad alebo nepríde. Nie ste povinní robiť divadlo pre celú rodinu inkl tých ktorých ani nepoznate

anonym_e1e1ee
1. apr 2026

Ako mama syna ti poviem, ze ju mozno mrzi, ze syna nedovedie k oltaru 🙂

Tak snad syn vysvetli co a alo, rodinu moze pozvat aj na svoju oslavu narodenin.

Na svadbe bude nech je akakolvek a to je dolezite

pr85
1. apr 2026

@anonym_autor Ale cirkevná svatba môže byť aj bez veľkej hostiny. My sme mali obrad v kostole a na svadobnej hostine cca. 25 ľudí. A bolo to OK.

anonym_eac6e2
1. apr 2026
@pr85

@anonym_autor Ale cirkevná svatba môže byť aj bez veľkej hostiny. My sme mali obrad v kostole a na svadobnej hostine cca. 25 ľudí. A bolo to OK.

@pr85 To autorka fakt urcite nevedela🙄 a pise sa "svadba".

svetlonos
1. apr 2026
@janinah

@anonym_efff88 to sa vola pokrytectvo..sobaš v kostole,kebo tak sa patri,lebo je tam pekna atmosfera,lebo budu krasne fotky....a v srdciach prazdno k Bohu

@janinah
A tebe príde "príčetné" takto robiť svadbu manželom poza chrbát? Tam bude skôr neja diagnóza u pani svokry, nacistická porucha alebo podobné. Veď toto sa nerobí. Zrovna v takomto prípade sa treba zamyslieť nad duševným zdravým tej osoby. Kde je jej rešpekt voči dospelému dieťaťu, tobôž neveste/zaťovi?
Takto sa to nerobí a práve keď sa vedia rešpektovať, sú aj vzťahy pekne. Ale o svadbe rozhodujú manželia, nie rodičia. Zrejme mali dobrý dôvod urobiť malú svadbu, to my nevieme. No podľa tej reakcie matky si viem predstaviť ako to tam vizera.
Veď to je nonsens. Toto normálny človek neurobí. To už zorganizovaná narodeninová oslava ako prekvapenie vie byť des pre niekoho, tobôž svadba.

anonym_171ef9
1. apr 2026
@anonym_0f8085

@janinah asi by ubudlo , keď odlietali na ostrovy. Jediný kto o ničom nechyroval bola pani svorka. Zorganizovať niečo mladým poza chrbát lebo ona chce ? Z nej by ubudlo keby tú veselicu nerobila ?

@anonym_0f8085
Počuj a nemá ona fakt nejakú dg? Mňa tak mama pod zámienkou nalákala ísť na pohreb, teda strážiť dieťa tam jednej kamoška (tej zomrel dedko). Ja pohreby neznášam z duše, ona to vie. To že budeme to jedno 3 mesacne bábo strážiť 3ja! vrátane jeho otca, mi akosi zabudla povedať!
A vieš prečo som tam mala reálne úst? Lebo sa jej tam páčil akýsi chlap, s ktorým má bezpodmienečne chcela zoznamiť! 🤯 To nevymysliš! Bola som vtedy šťastné rozidena a teda nie typ, ktorý by potreboval dohadzovačky.

pr85
1. apr 2026
@anonym_eac6e2

@pr85 To autorka fakt urcite nevedela🙄 a pise sa "svadba".

@anonym_eac6e2 Tak som jej to povedal. 🙂 Fakt musíš má všetko reagovať?

anonym_eac6e2
1. apr 2026
@pr85

@anonym_eac6e2 Tak som jej to povedal. 🙂 Fakt musíš má všetko reagovať?

@pr85 Ano, musim. Lebo do kazdej temy pchas kostol a knazov, fakt to nikoho nezaujima.

bielasovicka
1. apr 2026

@anonym_autor tak keď sa chce tak veľmi stretnúť s rodinou, tak nech sa stretnú inde a inokedy.

anonym_efff88
1. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_efff88 treba lepšie prečítať môj príspevok. Písala som že čakáme bábätko a teda chceme sa stihnúť vziať ešte pred narodením. Keďže s tradičnou svadbou sa spájajú aj rôzne vybavovačky tak sa to jednoducho teraz nestihne a tiež mám podmienku že nechcem také veci riešiť s veľkým bruchom. Preto to chceme urobiť teraz na úrade. To že by sa potom nakoniec cirkevný sobáš nekonal mne osobne by už nevadilo lenže svokra si myslela že my to zorganizujeme teraz. Okrem toho sme obidvaja inej viery a nemám šajnu čo všetko by ešte trebalo v tomto smere vyriešiť aby sa mohol uskutočniť sobáš v kostole čo znamená že aj tu by sa naťahoval čas. Inak mi to osobne pripadá že keby to tak malo byť, tak preto, že si to iná osoba tak vyžaduje.

@anonym_autor tak Ti vravim, ako to spravte, zoberte sa na urade a hostinu si spravte potom. Bez cirkusov v kostole. Stale nerozumiem pointe.
Alebo ak sa chcete zobrat aj v kostole, treba na to mysliet skor, ale ocividne Vam je obom viera ukradnuta, tak nesaskujte.