Nosí vaše dieťa meno po vás?
Pomenovali ste svoje dieťa vlastným menom? Čo vás k tomu viedlo? Prečo ste sa tak rozhodli? Resp. prečo nie? Ak ste tak neurobili, ako vnímate to, že sú takí, ktorí tak učinili? Je v tom snaha vychovať dieťa na svoj obraz?
kedysi to bolo moderne a doslova nutne a mnohy v tom pokracovani"rodu" idu aj dnes... nieje v tom nic osobne- len chlap chce aby jeho meno nezaniklo ... u zien je to jedno - tam sa priezviso aj tak zmneni...
Nie. Zhodli sme sa s manželom že túto predpotopnú záležitosť u nás praktizovať nebudeme .
Dcéra má meno po mne. V triede má ďalšie dve dievčatá s menom rovnakým ako ich maminy. Sama som bola prekvapená koľko nás je.
U nás to nemalo špeciálny dôvod, rozhodne dúfam, že dcéra nebude po mne (ani to nevyzerá, celá po otcovi dlhodobo), nemala som vybraté žiadne meno pre dievča, manžel chcel aby sa volala po mne, lebo to meno sa mu páčilo ešte predtým ako sme sa spoznali.
Dve moje spolužiačky tiež sa volali po mame rovnako.
V každom prípade ide o mená bežné v populácii.
@anonym_autor dcérke dáme meno po manželovi ale v ženskom rode 🙂 Michaela.
Ak by bol chlapec tak by bol Michal. Manžel aj jeho otec sa tak volajú a aj praotec sa tak volal. Lenže mne sa to meno páči takže by mi to vôbec nevadilo. Ak by sa manžel volal inak tak by som nad tým pouvažovala. Je málo chlapčenských mien ktoré sa mi páčia
@anonym_autor Nedala som meno po sebe, pretože sa mi nepáči že dieťa potom volajú napr. Malá Janka, veľká Janka a v dospelosti mladá a stará. Dala som také ktoré sa mi páčilo.
@anonym_autor Nedala som meno po sebe, pretože sa mi nepáči že dieťa potom volajú napr. Malá Janka, veľká Janka a v dospelosti mladá a stará. Dala som také ktoré sa mi páčilo.
@anonym_c50eec u nas mame 2 Janky - mala Janka, veľká Janka a mame aj Zuzany - mlada Zuza, stará Zuza 😅🤣
Nechceli sme rovnaké mena po nás nakoľko máme s manželom rovnaké mená teda ženský a mužský ekvivalent a automaticky keby bolo meno po nás už sme stara/starý a to je proste hrozne. Brat je po ocovi a to je len stále a ktorý? Starý ci mladý?
Nie, ja som bola proti tomu, manzel chcel, ze ak by bolo dievca, nech sa vola po mne. Ja som za to, ze dieta ma mat svoje meno, nie meno po rodicovi. Nakoniec mame chlapca, takze problem sa vyriesil sam 😄.
@anonym_autor nedala som lebo to meno sai nikdy nepáčilo, ani muž má tým menom nevolá.
A nemyslím si nič ale vôbec nič o rodičoch ktorí tak spravili.
veľmi blízky príbuzní majú 2 deti a obe deti sa volajú po rodičoch. žiadne iné meno. Deti sú už dospeláci - majú vlastné rodiny.
Oni svoje mená už ďálej neposunuli - majú len mačky a psov.
Nie vždy je za tým tradícia...poznám pár, ktorí majú chlapčeka a dievčatko a obom deťom dali meno po sebe...oni sa tak ľúbia, že krajšie meno v kalendári nenašli. Ja som to neurobila, chcela som, aby každé dieťa malo svoje vlastné nepodedené meno, moje deti majú také mená, ktoré v rodine nikto nemal.
mne to pripadá tak nejak ješitne či sebestredne… nie, nedala som, ani mužský ekvivalent môjho mena, po mužovi vobec… má pekné svoje meno…
@anonym_autor Manžel mal meno po otcovi a vždy bol problém s poštou :D kedze boli menovci :D My sme teda nedali po otcovi, ale po manželovom pradedovi. Jednak preto, že jeho meno sa nám páčilo a tiež preto, že sme mali pocit, že nam ten zázrak v nebi nejako vybavil ;)
Sestrama vybraté meno po babke z dôvodu, že v čase keď otehotnela babka zrovna zomierali. Videli v tom symboliku. 🙂
Vdakabohu je v manzelovej rodine uzus, ze kazde dieta ma narok na nove "originalne" meno a pod originalnym rozumej nepouzite momentalne v sirsej rodine, aby neboli dve rovnake osoby s rovnakym krstnym menom. Takze nie, u nas sa to takto nenosi a ja by som take meno dietatu nedala, ale ked sa niekto takto rozhodne....tak je to ich rozhodnutie, ktore neriesim🤷♀️a v mojej sirsej rodine sa to najde- mame "maleho" a "velkeho" chlapa....🙃
Nie nikdy som nemala potrebu sa naklonovat. Kazde dieta je jedinecny original a zasluzi si vlastne meno,nie len byt cely zivot niekoho kopiou a byt cely zivot ten druhy alebo mladsi/junior. Moja mama tak ma po babke a cely zivot sa na to hneva.
Áno syn sa vola ako muž: nie je to žiadna sebestrednost ani snaha z neho vychovať mužovi kópiu …. Ma to jednoduché vysvetlenie: muž ma pekne meno
@anonym_autor mam 2 dcery, ani jedna nema meno po mne.tomuto predpotopnemu trendu pomenovavat deti po rodicoch som nikdy nerozumela. je tolko krasnych mien, ze fakt nerozumiem, preco niekto - aj ked povazuje svoje meno za pekne- nevyberie ine. navyse v nasich koncinach sa v rodinach, kde su dvaja s rovnakym krstnym menom automaticky dava privlastok mlady a stary, bez ohladu na vek. v 30- ke je potom Jozo stary, lebo ma syna Joza a ten je mlady Jozo.
@anonym_autor moje piate dieta bude mat meno po mne, preto, ze dnes uz nijake male dievca s tym menom nepoznam siroko daleko. Ked sme cakali stvrte, druhu dceru, tiez som to zvazovala, ale dali sme ine nakoniec. A povedala som vtedy, ze dost lutujem, ze nema meno po mne, ze keby som este mala jednu dceru mat, tak dam urcite uz toto meno. A hla...vyzera, ze sa mi to splni.
Sesternica tiez dala dcere meno po sebe, z toho dovodu, ze sa pacilo manzelovi.
U nas sa mena nededia v zmysle, ze prvorodeny, musi byt po dedovi, otcovi, ale ked maju v rodine nahodou dvaja rovnake meno, je to ok, komu sa ako paci.
U nas napriklad manzel nechcel dat meno po sebe.
Ale najstarsi syn ma meno po dedkovi, lebo sa nam pacilo a starky zomrel den predtym, ako som zistila, ze som tehotna. Takze taka symbolika. Ale keby sa mi meno nepacilo, tak ho nedam kvoli symbolike.
A ta posledna veta, ze dieta vychovat na svoj obraz, kvoli menu? To ako sa da a co je to za napad? Vela rodicov napriklad nuti deti robit sporty, uz len preto, ze im sa nic take nepodarilo, ako stat sa vrcholovym sportovcom, aj napriek tomu, ze dieta to nebavi. A nesuvisi to s menom. To je hovadina.
I ked, dieta sa uci prikladom, takze ano, deti su nasim obrazom (nie vernou kopiou), bez ohladu na to, ako sa volaju.
Ale cely prispevok je nejaky negativne ladeny a daco Ta zerie a srdi, ze mam pravdu?
@anonym_autor Manžel mal meno po otcovi a vždy bol problém s poštou :D kedze boli menovci :D My sme teda nedali po otcovi, ale po manželovom pradedovi. Jednak preto, že jeho meno sa nám páčilo a tiež preto, že sme mali pocit, že nam ten zázrak v nebi nejako vybavil ;)
Sestrama vybraté meno po babke z dôvodu, že v čase keď otehotnela babka zrovna zomierali. Videli v tom symboliku. 🙂
@tinka_1807 mame to podobne s dedkom.
Ja este zvazujem meno po mojej starkej, volala sa Pavlina, a druha starka este zije, ma 96 rokov a tiez sa vola Paulina (ano, jedna je s v a druha s u), tak by to bolo tiez pekne. Ale nejak viac ma taha k tomu, ze jej dam meno po sebe.
Mame 4 deti a ani jedno, ci uz v skolke, v skolach, nemali dievca s tym menom, ani jedno, za tie roky...
Ja si zas nemyslim, ze kazdy ma mat "svoje originalne meno", lebo je na svete xy ludi s rovnakym menom. Vsak kazdy je original, aj ked sa vola rovnako.
Ja sa strasne smejem. Sebestredne, predpotopne, snaha vychovat take dieta na svoj obraz... Pane moj, ake dnes maju ludia problemy, ze v blbom mene po rodicovi vidia taketo komplikacie pod povrchom 😃
Ano, syn ma meno po manzelovi - meno sa nam pacilo, preco nie? Navyse ich je dnes malo, nie ako kazdy druhy Matias Mateo Noel a podobne... Este ze toto je hrozne originalne a jedinecne. 😁 Ja mam meno po mame - tiez sa im meno pacilo, a to ze sa hovori "velka a mala" ako tu bolo spominane, ved to je uplne v pohode, nic nemile na tom nevidim, ak aj ma niekto taku zvyklost.
Mat tieto problemy a prezidentov plat. Ale ako to hned vsetci dokazu odsudzovat, ze ak niekto pomenuje dieta po rodicovi, cista katastrofa a komplexy 😃
Ja som zasadne nechcela meno, ktore by bolo po niekom z rodiny. Chcela som aby bolo jedinecne. Aby nebolo "kopiou" niekoho.
Ja sama mam meno po mame. Muz ma meno po otcovi. Mozno aj preto. Ale ak niekto da dietatu meno po rodicovi jeho rozhodnutie.
jezis niee, neurobila by som jej to, ma svoju identitu, je jedinecna; davat svoje meno je zastarala vec ludi bez fantazie.
Zopar rodin v okoli: prvy syn meno po otcovi (viem, ze muz na tom trval- ziadna diskusia- Jozef, Jan....) a potom pri druhom uz matka popustila uzdu fantazii- Noah, Nicolas....
U nas ma prcek meno po muzovi. Dovod? Meno sa mi pacilo este na zakladke potrebovali sme univerzalne medzinarodne meno. Nejako zatial neprezivame oslovovanie... vieme o kom hovorime
Syn má meno po otcovi, dedovi..... Pôvodne sa mal volať inak, no v pôrodnici manžel nahlásil svoje meno. Mne to vôbec nevadilo, lebo sa mi páčilo tiež. Dcéra nemá meno po mne, lebo mne sa moje meno veľmi nepáči. A druhý syn má tiež meno, aké ešte v rodine nemáme
Páči sa mi ako tu všetky chcete aby bol dieťa original, nebol niekoho kópiou a pod. hlavne že syn ma v triede 3xmatteo, 4x Emma alebo Ema, 3x Adam, 2xJan, ďalších marko,teov,jakubkov,sofiniek a neviem ešte aké opakujúce sa mena …. No neviem čo je originálnejšie …. Či mat meno, ktoré keď matka zavolá otočí sa 10 deti alebo to jedno čo je ,,sebestredne” po otcovi ale keď zavolám tak sa otočí len ten jeden čo ma …… gratulujem vam všetkým, čo str chceli byt cool

???