Aké nezvyčajné mená ste dali svojim detičkám a prečo?
Ja mám doma 8 t. Taniu a voláme ju Taninka, dali sme take meno, lebo nie je časté a ja som Nina a mm je Tomáš a tak vznikla Tania
tvarit ako cudzinci
@andula77 Vieš, ako som ten príspevok myslela. Že keď sa budem snažiť vyhnúť všetkému, nakoniec nevyberiem nič. Ja som moc Serafín nestretla, preto mi to pripadá extravagantné. Vidíš, je to stále iba vec názoru. Ani mne sa nepáči, keď vidím napr Scarlett Charlotte Šútovská, no stále je to rozhodnutie rodičov a nikomu za to vymývať hlavu nebudem. Ktovie, čo bude o pár rokov, aké mená budú. Možno to ďalšej generácii bude pripadať úplne normálne.
@zltyslonik milujem ta ❤ 👍
Konecne niekto normalne pise 🙏
Jaaaj, zienky zlate, zivot je taky kratky, to vam stoji zato tu hodnotit ake meno davaju niektorym detom ich rodicia. Ak vas to tak strasne irituje,tak si najdite temu,ktora je vam blizka a diskutujte tam. A co sa tyka pravopisu, resp. gramatiky, ja osobne ked pisem rychlo z mobilu, tak nie vzdy zbadam, kde som urobila chybu. To ste ozaj take neomylne a uzasne,ze mate pravo tu inych kritizovat? V skolke kde som robila sme mali deti s roznymi menami a absolutne nikto a hlavne deti to neriesili,lebo je to uz bezna zalezitost. Myslim,ze pokial sa k nam nedostanu mena ako Ryža, Cesta a pod este to s nami nieje vobec take hrozne.
@miluna777 jasneeee, ja som to pochopila a plne s tebou suhlasim....počkaj, a mozem napisat "plne suhlasim?" už aby si clovek daval pozor co a ako napise haha samozrejme len srandujem, sa cudujem, ze tu este cosi pisem....no, ale je jedno ake meno bude mat dieta pokial jeho rodic sa nebude chovat ludsky a dostojne a uctivo aj k inym ludom...nevravim, ze ja som vzdy taka, ale asi by som to tu nepisala ako niektore baby, ved ak takto diskutuju aj v reale tak amen tma....aj s celym Slovenskom, internet je ako redbull, dava ludom kridla...teda aspon v rozpravani...
@andula77 No šak toto, internet znesie všetko, stavím sa, že tie, ktoré sú tu najväčšie hrdinky, v reálnom živote iba sklopia oči a jedujú sa iba v duchu. Kúzlo internetu. Nikdy nevieme, kto za tou druhou klávesnicou v skutočnosti sedí :D
Odsudzovanie, posmešky... u dospelej populácie úplne bežné. A pak sa čudujeme, odkiaľ to tie deti majú.
Trebalo by sa asi menej hádať a viac prispieť k téme 🙂 Nezvyčajné mená. Hmm. Mne sa páčia resp. samozrejme záleží že aké, ale celkovo určite nie som proti. Ja napr. ak je okolo mňa 50 napr. Jakubov a Samkov (čo je), tak to meno mi nepríde škaredé, ale by som ho nedala jednoducho preto, lebo už som ho prepočúvaná a presýtená. Ale mám niekedy pocit, že ľudia si mýlia zahraničné a nevyčajné. Také Mie a Damiánovia, Sebastiánovia napr., čo tu boli spomenutí sú momentálne tiež veľmi moderné a frekventované mená, preto mi neprídu nezvyčajné ani zďaleka. Za nezvyčané považujem rôzne druhy mien, ktoré sa jednoducho veľmi nepoužívajú, nezvyčajná mi príde napr. aj taká Ľudmila, Milena, Milica a pod. ktoré človek prste na ihrisku často nestretne (resp. aj vôbec).
Naopak vždy, keď počujem nejaké meno nezvyčajné, čo pre mňa osobne znamená také, čo sa tak často nevidí, si to dietko zapamätám a príde mi zaujímavejšie, možno aj o dosť viac ako tie druhé, resp. ako jedinečnejšie. Takže chápem rodičov, čo sa takto chcú odlíšiť. Odlíšenie za každú cenu je však na škodu oveľa viac ako na úžitok, myslím hlavne, ak je to meno tak komplikované či už písaním, vyslovením, alebo jeho trochu smiešnym významom či znením, tak to teda nie. Myslím tým napr. aj telenovelácke mená typu Šeherezáda, aj silou mocou zahraničné (nemám absolútne nič proti, len mne osobne sa veľmi nepáči násilné zdvojovanie mm, nn a pod.) ale ani vkladanie h (MatHias, THomas a pod.) príp. silno UK/USA (Johnny Kováč a pod.) - keby to dieťa od narodenia žije v zahraničí, pohoda, ale u nás, no, niekedy trochu zvláštne hlavne ak sa ich celý (väčšina) života odohráva niekde na dedine. Poslednou kategóriou mien, čo vyslovene nemusím, sú tie, čo rodičia chcú dať zahraničné, ale nevedia ani ten jazyk a potom sú tam preklepy. Napr. fonetická Džesika ktorá naozaj existuje, to naz za mna nie, to by nemali akcpetovať ani na matrike si myslím. No zasa platí, proti gustu žiaden dišputát. Nikdy by ma nenapadlo tu na fóre, alebo kdekoľvek inde, vypisovať nejakej mamine že bože môj, prečo preboha si dala svojim deťom také škaredé meno?! Takisto ani na ihrisku by som si to nedovolila, tak prečo inde. Je to vrcholne neslušné a tiež primitívne. Môj názor samozrejme. Každý má mená, čo sa mu páčia, a čo sa mu nepáčia. Každý sme iný, vidno to od obliekania cez vyjadrovanie až po naše deti. To je úplne v poriadku. Ja som mená deťom nevyberala na základe ostatných, ale na základe seba, muža, pocitu. Tak to má byť, a ak sa meno dáva z lásky, ako môže byť škaredé? Aj keby bolo tuctové, alebo príliš originálne, alebo sa hodilo/nehodilo k prievisku, je to jedno. Hlavne, že rodičia sú spokojní a vyslovujú ho s láskou, to dieťa bude mať potom z neho dobrý pocit, radšej, ako silou mocou niekomu vyhovieť a potom mať tik v oku vždy, keď to meno vyslovujem.
A aby som prispela k pôvodnej otázke, moji synovia sa volajú Florian a Felix. Tretí čo sa čoskoro narodí sa bude vola Ferdinand (Ferdík). Všetky tieto mená k nám nejako prišli a keď sme si ich určili, vedeli sme, že to je to jediné pravé, vybrali sme ich "na mieru" dieťatku. Odrážajú trochu aj môj vkus na také akoby internacionálne mená, t.j. také, čo by sa teoreticky hodili aj do zahraničia, ale aj tu na SK, sú to, podľa mňa, také klasiky, možno trochu vintage alebo menej momentálne dávané ale teda nič šokojúce ani divné si myslím. Neprídu mi obyčajné, ale ani extrémne nezvyčajné. Páči sa mi inak mnoho, mnoho mien, rôznych druhov, napr. momentálne aj Serafin, Cecília, Cyril či Cyprián 🙂 Minule v kalendári ma zaujal aj Eugen, Ervín, Malvína... Toto sú za mňa nezvyčajné mená. 😉
A posledný input čo ma ešte napadá je - často sa tu opakuje argument, ako je to meno "za trest" a ako sa budú deti smiať a pod. Príde mi to absurdné a smiešne. Prečo preboha by sa smiali? Ak, tak jedine, že ich to naučia (primitívni) rodičia. Ja ani moje deti sa nikdy nesmiali na nejakom mene a ani by mi to nenapadlo. V dnešnej dobe, keď popri 5tich Emkách a Adamkoch bude v škole aj Tánička, Katka, Jožko, ale aj Jessica a Aurora a Teo a Leo, proste nevidím dôvod prečo by mali tie deti byť ešte zakliesnené nejakými komunistickými hranicami že Katka je ok a Amanda už nie. Dávajú sa také rôzne mená všetkých verzií a pôvodov, že si nemyslím, že ich bude niečo šokovať či rozosmievať, ak to teda ozaj nebude extrém nejakého druhu. Jedine, že by videli doma rodičov sa posmievať, inak im to divné určite nebude. Mne nie je, tak prečo by bolo im. Je to otázka prístupu a slušnej výchovy.
nenadarmo sa vravi, aká matka taká Katka...a o tom to je, deti su nasim obrazom
a zrkadlom
My sme dali také slovenské mená:Františka,Barbora,Jozef a Terézia.
@luci5 pri každom sme zvažovali viac mien, rôznych druhov, a nielen na F, ale oni si ich tak nejak vybrali viac menej sami ešte v brušku, teda jasné že s našou pomocou 🙂 a vyšlo to jednducho tak, že sú všetky na F (keď prišlo to pravé, tak sme to jednoducho vedeli že to je ono a potom sme už iné jednoducho nezvažovali). aj mne sa veľmi páčia, ale je jasné, že niekomu sa nemusia, to je ok, veď taká osoba vyberie pre svoje deti iné mená. hlavne za mňa nie je možné povedať, že by boli divné alebo škaredé, jednoducho na nich nevidím chybičky - keď napr. vidím syna, ako mi bozkáva bruško a vraví "ľúbim ťa Ferdík", neviem si predstaviť pre malého v brušku krajšie meno 😍 (a to starší iným chlapcom skôr hovorí "kamoš" ako menom, takže to, že Ferďúchovo meno prijal tak rýchlo a ešte kým je v brušku, mi príde úžasné).
@eliniatko my sme zasa vsetci na J, co je vzhladom na dievcenske mena dost problem, lebo ich je malo a vacsina sa mi nepacila. Nakoniec vyhrala Juliana ale muz niekde nasiel taku staru knihu o menach este z cias socializmu a tam bola uvedena ako Julianne,jemu sa to paci velmi, tak to ostane tak. Navyse k nasmu priezvisku to zneje dobre lebo ma nemecky povod.
Ja mam doma dve kocky jedna je Saskia a druha Noema. Ku obidvom sa mi tie mena hodili ked sa narodili 🙂
Keby som mala este jedno dievca tak sa vola ako ja. Terezia 🙂
Ja mam doma Deanu, ak by sme mali chlapca bol by Derek,Filip alebo Dimitrij...milujem mena na "D". Priatel je Ilja...jedina ja mam slovenske meno Katka...takze ak na nich volam urite sa otocia ti moji...☹
My mame doma fesakov menom Milo a Ivo 🙂 , volame ich Milko a Ivko
ja mam doma Brigittu a Koppanya a pre info, mame madarsku narodnost a madarske priezvisko 😉
Ja sa onedlho budem volat pani Lukàč a tak som zvažovala že ak to bude chlapec dám mu meno Lukas Lukáč🙂 a potom poviete že tej asi vrazilo mlieko do hlavy😂😂😂
Moja sa vola Eliana - hebrejske meno. Vyznam "Boh dal odpoved" - Eli (Elohim-Boh) a Ana (odpoved)

@miluna777 Serafina nie je extravagantne...vola sa tak mama mojej kamosky, moze mat teraz tak 70 rokov, a nasa suseda je Justina, ma 90tku....to len tak na odlahcenie, netreba komentovat...nejde len o gramatiku, skor by si mali baby uvedomit, ze mozu zit aj na severnom pole, pokial sa nestotoznia so svojou vlastnou identitou, tak darmo sa budu rvait ako cudzinci...podla mna