icon

Ako sa dohodnúť s manželom na mene dcéry?

8. sep 2024

Ahojte, takže kde začať?
S manželom sa nevieme dohodnúť na mene. Rovnaký problém nastal aj pri prvej dcérke a vybrali sme relatívne neutrálne meno, aj keď na neviem kolky krát schválil jedno čo som vybrala a nebolo môj favorit.( Myslím, že volal svokre a tá povedala, že celkom pekné. Samozrejme jej mená čo vybrala mi vkuse podstrkoval)...
Teraz presadzuje silou mocou meno mojej svokry, ktorá sa nám nenápadne do všetkého mieša. Meno podľa mňa pekné, lenže kebyže sme ho dali tak bude všade trusit že to po nej...
Potom vybral meno po babičke Ingrid aj po prababičke svojej, ktoré tu radšej písať nechcem, lebo to je skvost oproti Ingrid...
Potom svokra, žeby s malá mohla volať Barbara, načo sa hneď chytil a teraz, že nech sa maličká volá Barbara. 🤦
Už som z neho zúfalá...dieťa mu predsa porodím ja, nie svokra.🤷 Ako sa dohodnúť na mene? Ja už fakt neviem ako na neho. A to sa poznáme už roky rokúce, aj manželmi sme dlho... Uz som mu povedala, že sa bude volať po mne a to na mňa len divne pozrel.😁 Mám ináč zaujímavé meno, zriedkavé... Čo robiť s takým manželom, čo meno vyberá so svokrou a jej nápady sú tie najlepšie?🤦

maryetta
8. sep 2024

@biba_18 presne ako okej ak je niekto s tym ok nech. Ale ja som to uz tiez nechcela.
Nech je to dieta jedinecne so svojou identitou. Nie nejakym tienom niekoho….

autor
8. sep 2024

@biba_18 áno, dám Annu a manžel dá Ingridu...a bude malá Ingrida🤦😄
@maryetta tak ak po nikom z rodiny, tak mne ani Anna po babke, ktorá sa narodila v 1918 neprejde...a ani manželovi po jeho mame Ingrida... A zase sme tam kde sme boli... sranda je,že mena čo mu svokruša podstrkuje sú také, čo v rodine nie sú.. a manžel chce meno po mame a svojej babke...
Ja chcem meno po svätej teda Annu, rozmýšľam aj nad Miriam, pekné je aj Karolína, lenže je "len"blahoslavena.
Ešte sa mi páči aj Tamara, či Betsabe, no tieto len oči prevrátil...joj a Monika, mama sv.Augustina, no tá tiež nie, že jeho spolužiačka a že to bola hrozná baba.... atď...

zojanka
8. sep 2024

Sú tu zaujímavé komentáre. Dá sa z toho niečo použiť. Dohodnite sa že to nebude meno po nikom z rodiny. Každý si vyberte jedno meno, muž napr. tu Barbaru. A keď sa narodí do termínu tak bude po jeho a keď po termíne tak po tvojom.

biba_18
8. sep 2024

ale ja navrhujem vybrať meno aby nebolo po starých rodičov, teda manžel by nemohol dať ani ingridu ani henrietu…

maryetta
8. sep 2024

Ak nie anna mozno Hana?
Mne sa tiez pacilo napr aj Dorota to ale bola moja babka tak som to uz neriesila. Proste to boli mena ktore proste nie.

really8
8. sep 2024

@maryetta uz vidim ze keby ma priezvisko po tebe ze by si pri mene ani nepipla a akceptovala uplne vsetko.

maryetta
8. sep 2024

@really8 akurat este citam diskusiu. Myslela som tym ze ma vacsie pravo-nie ju ako manzelku ale ju ako matku. Ze ma vacsie pravo vybrat meno dietatu ako matka -a nie ako muz podstrkuje meno co navrhla svokra teda babka.

maryetta
8. sep 2024

@really8 ano tak. Bola by som spokojna s tym teda ze “odo mna” po mne ma priezvisko.

lucmirka124
8. sep 2024

Ahoj, Henrieta je moja mama. Je to ojedinele krasne zaujimave meno na kt uz ozaj nepocut. Ja som vravela ze nechcem pre dcerku dlhe meno a srdce mi povedalo Miriama🥰,,, tym chcem len povedat ze henrieta je pekne. Pozri sprav si ako citis ty... mne keby sa takto starali do vsetkeho spravim ako ja chcem. Ak mas zaujimave meno daj po sebe. Co ti moze muz povedat?? A gulat ocami moze.

akvi
8. sep 2024

My sme meno vyberali tak, že sme s mužom každý napísali 10 mien, ktoré sa nám páčia. Z nich sme vybrali tie, v ktorých sme sa zhodli, boli asi 4. A potom sme sa o nich bavili, preberali výhody a nevýhody, prezývky, ako pasujú k priezvisku, ako sa píšu ( napríklad sme takto vylúčili mená, kde môže byť i aj y, pretože je otravné vždy hovoriť, že Kryštof s tvrdým y alebo Krištof s mäkkým i) a tiež este ďalšie veci, ktoré nám prišli ako fajn.

really8
8. sep 2024

@maryetta sorry ale neverim ze ako zena by si bola spokojna a akceptovala uplne kazde meno. A nie je v konecnom dosledku jedno ci na meno prisiel muz sam alebo svokra dala tip? Tu asi nejde o meno ale o to ze je od svokry. Ale teda suhlasim ze dat meno po nejakom rodinnom prislusnikovi je blbost. Na tom by som stavala argumenty.

personality
8. sep 2024

Taký chlap ktorý nemá vlastný názor by ma dlho nebavil.

maryetta
8. sep 2024

@really8 tu nejde o to ake meno. Ale stojim si za slovom istej dohody. Teda ak sa na niecom dohodneme tak by to malo platit. V tom som zasadova.
Kazdopadne ja som mala mena vybrate este skor nez som poznala muza aj ked sme sa o detoch bavili. Vie co asi aku predstavu mam a podobne.
Ano pri prvom chcel meno po sebe ale kedze vecel ze uplne nie je meno po rodicoch a predkoch vedel ze to cezo mna neprejde.

Tu nejde ani ze podstrcila svokra. Lebo keby svokra povedala meno napr lucia uz by to mozno bolo aj pre autorku “pouzitelne”. Ale ze svokra chce meno po sebe.

personality
8. sep 2024

Zavri ho do izby daj mu kalendár a nech vyberie sam za seba a nie čo povie svokra. Ak sa nedohodnete, môžete ešte losovat 😀

autor
8. sep 2024

@really8 však je to náhodou fajn takto, manžel dáva priezvisko už to je super...napríklad moja svokra sa svokra ani nepýtala a dala mena chlapcom aké chcela, len pri druhom jej stará mama podstrcila iné, ktoré dala a dodnes to ľutuje...tak to robí i mne cez manžela...ono možno by bolo lepšie, keby mu to hovorila a ja som o tom nevedela, aké mená dáva manželovi do hlavy....takto je to vyslovene nepríjemné, ako nám nenápadne zasahuje ešte aj do výberu mena... Okrem Barbary to boli už aj iné, skúša a verí, že má manžel presvedčí na ňou vybraté meno...a ja zato nemôžem, že nemala dcéry....

autor
8. sep 2024

@personality je ňou strašne ovplyvnený, to ťažko..

autor
8. sep 2024

@personality losovať v žiadnom prípade 🤣

h2
8. sep 2024

@really8 Autorka sa nepovyšuje nad chlapa, že porodila ona, nie on, tak bude vyberať ona. Píše doslova "dieťa mu predsa porodím ja, nie svokra", čiže vyberať majú oni dvaja (rodičia), nie on a jeho mama. Takto to bolo myslené.

h2
8. sep 2024

Autorka, ak chce muž vyberať meno, daj mu zoznam mien, ktoré sú pre teba prijateľné a nech teda vyberá. Z toho tvojho zoznamu.

nelca84
8. sep 2024

Neviem teda, ale zo vsetkych spomenutych je podla mna najkrajsie Henrieta 👌

really8
8. sep 2024

To asi neni jedina vec kedy sa do vas miesa ze? Ja mam nazor ze tak ako ste sa dohodli na priezvisku mate sa dohodnut na mene. Dohodnut vy dvaja aby to neskor ani jedneho neskrelo. Aby sa nestalo ze si bude jeden z rodicov napr tazsie hladat cestu k dietatkz lebo ma “otrasne” meno. Ak da svokrs miesa, sadnite si vy dvsja spolu a vyberte. Bez jej vplyvu a sedte kym ss nedohodnete. Potom uz len svokru odpinkas ze uz sme vybrali.

autor
8. sep 2024

@h2 ďakujem za objasnenie, presne tak som to myslela 👍

darkswan
8. sep 2024

Uprimne Betsabe je tiez dost pruser 🙈

svetlonos
8. sep 2024

A co tak Terezka 🙂? Co by som robila? No nevzala si mamanka, takže by nedošlo k takémuto konfliktu.
Ani my sme sa nevedeli dllho dohodnúť na chlapcenskom mene. Muzovi nepasovali moje mne jeho. Vybrali sme až v 8 mesiaci - vybral on pre mňa akceptovateľné. Druhé som vyberala ja. Dievčenské mam už dávno. To som mu povedala, pokojne nech vyberie druhe ale prvé dám ja. Cez zo nejde vlak! Jedna z mala veci o ktorých nediskutujem. Inak nemám problém s kompromismi.
Keby mi došiel so svokrinymi menami (nehrozi u nás!) tak neprejde! Vybrať spolu a nájsť pekne meno, ktoré sa nám dvom páči je fajn a tak to ma aj byť!
Aké ja si fakt neviem predstaviť život s chlapom, ktorý do vzťahu ťahá permanentne matku.

svetlonos
8. sep 2024

@earlgrey
no je pekne ale volajú ju často Heňa q to je také zhumplovane a škaredé za mňa 😏

777januska777
8. sep 2024

Neviem podla mňa sa odosobni od toho ci vám to podstrčila svokra alebo nie. Ak sa ti nepáči to meno co manžel navrhuje, tak ho nedávaj, kvôli tomu, ze sa ti nepáči ak ho nechceš dat len z princípu, lebo svokra je to zvláštne. A zas rovnako manzelovi, však jemu sa tvoje mena tiež nemusia páčiť z dôvodov aké ti povedal.
My keď sme hľadali mena, snažili sme sa nájsť také aby ani jednému nevadilo. Mne sa páčilo napriklad iné meno, ale manzelovi sa nepáčilo z určitého dôvodu a tak som to meno už do úvahy nebrala. Nakoniec sme vybrali meno aké nám nevadilo. Neriešili sme ci su tie mena v rodine, či nám to niekto poradil atd. Išlo čisto o to ci sa nám páčia. Meno je základ, na ktorom sa učíme navzájom komunikovať, aby sme dokázali komunikovať aj o deťoch.
Aj môj manžel má blízko k názorom svojich rodičov a niekedy ma tým dokáže veľmi hnevať, lebo názor mojich rodičov až tak do úvahy neberie. Ale ja sa od toho odosobnujem, nebudem predsa z princípu niečo zamietat len preto, ze to povedala svokra. Vypočujem si obe strany a keď sa mi nejaký nápad paci budem na nom trvať a je mi jedno ktora strana to hovorí, ale samozrejme, ze je dôležité počuť aj názor partnera. Manžel zas je podobne ako ty z princípu nie co povie svokra. Ja si z neho kvôli tomu robim srandu a on vie, ze je to smiešne, ale pracuje na tom, aby v sebe tento problém vyriešil.

andrejka1974
8. sep 2024

U nás to išlo tak že sme si zobrali knižku s menami a každý si napísal tri mena čo sa mu ľúbili a potom sme si ich vymenili a každý ktorú menu musel dať tri dva alebo jeden bod a to meno ktoré získalo najviac bodov dostalo meno u nás sú Juraj, Šimon , Matúš a dievčatá Diana, Sindy Riana

michaela789
8. sep 2024

Absolútne nechápem, aké slovo má mať ktorákoľvek babka na meno dieťaťa.. 🤦🏻‍♀️ v živote by mi nenapadlo diskutovať o tom, či už so svokrou alebo s vlastnou mamou. Im a aj všetkým ostatným sa mená vždy len oznámili ako hotová vec.
Manžel nech si skontroluje na občianskom koľko má rokov. Ak má aj zdravotný záznam v poriadku (a teda je svojprávny), tak nech neuteká s každou maličkosťou k mamine a prestane robiť dusno. Možno ani svokra by nebola taká dotieravá, keby jej to nevešal na nos.

bolarazjedna
8. sep 2024

Nech manžel vyberie cca 10-15mien, ktoré sa mu páčia, ty z tých si vyber, ktoré sa ti páčia a vyskrtni tie, ktoré rozhodne nie..... A keď ostanú napr 3-4mena, ktoré sa tebe páčili z jeho zoznamu, tak z tých troch nech si vyberie on, ktoré chce.

janinah
8. sep 2024

Chybou je,ze dávate meno po tej ci onej osobe..dajte také,ktoré sa vám obom paci a ktoré ešte nik v rodine nema...a vybavene.
A neber to tak smrteľne vážne,že ti svokra podstrkuje mena,ved je normálne sa o tom v rodine rozprávať,my sme sa tiež vyjadrovali k menám vnúčat,paci,menej paci a mladí si dali podľa seba,ale nik na nás nezazeral.ze sme si povedali názor ako babky.