Ako sa dohodnúť s manželom na mene dcéry?
Ahojte, takže kde začať?
S manželom sa nevieme dohodnúť na mene. Rovnaký problém nastal aj pri prvej dcérke a vybrali sme relatívne neutrálne meno, aj keď na neviem kolky krát schválil jedno čo som vybrala a nebolo môj favorit.( Myslím, že volal svokre a tá povedala, že celkom pekné. Samozrejme jej mená čo vybrala mi vkuse podstrkoval)...
Teraz presadzuje silou mocou meno mojej svokry, ktorá sa nám nenápadne do všetkého mieša. Meno podľa mňa pekné, lenže kebyže sme ho dali tak bude všade trusit že to po nej...
Potom vybral meno po babičke Ingrid aj po prababičke svojej, ktoré tu radšej písať nechcem, lebo to je skvost oproti Ingrid...
Potom svokra, žeby s malá mohla volať Barbara, načo sa hneď chytil a teraz, že nech sa maličká volá Barbara. 🤦
Už som z neho zúfalá...dieťa mu predsa porodím ja, nie svokra.🤷 Ako sa dohodnúť na mene? Ja už fakt neviem ako na neho. A to sa poznáme už roky rokúce, aj manželmi sme dlho... Uz som mu povedala, že sa bude volať po mne a to na mňa len divne pozrel.😁 Mám ináč zaujímavé meno, zriedkavé... Čo robiť s takým manželom, čo meno vyberá so svokrou a jej nápady sú tie najlepšie?🤦
Veď daj aké sa ti páči a druhé aké sa páči jemu keď sa neviete dohodnúť. A dieťa sa časom asi samé rozhodne a dokonca si myslím,že keď sa narodí tak to príde samo ,že ako ju budete nakoniec volať. Miriam je pekne meno aj Anna . Aj Anna Ingrid. Poznala som jednu Ingrid a volali sme ju Inka , bolo to veľmi milé.
podľa mňa ideš tiež tvrdohlavo. musi byť sväta, je len blahoslovena. pre mňa bolo doležitejsie ako sa da meno spotvoriť a ake prezyvky vymyslieť😅😅😅 mysli nato ze deti vedia vyt fakt hnusne, naco jej nicit zivot menom betsabe🤦♀️
Mat tak vase starosti a prezidentsky plat 🙉
Ja som vybrala dcérke meno - Miriam, má 9 rokov a sama je s ním nadmieru spokojná. Zhodou okolností mi svokra povedala, že to bolo jej vysnívané meno pre dcéru, ale mala dvoch synov. Manžel chcel dať zase po mame, teda Lenka. My sme sa na tom doťahovali dlho, potom som si povedala dosť, objednala som jej menovku na detskú izbu, na dvere, došiel domov, zbadal a že ok, môže byť. Teraz pri druhom dieťati vyberal meno manžel - Matúš.
@lucmirka124 všetko najlepšie k dnešným meninám Miriamke, my máme tiež, ale naša je Miriam.
Porozprávala by som sa s ním o tom, ako to vnímam. Že mi vadí, že mená navrhuje svokra. A moje návrhy idú mimo úvahu. Že sa cítim na druhej koľaji. A nerozumiem prečo. Že je to moje a jeho dieťa. Nie svokrine. Že chcem sa dohodnúť ja+on a nie dať meno podľa priania svokry... Mne by vadilo hlavne toto, proste takto by som to vnímala, že to nie je rozhodnutie nás dvoch, ale želanie niekoho, kto absolútne nemá do toho čo kecať. A to by som sa snažila mužovi komunikovať. Ok ak sa mu moje návrhy nepáčia, ale vyraďme všetky svokrine návrhy a pozrime teda spolu kalendár a vyberme SPOLU úplne iné meno teda, ktoré nebude ani z jedného ani z druhého súdka. Proste navrhla by som mu takýto kompromis. Ale svokru z toho vynechajme, rezervnime si jeden večer (prípadne tento večer) a vyberme, len my dvaja. (My sme vyberali tak, že ja som dala mužovi 10 návrhov a on z nich vybral jedno meno, ktoré sa mu najviac páčilo, ale priznám sa, že netuším, či sa radil so svokrou, síce ani v jednom prípade to nebol môj favorit a nesúhlasil s mojím favoritom, ale potom som zas ja nepretláčala, že to musí byť môj favorit, čiže na finálnom mene máme každý svoj podiel).
u nas manzel povedal, ze ked to bude dcerka tak dame meno po mojej mame, jedno sme si vybrali my dvaja - to je jej prve meno teraz a druhe meno ma po mojej mame. A druha dcera ma tiez meno co sme vybrali my dvaja a druhe meno ma po mojej starej mame, to tiez navrhol manzel 🙂. Ale samozrejme volame ich prvymi menami...
Ja som stopla akúkoľvek diskusiu v rodine o mene nášho dieťatka (radikálne,aj dcéru,mamu,proste všetkých) mužovi som navrhla dve mená,po ňom (Dušan)a po mne(Eva=Adam).Vybral po sebe (dokonca po čase priznal, že chcel od začiatku,ale mu to bolo blbé navrhnuť, nechápem prečo) Rodina sa dozvedela až, keď sa malý narodil.
My sme sa nevedeli dohodnut na mene ani za svet. Muzovi sa nic nepacilo tak uz som chytila nerv, povedala 2 jednoduche mena ( ku kratkemu priezvisku) a ze jedno z ich bude a hotovo, nech si vybere. Tak aj bolo, do chvilky. Keby mame vyberat pre dievca tak amen tma, nevyberieme ani po porode, mne sa ziadne nepacia
A svokra sa Vam nema co starat do toho
Tvoja podmienka, že meno ma byť po ,,svätej" je rovnako mimo, ako mužova, že má byť po mame alebo babke. To dieťa bude s tým menom žiť celý život a v tomto storočí. Fakt mu chceš dať nejaké biblické mená? Neviem si predstaviť, že by som sa mala volať Betsabe, Rachel, Rut... Však si zoberte kalendár, vypíšte mená, ktoré sa vám každému páčia a potom si to preberte spoločne. Ty ustúp od svojej podmienky a on nech ustupi od svojej. Spravte obaja kompromis.
Inac, aj mne sa Ingrid paci, Ingrida nie.
Tiez navrhujem, napisat kazdy 3 mena na papieriky, 1 moze druha strana zamietnut, takze 4 listky sa budu zrebovat a potom vytiahne meno prve dieta z klobuka. 😁
Autorka, chceš meno po svätej, odporúčam ti prečítať si 4 - zväžkové dielo:
Kamil Mečiar - ŽIVOTY VÍŤAZOV
Ide o životopisy svätcov, meno konkrétneho svätca svätice ovplyvní nositeľa mena a časom vidieť paralely medzi životom svätca a životom nositeľa mena. Preto by som napríklad svojej dcére nechcel dať meno Ružena, podľa Ruženy Limskej, aj keď je to veľká svätica, ale toho utrpenia v jej živote bolo naozaj nad mieru, jednoducho by som to neriskoval.
normalne som si na sale nahlasila meno ake som chcela a mohli si vsetci piskat, este to tak aby mi chlapova rodina do mena dietata rozpravala. Ak sa neviem dohodnut s chlapom, vyberiem si co chcem. A nepovedal ani makke f na to. Mam urcite hranice, su veci, ktore ma riesit otec a matka, ked sa nevieme dohodnut, tak direktivne rozhodnem ja. Rovnako ak sa nevieme dohodnut o technickych veciach v dome, rozhodne on. Vybavene.
Nebudem predsa robit kompromisy ohladom MENA SVOJHO DIETATA.
Autorka hovorila si, že tvoj manžel nechce Moniku, lebo mal hroznú spolužiačku s takým menom. Prosím rešpektuj to, chápem ho, ja nejako extra nemusím moju mamu, a hnevalo a trapilo by ma, keby moja žena nástojila, aby naša dcéra mala také krstné meno, ako moja mama.
@suptdi beznádejne vypredané sú...ale čítanie by to bolo dobré, náhodou ich prosím máš? Dcéra mi navrhovala meno Ruženka, osobne jednu poznám, rodinná známa, má 60+ a veľmi ťažký život...
@simca06022011 práveže chcem nájsť kompromis a 3 prvé mená všetky vyškrtol, rovnako ako ja jeho 3, z ktorých bola hneď jeho mama a babka plus posledné čo mu do hlavy natočila svokra...Barbara 🤦
Knižnice porípade antikvariáty, ak chceš skúsim pohľadať napíši správu aby som ťa vedel kontaktovať, ak nájdem.
@maryetta prosím a ty si dala aké mená? Páči sa mi tvoj prístup
@simsalabim aj prístup tvojej babky tiež, vidím to opäť na boj, lebo prva dcérka mala byť podľa svokry Rebeka, alebo ešte jedno také vybrala, ktoré som zabudla...a počúvať mesiace dookola nech ho dáme od manžela liezolo na nervy...
tak sa natahujte :D nechapem tieto dohadovacky o menach.. jedine co by som brala ako nie, je ak poznam/pozna/pozname nejaku hnusnu osobu s takym menom, inak absolutne.. :D
Ty sa dohoadujes so svokrou o mene svojhodietata, to je uplne smiesne :D
Pozri, ja som práve sväté nechcela a sú obe biblické 😁 uplne náhodou. Netrvalo na zom tak. Ja som toez pocula, ze nositelia mien tých svätcov to maju náročné. Co je na tom pravdy neviem. Ale ja som zas mala podmienku - nesvate! No tak ale po ôsmich mesiacoch zhody nebudem meno rušiť, lebo je biblické.
@simca06022011 tak ty mas typ prispôsobiveho muža...to je výhoda, profituj z nej ☺️ a aké meno si nakoniec vyhrala na sále?☺️
vobec nemam prisposobiveho muza, ale obaja sme tvrdohlavy, moze byt rad ze ma vobec jeho priezvisko:DDD Simonu mam🙂
@simca06022011 ja sa s ňou nedohadujem...oznámili sme im tehotenstvo keď sme k nim prišli a ona hneď aké meno a ja ešte že nevieme...a ona hneď čo tak Barbara, to je pekné meno, sama začala dávať nevyžiadane navrhy, nikto ju o jej názor neprosil a vkuse keď sme prišli, vkuse si šla svoje...🤷🤦 A ja z úcty si vypočujem aj moje návrhy som povedala, no ako manžel tvárila sa divne...
Autorka napíš mi správu prosím.
Ja len že sme mali kolegyňu Henrietu a všetci ju volali, či chcela či nie, Heňa. mne nevadi skracovanie mien, ani prezývky, ale to Heňa bolo strašne.
Ja vo výbere mena neporadim,.lebo môj muž všetky moje návrhy podmínoval tým, že všetky znegoval. Silou mocou chcel presadiť len a len jedno, to svoje, aj keby neviem čo bolo, a odmietal všetky mnou vybrané. Čo už boli prakticky všetky mená v kalendári. Tak sme nevedeli meno do poslednej chvíle, doslova do chvíle rezu. Zamrmlala som meno pri príprave na urgentnú sekciu, už parádne sfetovana z tej látky, čo dávajú pred tým, z umrtvenia, čo nezabralo a napokon aj z uspavania. Spomínam si, že nadvihli ten balónik, že meno, nemame zapísané meno, keď sa narodí, ja som dačo zamrmlala a bolo. A Maly sa volá po jeho svokrovi. Tak mu treba.

Ja ti dám môj príklad. Jedna mater chcela meno v ktorom bude R, druhá mater chcela maďarské (tlačila Gergely) a ja nevedela až do pôrodu že aké dám. Narodil sa, kukla som a hned zo mna vyletelo Michal.