Dve mená pre dieťa - oslovenie
Dopredu prosím, teraz ma zaujíma názor žien, ktorých deti dve mená majú , nie tých čo by to svojmu dieťaťu nikdy nespravili a tď... Maminky, oslovujete deti oboma menami? Trebárs jeden rodič prvým a jeden druhým? Alebo raz jedným, raz druhým... Ako na to deti reagujú? A zaujímajú ma aj tie staršie detičky, ako sa predstavujú? Povedia celé meno alebo uprednostňujú jedno?
Prečo si bojíš, že dieťa nebude vnímať obe svoje mená? Kto na Slovensku má prakticky len jedno meno, ktorým ho oslovujú? Tak ako Ferko vie, že nie je len Ferko, ale aj František, Fero, Ferinko a medzi kamarátmi má prezývku aligátor.
@dota6 😂 hej Anna Karenina, pome do Mc
@mamamasama prosím ťa, odkedy sa to či je človek "IN" posudzuje podľa počtu mien jeho detí? 😂
Mala som minuly rok kolegynu s dvomi menami (vekovo 25-30) a cela firma ju oslovovala tym prvym
Si anjelicek nevsimajte, ona ma patent na vsetko aj na rozum😂
Opýtaj sa psychológa.ci je pre dieťa dobre.ak je chvíľu Janko a chvíľu Jožko ...
@zooeynka praveze vacsinou na Slovensku davaju 2 mena len take zeny, ktore nikdy nikde neboli a chcu byt "medzinarodne" 😅😬🤣👌
Ja napisem trochu iny prispevok, hoci viem, ze otazka autorky znela inak. Mne rodicia samozrejme tiez dali meno, zial take, ktore sa mi nepacilo (pritom normalne meno). Nevedela som sa s nim proste stotoznit. Vysledok? V dospelosti som si ho dala zmenit. Takze.... Aj ked si budete lamat hlavu s najkrajsim a najlepsim menom, budete ho pasovat k surodencovi (aj to sa deje), vyberat ho s laskou, symbolikou, trvat na presnom oslovovani, atd...... aj tak si dieta v buducnosti moze urobit vo svojej slobodnej voli a so svojim vlastnym rozumom akukolvek zmenu.
jedna dcera ma meno s pomlckou (cize v podstate dve mena spojene pomlckou) a volame ju celym menom a aj ona sa predstavuje tak isto. Mladsia ma dve samostatne mena, nie cez pomlcku, volame ju len prvym menom ale ked sa ona niekomu predstavuje tak vzdy povie obidve mena a doda, ze volaju ma a prve meno 🙂
Poznam viac deti s dvoma menami, aj dospelu kamaratku mam s dvoma menami...nepoužívajú ich, iba jedno, vacsina to prve...akurat to kamosku otravuje, lebo v uradnom styku ich musi pouzivat obe... Ze ma dve mena som sa dozvedela az na jej svadbe, kde ju oddavajuci musel osloviť oboma menami...
Kamoska dala dve mena a volaju ju len tym druhym a zvacsa zdrobneninou toho druheho.. Roky..jej dcera je uz tesne dospela.
Ja nemam, ale suseda ma obe deti pomenovane dvomi menami… kazdy ich volal tym prvym menom, len ona tym druhym 😄🙈 ja si neviem predstavit oslovovat dieta oboma menami ved to sa nerobi ani v kralovskej rodine 😵💫 skor mi to pride take ako ked chce rodic posobit prisne: Maria Nela, zatvor tu skrinku! 🙂
Autorka, v prvom rade si zvaz, preco chces dat dietatu dve mena. A druha vec je, ci chces dve mena alebo dvojité meno.
Su mena typu Anna-Maria, kde to zne prirodzene dokonca z toho vzniklo casto jedno meno, Jaroslava, Ladislava, Lubomira a podobne... su mena kde sa skladaju dve, ale je to bezne zauzivane, napriklad Jean-Jacques Rousseau. Su krajiny, kde sa detom davaju 2-3 mena, aby sa deti rozslisovali. Moje deti maju obe druhe meno, zapisane v rodnom liste. Ale nepouzivaju ich. Casto druhe ci tretie meno vybera krstny rodic, napriklad. Su ludia, ktori pouzivaju druhe meno. Mala som kolegu, ktoreho som poznala ako Davida. A raz ked som rozdavala vyplatne pasky = oficialny dokument, som zistila ze jeho oficialne meno je McDonald. Celkom rozumiem, preco pouziva to druhe.
Casto sa stava, ze ludia pouzivaju skratky, napriklad Jean-Jacques Rousseau, bude JJ, John Thomas Lambert bude DzejTi... Su mena, kde to nejde. Poznala som chlapceka, pokrstili ho Felix-Michael, podla mna komplikovane na bezne vyslovovanie... si predstav v skolke ako pani ucitelka krici Félix-Michael okamzite prestan....
Moje deti maju dve mena, ale nie dvojite. Pouzivame len prve.
Do urcitej miery mi pride "zvratene" pouzivat 2 mena (bez pomlcky) a dieta by malo reagovat na oboje, pretoze kto je potom? Dobre Maria-Terezia. Ale nie Maria Terézia a jeden ju vola Majka a druhy Terka a ona ma reagovat na oboje. To si viem este predstavit u zmiesanych medzinarodnych parov, ked nevedia najst kompromis... Podla mna treba mysliet najma na dieta, na to ze raz bude chodit do skoly, cestovat, pracovat a nekomplikovat mu zivot 🙂 pretoze taka Sheherezada-Jasmina Ottovordemgentschenfeldova to asi jednoduche mat nebude.
Voláme ho prvým,ale keď ho niekto osloví druhým nemá problém,keď bol mladší ,vždy sa ma opýtal,že prečo ho volajú druhým menom Tak som mu normálne povedala,že má dve mená tak ho proste oslovia druhým .Ale on sám bol zlatý,jebo vždy sa predstavil oboma menami.
@wilkova Ja by som pridala tiež perličku...Keď sa mi narodilo tretie dieťa mali sme vybraté tri mená. Trvalo nám dosť dlho, kým sme si vybrali z troch, ktoré jej dáme. Bolo to obdobie, kedy bolo možné dať aj tri /rok 2000/. Chvíľku sme nad tým aj rozmýšľali, ale nakoniec sme sa rozhodli len pre jedno. Nechala som výber na manžela. Vybral z tých troch to, ktoré ladilo pekne k priezvisku aj zdvojenými spoluhláskami...Dcérka je s menom veľmi spokojná. Ale, pred pár rokmi mi vytkla, že som jej mala dať všetky tri mená...Ovšem myslela som na kolónky na dokladoch a na to, aby som jej nekomplikovala život. Pred dvoma dňami mi zahlásila, že keď si bude meniť občiansky preukaz dá si zapísať všetky tri.. A myslím, že nežartovala. Vraj som mala svoju "kreativitu" uviesť aj do praxe. Takže niekto v dospelosti je so svojím menom spokojný, niekto nie a niekomu sa máli....
Syn má 2 krstné mená, oficiálne sa predstavuje celým menom vrátane priezviska, všetci - doma, aj v škôlke ho oslovujeme prvým menom. Nedali sme mu dve mená, aby sme boli IN. Keďže vieme, že ďalšie dieťa už mať nebudeme, dostal krstné mená po starých otcoch, aby ani jednemu nebolo 'ľúto' 💙
Zalezi od kazdej rodiny, od kazdeho individua, ktore ma dve mena a aj spolocenskeho kontextu. Su jazyky kde 2-3 mena nie je nic moderne, je to skor tradicia a 1000ludi 1000chuti. Poznam ludi/deti co sa predstavuju/alebo ich rodicia predstavuju/ s obidvoma menami a ludia ich tak v pohode oslovuju, poznam ludi u ktorych viem, ze maju aj 2-3 mena a v zivote nepouzivali ine ako to s ktorym sa mi predstavili - potom je to dobra tema na rehoty ked zacnu vytahovat ako sa vlastne volaju😂😂😂, a potom su ludia ktori sa dokonca aj v pracovnom prostredi predstavuju len prezyvkou/skratenou formou mena. A nikto to neriesi
Ja ako dieta by som mala slušnú schizu....
Nie nikdy. Druhe meno sme dali len kvoli manzelovi, kt nieje slovak. Nepouziva sa nikdy nikde, ak teda neratam oficialne papierovacky.
Dcéra má 8 rokov, ja ju volám druhým, manžel prvým a v oficiálnych inštitúciách tiež prvým. Reaguje úplne normálne, asi ako keby som jej ja hovorila zlatíčko a manžel miláčik. Proste vie, že je to ona. Ona sama sa predstavuje oboma, na zošity si píše prvé celé a z druhého prvé písmeno.
Naše dcéry majú tiež dve mená. Najstaršia (12rokov) má druhé meno len v krátkom liste a aj napriek tomu vie, že má dve mená a reaguje na obe. Prostredná ( 4 roky) tiež vie, že má dve mená, ale predstavuje sa len prvým. A najmladšia (1 rok) zatiaľ nerieši, ale reaguje na obe. V škole/škôlke ich volajú prvým menom. Doma oboma, alebo aj rôznymi prezývkami. Žiadny guláš z toho nemajú.
Môj manžel má dve mená, pretože jeden člen jeho rodiny si to druhé presadil po jeho narodení. Používa len prvé, to, že má aj druhé, som sa dozvedela až keď sme sa šli brať po 7 rokoch vzťahu 😅 keď ho chcem podpichnúť, tak ho oslovím tým druhým. Aj ten rodinný príslušník, ktorý si vehementne presadil druhé meno, ho oslovuje celý život len tým prvým 🤷🏻♀️
V škole máme viac detí, ktoré majú 2 mená, väčšinou používajú len jedno, ale na rodičku ju jej mama oslovila menom, ktoré my v škole nepoužívame, čiže asi to záleží od rodičov... dotyčnú žiačku volajú zrejme raz jedným a raz druhým menom, volá sa Ella Sofia. V škole len Sofia.
No, my mame u dcerky 2v1 - Melinda (Melinda-Linda) 😀
Ja niesom fanusicka dvoch mien, krstnych ci priezvisk. Ale ked uz dve krstne tak tak ako pisu vyssie - zvolit dve mena ktore k sebe pasuju a zladene sa spolu pekne vyslovuju,,dat dve lebo rodicia sa nezhodli,,alebo ine dovody je ... Ale je to vec nazoru..v rodine mame 2 krst mena u dvoch deti a to len pteto aby k neslovenskemu bolo slovenske,ktore je aj v kalendari...pouziva sa len to prve (neslovenske)..osobne by som svojich rodicov "ukamenovala" ak by som musela vzdy trepat 30 pismien do nie vzdy dostatocne velkych okienok az budem nieco vypisovat a podpisovat
Ja mám viacero známych s dvoma menami takže, nemyslím si že je to neobvyklé. Poznám doevča s menom Samantha Lea a doma ju volajú Samanta Lea a v škole iba prvým menom. Ona sama chcela aby ju tak volali v škole a s rodičmi sa dohodli že budú používať obydve mená.
Ahoj môjmu synovi som dala dve mená lebo sme sa nevedeli rozhodnúť a pohode takže sa nemusíš báť počúva na obidve a to ma 1rok a 2 mesiace
Z rodiny iba prvym. Druhe je skor rozlisovacka ked ma meno po otcovi 🤣.
Obe deti maju 2 mena.... Volame ich prvym menom😉
Blbosť, známa má Elu Ninu a ona ju volá Nina a manžel Ela, väčšinou reaguje len na Ninu a aj tak v škôlke ju volajú Nina, to len manžel Ela, chúďa dieťa je zmätené už

Vacsinou sa nad dvoma krstnymi menami pozastavuju "konzervy", ktore povacsine nevystrcili nos z rodnej viesky a vsetko co tu doteraz nebolo a zrazu je, tak to treba zhejtovat. Moje deti maju 2 mena, primarne ich volame prvym, ale obcas aj druhym. Pacili sa nam vzdy obe, cize maju dve.