Ester alebo Thea
Ahojte, neviem sa rozhodnúť. Manželovi sa viac páči Thea. Ja som 50 na 50. Priezvisko máme typicky slovenské.
@timi213 1) Esther - z hebrejského mena אֶסְתֵר (ʾEsṯer), ktoré v perzštine pravdepodobne znamená „hviezda“. Prípadne by mohlo ísť o odvodeninu od mena blízkovýchodnej bohyne Ištar. Kniha Ester v Starom zákone rozpráva príbeh kráľovnej Ester, židovskej manželky perzského kráľa. Kráľov radca Háman presvedčil kráľa, aby vyhladil všetkých Židov v ríši. Keď ju pred týmto sprisahaním varoval jej bratranec Mordechaj, Ester odhalila svoj židovský pôvod a presvedčila kráľa, aby namiesto toho popravil Hámana. Jej pôvodné hebrejské meno bolo Hadasa.
2) Thea - Skrátená forma mien Dorothea, Theodora, Theresa a iných mien s podobným zvukom.
Dorothea - Ženská forma gréckeho mena Δωρόθεος (Dorotheos), ktoré znamenalo „dar boha“ z gréckeho δῶρον (doron) znamenajúceho „dar“ a θεός (theos) znamenajúceho „boh“. Meno Teodor sa skladá z rovnakých prvkov v opačnom poradí. Dorothea bolo meno dvoch raných svätých, najmä mučeníčky Dorothey z Cézarey zo 4. storočia. Nosila ho aj svätá Dorothea z Montau zo 14. storočia, ktorá bola patrónkou Pruska.
Theodora - Z gréckeho mena Θεόδωρος (Theodoros), ktoré znamenalo „boží dar“, z gréckeho θεός (theos) znamená „boh“ a δῶρον (doron) znamená „dar“.
Theresa - Zo španielskeho a portugalského mena Teresa. Prvýkrát bolo zaznamenané ako Therasia, ktoré nosila španielska manželka svätého Paulína z Noly v 4. storočí. Význam je neistý, ale mohlo by byť odvodené z gréckeho θέρος (theros), čo znamená „leto“, z gréckeho θερίζω (therizo), čo znamená „žať“, alebo z názvu gréckeho ostrova Therasia (západný ostrov Santorini).
@timi213 mame v okoli theu, deti sa jej smiali, ze je caj ( tea anglicky), dost to zle prezivala, na strednu ide asi 100km daleko lebo to v mieste bydliska nedava, navstevovala psychologicky a cudzim ludom sa predstavuje timea 🤷🏻♀️
Deti su krute, neurob to svojej dcere
Thea vo mne evokuje meno Teodora, ako nejaká čarodejnica/veštica z televízora 😃 Ester/Estetika skôr, aj keď ja by som si nevybrala ani jedno 😆
My mame Ester, ja som velmi spokojna. A mojom uzsom hladaciku pre dalsie dieta je Thea😆 Cize za mna obidve, ale nam sa Ester aj viac hodila, lebi obidve deti maju mena hebrejskeho povodu.
Ester je 100x lepsia volba.
@timi213 mame v okoli theu, deti sa jej smiali, ze je caj ( tea anglicky), dost to zle prezivala, na strednu ide asi 100km daleko lebo to v mieste bydliska nedava, navstevovala psychologicky a cudzim ludom sa predstavuje timea 🤷🏻♀️
Deti su krute, neurob to svojej dcere
@taktotedanie tak v dnešnej dobe uz dávajú take mena, ze sa podľa mna nikto nad tym uz az tak nepozastavuje ako niekedy 😆
Ester Esther
Obe sa mi páčia, ale keď hovoríš, že priezvisko je slovenské, tak by som Ester. Aby to zase nebilo do očí hneď.
my mame Ester a ona aj my je s menom spokojna - v jej okoli ani Ester nemáme..
@taktotedanie tak v dnešnej dobe uz dávajú take mena, ze sa podľa mna nikto nad tym uz az tak nepozastavuje ako niekedy 😆
@ariannazara no nikdy nevies, za mna je toto ako za trest, tej dievciny je mi luto, myslim ze clovek by mal rozmyslat co da za meno ako strelit kazdu blbost
Thea, Ester mi pride strasne tvrde meno.
K slovenskemu priezvisku Thea fakt nie🙈
Dcéra je 5tačka, oni tam majú fakt mená od výmyslu sveta ale ani raz som od nej nepočula že by sa niekomu vysmievali kôli menu. Oni to berú ako normálnu vec. Možno by sa posmievali keby doma počuli posmešky.
K veci, Ester sa mi páči viac
Ja nepochopím jak môžte komoliť zahraničné mená so slovenskými priezviskami, však to je uplne strašné a nevkusné.Thea Hrušková/Kováčová 😃😃 to sú úplne nezmysly jak v osadách
Ja nepochopím jak môžte komoliť zahraničné mená so slovenskými priezviskami, však to je uplne strašné a nevkusné.Thea Hrušková/Kováčová 😃😃 to sú úplne nezmysly jak v osadách
@anonym_04bdba ano ester je u nas v najblizsej romskej osade velmi oblubene meno
Mňa by len všeobecne zaujímalo (nerypem, naozaj som zvedavá), či pri menách s anglickým "th", teda ako autorka rozmýšľa, že Thea, alebo teraz časté Elizabeth a podobne.. vyslovujete to meno potom aj s tým "th" alebo si to "h" v mene vôbec nevšímate a vyslovujete v zásade po slovensky? Čo som zatiaľ naokolo počula tak to ľudia vyslovujú ako slovenské mená, akoby tam "th" nebolo.
Nikomu to neberiem, každý dá meno ake sa mu páči, len mne osobne to potom nedáva úplne zmysel a ak má meno slovenský ekvivalent, dala by som skôr ten. Ale to som ja a ostatní môžu mať samozrejme iný názor 🙂
@timi213 Ester je pekné meno a vhodné aj k slov.priezvisku, miesto Thea by som dala radšej Lea, to by bolo tiež vhodné aj k slov.priezvisku.
Mňa by len všeobecne zaujímalo (nerypem, naozaj som zvedavá), či pri menách s anglickým "th", teda ako autorka rozmýšľa, že Thea, alebo teraz časté Elizabeth a podobne.. vyslovujete to meno potom aj s tým "th" alebo si to "h" v mene vôbec nevšímate a vyslovujete v zásade po slovensky? Čo som zatiaľ naokolo počula tak to ľudia vyslovujú ako slovenské mená, akoby tam "th" nebolo.
Nikomu to neberiem, každý dá meno ake sa mu páči, len mne osobne to potom nedáva úplne zmysel a ak má meno slovenský ekvivalent, dala by som skôr ten. Ale to som ja a ostatní môžu mať samozrejme iný názor 🙂
@anonym_16399b ja som to tak pochopila, že keby dali iba Tea tak to je doslova v preklade čaj, takže radšej daju Thea aby sa to odlišilo v zahraničí. Oni to potom v angličtine prečitajú ako ,,Tia” a nie iba ,,Tí”
@anonym_16399b ale th sa nevyslovuje uplne ani v kazdom jednom anglickom mene - napr Thomas sa vyslovuje s T. Takze s tymto by som sa vobec netrapila.
Thea je topka
@anonym_16399b ja som to tak pochopila, že keby dali iba Tea tak to je doslova v preklade čaj, takže radšej daju Thea aby sa to odlišilo v zahraničí. Oni to potom v angličtine prečitajú ako ,,Tia” a nie iba ,,Tí”
@anonym_16399b Vyslovujeme bez -th- , len “Tea”. Presne kvôli spojitosti s čajom by sme volili verziu Thea, aj keď existuje toto meno v zahraničí aj ako Tea.
@ariannazara no nikdy nevies, za mna je toto ako za trest, tej dievciny je mi luto, myslim ze clovek by mal rozmyslat co da za meno ako strelit kazdu blbost
@taktotedanie tak co si nezmeni meno? akoze 100km ist prec ked si moze za 100€ zmenit meno
@taktotedanie tak co si nezmeni meno? akoze 100km ist prec ked si moze za 100€ zmenit meno
@anonym_da771a lebo este nema 18 a ma hlupych rodicov, ktorym sa to meno pacilo a paci ale dieta je z toho psychicky poznacene na cely zivot, ich odpoved, ze si zvykne 🤷🏻♀️ to je podla mna vrchol a predtym nez dieta pomenujem treba porozmyslat zdravym rozumom alebo tym kuskom zdraveho rozumu ak sa v hlave nejaky najde
Ze tam das th ci t je jedno, aj ona je s th
@anonym_da771a lebo este nema 18 a ma hlupych rodicov, ktorym sa to meno pacilo a paci ale dieta je z toho psychicky poznacene na cely zivot, ich odpoved, ze si zvykne 🤷🏻♀️ to je podla mna vrchol a predtym nez dieta pomenujem treba porozmyslat zdravym rozumom alebo tym kuskom zdraveho rozumu ak sa v hlave nejaky najde
Ze tam das th ci t je jedno, aj ona je s th
@taktotedanie Ja som zase poznala jedno dievča, ktore malo meno Tea ako druhe meno (bez Th) a prve meno uplne obyčajne a ona chcela aby ju všetci volali tym druhým (vedela o tom, že to znamená čaj, praveže ona sama si z toho robila srandu) Niekto má rád pozornosť a niekto nie 🤷🏻♀️ Na jednu stranu s vami súhlasím, že by si mali rodičia premyslieť, ake meno dieťaťu dávaju, ale na druhu stranu dnes sú Teou plne škôlky (Teo, Teodor) a už som sa stretla aj s dvoma malými Theami, takže by len zapadla medzi ostatné (žaleží určite aj od regionu, že na západe sa dávajú originálne mená a východ ma zase radšej klasiku)
@taktotedanie Ja som zase poznala jedno dievča, ktore malo meno Tea ako druhe meno (bez Th) a prve meno uplne obyčajne a ona chcela aby ju všetci volali tym druhým (vedela o tom, že to znamená čaj, praveže ona sama si z toho robila srandu) Niekto má rád pozornosť a niekto nie 🤷🏻♀️ Na jednu stranu s vami súhlasím, že by si mali rodičia premyslieť, ake meno dieťaťu dávaju, ale na druhu stranu dnes sú Teou plne škôlky (Teo, Teodor) a už som sa stretla aj s dvoma malými Theami, takže by len zapadla medzi ostatné (žaleží určite aj od regionu, že na západe sa dávajú originálne mená a východ ma zase radšej klasiku)
@talia16 deti su krute a je jedno ci niekto byva na vychode alebo na zapade
Akoze neviem kto si dobrovolne nechat hovorit caj ale v poriadku proti gustu ziaden disputat
A clovek dopredu nevie ako to bude s dietatom preto by si to mali poriadne premysliet a chlacholit sa, ze jezis aka sme moderna krajina a spolocnost a vsetci maju zahranicne mena tak sa ideme opicit vsetci … kazdy nech si uz urobi nazor 🤷🏻♀️

@timi213 obidve krásne 👌Ťažko radiť, 🤔