Je možné dať dieťaťu netypické meno na Slovensku?
Ahojte, nepýtam sa pre seba, ale kvôli kamarátke🙂 čakajú s manželom dievčatko a obom sa im páčia nie veľmi typické slovenské mena. Aktuálne vyberajú mena ako Fabiola alebo Soleil. Chcela by vedieť, či ste tu na Slovensku niekedy počuli niektoré z týchto mien alebo podobné mená 🤷🏼♀️
Ja dieťa nemám, ale zaujíma ma, či je vôbec na Slovensku možné pomenovať dieťa akýmkoľvek menom ? Nie sú na to nejaké obmedzenia?
No Fabiola napríklad Halušková by asi znela trošku divne...
@elenajezova tak to je jasne 😅 ale myslím, že pri takomto vtipnejšiom priezvisku by znela čudne väčšina mien 🤷🏼♀️
A teraz si dame moje oblubene zdrobneniny….Fabka a Solejka 🤦🏻♀️
@muchotrafka298 hmm veru, keď v práci počujem po 30ty raz Sofka a Olivka idem vyskočiť z kože🫠
@stellarstar prečo? Veď keď sa jedná o dievča, tak aká je pravdepodobnosť, že ženícha si vyberie raz podľa toho, aké má priezvisko a ako sa hodí k jej menu?
Autorka, ani jedno z týchto mien by som na SK nepoužila
@weleda123 ale ty si podla sk zákonov môžeš nechať svoje rodne priezvisko, ty vôbec nemusíš prijat manželovo priezvisko a nemusíš si davat ani dva ani pomlčky
Nie je problem v cudzich menach, zahranicnych, my tu nie sme zaseknuti v roku 1900. Problem je len v tom, ze vela tych mien sa inak pise a inak cita. A tym padom tu vela ludi, hlavne starsia generacia problem. Ze to vyslovuju ako sa to pise. Alebo sturovske “pis ako pocujes”. A velakrat su deti so skutocne komplikovanymi menami tercom posmechu. A cely zivot vysvetluju, ze ja sa volam Metju ale pise sa to Mathew napriklad. No a na koniec si nechavam oblubene zdrobneniny. Tak schvalne co tak Kloinka?!? 🤭
Neviem Mne sa ta Favolaco hodi k tmavsim ….neviem zvlastne mena -zijem v zahranici moje dieta ma meno co tu neni caste ale tieto su mi nejake zvlastne🫣
@maminkadeticiek to čo píšeš nie je pravda, soleil sa používa aj ako meno…
@biba_18 A kde?Soleil aka?Pouzit ako menonteda mozem akekolvek slovo.
Princezná Consuela Figový List - ako Phoebe z Priateľov, aj to je origoš a netradičné, navrhni to kamošom.
Nie je problem v cudzich menach, zahranicnych, my tu nie sme zaseknuti v roku 1900. Problem je len v tom, ze vela tych mien sa inak pise a inak cita. A tym padom tu vela ludi, hlavne starsia generacia problem. Ze to vyslovuju ako sa to pise. Alebo sturovske “pis ako pocujes”. A velakrat su deti so skutocne komplikovanymi menami tercom posmechu. A cely zivot vysvetluju, ze ja sa volam Metju ale pise sa to Mathew napriklad. No a na koniec si nechavam oblubene zdrobneniny. Tak schvalne co tak Kloinka?!? 🤭
@muchotrafka298 🤣 ja si pamätám jednu pacientku a pýtali sme sa, ako sa bude volať dcéra. A oba že "Ešli". A my sme sa jej pýtali, ako to bude písať a ona že "Ešli".
Moja kamarátka sa volá a Anissa, má otca z Alžírska a tam to znamená "slečna".
Poznám mladú ženu, ktorá sa volá Leila, to je po arabsky "noc".
A v škole sme mali Scarlett, ako z Odviate vetrom.
Čiže mená sú naozaj rozmanité.
Princezná Consuela Figový List - ako Phoebe z Priateľov, aj to je origoš a netradičné, navrhni to kamošom.
@mdse 🤣🤣🤣 keď som túto epizódu videla 1krat a počula toto (alebo keď vyberali meno Rachel s Rossom) neviem či to bola tá istá epizóda alebo iná ale na tom som sa dobre smiala 🥲 inak mne sa páči aj meno Phoebe 😃 ale decku by som ho asi nedala 🤷🏼♀️
O Phoebe na Slovensku neviem, to by sa potrápili panie na úradoch 😄.
Ja poznám Soleil, ale nežijem na Slovensku. Mne sa to meno osobne veľmi páči 😊
Inak tým čo sa tu pozastavujú nad tým, že to znamená slnko. Všetky mena majú nejaký význam, akurát pri väčšine neviete aký, lebo nerozumieme jazyku v ktorom sú.
Moja kamarátka sa volá a Anissa, má otca z Alžírska a tam to znamená "slečna".
Poznám mladú ženu, ktorá sa volá Leila, to je po arabsky "noc".
A v škole sme mali Scarlett, ako z Odviate vetrom.
Čiže mená sú naozaj rozmanité.
@jaja20 veru Anissa je veľmi pekné u nás netradične meno. Ja som pred 15rokmi mala v škole tiež spolužiačku s netradičným menom na tu dobu. Nikto to nijak neriešil, ale jej brat sa volal Michael (vyslovovalo sa to však ako Mišel) za to sa jej niektorí chalani smiali. Raz však cez prestávku prišiel Mišel do triedy, obúchal tým chalnaom hlavy o tabuľu a už sa na ňu nikdy nikto ani len škaredo nepozrel 😃
Ja poznám Soleil, ale nežijem na Slovensku. Mne sa to meno osobne veľmi páči 😊
Inak tým čo sa tu pozastavujú nad tým, že to znamená slnko. Všetky mena majú nejaký význam, akurát pri väčšine neviete aký, lebo nerozumieme jazyku v ktorom sú.
@smajliica mne sa toto meno tiež veľmi páči, či by som však mala ,,gule” tak pomenovať dcéru v tejto krajine neviem🤷🏼♀️ ako tu tak čítam niektoré komenty… a potom že odkiaľ prameni, to keď sa deti smejú za mena iným deťom poprípade iný druh šikany… no zrejme majú výborne príklady doma 🤗 napr aj v tej amerike sú mena všetkého druhu a proste sú tam na to zvyknutí, tu sú ľudia iný…. Nevravim, že horší len iný
Aj v Amerike si robia prdel z divných mien. Na Reddite je jeden subreddit, ktorý sa nazýva Tragedeigh a je venovaný nasilu originálnym menám.
No každopádne je to nepekné. Zase netvrdím že je ok pomenovať dieťa Satan, Mademauezelle alebo Rolex, to som tiež nedávno čítala, že sa narodili tu na Slovensku 🤷🏼♀️ ale proste aj tak by som nebola rada ak by sa moje dieťa vysmialo dieťaťu, ktoré také meno ma a určite by som ho nepodporovala tým, že sa na tom budem smiať tiež🤷🏼♀️ aj keď tieto 3 konkrétne mená sú už iný level.
Soleil neznamená slnko či čo ? Nedávala by som také meno ktoré sa v inom jazyku používa ako slovo v bežnej reči.
Fabiola znie tak taliansky, znie to pekne. Ja by som určite nedala také mená na Slovensku.
Soleil neznamená slnko či čo ? Nedávala by som také meno ktoré sa v inom jazyku používa ako slovo v bežnej reči.
Fabiola znie tak taliansky, znie to pekne. Ja by som určite nedala také mená na Slovensku.
@estellas áno vo francúzštine to znamená slnko, ale ako už bolo spomenuté vyššie v komentoch, takých mien, ktoré znamenajú nejaké slovo v inom jazyku je xy len možno nie sú až tak netradične🤷🏼♀️ akože pokiaľ sa tak to dieťa bude volať a pôjdu do Francuzska, tak by to asi bolo divne😅😅 ale inak čo ja viem… napr ja v poslednej dobe v práci často počujem meno Luna, čo tiež znamená mesiac tuším🤔 ale jasne chápem že ty by si také nedala, nieje to pre každého 🙂
Pokial preukazu, ze meno vo svete existuje, tak nie je problem. Moja kamoska dava zaujimave mena a vzdy na matrike chcu dokazy o povode mena.
Áno,ale neznie to zle. Najviac netradičné mená s akými som sa stretla v živote sú Kirsten, Xaviera.
@biba_18 A kde?Soleil aka?Pouzit ako menonteda mozem akekolvek slovo.
@maminkadeticiek napríklad soleil moon frye… neviem či môžeš použiť akékoľvek slovo - ale ak sa v zahraničí používa ako meno, tak je to proste meno… vieš čo znamená keanu napr? a už keby niekto chcel dať meno chlapcovi keanu, všetci by sme sa síce čudovali, ale nik by nepochyboval že je to meno … alebo meno uma (karuna thurman) - proste uma je dievčenské meno, lebo ho dali dievčaťu…
Kludne si mozes mysliet, ze som povrchna a smejem sa z cudzich mien, ved to zistujes "pre kamaratku" (jasne). Ale mne tie niektore zdrobneniny pridu neskutocne smiesne, ba dokonca az trapne. A toto by som ja dietatu neurobila. Tu Kloinku, co som spominala som pocula v nakupnom centre. Neznie ti to hrozostrasne? Je to zdrobnenina od Chloe. A to je len jeden pripad, ale vacsina skutocne netradicnych zahranicnych mien, ktore sa inac pisu a citaju v zdrobnelom tvare priserna. Fakt priserna. Ale je to kazdeho vec, ake da meno. My sa tu z nikoho nesmejeme, ale niekedy je mozno dobre uprednostnit pred originalitou vlastny rozum. A skutocna tragedia je, ked dieta nevie samo vyslovit vlastne meno.
áno, luna je mesiac, v rôznych jazykoch - dokonca aj v slovenčine ☺️
Kludne si mozes mysliet, ze som povrchna a smejem sa z cudzich mien, ved to zistujes "pre kamaratku" (jasne). Ale mne tie niektore zdrobneniny pridu neskutocne smiesne, ba dokonca az trapne. A toto by som ja dietatu neurobila. Tu Kloinku, co som spominala som pocula v nakupnom centre. Neznie ti to hrozostrasne? Je to zdrobnenina od Chloe. A to je len jeden pripad, ale vacsina skutocne netradicnych zahranicnych mien, ktore sa inac pisu a citaju v zdrobnelom tvare priserna. Fakt priserna. Ale je to kazdeho vec, ake da meno. My sa tu z nikoho nesmejeme, ale niekedy je mozno dobre uprednostnit pred originalitou vlastny rozum. A skutocna tragedia je, ked dieta nevie samo vyslovit vlastne meno.
@muchotrafka298 už za sociku dávali také mená. napr. hana hegerová je vlastným menom carmen mária štefánia beatrix.. 🤷♀️ a brata mala ramona…
oprava, ešte pred socikom 😂 ja som za sociku zažila skarletku …
@muchotrafka298 nerozumiem tým úvodzovkám a zátvorkám 🙃🙃 ale fajn. Mne sa celkovo zdrobneniny mien nepáčia a sama by som tak dieťa nevolala.
To, ze je to zdrobnenina mena Chloe mi došlo, áno je to otrasná zdrobnenina, tak ako veľa ďalších, ktoré existujú aj pre bežne slovenské mena.
Čo sa mňa týka, ak by som sa pre nejaké meno rozhodla, určite by som sa na nič nepýtala napr aj tu na MK proste ak by som si bola istá, tak to meno použijem či sa to niekomu páči, či nie. Ja však dieťa zatiaľ neplanujem a neviem či niekedy budem, ale úplne nerozumiem ani tvojmu komentu 😃 nikde som nepísala nič, kde by som zastávala používanie zdrobnenin 🤷🏼♀️
Ja som na MK naozaj dlho a kazda druha diskusia alebo otazka zacina tak ze "pytam sa pre kamaratku, pre susedu, Mara z dediny chce vediet", lebo sa hanbia opytat za seba aj ako anonym.
ja som mala kolegynuu, ktorej syn sa volal a teda aj vola /uz je dospely/ Oliver. A ona bola normalne agresivna, ked ho nevolali ludia Oliver, do kazdeho skakala, co len sa niekto opytal, on je OLIVER a kazdy ho musi tak oslovovat, aj ucitelky v skolke, aj ine deti.
Na Slovensku sa proste zdrobnovaniu mien nevyhne nikto, kto tu zije, ziju tu jeho pribuzni, hlavne starsi ludia.
@muchotrafka298 už za sociku dávali také mená. napr. hana hegerová je vlastným menom carmen mária štefánia beatrix.. 🤷♀️ a brata mala ramona…
@biba_18 4 meniny do roka...neni zle 😂 Ako jasne, ze sa davali, ale teraz je to proste v ovela vacsom ako to bolo v minulosti.

Fabiola je meno, ktoré sa na Slovensku používalo, volá sa tak jedna pani učiteľka, ktorá ma doučovala matematiku, ale už má 80+. Patrí medzi svätecké mená.