Je možné dať dieťaťu netypické meno na Slovensku?
Ahojte, nepýtam sa pre seba, ale kvôli kamarátke🙂 čakajú s manželom dievčatko a obom sa im páčia nie veľmi typické slovenské mena. Aktuálne vyberajú mena ako Fabiola alebo Soleil. Chcela by vedieť, či ste tu na Slovensku niekedy počuli niektoré z týchto mien alebo podobné mená 🤷🏼♀️
Ja dieťa nemám, ale zaujíma ma, či je vôbec na Slovensku možné pomenovať dieťa akýmkoľvek menom ? Nie sú na to nejaké obmedzenia?
Len nech sa to hodí ku priezvisku 🙏
@stellarstar prečo ? A čo aj keby nie ? Ja mám úplne tradične meno a tiež nemám pocit že by sa mi hodilo k priezvisku🤣🫣 a nik s tým problém nemá 😀 pokiaľ to priezvisko nieje vyslovene vtipne, tak nevidím problém v tomto 🤷🏼♀️🤷🏼♀️ ale 100 ľudí 100 chutí
Ani jedno meno som este nepocula,myslim ze len treba dokazat ze take meno existuje v nejakom cudzom jazyku a potom je to ok
Myslim ze to myslela tak ze aby aj priezvisko bolo zahranicne...potom je to viacej pochopitelne
Soleil som uz pocul... Cirque du Soleil 🙂
A lepsie ako konzultovat MK je pozriet zakon
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-300
poznam pani soleil, ale ma to iba ako prezyvku
Soleil nie je meno,je to slovo.Slnko,nic viac.Takze si myslim,ze ti napisu do RL Soleil s takou pravdepodobnostou,ako ze ti tam napisu Ponožka.PARDON Chaussette.Znie teraz ta ponozka vznesenejsie?😂😂
Pocula som Fabiola, bola to v minulosti nejaka talianska kralovna. Soleil je po francuzsky slnko a pocula som to len pri vyssie spominanom cirkuse.
Treba len dokázať, že sa to meno používa ako meno v inej krajine.
Ked sa niekto moze volat streda, tak aj slnko, nie? 😀
Fabiola bola v jednom serialy na netflixe
To dieťa neznášajú už pred narodením? Rovno nech sa vola Kleopatra chúďa malé
@stellarstar prečo? Veď keď sa jedná o dievča, tak aká je pravdepodobnosť, že ženícha si vyberie raz podľa toho, aké má priezvisko a ako sa hodí k jej menu?
Autorka, ani jedno z týchto mien by som na SK nepoužila
Tuto na vychode mame kadejake mena - Fabiola urcite bude - nebola Fabiola v Esmeralde alebo tak?
Inak ak neziju na svk ok, ak ziju - uvedomuju si, ze diata bude musiet neustale opakovat svoje meno kym ho pochopia? V skolke, skole, u lekarov, na uradoch alebo aj ked si pojde objednat obycajnu tortu s menom? Ze ho to skor ci neskor zacne otravovat? Ja mam velmi malo pouzivame prizvisko a az ked som ho dostala som si uvedomila ake je to otravne - 3x zopakujem a aj tak to vyslovia uplne inak 😂
Soleil nie je meno,je to slovo.Slnko,nic viac.Takze si myslim,ze ti napisu do RL Soleil s takou pravdepodobnostou,ako ze ti tam napisu Ponožka.PARDON Chaussette.Znie teraz ta ponozka vznesenejsie?😂😂
@maminkadeticiek to čo píšeš nie je pravda, soleil sa používa aj ako meno…
Fabiola bola belgicka kralovna povodom so Spanielska a v Juznej Amerike dost bezne meno. Takze s tym problem urcite nebude. Su aj uletenenjsie mena Dolores - bolesti, Paloma - holubica, kolegyna sa vola Matilde de la Cinta (to je len meno … priezvisko je nekonecne) … pre vsetkych Mati 🤷🏻♀️, takze aj Soleil … mozes dat… ked sa plno zien moze volat Luna (Mesiac) alebo Neus(sneh). Tak aj slnko sa uzivi … len na Svk je to divne
Ja som pocula o dievcati menom "Jitrní záře". Bol o tom natoceny film. Skutocny pribeh o tom, ako byt silou mocou vynimocny sa nemusi stotoznovat s predstavami deti. Dcera jej to originalne meno, ked vyrastla, vykricala a premenovala sa.
@zic no presne Ja by som to dieťaťu neurobila na Slovensku. Mená ako z Tureckej telenovely.Ale nech si dajú keď sa im páči. Nám sa nemusí...
Radšej Raviola
O tych menach som nepocula, viem len, ze le soleil je po francuzsky slnko.
U nás má dievčatko meno Gloria. Daj ako uznas za vhodné.
Ja som chcela Mikuláša, všetci "dze také meno" ale Nicolas je podľa nich v pohode 🙈
A teraz si dame moje oblubene zdrobneniny….Fabka a Solejka 🤦🏻♀️
A teraz si dame moje oblubene zdrobneniny….Fabka a Solejka 🤦🏻♀️
Soleil znamená vo francúzštine slnko. A áno, používa sa ako krstné meno. Menej zvyčajné, ale používa. Fabiola je tiež oficiálne meno. Takže dieťa takto môžu pomenovať. Svet je pestré miesto a stále tvrdím, že nie všetky dievčatá by mali byť len Katky, Zuzky, Sofie, Emy či Anky.
Obaja žili cca 10r v USA, tam zrejme počuli všetky možné mená, asi sa nechali inšpirovaĺť 🤷🏼♀️ aktuálne sú na Slovensku, či plánujú vychovávať dcéru tu ešte nevedia. Podla niektorých komentov teda asi na Slovensku stále prevládajú 50 roky a tradične mená. Ako vidím 😃 akože mne osobne sa tradične mena tiež úplne nepáčia a mám pocit že mladšia generácia si vyberá modernejšie mená.
Ak by som mala vybrať meno pre dieťa ja, určite tiež lovím medzi menej používanými, keďže pracujem na mieste, kde denne stretnem desiatky rodín s deťmi a nieje nič otravnejšie, keď každá druha rodina kričí na svoju dcéru Sofia alebo Olivka 🫣🫣🫣sice tie mena všetci poznáme, sú bežne používané, ba až prepoužívané😃 a strašne otrepané 🤷🏼♀️ ale ako som už raz pisala 100 ľudí 100 chuti
Mne sa obidve mená veľmi páčia…Krásne…
Myslrla som,ze Fabiola bola v Asterixovi a Obelixovi, ale to bola Falbala :D
@zic neviem či ste čítal môj originál názov príspevku alebo tento adminmi zmenený, ale pointa bola, že kamarátka chcela vedieť, či tu ženy aj v reáli počuli podobne netradične mená.
Ja som sa len zo zvedavosti pytala (ak je tu nejaká žena, ktorá svoje dieťa pomenovala netradične a ma tu skúsenosť, či s tým nemala problém). Keďže dieťa nechystám, nieje to info ktorú za každú cenu potrebujem vedieť, pytala som sa len tak náhodou. Ak by som plánovala svoje budúce dieťa pomenovať netradične, určite si dôležité info zisťujem inou cestou než na MK 😉
No Fabiola napríklad Halušková by asi znela trošku divne...