Meno Fénix
Páči sa mi to meno a či ho dám synovi alebo nie je len a len na mne žiaden názor to nezmení ale rada si prečítam ako sa Vám to meno páči alebo aká je Vaša reakcia na meno Fénix. Sama ešte neviem či by som ho synovi dala a ako by sme ho volali Fenixko 😅
@snazilka_bio_mamka Tlieskam! 👋👋👋
Tie mena akože su otrasne, ale zarezonuju...napriklad čo by sme robili bez Felixa Slovačka - tiež šialene meno ešte za komunistov duplom, ale je vynimočný proste, preslavil sa hudbou a dnes sme na to zvyknuty...A Fenix vstal z popola, to je taka dobra asociacia, ja by som tiež take meno potrebovala, lebo vela x v živote riešim veci, v ktorych si neviem rady a dodava mi nadej..
Meno fenix ti na matrike neschvalia-nie je to meno, ale ako uz bolo spomenute oznacenie bajnej bytosti. Meno Felix v pohode, mame ich u nas vela v okoli (sme v nemecku).
A moj nazor, ak by si presvedcila matriku, aby vam ho uznali a ak by malo pre vas osobitny skryty vyznam, preco nie. Inak nie, nepaci sa mi a nedala by som taketo meno svojmu synovi (ci dcere)....
Mne sa paci, Phoenix je mesto v Arizone, nielen bajny vtak. V Amerike je to normalne meno, pre zenu aj pre muza
@anega79 ten herec ako sa vola
Cely zivot mu budu hovorit, ze je vtak. A na matrike musis preukazat, ze je to meno pouzivane v nejakej krajine, inak ti ho nezapisu. A hlavne, Fenix nie je meno. Felix je topka 😍
@zuzahajdulka
Prvý Phoenix, ktorý ma pri tvojom komentári napadol, je tento. Joaquin Phoenix. Aj ten to má ako priezvisko 🤪
@zuzahajdulka Písala si doslova "Krasne starobajne meno". Tak odtiaľ som to zobrala. A autorka nepíše, že chce dať synovi meno Phoenix. Chce mu dať Fénix, presne takto, vrátane toho dĺžňa.
Anglosaské krajiny by som si za vzor nebrala, tam je bežné dať dieťaťu meno mesta, potraviny, či dať za krstné meno bežne používané priezvisko.
@yoxinka tohto som myslela 👍, ale google mi hentoho vyhodil
@zuzahajdulka
Cerberos bol trojhlavý pes, kentaur je spolovice kôň a spolovice človek a pegas je okrídlený kôň. Všetko mýtické stvorenia, ale sú to druhy, nie sú to ich mená.
@zuzahajdulka A ty prečo urážaš mňa? Už som si ťa všimla v iných diskusiách, myslíš si o sebe, že nad teba niet a všetci ostatní sú sprostí. Nedajbože, aby ťa niekto opravil, že sa v niečom mýliš. Poznám grécku mytológiu dobre. To, že niečo existuje, ako meno pre zviera, neznamená, že ho budeme dávať ľuďom. Vlastne, prečo nie. Nech si každý dá, čo chce. Ako osoba s menom Zuzka nemáš šancu pochopiť, čo si prežije dieťa s "čudným" menom.
Ináč, všimla si si, že najexotickejšie mená sa dávajú práve v osadách a medzi obyvateľstvom s nižšou úrovňou inteligencie a vzdelania?
Toto ani nie je v kalendari. Tam najdes tiez neteadicne mena a mozes si vyberat kolko chces 🤷
@h2 a ty zase v niekolkych diskusiach pises, ze si kazdeho vsimas 🤷
Mne sa veľmi páči meno Félix, ale Fénix nie... 💙
@dzulli1980 emanuel je krasne nevsedne meno 😍
Tak je to netradičné meno, ale zas si nemyslí, že by bolo až tak zlé. Sú aj omnoho horšie, takže ak sa ti páči tak kľudne
Ako píšu vyššie. Opýtaj sa na matrike, či by ti ho vôbec zapísali. Lebo zrejme ani nie.
Nie je to meno. Je to živočíšny druh. Rovnako ako napríklad "vták, had, žaba..."
Zvieracie priezviska na Slovensku máme (Jozef Srna, Peter Vlk, Roman Vrana....) ale so zvieracími menami asi nepochodíš.
Felix je fakt lepsie 🙏
Keď veríte na "Nomen est omen", tak Fénix to bude mať zaujímavé.
@martinkatinka Ani zďaleka si tu každého nevšímam. Ale je pravda, že niektoré časté prispievateľky registrujem a keď je niekto "konfliktný", väčšinou mi to utkvie v pamäti.
Fénix nie je meno, ani sfinga nie je, ani drak ani kraken..
👎
Fenix? Nehnevaj sa, jasne ze každý si dá svojmu dieťaťu meno ake chce, ale to ako keby si mu dala meno Drozd alebo Kolibrik. Vták ako vták. To uz radšej Felix. Aj keď to je krmivo pre mačky.. . Neviem no. Ešte si to premysli ci to ozaj chceš svojmu dieťaťu spraviť.

@h2
Presne tak, ani v Harry Potterovi to nie je meno, lebo to skrátka nie je meno ;). Fénix z Harryho Pottera sa volal Fawkes, už keď máme byť úplne presní 🙂.
“Fawkes was a highly intelligent male phoenix and Albus Dumbledore's animal companion and defender.”