icon

Meno pre dieťa bol zlý výber

30. dec 2020

Je to dost citliva tema, preto pisem anonymne. Mame cerstve miminko a mam taky psychicky problem. Cele tehotenstvo sme sa nevedeli dohodnut na mene. Stale sme si robili zarty s jednym menom a nakoniec sa stalo take, ze som musela rodit o 2 tyzdne skor kvoli komplikaciam. Isla som do porodnice s 2 menami, do poslednej chvile som mala jedno, ktore som si myslela, ze teda to dam. Nakoniec ma ovplyvnili asi hormony, asi aj rozhovor s PA a dala som nakoniec to druhe meno. Jeho skratena verzia, domacke, je rovnake ako meno manzela, a to ma teraz mrzi. Ze mam doma 2 chlapov s rovnakym a predsa inym menom. Chcela som manzela presvedcit, aby sme ho zmenili na jeho meno, nechce o tom ani pocut. Stale mam ale pocit, ze syncek sa ma volat inak, ma 2 tyzdne a ja si nemozem pomoct, neviem si na to zvyknut, ze sme meno nakoniec takto cudne "vybrali". Kvoli korone tam nemohol byt so mnou...Vycitam si, ze som mu mala este volat a skusit ho presvedcit v tej chvili, ako som mu oznamovala, ze ma synceka. Mozno si poviete, ze blbost, ze mam byt rada, ze je zdravy a na mene nezalezi. Ale stale mam taku vnutornu uzkost, ked na to myslim. Dve nase starsie deti maju mena s pribehom, totalne som s nimi stotoznena. A toto nase tretie drobatko to ma takto a je mi to luto. Navyse, to meno mi pripomina moju prvu velku lasku, ktora bola neopatovana a drzalo ma to strasne dlho, az kym som nestretla manzela. Pocas porodu ma to absolutne nenapadlo, az potom. Manzel sa potom poponahlal na matriku a bolo. A ked mu poviem, ze mi to pripomina "toho" chlapa, posle ma s tym niekam, ze to su take hluposti. No a najhorsie je, ze som to vlastne sama takto spravila a sama si za to mozem. Mohla som dat aj to pracovne sialene meno alebo uplne ine, nechapem, co sa mi porobilo. Chcem sa len spytat, ci ste nieco podobne mali, ze ste sa nevedeli stotoznit s menom, ktore ste dali dietatu a nakoniec ste si zvykli alebo co...ja sa bojim, ze k nemu nebudem mat taky vztah ako k tym starsim,...Keby sa volal po manzelovi, bola by som stastim bez seba, ale ked nechce o tom ani pocut. A inde vsade citam, ako strasne chcu chlapi, aby sa synovia volali po nich a vacsinou sa to zenam nepaci, lebo sa im nepaci to konkretne meno. A ja to mam naopak. Poradte, ako sa s tym mam vyrovnat, mali ste to niektora?

leeo
30. dec 2020

@zuzkanr1234 v svagrovej rodine su 6. Misovia 😂

chanaaa
30. dec 2020

My mame doma Cyrilov. Manzela volam ocino a syna Cyrko. V spolocnosti Cyril a Cyrko. Starkeho volame starky a starka si ho vola Cyro alebo. A co je na tom divne?

prunee
30. dec 2020

Martin je velmi pekne meno, mozno si este zvyknes. Ja mam manzela Petra, volam ho Petrik a synovi sme dali meno Patrik a pletie sa mi to ojoj 🙂

bafka
30. dec 2020

A ešte mi napadlo, môj dedko bol Konštantín, ale rodičia chceli aby bol Stano. Aj ho tak volali, aj všetci ho volali, aj sa tak podpisoval všade, len oficiálne dokumenty mal na Konštantín. Keď zomrel (84r), tak v dedine v ktorej celý svoj život žil, nám prišli z hrôzou oznámiť akú chybu spravili v pohrebníctve, nech ideme reklamovať, lebo že tam dali Konštantín, kde to meno nabrali 😂😂😂 to len tak, pre odľahčenie, že nakoniec ho aj tak môžte volať úplne inak 😉

ninaelizabeth
Autor odpoveď zmazal
iwesska
30. dec 2020

Mas to uplne jedno,lebo obaja budu cely zivot Mato. Muz je Martin a pre rodicov cely zivot Matko, pre mna Mato a Martin ma len na dokladoch. Susedia maju Martina tiez a stale je len Matko. V robote mame Martina a je Mato. Zbytocne sa trapis,kedze maju rovnaky zaklad.

martakar
30. dec 2020

@birika Plne ju chápem 😉

cernusik
30. dec 2020

Martin je krásne meno..tiež mám Martinka🙂od malička bol Martinko, Mako.. a dnes,aj keď je dospelý, je Martinko 🙂

marca12
30. dec 2020

Ale ved to je prekrasne meno. A dobre,ze si ho nedala po manzelovi. My mame v rodine Matkov a zboznujem to meno. Daj na manzela,dobre ste vybrali. U nas jedneho volaju Martin inak mu nepovedia,druheho Matko,lebo to je taky nas najdusik Matko a dalsi je Mato. A poznam rodinu,kde su Matovia a jedneho volaju junior a druheho Mato.

weronika171717
30. dec 2020

Mne osobne sa nepaci dat meno po otcovi a ani moj manzel nechcel, aby sme dali syncekovi meno po nom. A ako pisu zienky vyssie, je to pravda, ze potom je problem pri poste, telefonickych rozhovoroch a pod.. Ja by som meno syncekovi nemenila, Martin je krasne meno. A ako sa hovori - deticky si same vyberaju svoje mena, rovnako ako si vyberaji rodicov. A ked je manzel stastny, tak sa treba tesit s nim. 😍

nellye9
30. dec 2020

Môj otec a brat majú rovnaké mená a tak som ako prvú vec manželovi vysvetlila, že žiadne opakovanie mien nebude.
A k tvojej otázke. Prvej dcére som chcela dať meno Lara, ale manžel chcel Lilianu. Dlho som si nevedela zvyknúť, volala som ju drobcek, buchtička😀, Liliana mi vôbec nešla na jazyk. A keď mala asi pol roka manžel prišiel s tým, že Lara je vlastne pekné meno, či ho nezmeníme. Lenže vtedy to už pre mňa bola čistá Liliana a ani som si nevedela predstaviť, že by sa mala volať inak.

mattkapd
31. dec 2020

Moja stará babka sa vola Bohumila jej dcéra je tiež Bohumila a ta ma dcéru ktorá sa tiež vola Bohumila..Ďalej ma moja stará babka aj syna Jozefa a ten ma syna Jozefa.
Moja mama je Marta a aj ja som Marta.. Mam syna Vladimíra aj muža mam Vladimíra.. Moja sestra je Petra a ma dcéru Petru, moja druhá sestra je Eliška a ma dcéru Elišku a manžela Alexandra a aj syna Alexandra.. Ú nás sa z toho stala nejaká tradícia

evkosca
31. dec 2020

Ja by som zmenila...alebo si nasla svoju cestu (ako ho budes volat...tak aby ti to bolo prijemne). Ale ja by som tiez nechcela, aby sa moje deti volali ako ja alebi manzel. Inak moj muz chcel Mariana (len cez moju mrtvolu), tak mame Mateja, ja ho volam Matejko, manzel ho vola Majko a v skole ho volaju Mato, Matko( co sa nam nepaci, ale je to jeho zivot).

evaachesa
31. dec 2020

Ešte mi napadlo ako sme vyberali meno aj pre dievča ak by bolo a veľmi sa mi páčilo meno po svokre, rovnako sa volá aj jej dcéra, teda moja švagriná...keď som im to povedala tak s hrôzou v očiach na mňa obe skrikli nech nad tým ani neuvažujem 😂 že väčšiu sprostosť svokra urobiť nemohla a nemám to isté urobiť svojmu dieťaťu 😂 že švagriná by sa najradšej premenovala .Hlavne mali stále opletačky s poštou 🙂

elementissa
31. dec 2020

@h_petra my máme 2 😅🤣🤣 jeden Maroško je oficiálne Martin a druhý Maroško je oficiálne Marián

mattkapd
31. dec 2020

@evaachesa sranda volala som sa rovnako s maminou s poštou sme problém vobec nemali kedze co asi tak chodí 20rocnym ludom poštou domov.. Jedine co sme mali banku rovnakú a keď chodili kedysi výpisy chodili poštou.. No na obálke som tam vždy mala napísané ml. takže to sme tiež vedeli

h_petra
31. dec 2020

@negymama Edisonko je strop 😁😁😁🙈🙈🙈

autor
31. dec 2020

Dakujem vsetkym za nazory, rady, postrehy. Nestiham velmi odpisovat. Pokusim sa to dobre zvazit, nechat si to chvilku ulezat v hlave. A podla toho sa uvidi.

autor
31. dec 2020

@jaskolka no,ved prave, ze su podobne tie mena, tak mi to pride teraz hlupe, ze som to vobec dala. Presne pre toto som ho az tak nechcela, lebo aj tak ich budu volat rovnako a bude sa to mylit. To uz som rovno mohla dat Mateja, ale mala som v sebe taku stopku od muza, ked nechcel meno po sebe. A idem rodit a nakoniec dam ako bez rozumu sa ovplyvnit a just ho dam. No keby som este mala raz rodit, uz nikdy to takto nespravim, nechat to na tu poslednu chvilu. Zvlast, ked to boli fofry, este covid do toho, opatrenia a vsetko okolo, ten strach o maleho, aby bolo vsetko ok...Proste nemam pocit, ze som to meno vybrala racionalne a vedome. A to ma tak nejak vnutorne skrie, ze som ho ako keby nevybrala ja s muzom, ale okolnosti...

saluda
1. jan 2021

Urob, ako to ty cítiš. Možno by bolo riešením daľšie meno. Tiež by som nechcela, aby sa moje dieťa volalo ako môj ex, ale ani ako nikto iný z rodiny. Máme také v rodine, malému Martinovi ťahá na 50-tku a malý Martinko má 25 rokov a je to chlap ako hora.
A tiež poznám viac ľudí, ktorých nikto nevolá ich oficiálnym menom, alebo takých, ktorých rodina volá inak. Také deti z toho majú potom asi zmätok.
Alebo si zvykneš....najstaršieho som od prvej chvíle volala Kubko, aj som chvíľu zvažovala zmenu mena. Ale nakoniec som si zvykla a tetaz si na nom meno Kubko neviem predstaviť, ani Jakub. Sedí mu presne to meno, ktoré som mu naštastie nechala.
Moja odpoveď Ti asi nepomohla rozhodnúť sa, ale o tom to je.....rozhodnúť sa musíte iba vy s mamželom

eriksonka1234
6. jan 2021

Ja som dllllho nebola stotoznena s menom dcérky. Vyberal manžel, so synom, ja som veľmi chcela Sofiu, ale keďže sa narodila vtedy, keď ma Sofia meniny, tak som chcela iné meno, len som nevedela aké. Nakoniec sme deň pred pôrodom ťahali ešte mena z klobúka. Boli tam 3 mená. Každý z nás si vytiahol dcerkine meno. Ale ani v pôrodnici a dlho po tom som nebola o tom mene presvedčená. Teraz ma 9 a už si neviem predstaviť, že by sa volala inak. Veľmi jej to meno pristane a aj ona je s ním spokojná.

kathak
10. nov 2021

Mohla by sú mi prosím napísať ? ! Ďakuje

eriksonka1234
13. nov 2021

@kathak kto???

katka1389
13. nov 2021

Ano chcela som Šimona a manžel Matúša je Matúš chvilku mi trvalo no zvykla som si ....chce to cas len .

luci310
13. nov 2021

A ako sa bola? A ako ho chceš volat? Však mu meno zmeň

luci310
13. nov 2021

No akurát som si prečítala, Martin je prekrásne meno, krajšie ako Matej, ale aj ja som taký trocha monk a aj mne by to vadilo že aj jedného aj druhého by volali v podstate Maťko, asi by som skúsila manžela prehovoriť nech sa vola po ňom, aby sa to zmenilo

dzina007
Autor odpoveď zmazal
anega79
13. nov 2021

Vsak mu povedz, ze to je po byvalom a ze ti ho vzdy pripomenie a hned to pojde zmenit. Inak v Irsku bolo az tusim 3 mesiace ze si sa mohol rozmysliet

derdia
13. nov 2021

Zmente ho. Ja som dcere zmenila priezvisko, ked som sa vydala za nie jej origos otca a dostala meno po mojom manzelovi takze sa volame rovnako vsetci. Nie je to ziadny problem. Stoj si za svojim a zmen to. Lebo bude slutovat cely zivot.takto to mozem zmenit behom mesiaca a je.

mircalla
13. nov 2021

U nas som mena vyberala ja a vsetci su spokojni. Ja osobne nechapem, ze sa nevie niekto rozhodnut. Mala som par jasnych favoritov, vybrali sme take, co sa pacili nam obom. Ale nedala by som sa ovplyvnit a nevybrala take, s ktorym som neni stotoznena. Rodim ja a beriem to tak, ze mam trosku vacsie pravo vybrat meno ako partner. Doteraz mam pocit, ze by som nikdy nevybrala ine a su to presne mena, ktore som chcela.