Mužský variant priezviska
Rozhodovali ste sa, resp. rozhodujete sa preň - ak aj nejde o cudzokrajné priezvisko? Čo bolo/je dôvodom?
Myslím tým spojenia typu: Magdaléna Kubíček, Katarína Stolár, Veronika Malý... čiže bez pripojenia rodného priezviska s koncovkou ová/á.
U nas v rodine mame rozne, niektore maju s ova a niektore bez ova. Ale my nemame klasicke slovenské priezviska. Teraz sa vydávala kamoska a chcela si dat bez ova a nedovolili jej. Musela napisat, ze ma HU národnosť.
Mam od narodenia bez ova... otec nie je slovak...budem sa vydavat a snubenec ma slovenske meno dam ho do stredu bez ova a na koniec svoje rodne priezvisko, ak by som si chcela dat iba jeho priezvisko, tak ho dam asi s ova trhalo by to usi slovakom....robim vsak v medzinarodnej firme a vacsina zien nema ova aj slovenky, a teda neriesim, zalezi asi s kym clovek najviac udrziava kontakt ...viac ako priezviska mna vie dostat, ked krstne meno zahranicnej osoby je na slovensku pre opacne pohlavie ako Michal, Nikola a pod.
@betulinka1 presne to sa stalo mne, moj manzel ma meno francuzskeho povodu...nemohla som si ho po svadbe dat v muzskom tvare...silou mocou mi chceli nanutit -ova...no uznaj ....-yova znie uplne hrozne, musela by som si vtedy zmenit narodnost na madarsku, co som razne odmietla..tak som sa tej pani opytala, ze ako prisli k priezvisku napr. taka vadkerti, ci rolins.. tak som dostala odpoved, ze to su umelecke mena...tak jej vravim, ze nech si predstavi, ze aj to bude moje umelecke meno...hm...nepreslo mi to, tak som si meno nezmenila a aj ako vydata nosim svoje priezvisko za slobodna.. synovia sa volaju po manzelovi...
@moonlight1210 čo definuje slovákov? hlúposť a nedoprajnosť :D ová ani bryndza národ nedefinuje určite :D
@fairyy co myslis tymto?
.....viac ako priezviska mna vie dostat, ked krstne meno zahranicnej osoby je na slovensku pre opacne pohlavie ako Michal, Nikola a pod...
Nikol je zenske meno a Nikola muzske, vzdy to tak bolo...uz v 1974
Mne osobne sa prichylovanie nepaci...mne to pripada akoby som bola majetkom dotycneho muza, ja viem, ze by tam nemal byt v tom pripade dlzen, napriek tomu sa mi to nepaci a uz vobec nechapem ako mozu slovaci menit mena napr. Julia Roberts...na Julia Robertsova.. to su 2 rozlicne mena a nechapem tu drzost slovenskycb jazykovedcov takto komolit mena prislusnikov inych narodov...ani mne nepovedia v zahranici napr.pani Ivak, ked som Ivakova...
@erikavesela Nikola daju aj dievcatam do rodneho listu na Slovensku, mam tu na Slovensku kamaratku s takym menom v slovenskom rodnom liste, ale ano ja to poznam ako ty, ze Nikola je muzske meno
a Michal je v Izraeli aj zenske meno dostalo ma to na meetingu, ked som naozaj ocakavala chlapa 🫣😀
@erikavesela volakedy sa to dalo v pohode. Sestra je bez ova a ona iba uviedla komolenie priezviska. Ale ten zakon o matrikach sa menil tento alebo minuly rok. Inak to by si nemusela menit národnosť, to iba uvedies v tom tlačive na matrike 😉.
@fairyy teraz mas poradie priezvisk uz určené, udajne. Cize to priezvisko, ktore teraz prijimes ma byt posledne. To za slobodna bude prve.
No ak by si ako Mala mala v Rakusku syna, tiez sa vola Mala, nie Maly 🙂 cize to riesia skor zeny, co byvaju v zahranici. Inak mam tiez priezvisko bez -ova, nie je to cudzokrajne meno, ale ani ziadne rydzo slovenske, takze ok. Dovod bol, ze sa mi to proste viac pacilo.
@betulinka1 je to naopak 🙂 najprv meno, nové priezvisko a potom rodné 🙂
Mne sa paci s "ova", za slobodna som mala polsky znejuce priezvisko, ktore koncilo na "ka", teraz ked mam manzela, co ma take robotnicke priezvisko na sposob "kovac", nebudem si davat, ze som "kovac", pridala som si "ova". Ak sa niekto vola zahranickym priezviskom bez makcenov a dlznov, tak je to v pohode aj bez "ova".
Co sa cudziny tyka, moj kamarat si vzal za zenu cudzinku z JV azie, chcela mat priezvisko s koncovkou "ova" ale jej krajina jej neumoznila volat sa inak ako sa vola jej muz, musi mat bez "ova".
@betulinka1 ja som sa vydavala v 2001😉
@ropucha6 presne...nam sa narodil syn v de...na menovke mal automaticky Daniel B....ova...tak som im vysvetlila, ze nemoze byt -ova tak to rychlo zmenili na Daniel B...c, ale ani to nebolo spravne, len sme sa na tom smali...na 3.pokus podla preukazania sobasneho listu mu zmenili meno na to prave a spravne🤣🤣
Som bez -ová (pred svadbou som si dala maďarsku národnosť ) a dcéra je tiež bez, v pôrodnici sme takto nahlásili a ďalej sme neriešili 🙂
@sajmonka_1216 tak to bolo doteraz. Teraz po zmene zakona by to malo byt naopak.
@erikavesela tak to potom pani matikarka mala povoliť. Sestra si v tom case davala prec ova
@betulinka1 papiere sme vypisali matrikarka je s tym ok ...tak neviem
@betulinka1 nepovolila...nevadi, aspon nexabudnem ako sa volam🤣🤣
@betulinka1 Kedy ho menili? Dcéra sa v 2019 vydávala kvôli tomu v UK, pretože obaja chceli obe priezviská, najprv naše, potom jeho (je Angličan), nie naopak.
Mimochodom, máme priezvisko v tvare prídavného mena (teda Veselý, Milý). Ona má ženskú verziu, on mužskú. Aj s dĺžňom (u nich je to hodnotené ako špeciálny znak, samozrejme).
Dôvodom je, že sa mi to páči a preto ova nemám.. neviem či inde ako na Slovensku a v Čechách sa ova používa.. už som bola za život niekoľko krát skritizovana v rôznych situáciach, čo naozaj nerozumiem ako môže niekomu prekážať.. nemám bežné krstné meno, priezvisko bez ova sa k nemu hodí..
@laurita285 vidis? Prave si stelesnila to, o com pisem.
Este chvilu mozeme pokracovat v tomto duchu a zistime, ze stojime za prd, nasa kultura je trapna, nasa minulost zanedbatelna a mozeme to tu rovno rozpustit.
Lebo iba dookola vypichujeme a zdoraznujeme svoju zbytocnost (co je vtipne, lebo presne to nam niektore okolite narody trieskaju do hlavy a nepaci sa nam to. No ale ocividne sme si podvedome ten nazor adoptovali.)
Alebo si mozeme konecne zacat vsimat, co na nas, nasej kulture a minulosti stoji za to, zacat si to vazit, zacat si vazit predkov, a tym konecne aj seba a konecne rozvijat svoje lepsie vlastnosti a schopnosti, ako tie tebou hore menovane.
Ale teraz nejde iba o -ova.
Nehovoriac, ze ked bude casom uz dost zien, co budu bez -ova, nastupi novy trend “vynimocnosti” davat si -ova. Takze konkretne toto ma netrapi. To su take fazy. Presne ako s vlnami krstnych mien. Ked je vela deti v okoli s beznymi menami, zacne tuzba davat zahranicne. Ked sa “trh presyti”, zrazu zacne vlna davat tie bezne. To ide stale dookola.
@moonlight1210 čiže pri cudzokrajnom priezvisku ale manžel je Slovak to nepochopíš? Nie každé priezvisko totiž znie slovensky, aj keď sú jeho nositelia Slováci..
@jana_eyre_2 Ale pochopim, preco nie?
@bruno1 - celkom by ma zaujímala štúdiá, prečo niektorým ženám vyhovuje nejednoznačná identifikácia s pohlavím, dosť často i pri profesiách dochádza k mýlkam, ako pri tebou spomenutom titule s mužským variantom priezviska u ženy (u nás máme kaderníka - ženu s mužským priezviskom).
Asi u niektorých ide o potrebu odlíšiť sa, byť výnimočným, ako je spomenuté vyššie.
Uvazovala.by som o tom ak by sa priezvisko koncilo spoluhlaskou.vtedy ostava nesklonne a nevyzera to tak zvlastne..
Katarína Struhár mi proste príde lepšie ako Alexandra Hrubý..
@jana_eyre_2 Ja to chapem aj u slovensky znejucich priezvisk. Ibaze zneju potom cudne, v ramci nasho jazyka sa s nimi trochu neobratnejsie naraba (kedze vyjadrujeme prislusnost a vztahy medzi objektami, dejmi, atd. pomocou sklonovania), ale ked to niekto tak chce mat, nech ma.
Akurat ak je to kvoli vynimocnosti, ci svetovosti (ci dokonca vychadzaniu v ustrety cudzincom, aby im nase priezviska neprisli divne), je to take - z mojho pohladu trochu detinske.
Ale ked to tak chce mat, nech ma, nebudem nikoho na just volat s -ova.
@moonlight1210 lebo to sama píšeš v prvom komentári..
mňa napríklad nikdy nenapadlo že si dávam meno bez ova aby som niekomu v zahraničí neprišla divná.. jednoducho sa mi meno môjho muža páči bez ova a hodí sa k môjmu menu ktoré nie je bežné.. tak isto sa mi páčilo moje dievčenské meno, bez ova, ale tam som ova mala samozrejme lebo som narodená v 80tych rokoch..
@jana_eyre_2 ok, poupravim to: pochopim to pri zahranicne znejucom priezvisku, nie je podmienkou, aby dotycny manzel musel byt cudzinec.
Co sa tyka dovodov, nehovorim, ze vsetky dovody na "bez -ova" zhrnam len pod vyssie menovane tri pripady.
Su rozne dovody, preco to zeny urobia. Napriklad sa vydaju (sice za Slovaka), ale su spolu rozhodnuti spolu uz navzdy ostat v zahranici, nevracat sa domov.
Tak sa teda pridrzia tajomsej tradicie, ze zensky a muzsky variant priezviska je rovnaky.
A vtedy je aj normalne, ak adpoptuju vsetky ich zvyky, vychovaju v nich deti, atd. Ved tam ostavaju navzdy zit (alebo aspon hodne dlhodbo).
Len ak sa mam vzdy rozpisat uplne do vsetkych detailov, tak by to boli niekolkozvazkove traktaty. 🙂

Začiatkom 90 rokov som čítal článok od nemeckej feministky a tá si nevedela vynachváliť to naše české a slovenské prechylovanie priezvisk a povolaní .Doslovne bola uchvátená slovami doktorka ,inžinierka ,učiteľka ,ako je hneď jasné že sa jedná o ženu.Tak isto ing. Nováková ,alebo Mudr Nováková ,hneď vieme že sa jedná o ženy .Doslova túto možnosť našim ženám závidela.Prešlo len 20 rokov a nestíham sa čudovať.V pondelok som bol u Mudr Paulýni a bola to žena 😵💫.