Tradičné verzus moderné meno
Prečo na Slovensku nedávajú rodičia deťom tradičné mená ale preferujú mená z iných krajín?
Ja som dala obom mojim malym detom tradičné mena
Pochádzam z Česka a mená sa tu často dedia v rodine po generácie...alebo dávajú aj staré slovanské mená, ktoré odkazujú na kultúru národa, históriu...zahraničné mená sa tu dávajú minimálne.
No napríklad taký Noel bol oficiálne pridaný do slovenského kalendára asi pred piatimi rokmi. Doba sa mení, nebudeme tu mať stále Vladkov, Jožkov a Jankov. A mená, ktoré sú teraz úplne bežné boli možno ešte pred 10 rokmi označované ako prestrel zahraničný. Takže ja by som toto asi neriešila pokiaľ to nie je fakt že moc. Tie mená čo uviedla autorka sú za mňa úplne v pohode až na pár výnimiek.
Autor/ka,a tvoje deti sa ako volajú? Pochváľ sa.
Napríklad konkrétne my sme dali dcére "cudzokrajné" meno preto,aby s jeho vyslovením nemala v zahraničí problém, keďže sme chodili od detstva na dovolenky a viedli sme ju odmalička k tomu, aby išla študovať ( a žiť ) do inej krajiny. Okrem toho, ktoré sme nakoniec vybrali, bola v hre aj Laura a Rebecca.
Ja som napríklad dostala meno v ženskej verzii po otcovi, brat sa volá presne ako on a tento zvyk dediť rovnaké mená v rodine z duše neznášam.
Mena vždy podliehali módnym trendom. Či myslíš mena, ako pred 100 rokmi: Bernardína?
Moja sestra má meno podľa piesne, ktorá vtedy letela Jarmila, moje meno, v čase môjho narodenia niečo neslýchané, je dnes úplne bežné.
Ó akých menách konkrétnych sa bavíme? Ktoré sú tie typické? Z čias Prvej Republiky, z Rakúsko Uhorska, či?
mne sa velmi pacilo praveze take Noemi a Olivia...ale vyber bol Petra...ale pri 3ch ostalo len v planoch 🙂
U nas a vlastne siroko-daleko. 60+. To su mena Anna. Mária. Helena... Ján. Jozef. Ondrej, František.... Takmer v kazdom dome tieto mena....
Najhoršie čo môže byt dediť mena v rodine
Ja mám doma Juraj Diana,Šimon,Matúš,Sindy,Riana
Napr preto lebo niektoré matky (tie ktoré sa opičíme samozrejme), rátame s možnosťou že naše deti v živote "zakotvia" v zahraničí. Mne sa páči meno, ktoré sa nedá nijako zhovadiť a vyslovuje sa rovnako na Slovensku aj v zahraničí.
Páči sa mi aj meno Anna, uvažovala som nad ním, ale aby mi decká v škole volali dieťa Anča, ďakujem neprosím...
Mňa by zaujímalo prečo toto vlastne ľudí trápi.. 🤔
Moje deti majú nezvyčajné mena, lebo sa mi páčili a hodia sa k ich priezvisku..
Inak ja mám slovanské meno a celý život som počúvala aké je divné a prečo sa tak volám.. pritom práve to by malo byť na naše končiny tradičné, pretože vzniklo na území Slovanov.. a aj tak som bola vždy tá divná.. ľudia sa nevedia starať o svoje záležitosti a furt ich trápia nepodstatné blbosti a tie vážne sa neriešia..
Mne tých detí prešlo za tie roky triedou kopa a väčšina mamičiek si jednoducho myslí, že deti budú originálne 🤷 A potom mám v triede 3 Tobiasov, 2 Sofie a Emmu som mala v posledných rokoch v každej jednej triede. Ja sa na tom maximálne tak pobavím - napríklad meno Inéz som mala s typickým kysuckým priezviskom. Čo by som však uvítala, keby sa nejako zjednotili tvary - lebo riešiť, či je dotyčný Nicholas, Nicolas alebo Nikolas...Sophia, Sofia, Ema alebo Emma, Šarlota, Charlotte alebo Charlota - to ma trochu viac otravuje ako samotný výber ich rodičov.
Nie je dosť tradičných mien?
Adam Adela Adolf Adrián Adriána Agáta Agnesa Alan Alana Albert Albín Albína Alena Aleš Alex Alexander Alexandra Alexej Alexia Alfonz Alfréd Alica Alojz Alojzia Alžbeta Amália Ambróz Anabela Anastázia Andrea Andrej Anežka Angela Angelika Anita Anna Anton Antónia Arpád Augustín Aurel Aurélia Barbara Barbora Barnabáš Bartolomej Beáta Belo Beňadik Benedikt Benjamín Bernard Berta Bibiána Blahoslav Blanka Blažej Blažena Bohdan Bohdana Bohumil Bohumila Bohumír Bohuslav Bohuslava Bohuš Boleslav Bonifác Boris Božena Božidara Branislav Branislava Brigita Bronislava Bruno Bystrík Cecília Ctibor Cyprián Cyril Dagmara Dalibor Dana Danica Daniel Daniela Darina Dáša Dávid Demeter Denis Denisa Dezider Diana Dionýz Dobromila Dobroslav Dobroslava Dominik Dominika Dorota Drahomír Drahomíra Drahoslav Drahoslava Dušan Dušana Edita Eduard Ela Elena Eleonóra Eliáš Elisa Eliška Elvíra Ema Emanuel Emil Emília Erik Erika Ernest Ervín Estera Etela Eugen Eugénia Eulália Eunika Eva Fedor Félix Ferdinand Filip Filoména Florián František Františka Frederik Frederika Fridrich Gabriel Gabriela Galina Gašpar Gejza Gertrúda Gizela Gregor Gustáv Halina Hana Hedviga Helena Henrieta Henrich Herbert Hermína Hilda Hortenzia Hubert Hugo Ida Ignác Igor Imrich Ingrida Irena Irma Ivan Ivana Iveta Ivica Ivona Izabela Izidor Jakub Ján Jana Jarmila Jarolím Jaromír Jaromíra Jaroslav Jaroslava Jela Jerguš Jolana Jonáš Jozef Jozefína Judita Júlia Juliana Július Juraj Justína Kamil Kamila Karina Karol Karolína Katarína Kazimír Klára Klaudia Klement Kliment Koloman Konštantín Kornel Kornélia Kozmas Kristián Kristína Krištof Kvetoslav Kvetoslava Ladislav Ladislava Laura Lea Lenka Leonard Leopold Leopolda Lesana Lesia Levoslav Liana Libor Libuša Liliana Linda Lívia Lubica Ľubomír Ľubomíra Ľubor Ľuboslav Ľuboslava Ľuboš Lucia Ľudmila Ludolf Ľudomil Ľudomila Ľudovít Lujza Lukáš Luna Lýdia Magdaléna Malvína Marcel Marcela Marek Margaréta Margita Mária Marián Marianna Marína Mário Maroš Marta Martin Martina Matej Matilda Matúš Maxim Maximilián Medard Melánia Metod Michaela Michal Mikuláš Milada Milan Milena Milica Miloslav Miloslava Miloš Milota Miriama Miroslav Miroslava Mojmír Monika Móric Nadežda Natália Nataša Nikola Nikolaj Nina Nora Norbert Oldrich Oľga Oliver Olívia Olympia Ondrej Oskar Otília Oto Pankrác Patrícia Patrik Paulína Pavol Perla Peter Petra Petrana Petronela Pravoslav Prokop Radomír Radoslav Radoslava Radovan Radovana Radúz Rastislav Rebeka Regína Renáta René Richard Róbert Roland Roman Romana Rozália Rudolf Ružena Sabína Samuel Sandra Sára Sebastián Sergej Servác Severín Sidónia Silvester Silvia Simona Sláva Slávka Slavomír Slavomíra Sofia Soňa Stanislav Stanislava Stela Svätopluk Svetlana Svetozár Šarlota Šimon Štefan Štefánia Tadeáš Tamara Tatiana Teodor Terézia Teodora
Tibor Tichomír Timea Timotej Tobiáš Tomáš Urban Uršuľa Václav Valentín Valentína Valér Valéria Vanda Vanesa Vasil Vavrinec Vendelín Veronika Viera
Vieroslava Viktor Viktória Viliam Vilma Vincent Viola Vít Víťazoslav Vladimír
Vladimíra Vladislav Vlasta Vlastimil Vojtech Vratislav Vratko Xénia Zdenka
Zdenko Zina Zita Zlatica Zlatko Zoja Zoltán Zora Zuzana Žaneta Želmíra
Žigmund Žofia
v zivote som nepocula meno Kozmas
@iwesska Súhlasím, Slováci česť výnimkám nikdy neboli hrdý národ. Napríklad v USA, Kanade ale aj inde vo svete žije veľa Slovákov, ale nehlásia sa k svojmu pôvodu na rozdiel od iných národností. Snažia sa splynúť s domácimi, nestretávajú sa navzájom.
@spenat9 Ja mam dieta s menom z SK kalendara a bola jedina v skolke, v skole v rocniku tiez. A nejde o vystredne meno,je to moderne meno pouzivane aj v zahranici. Takze da sa vybrat bez toho,aby ich bolo 6 v triede. Kalendar je teraz uz dost rozsireny. Skor naopak, tych zahranicnych je uz tolko,ze sa ta originalita straca.
@mirka0677 otázka znela "Prečo na Slovensku nedávajú rodičia deťom tradičné mená ale preferujú mená z iných krajín?" Nikde nebolo písané, že chcem aby dávali tradičné mená, ale zaujíma ma prečo dávajú zahraničné prípadne aj exotické mená, keď je dosť tradičných mien. Rozumieš po slovensky?
K tým Noel atď. by som doplnila Sofia, Vivien, Vanesa a podobne katastrofy v kombinácii so slovenskými priezviskami... Ja úplne chápem túto diskusiu, na čo tým poukazujes a úplne s tebou súhlasím . Aj s tým, že Česi si v tomto super, tiež sa stretávam s veľa Rozarkami, Matyašmi a pod.😊
Pretože sa im páčia viac tie nezvycajne, je to úplne jednoduchy dôvod.. aký dôvod asi mali ti čo dali svojim deťom tradičné mena? No presne ten istý - každy preferuje niečo iné a každému sa páči niečo ine a tak to má byť..
(Inak ešte nadviazem - nie každý má typické slovenské priezvisko.. my napríklad nemáme slovenské priezvisko)
Mame byt pro europsky, mame mat otvorenu mysel, mame byt laskyplny k celemu svetu. Len nedaj boze ze dame decku zahranicne meno. Konec sveta to sa uz nesmie
No ale či dá niekto meno Sofia alebo Žofia, tak nevidím na tom nič zvláštne. Toto by som nepovažovala za hrdosť. Ano, pri niektorých menách to oči kole a najma take, ktore sa daju napisat jednoduchsie, ale just pre niektorých cim komplikovanejsie, tým lepsie. Ako tu bolo spomínané - Šarlota a Charlotte, alebo Alžbeta a Elisabeth, to je rovnaké akoby som sa ja namiesto Zuzany volala Susannah. Jasne, aj to je volba, ale cely zivot kazdemu na slovesku vysvetlovat, ze moje meno sa pise tak a nie tam. No dakujem, nie. Taký Mateo napr, tam je to jasne, pís ako pocujes, hoci mame aj slovensky ekvovalent, ale to mneo aspon nie je komplikovane. Ale Cathalin namiesto Kataríny, alebo Carolyn namiesto Karolíny mi pride zvlaštne.
Nie je to také tragické ako sa ti zdá. Opakujem ešte raz, stále je viac ľudí, ktorí volia pre svoje dieťa tradičné meno, než tých, čo dávajú netradičné.
@zuzana76 Mateo som už mala aj Matteo a Mateo...
Ty si ináč premotivovana
@mirka0677 teraz si odpovedala na moju otázku v zadaní, "tradičné mená sa nepáčia" 😉
Tu máš link na relevantnú štatistiku. Čísla nepustia.
https://regiony.zoznam.sk/rebricek-toto-su-najo...
Malo tam byť niektorí rodičia, nebolo to generalizované na všetkých.

Autorka, tie mena co si napísala, sú 100x lepšie ako mena z kalendára o ktorých píšeš 🙈🤣 ži a nechaj žiť. Co je koho do toho aké daju rodičia meno svojmu dieťaťu.