icon

Tradičné verzus moderné meno

23. mar 2025

Prečo na Slovensku nedávajú rodičia deťom tradičné mená ale preferujú mená z iných krajín?

talia16
24. mar 2025

A kto určuje tu hranicu čo je tradične a čo už netradične? Kalendár? Alebo tvoj pocit? Pretože chýba ti nam meno Eliána čo je bezpochyby zahraničné meno, ale od roku 2023 je už zaradené do Sk kalendára stáva sa tým pádom slovenským menom? A práve naopak máš v tom tvojom zozname meno Luna čo som zatial počula len v zahraničných serialoch a ani sa nenachádza v Sk kalendári, ale tak zrejme podla tvojho pocitu je tradičné. Taká Elisa, Maxim a Anita tiež nie sú dlho v kalendári a na to aby sa tam dostali najprv muselo viacero rodičov dať svojmu dieťaťu ,,zahraničné” meno. Kalendár sa každym rokom mení. Vyhadzujú sa už nepoužívané mená a nahrádzajúsa novými často používanými, (ešte že) lebo inak by sme sa všetci volali Mirosláva, Bohdan, Jaromír…a niečo na tento spôsob. Čo sa priznám nie je moj vkus. Ja osobne mám rada tu zlatú strednú cestu, ale viem sa vcítiť do tých rodičov, ktorým sa páčia zahraničné mená, pretože pred pár rokmi sa mi velmi páčilo chlapčenské meno Daren a keby sa páčilo aj mojmu partnerovi, tak to meno dám. Nepotrebovala by som si silou mocou dokazovať nejaku narodnosť a snažiť sa zapadnuť, len aby susedky neohovárali. Hlavné predsa je aby sa meno páčilo rodičom a dieťatu sa s tým menom žilo príjemne. 😇

autor
24. mar 2025

Mercedes, Avril, Jamelia, Savitri, Madelaine, Samira, Nala, Cinthia – aj takéto netradičné mená dali rodičia svojim dcéram v bratislavskej Petržalke. Medzi nezvyčajnými krstnými menami chlapcov sa vyskytuje Mauro, Orlando, Artuš, Ciprian, Paskal, Zeke, Krištof, Zachar, Jeremy.
„Tento týždeň nám pribudli aj úplne nové mená, ženské Živa a Lotta a mužské Nathanie a Ghány,“ informovala matrikárka petržalského miestneho úradu Kristína Majorová. Rodičia dávajú svojim deťom stále originálnejšie a pre slovenskú kultúru nezvyčajné mená. Sukaina, Netanya, Panchewa alebo Yora,Bono, Junior, Sydney, Fatemeh, Felia, Onur, Kitty.

Odpovede splnili účel. Takéto mená dávajú deťom rodičia, lebo slovanské mená sa im nepáčia, lebo sa chcú odlíšiť od odstatných, lebo treba byť pro európsky alebo pro svetový, lebo už teraz plánujú, že ich deti odídu žiť do zahraničia. Ďakujem za všetky príspevky.

minenkaa
24. mar 2025

Krištof je nezvyčajne meno?Teda

minenkaa
24. mar 2025

@minenkaa alebo teda netradične .Toto meno dávajú už roky na Slovensku

jesenzima
24. mar 2025

@spenat9 a prečo je pre teba dôležité, aby tvoje meno nebolo "tuctové", prečo sa chces odlišovať menom? Alebo tvoje deti? Nerypem, len sa pýtam. Ja mám tiež "tuctové" meno, ale nikdy som si kvôli tomu nepripadala menejcenné, alebo neviem aká. Je to len meno 🤷

zuzitko74
24. mar 2025

Lenže štatistika už neuvádza , koľké z tých detičiek pochádzajú zo zmiešaných manželstiev, kde je jeden z rodičov z inej krajiny a preto dieťatko dostalo netradičné meno. Čiže pravdou aj tak zostáva, že väčšina ľudí na Slovensku vyberie dieťatku tradičné meno, ktoré nájdu v slovenskom kalendári.
Spôsob, akým si formulovala pôvodný príspevok zámerne zavádza. Zjavne nechceš priznať, že sa mýliš a problematiku zahraničných mien na Slovensku si zbytočne zveličila. A už vôbec by som hlavné mesto nevybrala ako štatisticky významnú vzorku detských mien na Slovensku, v iných krajoch Slovenska dávajú rodičia mená tradičnejšie.

abbey1
24. mar 2025

A kde si prišla na to, že tebou uvádzané mena sú tradičné? Napísala si tam i moje a to bolo pred 50 rokmi veľké haló, keď mi ho rodičia dali. Už je zrazu tradičné?

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
Autor odpoveď zmazal
misicka31
24. mar 2025

Lebo chcú a môžu.

karolinakr
24. mar 2025

Od 12.2.2025 - 23.3.2025 v Trnave na svet prišli tieto detičky a zaraduješ ich medzi tradične, či netradične mená?
Elisa, Roman, Šimon, Tomáš, Viktor , Lívia, Anita , Greta, Dominik, Zoe, Johana, Martin, Filip, Gréta ´, Samuel, Jonáš,Ema, Lia Timea, Megan, Hana Zoe, Mateo, Nela, Tereza, Oleg, Felix, Noemi, Tamara, Kristína, Rudolf, Eyšan, Zoja
Sebastian 4x
Michal 3x
Ondrej 2x
Eliška 2x
Michal 3x

oblecenie99
24. mar 2025

No keď som klikla na top 10 chlapčenských mien za rok 2024, tak ta hitparáda mien hovorí niečo iné.. ak teda považujeme za tradičné hebrejske mena. Veď na SK je to posledné roky len samí Jakub, Matúš, Matej, Lukáš, Samuel, Adam.

A ináč, chápeme sa, že tu žiju aj iné národnosti, napr. stále početná maďarská menšina, a že pre Slováka síce môže nejaké meno znieť exoticky, pre maďarov to bude tuctové, bežne a rozšírené meno.
Mne dajak žili netrhá, že susedov syn je Mateo, a nie Matej.

karolinakr
24. mar 2025

@oblecenie99 Maďari su aspoň originalni Gaspar, Ferdinand, Mikulaš, Imrich a Alžbeta a Helena, Šarlota, mena z kralovskych rodín
nehovorím, že su prekrásne, ale nie tuctové

oblecenie99
24. mar 2025

Ješiš, až teraz čítam ďalšie príspevky autorky. No a čo keď chcú byť proeurópsky, tak ty chceš byť zase proslovenská, či protradičná, tak ste si kvit 😅
BTW, jedneho Paskala spolužiaka má aj môj syn v skolke. Teraz ku nim prestúpil do triedy, pýtala som sa ho, ako sa volal chlapček, s ktorým sa hral, a on mi povedal Paskal. A nič. Bez akejkoľvek emócie, akoby povedal Peter či Tomáš. No a ja som si uvedomila, že tým detskám je to naozaj len ďalšie meno, vôbec neriešia. To len my dospelí musíme silou mocou mať svoj názor ešte aj na toto, komentovať, vysmievať sa. Čiže nebyť dospelých, deti by to neriešili a nevysmievali sa ani neskôr, v škole. 5 ročný ozaj netuší, že Paskal je u nás netradičné meno. Pre neho je to len meno ako každé iné.

oblecenie99
24. mar 2025

No a schválne, z toho zoznamu od autorky sa neviem vysomarit, hľadáme tradičné slovenské meno, alebo tradičné síce, ale nie úlet, alebo tradičné meno susednej krajiny, či ako? Z toho zoznamu som len namatkovo vybrala, taká prudko populárna Eliška u nás posledné roky, je všetko, len nie slovenské tradičné meno. Alebo meno Arpád a Zoltán sú síce tradičné, len opäť nie na Slovensku. Keď tieto mená "omilostíme" ako tradičné, tak nevidím dôvod nedať dieťaťu meno "Chuanita" či v tvare Juanita", lebo v takom Mexiku je zrejme tiež prudko tradičné.

estellas
24. mar 2025

Ja si myslím že kvôli tomu lebo dnes veľa mladých odchádza do zahraničia. Chcú aby meno dieťaťa vedeli vysloviť v zahraničí. Možno chcú v budúcnosti ísť do zahraničia.
Polovica z tých mien ktoré napísala autorka nemajú slovenský pôvod len sa dlhodobo používajú na Slovensku. Napr. meno Jozef má hebrejský pôvod.

margotka17
24. mar 2025

Mne sa páčia aj naše mená Dorotka, Julka, Alžbetka, Ľubka, Natálka...

marsmykkok
24. mar 2025

@karolinakr všehochuť tie mená v Trnave. Mne inak neprekážajú tak ani netradičné, ale osobne by som nedala tie trojpísmenkové ako Zoe, Lia, Teo, Mia, mne to prídu ako mená pre domáce zvieratá takéto krátke-môj pocit proste. 😉

spenat9
24. mar 2025

@jesenzima nikdy som sa necitila menejcenna pre svoje meno ani pre nic ine ale mne sa paci originalita a jedinecnost.. pekne slovenske mena ma pochopitelne na slovensku velmi vela ludi a pomenovat tak aj svoje dieta mi nepride nicim vynimocne.. lebo presne ako pises pri nasich obycajnych menach “je to len meno” a su to len obycajne, pre nikoho nicim zaujimave pekne slovenske mena a nikdy pre nas nebudu mat absolutne ziadny vyznam nakolko sa tak vola dalsich xy ludi v nasom okoli

spenat9
24. mar 2025

@iwesska ale ano, pri vybere mena pre svojho syna som ako prve pozerala v slovenskom kalendari presne kvoli ludom co som vedela ze toto budu riesit.. ale ziadne z nich sa mi nepacilo, pre mna vsetky pekne mena v slovenskom kalendari su jednoducho privelmi oblubene a take mu davat urcite nebudem.. ci mala som dat meno ktore sa mi nepaci a nie som s nim stotoznena len kvoli tomu aby tradicni slovaci boli spokojni ze moje dieta nie je nicim originalne a vola sa rovnako ako ich deti? :D
A meno mojho syna nie je bezne ani medzi zahranicnymi menami ktore su oblubene na slovensku, o jeho originalitu nemam strach

nikavuk
25. mar 2025

Podľa mňa chcú byt zaujímaví jak Elon mosk ale nechcú až tak vyskakovať :D srandu si robím asi si spomínajú na časy keď bolo v triede 5 Lucii 4 lukasovia tak chcú niečo originálne

nelka93
25. mar 2025

Väčšina tých pre teba divnych mien je už v slovenskom kalendári. A taky Krištof alebo Cyprián je v kalendári pekne dlho. Však ty daj svojmu dieťaťu meno Želmíra alebo Hedviga a ostatné nech majú pre mňa za mňa aj seherezadu. A mimochodom Xenia je dosť netradičné meno, nepoznam nikoho s takým menom

zuzana76
25. mar 2025

@marsmykkok presne to mam aj ja, akusi predpojatost voci tym trojpismenkovym menam, ale 4 pismena uz mozu byt, taka Lara, hoci aj toto davaju aj psikom

zuzana76
25. mar 2025

@oblecenie99 ja si myslim, ze autorka nema nic voci zvlastnym menam, len jej nereze, ked mame aj ekvivalent v slovenskom kalendari a ludia just musia to meno skomolit a vybrat najkomplikovanejsiu verziu

susitko
26. mar 2025

hm...tazko povedat.moj muz vybral tradicne meno hoci ja ho neznasam.tolko rozruchu koli tomu bolo. az sa zapacilo uz len koli tomu,ze "cely svet" bol proti ., tomu....mame Jána.nikdy v zivote ma nenapadlo,ze budeme mat v rodine take meno.

mimikarol
26. mar 2025

Áno autorka. Už len Adolf je pekné tradičné meno. Jedno z najkrajších 🤮

nikolas977
26. mar 2025

@minenkaa mužské: Jano Jožo Mišo Milan Fero Stano Dušan Peťo Paľo Števo Ľubo Miro Laco Tono Juro Vlado Valent Vlado Vojto ....

dobromila
31. mar 2025

@zuzana76 Noemi je biblické meno obľúbené v Maďarsku....a je krásne 🙂

dobromila
31. mar 2025

A čo hovoríš na meno Perla? V kalendári je od dávna a poznám jednu jedinú. Ťahá jej na 60r. A tiež viem o pani Narcis - tá už bude mať možno aj 70😉

elenkaba
31. mar 2025

@abbey1 len tak pre zaujimavost, ty mas meno Abigail?