icon

Vnímate najčastejšie mená posledných rokov v okolí?

rommie
9. dec 2025

Ahojte, asi väčšina z nás vie, aké sú najčastejšie mená za posledných dajme tomu 5 rokov: Sofia, Ema, Nina, Eliška, Jakub, Michal, Adam, a iné. Chcem sa opýtať, vnímate to? Na ihrisku, v škôlke, v škole. Pretože mne sa niektoré z tých mien páčia a už pár rokov ich nechcem pretože očakávam, že budú všade, ale keď si teraz tak uvedomím, keďže premýšľam nad menami pre očakávané bábätko, niektoré z toho som nikde v okolí nepočula. Takú Sofiu alebo Adama v škôlke medzi 100 deťmi ani nemáme. Áno je pravda že 3 Emky priamo v triede, niekde to vidno, ale niektoré mená fakt neevidujeme a sú pritom najčastejšie. Ako to vnímate vy?

Strana
z2
anonym_b15a2f
9. dec 2025

Nie, mne to ide jedným uchom dnu a druhým von. Každý jeden rodič si pomenuje svoje dieťa tak ako chce

anonym_68f644
9. dec 2025

@rommie u nás je aj Sofia aj Adam, dokonca sú traja

anonym_24d5e5
9. dec 2025

@rommie Každá doba ma svoje mená.
Kedysi frčali Danka, Janka, Katka, Zuzka, Jožko, Janko, Ferko… teraz sú zriedkavé a nahradili ich tie čo si vymenovala.
O 10 -20 rokov budú v móde zase iné.

ariannazara
9. dec 2025

Olivia, Sofia poznam vela aj Adam, Jakub, Misko..

anonym_7186b2
9. dec 2025

U nás v škôlke su tri Hanky, dve Emy, piati Matteovia.
Ked som ja chodila na strednú, boli dve Lucie, tri Jessicy, dve Antónie a tri Simony..
Kazda doba ma nieco.

rommie
autor
9. dec 2025
@anonym_24d5e5

@rommie Každá doba ma svoje mená.
Kedysi frčali Danka, Janka, Katka, Zuzka, Jožko, Janko, Ferko… teraz sú zriedkavé a nahradili ich tie čo si vymenovala.
O 10 -20 rokov budú v móde zase iné.

@anonym_24d5e5 ja nemám ani pri tých v minulosti populárnych menách pocit, že by boli všade. Akože jasné, skôr stretnem Katku ako nejakú Valentínu, ale keď sa s niekým rozprávam, nemusím vysvetľovať, koho mám na mysli, lebo by ich bolo tak veľa. Ale tak môže byť len náhoda, že zrovna Adama v triede nemáme, v škole môžu byť aj traja nakoniec, tých 600 detí ročne, opakovane niekoľko rokov po sebe, sa len tak nestratí v populácii 🤷‍♀️

nyusika
9. dec 2025

Môžete, prosím, niekto opraviť názov témy ?
Tentokrát je zásah adminov naozaj potrebný

rommie
autor
9. dec 2025
@nyusika

Môžete, prosím, niekto opraviť názov témy ?
Tentokrát je zásah adminov naozaj potrebný

@nyusika čo sa ti nezdá na názve?

pe_mi
9. dec 2025

@rommie vnímam Adam, Jakub, Nina, Ema
Veľmi často sa opakujúce v našom okolí

doriiis
9. dec 2025

Syn má v triede 2 Laury dcéra 4 Laury.🤣

thereisabear
9. dec 2025

Nevnímam ich tak často, ako sa prezentuje. Aj náš syn má veľmi populárne meno a za tie roky sme sa s nim stretli minimálne.

anonym_3d26fd
9. dec 2025

Mam Adama a je jediny v triede. V rocniku (5 tried A-D) su dvaja. Mladsie je dievca, tiez jedno z vyssie vymenovanych mien. Ta zatial institucie nenavstevuje, ale co chodime na cvicenia a na ihrisko, je jedina s tymto menom.

pe_mi
9. dec 2025

@rommie a presne za mojich čias boli plné školy Lucia, Katka, Zuzka, Jozef, Rasťo, Milan

anonym_c9330d
9. dec 2025
@rommie

@rommie nema hlavu ani patu

anonym_cdc56e
9. dec 2025

@rommie Jakub a Adam je veľmi časté meno, z dievcnskych Eliska a Sára mi prídu najpoužívanejšie

dorizzz
9. dec 2025

Eliška, Ema, Nela, Nina, Mia, tie vnímam najviac, jedného času bola veľmi obľúbená Viktória, tiež na každom kroku (aj ja mám 😁), z chlapčenských Marek, Tobias, Sebastián, Damian

barka1
9. dec 2025

@rommie je to zvláštny dotaz. Existuje statistika, zbieranie udajov, ktore nepustia. Ak su najviac dávane určite mena, tak proste su, bez ohladu na to, či ich vo svojom okolí mas alebo nemáš.
Mam opačný priklad. Mam dceru Zuzanu, ktora v ČR nie je momentálne nijak zvlášť oblubena. Na škole, kde učím (400 deti) bola za 8 rokov len jedna. A predsa v našom malom meste (4500 obyvatelov) je Zuzka v kazdom ročníku ZŠ, niekde dokonca dve. Moja Zuzka má dokonca 2 kámošky - menovkyne.

talia16
9. dec 2025

Ja som za posledných par rokov pracovala vo dvoch skôlkach a každa škôlka ma svoje top mená. V 1. Bolo top meno Teo a Olívia tie tam boli 3. V 2. škôlke nie je Teo ani Olívia, to isté je s menom Artur a Richard či z dievčat Amélia, Michaela, Hana v 2. škôlke je z každeho minimálne po troch no v tej 1. Nebolo ani jedno dieťa čo by sa takto volalo. Z tých top 10 by som to povedala takto:
Sofia - poznam 1
Eliška - nepoznám ani jednu
Nina - poznam 1
Ema - tých poznám viac, lebo to môže byť Ema aj
Emma 5+
Viktória - poznám 1
Sára - poznám 2
Olívia - poznám 3 (mali sme v škôlke 3 naraz)
Natália- poznám 3 (mali sme v škôlke 3 naraz)
Nela - nepoznám ani jednu
Diana - poznám 1
A chalani
Jakub - poznám 2
Samuel - poznám 2
Adam - nepoznám ani jedného
Oliver - nepoznám ani jedného
Michal - poznám vela 5+ (mali sme v škôlke vela Riškov a oni mali bratov Miškov)
Tomáš- nepoznám ani jedného
Šimon - nepoznám ani jedného
Filip - ponzám 1
Tobias- nepoznám ani jedného
Martin - nepoznám ani jedného

nevenka
9. dec 2025

@rommie no u nas mame 3 Martinov, vratane nasho a jedneho Mateja. A jedneho Stefana a Jozefa. Tak ak chces menej caste, daj Stefana alebo Jozefa alebo Jána...🤔.
Jana alebo Zuzana, Ivana - ziadnu sme v triede nemali, a to mame 4 deti, takze ani v skolke, ani v jednej, druhej a ani v tretej skole nie. Mame 2 deti, co maju menej caste mena a 2 deti, co maju caste mena. Neviem, tak mne sa taketo pacili a je nam jedno, ze ich maju aj deti po okoli.
Nasi v skolke si nasli system, volaju sa priezviskami 😅

anonym_1e6298
9. dec 2025
@doriiis

Syn má v triede 2 Laury dcéra 4 Laury.🤣

@doriiis dcera je Laura,a teda nepozname ziadnu Lauru na okoli,ani v skolke ani v skole🤷‍♀️ zato maju 4 Elisky,2x Ella,2x Ninu,Mattiasov,Tobiasov,Haniek hadam aj 10ks..zalezi asi od lokality

nyusika
9. dec 2025
@rommie

@rommie všetko

anonym_9920fe
9. dec 2025

U nás v škôlke, 3 ročné deti, sú 3 Filipkovia, inak každé meno po jednom - Artur, Ladislav, Matúš, Jakub, Michal, Stanko... Adama nemajú v triede. Dievčatá - tiež každá sa vola inak, je 1 Emmka, inak skôr také netradičné mená majú, ktoré nie sú v top 5-10ke.

marsmykkok
9. dec 2025

@rommie Pozri, daj meno čo sa tebe páči, mne sa z tých dievčenských čo sú in nepáči žiadne, ale keby mám chlapca je Jakub a je mi fuk koľko Jakubov je v okolí. Napríklad z dievčenských mien bolo v mojej generácii populárne meno Monika, ja som nemala ale v škôlke ani v škole v triede ani jednu, vo vedľajšej triede boli ale 2 Moniky. Ale mali sme dvoch Martinov, 2 Dušanov, ale napríklad žiadného Tomáša čo bol vtedy tiež populárny. Keby aj v škôlke je rovnaké meno alebo v triede je to jedno, meno je na celý život.

anonym_4a9fec
Autor odpoveď zmazal
euka210
9. dec 2025

@rommie letia Ema, Eliska veeelmi, Adam, Samko, este Filipov dost. Sofia v okoli uz velmi nie, Viktorie su 3 v triede 😁, ale u starsich ziadna. Jakub tiez nie extra, zavisi od rocnikov skor a asi lokality.

biba_18
9. dec 2025

@nyusika tomu názvu nič nie je 😏

lenka.25
9. dec 2025

Ja mám Emu , ma 20 rokov , keď som jej dávala meno , žiadnu som nepoznala . Teraz je ich plna riť a dcere to trochu vadi . Keby som to vtedy vedela , asi to meno nedám . Druhu mám Stelu , tiež je to dosť preferované meno , ale nie je to až v takej miere ako pri Eme , ale zas Stela je zo svojim menom maximálne spokojná , aj staršia mi vždy povie , že som to meno mala dať jej 🫣

pe_mi
9. dec 2025
@lenka.25

Ja mám Emu , ma 20 rokov , keď som jej dávala meno , žiadnu som nepoznala . Teraz je ich plna riť a dcere to trochu vadi . Keby som to vtedy vedela , asi to meno nedám . Druhu mám Stelu , tiež je to dosť preferované meno , ale nie je to až v takej miere ako pri Eme , ale zas Stela je zo svojim menom maximálne spokojná , aj staršia mi vždy povie , že som to meno mala dať jej 🫣

@lenka.25 ja som mala byť Alžbetka , dnes by som mala meno , kto nemá každý . Moje meno je tiež zriedkavé Petra.

msnesquik
9. dec 2025

Ja mam Terezu ❤️ ale je vela Matusov teraz

lenka.25
9. dec 2025
@pe_mi

@lenka.25 ja som mala byť Alžbetka , dnes by som mala meno , kto nemá každý . Moje meno je tiež zriedkavé Petra.

@pe_mi Petra je teraz môj favorit . Keby som mala teraz dcéru , určite sa vola Petra

Strana
z2