icon

Vnímate najčastejšie mená posledných rokov v okolí?

rommie
9. dec 2025

Ahojte, asi väčšina z nás vie, aké sú najčastejšie mená za posledných dajme tomu 5 rokov: Sofia, Ema, Nina, Eliška, Jakub, Michal, Adam, a iné. Chcem sa opýtať, vnímate to? Na ihrisku, v škôlke, v škole. Pretože mne sa niektoré z tých mien páčia a už pár rokov ich nechcem pretože očakávam, že budú všade, ale keď si teraz tak uvedomím, keďže premýšľam nad menami pre očakávané bábätko, niektoré z toho som nikde v okolí nepočula. Takú Sofiu alebo Adama v škôlke medzi 100 deťmi ani nemáme. Áno je pravda že 3 Emky priamo v triede, niekde to vidno, ale niektoré mená fakt neevidujeme a sú pritom najčastejšie. Ako to vnímate vy?

Strana
z2
rommie
autor
9. dec 2025
@barka1

@rommie je to zvláštny dotaz. Existuje statistika, zbieranie udajov, ktore nepustia. Ak su najviac dávane určite mena, tak proste su, bez ohladu na to, či ich vo svojom okolí mas alebo nemáš.
Mam opačný priklad. Mam dceru Zuzanu, ktora v ČR nie je momentálne nijak zvlášť oblubena. Na škole, kde učím (400 deti) bola za 8 rokov len jedna. A predsa v našom malom meste (4500 obyvatelov) je Zuzka v kazdom ročníku ZŠ, niekde dokonca dve. Moja Zuzka má dokonca 2 kámošky - menovkyne.

@barka1 tak to, že elišiek sa narodí ročne 600, sa proste nestratí, je to fakt, je ich viac ako iných. Môže sa to síce nejak rovnomerne rozložiť v populácii, ale zároveň je pravdepodobnejšie, že sa v jednej triede stretnú 3, než aby sa tam stretli 3 dajme tomu Diany, ktorých je ročne 50 (číslo som len trepla).

pe_mi
9. dec 2025
@lenka.25

@pe_mi Petra je teraz môj favorit . Keby som mala teraz dcéru , určite sa vola Petra

@lenka.25 tak to je náhoda, že som to práve tebe ku komentáru napísala 😁🫶

rommie
autor
9. dec 2025
@pe_mi

@lenka.25 ja som mala byť Alžbetka , dnes by som mala meno , kto nemá každý . Moje meno je tiež zriedkavé Petra.

@pe_mi podľa mňa nemáš čo ľutovať, poznám 3 a ani jednu nevolajú Alžbetka. Každá je Betka, Beta a to už vôbec nie je také pekné.

tinka3435
9. dec 2025

Ja som si vybrala respektíve sme sa s priateľom zhodli na menách ktoré sa nám páčili ktoré sme považovali za najkrajšie pre nás

hsara99
9. dec 2025

Syn napríklad v škôlke v triede nemá ani jedno meno dvojmo. A vraj ma teda populárne meno, ale je to napríklad jediný Teo ktorý spadá pod nášho pediatra, takže až tak veľa ich asi nieje 😀

rommie
autor
9. dec 2025
@tinka3435

Ja som si vybrala respektíve sme sa s priateľom zhodli na menách ktoré sa nám páčili ktoré sme považovali za najkrajšie pre nás

@tinka3435 samozrejme, že sa tým nebudem úplne obmedzovať, ak sa proste na inom nezhodneme, tak to bude jedno z tých častých. Pri prvom synovi sme v pôrodnici ako dievča napísali Emu, ale veľa myšlienok sme tomu nevenovali, vedeli sme že dievča to nebude. A potom som si tak uvedomila, že aj keď je to veľmi pekné meno a ešte aj tak prirodzene sedí k priezvisku, vadilo by mi, keby bolo všade. Už by v tej triede v škôlke boli 4 😁 myslím, že táto diskusia ma v tom utvrdila, chvíľu som zvažovala, či mi to vlastne nie je jedno, ale asi nie je 🙂

maryetta
9. dec 2025

Veru michal jakub adam velmi vela.
A dievcata skor sara viky teraz aj olivia.
Dceru mam elisku a okrem nej poznam mozno dalse 2-3. Inac nie. A aj v triede aj v skolke bola iba ona sama. Neviem ci nie aj v skole.

anonym_c1739f
9. dec 2025

Ema mi už ide aj ušami. Nechápem, ako môže dať niekto takéto otrepané meno. Volá sa tak tuším každé druhé decko, ktoré poznám.

anonym_4b17f4
9. dec 2025

@rommie nepáčia sa mi časté mená. Volím originálne.

nyusika
9. dec 2025
@biba_18

@nyusika tomu názvu nič nie je 😏

@biba_18 je

Ako vnímate často používané mená vo svojom okolí ?
Znie určite lepšie

anonym_b51024
9. dec 2025
@nyusika

@rommie všetko

@nyusika aj teba by už mali odstrániť, tiez je všetko na tebe hrozné, už dávno mali admini zasiahnuť

biba_18
9. dec 2025

@nyusika ale ona nechce vedieť ako - ale či

reanda
9. dec 2025
@nyusika

@biba_18 je

Ako vnímate často používané mená vo svojom okolí ?
Znie určite lepšie

@nyusika ty by si bola skvely admin.. presne zapadas do schemy 'zmenime nazov a tym aj jeho zmysel' .. ja som totiz nazov pochopila tak, ze autorka chce vediet, ci vnimame, v zmysle, ci mame v okoli deti, co sa volaju tymi frekventovanymi menami.. nie ze ako to vnimame a co si o castych menach myslime

rommie
autor
9. dec 2025
@reanda

@nyusika ty by si bola skvely admin.. presne zapadas do schemy 'zmenime nazov a tym aj jeho zmysel' .. ja som totiz nazov pochopila tak, ze autorka chce vediet, ci vnimame, v zmysle, ci mame v okoli deti, co sa volaju tymi frekventovanymi menami.. nie ze ako to vnimame a co si o castych menach myslime

@reanda správne si pochopila, otázka bola presne mierená na to, či to okolo seba vnímate, že sa narodí ročne 600 Jakubov, alebo sú tie mená síce časté, ale predsa sa to nejak stratí v populácii

anonym_b51024
9. dec 2025
@reanda

@reanda ona by bola presne ten admin, čo mení zmysluplný názov témy na úplne od veci, čo nemá s diskusiou nič spoločné... hlavne, že furt musí hrať múdru v každej diskusii, ešte jej asi nestačilo

anonym_5e0c5c
9. dec 2025
@rommie

@reanda správne si pochopila, otázka bola presne mierená na to, či to okolo seba vnímate, že sa narodí ročne 600 Jakubov, alebo sú tie mená síce časté, ale predsa sa to nejak stratí v populácii

@rommie ja ti odpoviem 2x...mam netradičné meno, veľmi veľmi málo používané, neznášam.ho od detstva a veľmi som závidela Katkam, Zuzkam, Lenkam, Luciam...mimo písomného a úradného styku originál meno ani nepoužívam, len odvodeninu/ skratku....vždy som vedela, že moje deti budú mať klasické známe mená...nech sa nikto necuduje, "nekuka" ci dobre počul...a mam aj spomínanú Ninu a od MŠ je stále jediná v triede a stále je to meno pre ňu dokonale a nemenila by som

kristiii
9. dec 2025

@rommie vyjadrím sa len k rokom synovho detstva, teda cca 10-12 rokov dozadu. Áno, aj vtedy boli rebríčky najčastejšie používaných mien, ale niektoré v mojom okolí prevládali, iné som v okolí ani nepočula. Napríklad tu to bol samý Patrik, Samuel, Martin..ale napríklad meno Jakub ani neviem či som počula. Za mňa veľmi záleží od regiónu, plus náhoda a konstalacia hviezd, ako sa deti namixujú v triedach či iných kolektívoch. Syn veru myslím, že ani nemal v triede po dve deti s rovnakým menom.

nyusika
10. dec 2025
@biba_18

@nyusika ale ona nechce vedieť ako - ale či

@biba_18 ved to je v otázke obsiahnuté - vnímame pozitívne... všimla som si, že je veľa xxx, nevnímam nijako.
ale to je jedno

anonym_c7abfa
10. dec 2025

@rommie podla mna je to taky tipos bingo, nikdy nevies ako sa to v tvojom okoli prejavi. ja som fakt nevedela vymysliet pred 5 rokmi meno, kazde mi mama s manzelom osomrali, tak som vybrala Timotej. v zivote som nepoznala nikoho s tym menom a myslela, ze vyberam zriedkave meno. a od kedy sa narodil, tak je vsade Timotej, v skolke v triede boli minuly rok traja a to nie je top oblubene meno. takze je to cisto o nahode ci aj v tvojom okoli to meno bude alebo nebude.

rommie
autor
10. dec 2025

@anonym_5e0c5c aj ja mám málo používané a tiež som s ním nebola stotožnená minimálne do vysokej, lebo na strednú som chodila do mesta kde cez prestávky každý mlel po maďarsky a pre maďarov to bolo úplne nezvyčajné. Zas to nechcem hnať úplne do extrému, že dám zahraničné meno len preto aby nebolo časté, nehodilo by sa k priezvisku. Len do tých najviac používaných asi upustím, ak to nakoniec nebudú jediné mena na ktorých sa zhodneme s mužom samozrejme🙂

petronelag
10. dec 2025

Sesternica tiež chcela dať dievčaťu meno Nina, ale vtedy pred 4 rokmi ich bolo veľa, tak dala Zina a že je v celej škôlke sama s takým menom a je to celkom pekné meno.

biba_18
10. dec 2025

keď tak rozmýšľam, veď aj za nášho detstva boli populárne mená - a my sme v triede aj na základnej aj na strednej mali len dvoch rovnakého mena 😏 (raz štefanov a raz marcelov sme mali dvoch a pritom to neboli populárne mená)… ja som dokonca za celý svoj život stretla iba jednu čo sa volala ako ja - a potom keď som bola dospelá tak sa to meno stalo dosť populárne ☺️ takže to je iba náhoda…

nereika
10. dec 2025
@anonym_24d5e5

@rommie Každá doba ma svoje mená.
Kedysi frčali Danka, Janka, Katka, Zuzka, Jožko, Janko, Ferko… teraz sú zriedkavé a nahradili ich tie čo si vymenovala.
O 10 -20 rokov budú v móde zase iné.

@anonym_24d5e5 práveže mam pocit ze sa zase vracajú tieto klasicke mená ako Janko, Ferko, Jožko, Martin, Juraj, Tereza, Katka, Hanka...zopár ich poznám na ZS.
Ja som tiež decko 80tych rokov, v triede bolo 5 Zuziek, 5 Katiek atd a stále som mame pindala ze tiež mohli byt kreativnejsi, moje tuctove meno sa mi nepáčilo.
Dnes je stále dosť mien Nina, Ema, Sofia, Samo, Adam, Jakub, ale už to pomaly ustupuje.

nereika
10. dec 2025

A presne nemusi byt v ročníku ani 1 meno alebo budú rovno 3 v triede, to je fakt ze náhoda. Len deti nemixuju do tried podľa mena, v celom ročníku boli 3 Martinovia a všetci zrovna v 1 triede, čo je také no nelogicke....

michellemary
10. dec 2025

U nás v okolí Viktória, Natália, Agáta, Eliška, Jakub, Tobias, Mathias...

xsuzannex
10. dec 2025

A to som si myslela ze som ja davala otrepane mena (co som ale neriesila, lebo sami pacili).. Najstarsieho mamTomasa a co som si myslela ze ich budevsade plno, tak vzdy bol v triede jediny. Detto aj prostredna Julka. Ale zato najmladsia Terezka ked prisla prvykrat do skolkytak tam boli tri 🙂
Ja mam skor na tento cas pocit, ze ludia idu s menami tak,aby boli fakt originalni,napr samuela alebo imanuel (ano, mame v triede 🙂 )

Strana
z2