Rešpektujete, ak si rodičia neželajú zdrobňovať meno?
Respektujete ak si rodicia nezelaju zdrobnovat meno dietata? A ak napriek tomu zdrobnujete, preco to robite?
Ja som sa s tým stretla iba raz, u chlapčeka, ktorého som mala na krúžku, maminka mi zdôraznila, že on je Leonard a mám ho volať celým menom, on sám sa ale predstavoval ako Leo, volali ho tak aj všetky ostatné deti, čiže mi to prišlo trochu smiešne a volala som ho ako mi prišlo na jazyk 🙂 myslím, že u mnohých je to proste sila zvyku, zakorenená dosť hlboko a ani si to poriadne neuvedomujú, proste to neriešia tak ako ten rodič
🙂 ešte som sa s takou požiadavkou nestretla - ale nie som si istá že by som to prianie rešpektovala - veď používanie mena záleží od dieťaťa a nie od rodičov ...
@biba_18 ok, tak si dopln, ze si to zela aj dieta
@klarissa25 som presvedčená že môj otec by ju volal ty moja pusa 😂
volala by som dieťa tak ako si to ono želá - ono, nie rodičia ...
@biba_18 prepac, ale slovickaris. Tu je tema o nezdrobnovani.
Ja som Monika a odmalicka po sucasnost ma novi ludia maju potrebu oslovovat Monča/Monči, tak im vysvetlujem nech ma tak neoslovuju, nepaci sa mi to. Ale tak toto je z mojho rozhodnutia, nie mojej maminy, aby ma tak nevolali 🙂
čomu nerozumieš na vete - ako by si to prialo dieťa tak by som ho volala? ale nemyslím že úplne malé dieťa mudruje nad tým že je jana a nie janka ...
@olivia_c pritom meno je uz zdobnene v zakladnom tvare 🙂
Pretože mi nedá nazvať krásne kučeravé 2r dievčatko Tereza. Preto.
A prečo niektorí rodicia trvajú na tom aby všetci naokolo volali dieťa presne tak ako so to predstavuju oni a berú to tak strasne tragicky, že sú schopní kvôli tomu aj vyhlásiť vojnu?
Je to hrozne keď na také malé dievčatká niekto vola GREÉTA...
ako za trest
@biba_18 a plus skor este ide o zahranicne mena, kde je zdrobnenie komicke. Nuz ale lud je tvorivy.
@simona20201309 lebo napr. zahranicne mena su po zdrobneni komicke, alebo aj preto ze ked dospelej Tereze niekto povie Tereza, strhne sa, akoby urobila nieco zle, kedze dlho bola Terezka. A pritom ake pekne meno.
Nerozumiem tomu, ale snazila som sa respektovat to, hoci mi obcas zdrobnenina usla, lebo je to pre mna pri dietati proste prirodzene. A v mysli som si tukala na celo, ked mama dietata karavym tonom okrikla cloveka, ktoremu sa jej prikaz nezdrobnovat dodrzat nepodarilo.
meno si žije svoj vlastný život by som povedala 😂
ale dáš dieťaťu zahraničné meno a sa ti nepáči keď ho zdrobňujú ... nuž ... zvykneš si že nie je vždy po tvojom 🙂
Jasne, ako dospelu ma strhava, ked ma niekto oslovi kalendarovym menom, lebo ako dieta ma oslovovali zdrobneninou. Ako dieta som pila z flasky s cumlom, dnes to napriek tomu dam aj z pohara.
Ešte som sa nestretla s takou žiadosťou....no ak by prišla, nemám problém vyhovieť.
Tereza je pekne meno podľa teba. Podľa mňa znie ako nadávka. Rovnako ako Gréta
@7miriam77 no keby si mala 15x za deň volat Leonardo....pri ďalších 20 deťoch, asi by si prehodnotila....
@mandzula aj ja mam rada ak ma volaju zdrobneninou ale ešte radsej mojim pseudonymom
Snazim sa respektovat. Niekedy sa pozabudnem. Na druhej strane mi je smiesno, ze rodicoa chcu, aby meno znelo honosne a nie vzdy im vsetci vychadzaju v ustrety. Napr Elizabeth-Betka, Emilia-,Milka, Daniela-Danka, Tatiana-Tana.... Vyssie spomenuty Leonard-Leo.
@simona20201309 😁v takej situácii je to možné 😃😃.
Mala som kamarátku, ktorá si neželala, aby sme ju oslovovali jednou konkrétnou zdrobneninou mena. Tak som ju radšej neoslovovala vôbec.😉
@terezkaarthuramax mna rodina, znami volaju zdrobneninou, cudzi kalendarovym menom a to je to caro dospelosti, ze clovek vie rozlisit, co je kedy vhodne, preto nerozumiem potrebe rodica cepovat okolie len preto, aby si clovek na zdrobneninu akoze nezvykol a potom ho bude v dospelosti "strhavat", ako autorka pise vyssie.
Ja teda mám s tým problém so svojím menom stačilo pár krár upozorniť ľudí tónom ktorí si zapamätali a už rešpektujú rovnako veľmi pomohla ignorácia na zdrobneninu. Príde mi to absolútne nevhodné volať niekoho ako si neželá a či dieťa alebo dospelý by sa mal sám rozhodnúť ako si praje byť oslovovaný či celým menom alebo zdrobneninou.
@nynia fuha s tebou mus byt sranda.

Respektujem, brat dal so zenou dcere meno Maria, normalme vysvetlili ze je to “len” Maria. Ale ono ma to niekedy tak taha povedat jej Majka alebo inak, ale davam si na to pozor