Ako zvládnuť domácnosť a deti, keď ste sama?
Ahojte.
Keďže nemam velmi kamarátky a hlavne nemam na ne žiadny cas, jedine tu sa viem vyrozprávať a prosim akúkoľvek radu, lebo neviem co robím zle.
Mam dve deti..3 mesiace a 3 roky.. ale jednoducho nestíham pri nich nič, rano vstanem okolo 6 s babatkom, dám ho hneď dokopy, okolo pol 7/7 vstane starsia, dám ju dokopy, zúbky, hygiena.. malej pravdaze hned po prebaleni dam mliecko a pre starsiu potom ranajky pripravím, napapa sa a niekedy pomôžem.. spracem kuchynu a spravim ranajky mužovi, kavu. A tu to začína.. deti nájdená, starsia sa chce hrať a ist von, babatko vrieska v kociku..dam ju do hojdačky, vydrzi max 10 min, dam ju na bruško na podložku, tiež 10-15 min, dam ju pod tu hrazdicku s hračkami, vresti neskutocne.. v nosiči ani za svet..len na rukach, alebo ked aj lezi na podlozke alebo v hojdačke, jednoducho ked neni pri mne na centimeter...place.. ak s nimi idem von hned doobeda, tak nestihnem na 12tu navarit..nestihnem upratat..
Starsia este spinka cca hodinku od 12 do 13, ale v tom čase sa mi málokedy podarí uspat babatko.. a v podstate denne mam cca hodinu ze mi spia narovnako.. lebo keď babatko zaspi tvrdo, tak starsia je uz hore..ona sa chce hrať, nosi mi onizky, hracky, chce si xitat a ja som proste zúfalá.. lebo sa im chcem venovať.. dokončím v komentári
@jearptal POvedala by som že blbé obdobie, s mladším nemáš ešte režim, staršie už veľké na to aby prespalo skoro celý deň a malé na to aby bolo samostatné, chce to len čas, veľmi pomôže ak staršie pôjde do škôlky a s mladším si postupne vytvoríte nejaký režim. Ak nestíhaš a sú financie snažila by som sa pomôcť si, teda nejaká pani na upratovanie, nevariť ale kúpiť menúčko z reštaurácie občas a tak...
Často som objedndávala jedlo z blízkej reštaurácie alebo sme jedli až po spánku obed. Pred spánkom len niečo malé, ako druhú desiatu. Mladšie dieťatko som nosila v nosiči, ale mala som sestrice, v ktorom mu bolo naozaj pohodlne (žiadne tie klokanky, ktoré nie sú ani zdraviu prospešné). Zo začiatku som ho však musela do nosiča dávať na fitlope a spievať mu, postupne sa to zlepšilo a ja som v ňom uspala aj vonku na ihrisku. Domácnosť vyzerala väčšinu týždňa ako po výbuchu. Cez víkend upratoval väčšinou manžel, alebo vzal deti. Inak, keby bol cez týždeň doma ako tvoj, normálne by som mu zabalila staršie dieťa, nech sa motá okolo neho von a ja si zatiaľ urobím čo potrebujem doma, lebo je dosť nezúčastnený v domácnosti.
@jearptal POvedala by som že blbé obdobie, s mladším nemáš ešte režim, staršie už veľké na to aby prespalo skoro celý deň a malé na to aby bolo samostatné, chce to len čas, veľmi pomôže ak staršie pôjde do škôlky a s mladším si postupne vytvoríte nejaký režim. Ak nestíhaš a sú financie snažila by som sa pomôcť si, teda nejaká pani na upratovanie, nevariť ale kúpiť menúčko z reštaurácie občas a tak...
@marsmykkok ja si síce privyrabam, mozno by som tolko aj naskrabala, ale tu príde moj muz s tým, že to zvládajú aj iné ženy a ze ako to ze mam.problem len ja ..
Často som objedndávala jedlo z blízkej reštaurácie alebo sme jedli až po spánku obed. Pred spánkom len niečo malé, ako druhú desiatu. Mladšie dieťatko som nosila v nosiči, ale mala som sestrice, v ktorom mu bolo naozaj pohodlne (žiadne tie klokanky, ktoré nie sú ani zdraviu prospešné). Zo začiatku som ho však musela do nosiča dávať na fitlope a spievať mu, postupne sa to zlepšilo a ja som v ňom uspala aj vonku na ihrisku. Domácnosť vyzerala väčšinu týždňa ako po výbuchu. Cez víkend upratoval väčšinou manžel, alebo vzal deti. Inak, keby bol cez týždeň doma ako tvoj, normálne by som mu zabalila staršie dieťa, nech sa motá okolo neho von a ja si zatiaľ urobím čo potrebujem doma, lebo je dosť nezúčastnený v domácnosti.
@anonym_11719b najhoršie je ze vikendy muz robi od 8 do cca vecera pol 11, niekedy 11.. a ako píšem cele dni, fakt od rana do vecera je vonku, to ide vybaviť, to ide vybaviť, a jednoducho vkuse slm sama..svokrovci mi postrazia v prípade ak pracujem .. ale to zas nič nespravím doma a privyrobiť si musím lebo materska nestačí... a vidim ze ho štve ze je neporiadok lebo stále hovorí ako to tu vyzerá.. ale ja to proste nedávam..
K tomu všetkému neviem ako je to.kozne ze takto skoro, idú menšej zuby, takže rev je naozaj celucicky den
@marsmykkok ja si síce privyrabam, mozno by som tolko aj naskrabala, ale tu príde moj muz s tým, že to zvládajú aj iné ženy a ze ako to ze mam.problem len ja ..
@jearptal No totálne neempatický muž k tebe, chyba je v ňom nie v tebe, nie je pekné že nepomôže a ešte ťa zhadzuje...
@jearptal No totálne neempatický muž k tebe, chyba je v ňom nie v tebe, nie je pekné že nepomôže a ešte ťa zhadzuje...
@marsmykkok akože on nie je zlý, lebo necirkusuje za neporiadok ani nic..ale ked mu proste poviem ze nikdy neni s detmi a ze to ťažko zvládam.. alebo proste sa naštve a poviem ze mi nepomáha, kebyže aspon rano tu hodinku alebo 40 min, potom uz netreba.. tak.mi povie ze proste aj iným ženám pracuje muz a su na to samé a zvládajú.. ja pochopím ze chce mať pekný don a okolie domu..ale deti su male.len raz.. do parkov, na výlety chodíme všade na 80% same... a uz nevladzem
obcas rozmyslam, aky je rozdiel , a ake su vyhody ci nevyhody medzi dnesnym pristupom k detom, a pristupom k detom z nasho detstva, dnes je krasne, ako uzasne sa venujeme detom, ale zda sa, ze stracame kontrolu nad vlastnym dennym zivotom/rezimom, ked sme my boli deti, rodicia nam nerobili animatorov, a denny rezim rodicia zvladali, a deti boli ovela samostatnejsie, otazka je, co le lepsie, ktora generacia deti bude lepsie pripravena do zivota? dnes detom venujeme objektivne viac pozornosti nez generacie pred nami, no rodicia su casto vycerpani a s pocitom zlyhavania. Kedysi boli deti mozno samostatnejsie skor, dnes su zas viac vypocute a emocionalne podporene. Zda sa, ze oba su extremy.
Mozno nieco medzi tym: dieta citi lasku, zaujem a bezpecie, ale zaroven sa postupne uci, ze svet sa netoci iba okolo jeho okamzitych potrieb, ze rodic ma tiez svoj rezim, povinnosti a hranice. Aj toto je totiz dolezita priprava na realny zivot.
Tvoj muž je sebec a nie je to dobrý chlap
obcas rozmyslam, aky je rozdiel , a ake su vyhody ci nevyhody medzi dnesnym pristupom k detom, a pristupom k detom z nasho detstva, dnes je krasne, ako uzasne sa venujeme detom, ale zda sa, ze stracame kontrolu nad vlastnym dennym zivotom/rezimom, ked sme my boli deti, rodicia nam nerobili animatorov, a denny rezim rodicia zvladali, a deti boli ovela samostatnejsie, otazka je, co le lepsie, ktora generacia deti bude lepsie pripravena do zivota? dnes detom venujeme objektivne viac pozornosti nez generacie pred nami, no rodicia su casto vycerpani a s pocitom zlyhavania. Kedysi boli deti mozno samostatnejsie skor, dnes su zas viac vypocute a emocionalne podporene. Zda sa, ze oba su extremy.
Mozno nieco medzi tym: dieta citi lasku, zaujem a bezpecie, ale zaroven sa postupne uci, ze svet sa netoci iba okolo jeho okamzitych potrieb, ze rodic ma tiez svoj rezim, povinnosti a hranice. Aj toto je totiz dolezita priprava na realny zivot.
@darmasiswa presne. Ja keď som bola malá, tak oco bol stále v robote, domov keď prisiel tak muselo byt navarene upratane. Mama ma od malinka ucila k samostatnosti a povedala by som ze mi absolutne nic nechybalo. Aj mi tak spominala ze som ako babatlo bola hrozne na nu naviazana a ze jej bolo strasne luto nechat ma “vyplakat” ked si potrebovala doma porobit, ale ze casom som sa proste naucila samostatnosti a od mala som bola samostatna jednotka. Kym som isla do skolky tak som sa aj 3 hodiny dokazala sama hrat, kreslit, s babikami a povedala by som ze som bola skvele dieta. A tak isto vychovavala mama aj dvoch mladsich bratov. Ked som mala 17, tak sa narodil najmensi, oco chodieval do zahranicia aj na 4 tyzdne a proste kym nesiel do skolky, tak to mama uplne super zvladala, obcas bol bordel, hlavne ked mu isli zuby, ale ja som bola viac menej v skole, ucila som sa a mama este aj mna podporovala, moj druhy brat mal 14 rokov, ten bol v “tazkej” puberte, takze cely den doma zavrety v izbe na pocitaci alebo vonku s kamosmi a este sa zvladala s nim ucit po veceroch. Takze od nej rada do zivota bola od malicka ucit k samostatnosti. Proste 3 rocne dieta sa uz musi vediet pohrat same. Ja som si uz vedela izbicku upratovat a doteraz sme vsetci vyskoleni mame pomahat, starat sa a mali sme vsetci uzasne detstvo, sme samostatni a zodpovedni.
@marsmykkok akože on nie je zlý, lebo necirkusuje za neporiadok ani nic..ale ked mu proste poviem ze nikdy neni s detmi a ze to ťažko zvládam.. alebo proste sa naštve a poviem ze mi nepomáha, kebyže aspon rano tu hodinku alebo 40 min, potom uz netreba.. tak.mi povie ze proste aj iným ženám pracuje muz a su na to samé a zvládajú.. ja pochopím ze chce mať pekný don a okolie domu..ale deti su male.len raz.. do parkov, na výlety chodíme všade na 80% same... a uz nevladzem
@jearptal No predpokladám že proste má taký vzor z domu, otec čo bol neprítomný pri výchove malých detí a starostlivosti o domácnosť a len majstroval okolo domu a on to prebral. Len vtedy bola iná výchova a iné deti a nevenovalo sa im tak plus často viacgeneračné bývanie a pomoc ostatných žien z rodiny (matka, svokra, sestra, švagriná) a teraz si proste na všetko sama, rodičia 300km a nejde to a on proste má predstavu že by to ísť malo.
Je to medziobdobie, prejde to, len vydržať. Nemala som popratane, bola som rada, že som stihla polievku doobedu, potom von a na obed som robila druhé jedlo alebo som kašľala na to, keď nebol čas, obedovali aj o druhej tretej. Ale, ja som mala a mám podporu od manžela. Naozaj si neviem predstaviť, ako by som to psychicky dala bez toho, že by vzal deti na hodinku dve vonku, alebo ich zabavil. Tie pocity, že sa nevenujem staršej veľmi dobre poznám. Strašne zle som sa kvôli tomu cítila, dlho má to trápilo. Potom ubehol nejaký čas a zvykla som si aj ja aj staršia, že na ňu nemám toľko času a začala byť samostatnejšia. Ale hovorím mala soľ podporu, že mi ju manžel brával von, občas sestra, občas dedko. Stále som však videla, že má ešte potrebuje a ja sa jej skrátka nemôžem venovať ako by chcela. Ale prejde to, utrasie a obe si zvyknete, že nastala nová životná zmena. Skôr by ma teda trápilo, že sa manžel nezapája, lebo na jednu osobu je to veľmi vela. Zvlášť si ešte skoro po porode...Predtým si nevedela, že bude mať takýto prístup k deťom?
@jearptal a proste je mi luto 3 ročnú odmietnuť.. snažím sa nech mi pomáha..nech je pri mne ked varím alebo ked upratujem ale to ju pravdaze nezaujíma.. babatko cez den spi okrem jedného dlhého spanku taku 15minutovky..takže neviem..manzel rano da kavu ranajky a síce pracuje len vikendy ale celý týždeň proste robi okolo domu a reálne zaujímať cely den nevojde dnu..len sa naje a naspäť von do cca ôsmej a takto to je každý deň a povedal ze žiaľ nemam s nim rátať do zimy lebo si chce porobiť.. co ja chapem, ale som na pokraji zrútenia.. vrestajuce deti, samota, neporiadok, navarit, prat.. no proste to nedávam..
Dcerka ide do skolky az v septembri.. ako to prosim zvládate same? Rodičov mam 300km daleko
@jearptal nejdem komentovať tvojho muža, ale ja som to riešila v tomto veku tak, že som sa na koberci hrala so starším synom a na kolene som mala bábo, ktoré sa na nás pozeralo. Keď som uspávala deti na obed, čítala som a keď sa mi podarilo zdriemnuť, tak som zdriemla. Varila som popri nich rýchle a jednoduché jedlá. Zložitejšie sa varilo vtedy, keď bol muž doma a pomohol. S deťmi som spávala v jednej posteli, lebo som dojčila, tak som sa tiež potrebovala vyspať aspoň v noci.
Musíš si nájsť nejaký systém, keď chce tvoj muž nejaký obed, nech príde na pol hodinu postrážiť deti, keď nepostráži, bude mať špagety s kečupom každý deň.
Nemáš to jednoduché.V tejto situácii by som od manžela očakávala, keď už nepomáha s deťmi, lebo je pracovne vyťažený,aby sa postaral aspoň o seba,co znamená, že si raňajky a kávu urobí sám,v lepšom prípade aj pre teba.Var rýchle a jednoduché jedlá a na upratovanie si nájdi platenú pomoc, zároveň,ak ešte nemáš, kúp si sušičku, umývačku riadu a robotický vysávač.Tito pomocníci ti uľahčia život
Pockat, pockat, toto je fakt realne? Ze muz robi len cez vikend a cez tyzden sa len mota okolo domu a tvari sa, ze deti a domacnost su od susedov? A este ani ranajky si nevie urobit😵 chudacik🙄 a este zene pyskuje, ze je neporiadok. A zena si musi privyrabat, lebo jej nestaci materska. No ani sa nedivim, ked muz, co sa ma vtedy financne postarat o rodinu, robi len cez vikend. Toto sa az tazko citalo. Vsak to moja babka pred 80 rokmi mala lepsi zivot...
Nečítala som to nejak celé, ale stačilo mi to na to, aby som si myslela o tvojom mužovi, že je totálny magor 🙂 a ty, chudinka, si myslíš o sebe, že ty si tá zlá.. nuž, len si ho ďalej obhajuj.. je to smutno-smiešne, ale raz to zbadáš.. vieš vtedy, keď bude neskoro 🙂
Nečítala som to nejak celé, ale stačilo mi to na to, aby som si myslela o tvojom mužovi, že je totálny magor 🙂 a ty, chudinka, si myslíš o sebe, že ty si tá zlá.. nuž, len si ho ďalej obhajuj.. je to smutno-smiešne, ale raz to zbadáš.. vieš vtedy, keď bude neskoro 🙂
@anonym_c10cba Ja fakt nechapem, z akych rodin pochadzaju taketo zeny, ze im to pride normalne. Asi z takych istych.
@jearptal a proste je mi luto 3 ročnú odmietnuť.. snažím sa nech mi pomáha..nech je pri mne ked varím alebo ked upratujem ale to ju pravdaze nezaujíma.. babatko cez den spi okrem jedného dlhého spanku taku 15minutovky..takže neviem..manzel rano da kavu ranajky a síce pracuje len vikendy ale celý týždeň proste robi okolo domu a reálne zaujímať cely den nevojde dnu..len sa naje a naspäť von do cca ôsmej a takto to je každý deň a povedal ze žiaľ nemam s nim rátať do zimy lebo si chce porobiť.. co ja chapem, ale som na pokraji zrútenia.. vrestajuce deti, samota, neporiadok, navarit, prat.. no proste to nedávam..
Dcerka ide do skolky az v septembri.. ako to prosim zvládate same? Rodičov mam 300km daleko
@jearptal a to co okolo domu robi 5 dni v tyzdni???
Mám medzi deťmi rozdiel rok a pol a keď nestihnem dačo urobiť tak nestihnem .Hlavne že sú deti v čistom,najedene,čisté .Varím aj na tri dni a muža som dávno prestala obskakovať.Ma zdravé ruky vie si urobiť kávu aj jesť keď nie jeho problém .S deťmi mi pomáha minimálne,o domácnosti ani nehovorím .Rodinu mám tiez ďaleko .Som rada ak sa stihnem najesť a umyť
Je to hrozne obdobie. Ulahci si to ako len najlepsie vies. Ja som varila desatminutovky, babo mala v nosici alebo na jednej ruke proste, pripadne v lehatku. Vsetky spanky malo do skoro roka v kociari, tazke v vase spankov som sa mohla venovat starsiemu, ktory mal ako tvoj tri roky. A bordel je vizitka aj tvojho manzela, mozes mu odkazat. Aj on tam zije, aj jeho deti to su
@darmasiswa velmi pekne si to napisala. Ja s tym velmi bojujem, vecne mam pocit, ze to nezvladam, ze som cele dni nervozna a podrazdena z toho, kolko si sama na seba nakladam. A aj tak mam stale vycitky, ze kricim na deti, ze sa im malo venujem, ze nemam cas na seba🫣
@jearptal nerozumiem tomuto odseku "manzel rano da kavu ranajky a síce pracuje len vikendy ale celý týždeň proste robi okolo domu a reálne zaujímať cely den nevojde dnu..len sa naje a naspäť von do cca ôsmej a takto to je každý deň a povedal ze žiaľ nemam s nim rátať do zimy lebo si chce porobiť.. " máte pole keď tam robí celé dni? On nepochopil, že je už otec a treba sa aj deťom venovať?
Normálne som sa vytočila aj za teba! To čo ty máš za degeša doma? Že iné zvládajú a ty nie? Joj, by som si pekne na ňom zgustla!
Ešte napíš, že dom je len jeho alebo jeho rodičov. Až teraz vidíš koho si vybrala deťom za otca?
@jearptal ja na tvojom mieste okamžite hľadám súkromnú škôlku alebo jasle pre to 3-rocne dieťa, lebo inak si neoddychnes ani náhodou. Súkromné to zoberú dieťa aj teraz v máji, do septembra je veľmi ďaleko, keď si taká vyčerpaná. A nech to zaplatí ten tvoj úžasný manžel. Vôbec nemám naňho slov.
Nejak dicne to mate nastavene … on chodi do prace len cez vikendy a zvysok okolo domu, lebo chce mat pekny dom. Ty si privyrabas lebo materska nestaci … a to nie si na RD este … potom to uz stacit vobec nebude. A este mu debilovi robis ranajky … kam si dala rozum. Kopnut do zadku a pakuj do prace kazdy den, alebo cvrkaj okolo deti. Starsie pojde perdpokladam od septembra do skolky … tak to nejak este das … ale narob si poriadok s polovickou … problem nie su deti, ale ten kto ich robil .:. Co ma zlateho vtaka alebo kastiel, ze si sa na neho ulakomila … dufam, ze v tom uzasnom dome ti patri aspon klucka od WC…
@jearptal nerozumiem tomuto odseku "manzel rano da kavu ranajky a síce pracuje len vikendy ale celý týždeň proste robi okolo domu a reálne zaujímať cely den nevojde dnu..len sa naje a naspäť von do cca ôsmej a takto to je každý deň a povedal ze žiaľ nemam s nim rátať do zimy lebo si chce porobiť.. " máte pole keď tam robí celé dni? On nepochopil, že je už otec a treba sa aj deťom venovať?
@januska12323 Ale ved venovat sa detom je zenska praca. Take nevies??😏 Tiez by ma zaujimalo, co uz len cele tyzdne moze okolo domu robit, ked chuda ani na hodinu nemoze dovnutra vojst🙄 ten dom bue cely pozlateny, ci ako?
@januska12323 Ale ved venovat sa detom je zenska praca. Take nevies??😏 Tiez by ma zaujimalo, co uz len cele tyzdne moze okolo domu robit, ked chuda ani na hodinu nemoze dovnutra vojst🙄 ten dom bue cely pozlateny, ci ako?
@anonym_5d54af pánko zabezpečil pokračovanie rodu a tým jeho práca skončila. Máme veľkú záhradu ale teda neviem čo sa tam dá celé dni robiť, jedine žeby tam nerobil a zašíval sa.
Normalne som sa vytocila. Naco ti je taky chlap co spravi dve deti a viac sa o ne nezaujima? Co z neho mas ked si cele dni od rana do vecera robi svoje, na vas kasle a este sa aj necha obskakovat? No viac by takyto chlap odo mna nedostal ani len tu kavu, kym by si neuvedomil ze ma aj deti a aj manzelku a aj ten bordel co je doma je aj jeho. Co by ine zeny dali zato aby mali cez tyzden muza doma. A ty mas ale on sa tvari ze neexistujete.