Životné príkoria jednorodiča
Ahojte ženy, prišla som sa sem asi len vypísať. Ostala som s malým dieťaťom sama a mám pocit, že to už celé prestávam zvládať. Neviem či sú to len chvíľkové stavy frustrácie alebo upadám do depresie. Pre rodičov, ktorí sú sami od štátu neexistuje žiadna pomoc pokiaľ viem. Pritom je to obrovská finančná a energetická záťaž byť na všetko sám. Koľko rodín finančne nestíha a to sú na to všetko dvaja. Začalo to hľadaním roboty... Potrebovala som takú aby som mohla začať a skončiť tak že dieťa donesiem do jasiel a aj ho odtiaľ vyzdvihnem. To bol prvý veľký problém nakoľko väčšina prác čo boli v ponuke končili v čase kedy by som to už nestihla. Druhý veľký problém bol, že v tých prácach kde aj bol vyhovujúci pracovný čas ma odmietali kvôli dieťaťu a strachu z toho, že budem nonstop na OČR. Napokon som prácu našla. Je to hrozná robota čo sa týka prístupu k zamestnancom, čo sa dá, mi dávajú na čierno na ruku aby nemali vysoké odvody za mňa. Ale čo už. Nemohla som si vyberať lebo vyhovovala pracovná doba a aj peniaze nie sú úplná minimálka v konečnom dôsledku aj keď sú na čierno. Mám pocit, že keď sa vrátim z práce a položím tašky, vyzlečiem dieťa aj seba tak som už úplne bez energie ale vtedy len treba začať, venovať sa dieťaťu, variť, upratovať, prať a to si častokrát ešte donesiem prácu aj domov. Momentálne hľadám bývanie a to je už úplne hrozné. V žiadnom byte nechcú dieťa. Popri tomto všetkom ešte hľadám a reagujem na ponuky prenájmov lenže rad za radom mi každý odpíše že v byte nechce deti alebo že byt nie je vhodný. Jediné čo mi bolo ponúknuté bol krásny dvojizbový byt ale za viac než 800€ a to by som nezvládala dlhodobo platiť. Vždy keď nájdem niečo cenovo a priestorovo prijateľné, môžem si byť rovno istá, že tam nechcú deti. Hypotéku nedostanem. Mám pocit, že tento kolotoč sa nikde nekončí.
@anonym_autor no vies, tieto vsetky veci, negativne, su najma z prilisnej regulacie v SR, a to je fakt.. keby nebol najomnik s deitatom specialne chraneny, keby nebol zamestanenec prehnane chraneny a zaroven drahy u nas = toto by sa nedialo, bola by vacsia sloboda a flexibilita. Ano, je to tazke... mozno by si mohla zvazit byvat s niekym v zdielanom byte/dome, mozno v okoli su mamy co maju podobny problem ako ty a v konecnom dosledku by ste si aj s detmi pred alebo po jasliach/skolke pomohli. Ziadost na obecny byt ak mate, si urcite daj. Nevadi, ze nemaju, ak budu mat dostanes. Tam je zvacsa tlacenica a dohadzuju si tam znamych, neprehovaraju teda ziadatelov, nech si pdavaju ziadosti = cim ich je menej, tym mensia starost.
A ze jednorodicia to maju tazke, no.. nebudem pisat to co nechces, ale vies.. tazke je ostat v pare, napriek vela veciam, tazke je byt aj sam s dietatom.. kazda cesta je tazka. VEla mam aj ked ma partnera, pomoc okrem tych par eur nema, este maju dalsie dospele decko na krku a riesia a straju sa aj o to... a este aj nervy si zeru :DD Netreba vesat hlavu, iste to zvladnes❤
@simsalabim Prilis nesuhlasim. Tento stat krachuje okrem korupcie aj preto, lebo si vlada kupuje podporu kadejakymi nezmyselnymi davkami nezodpovednych ludi a uz dnes si poziciava aj na tie davky, aj na dochodky.
Tak je tu moznost, skratit poberanie davky zenam z uplnych rodin na 2 roky, ziadne predlzovania na 5-10r a pridat osamotenym matkam. Len 1.ci by to tu preslo 2. narastol by okamzite pocet osamotenych matiek, lebo by sa neoplatilo sa brat.
@anonym_90e025 ale ja nepisem o financnej podpore statu! kde si to precitala? Nespominala som zaidne prispevky samotnemu jednorodicovi. Ja pisem o zamestnavateloch a o najomnych bytoch. Ano pri tych bytoch zrejme treba podporu statu, ako napr. v Rakusku, aby boli najomne byty vo vlastnictve statu alebo miest pristupne na dlhodobe, aj celozivotne prenajimanie. Lebo tak, ako je to teraz nastavene, sukromni prenajimantelia v byte dieta nechcu a a ni sa im necudujem. A po druhe - ti zamestnavatelia - umoznenie flexibilneho pracovneho casu, pracu doma, skratenie uvazku a podobne, a celkovo chapava firemna politika k jednorodicovi.
@anonym_autor no vies, tieto vsetky veci, negativne, su najma z prilisnej regulacie v SR, a to je fakt.. keby nebol najomnik s deitatom specialne chraneny, keby nebol zamestanenec prehnane chraneny a zaroven drahy u nas = toto by sa nedialo, bola by vacsia sloboda a flexibilita. Ano, je to tazke... mozno by si mohla zvazit byvat s niekym v zdielanom byte/dome, mozno v okoli su mamy co maju podobny problem ako ty a v konecnom dosledku by ste si aj s detmi pred alebo po jasliach/skolke pomohli. Ziadost na obecny byt ak mate, si urcite daj. Nevadi, ze nemaju, ak budu mat dostanes. Tam je zvacsa tlacenica a dohadzuju si tam znamych, neprehovaraju teda ziadatelov, nech si pdavaju ziadosti = cim ich je menej, tym mensia starost.
A ze jednorodicia to maju tazke, no.. nebudem pisat to co nechces, ale vies.. tazke je ostat v pare, napriek vela veciam, tazke je byt aj sam s dietatom.. kazda cesta je tazka. VEla mam aj ked ma partnera, pomoc okrem tych par eur nema, este maju dalsie dospele decko na krku a riesia a straju sa aj o to... a este aj nervy si zeru :DD Netreba vesat hlavu, iste to zvladnes❤
@simca06022011 Vkratkodobom prenajme chranene deti nie su, je to len vseobecny narativ prenajimatelov.. ja som si najom s 2 detmi nasla, ale po prvej obhliadke ineho bytu mi realitacka volala, ze majitel nesuhlasi s detmi - vtedy som mala este dalsi byt, ktory som prenajimala (v inej mestkej casti, chcela som, aby deti ostali blizko skoly a otca), mala som pracu a dostatok penazi na beznom ucte - vsetko som chcela preukazat majitelovi, no bez vysledku. Nastastie som potom nasla normalneho majitela, v tom byte sme boli 3 roky a rozlucili sme sa v tom najlepsom..
@anonym_28b5d9 Mozno preto, ze pre stat je vyhodne/nevyhnutne, aby jeho obcania mali deti?? Preco su pridavky, materske a rodicovske davky, danove bonusy a pod? Nemusime sa rozpravat o generacnej chudobe a mensej sanci chudobnych deti na dosiahnutie lepsieho vzdelania a uplatnenia v zivote? Vsetko su to veci, ktore sam stat a spolocnost potrebuje. PRETO!
@dadis a Tebe sa zda ze ten rodicak u nas do 3 r je napr malo? Pridavky, danovy bonus, atd atd? Podla mna stat rodiny vo vseobecnosti podporuje dost, v porovnani aj s inymi krajina.
Nesuhlasim aby stat dotoval zeny, ktore sa nechaju kadejakym chlapom zbuchat. Rozhodnutie nechat si ho bolo tvoje. Dieta nie je hracka. Mna ta nie je vobec luto sama si si vybrala stale mozes dieta dat do rodiny kde ho aj budu lubit a zabezpecia co treba
@anonym_512f85 Boze ty si ale chudera, samomatky na SK to maju extrem tazke, clovek nikdy nevie ako moze skoncit
@dadis a Tebe sa zda ze ten rodicak u nas do 3 r je napr malo? Pridavky, danovy bonus, atd atd? Podla mna stat rodiny vo vseobecnosti podporuje dost, v porovnani aj s inymi krajina.
@anonym_28b5d9 Nie je to malo pre bezne rodiny. Pre samorodicov to dost nie je, najma ak vyzivne sa priznava na SK take nizke.. je rozdiel byt na domacnost dvaja dospeli ludia (aj ti su v case, ked maju male deti fnancne vacsinou na uzko) a jeden. 100-150 eur od otca nepomoze tej matke takmer vobec.
@anonym_autor fakt ma zaujima kde je v tomto celom pribehu otec dietata? Fyzicky aj financne
@anonym_90e025 ale ja nepisem o financnej podpore statu! kde si to precitala? Nespominala som zaidne prispevky samotnemu jednorodicovi. Ja pisem o zamestnavateloch a o najomnych bytoch. Ano pri tych bytoch zrejme treba podporu statu, ako napr. v Rakusku, aby boli najomne byty vo vlastnictve statu alebo miest pristupne na dlhodobe, aj celozivotne prenajimanie. Lebo tak, ako je to teraz nastavene, sukromni prenajimantelia v byte dieta nechcu a a ni sa im necudujem. A po druhe - ti zamestnavatelia - umoznenie flexibilneho pracovneho casu, pracu doma, skratenie uvazku a podobne, a celkovo chapava firemna politika k jednorodicovi.
@simsalabim ach, mas pocit, ze tu je Rakusko a ake by to asi vyzeralo v Rakusku, keby tam bol 40 rokov socik a potom desiatky vladol niekto podobny ako Meciar a Fico? 🙂
Kadejako by sa dali danovo zvyhodnit zamestnavatelia, aby im bolo vyhodne zamestnavat a davat benefity (skolka, jasle,...) matkam s detmi, ale preco by to tento stat robil ... Bude mat z toho Sutaj Estok kesh na dovolenku v Dubai?
@anonym_autor fakt ma zaujima kde je v tomto celom pribehu otec dietata? Fyzicky aj financne
@anonym_c90683 asi nijako, Slovensko podporuje nezodpovednych otcov;)
Autorka sa nestazuje na financie, nic navyse od statu necaka. Ma problem najst si vhodne zamestnanie a podnajom preto, ze je samozivitelka. A ano, stat rozhadzuje a nema na to, o tom potom.
@simca06022011 Vkratkodobom prenajme chranene deti nie su, je to len vseobecny narativ prenajimatelov.. ja som si najom s 2 detmi nasla, ale po prvej obhliadke ineho bytu mi realitacka volala, ze majitel nesuhlasi s detmi - vtedy som mala este dalsi byt, ktory som prenajimala (v inej mestkej casti, chcela som, aby deti ostali blizko skoly a otca), mala som pracu a dostatok penazi na beznom ucte - vsetko som chcela preukazat majitelovi, no bez vysledku. Nastastie som potom nasla normalneho majitela, v tom byte sme boli 3 roky a rozlucili sme sa v tom najlepsom..
@dadis tak nie vsade je kratkodoby prenajom atd, aj tie zmluvy su casto na hrane... jednoznacne je ze podla obcianskeho zakonnika su tam obmedzenie, rozne, a vela. A obmedzuje to, tak ako vsetko. Keby to tak nebolo, pracovalo by sa lahsie so vsetkym. A fakt je ze vystahovat niekoho nie je len taka lahka vec, je jedno ci niekto to len vsetobecne tvrdi alebo to tak je, ale keby neboli rozne regulacie prisne, volnejsie by sa fungovalo kazdemu. AJ v zamestnani, aj v najmoch.
@simsalabim ach, mas pocit, ze tu je Rakusko a ake by to asi vyzeralo v Rakusku, keby tam bol 40 rokov socik a potom desiatky vladol niekto podobny ako Meciar a Fico? 🙂
Kadejako by sa dali danovo zvyhodnit zamestnavatelia, aby im bolo vyhodne zamestnavat a davat benefity (skolka, jasle,...) matkam s detmi, ale preco by to tento stat robil ... Bude mat z toho Sutaj Estok kesh na dovolenku v Dubai?
@anonym_90e025 nie, nemam pocit, ze tu je Rakusko, vidim to takmer denne. To vsak neznamena, ze nemozem chciet zmenit situaciu, napr. aj v oblasti najomnych bytov. Vlastnenie nehnutelnosti bude pre beznych ludi coraz nedostupnejsie, neviem, ci si to uvedomujes. Je nevyhnutne zacat na to mysliet a budovat najomne byty, aby ludia neskoncili v slumoch. Uz teraz je vela ludi v bezvychodiskovej situacii, co sa tyka vlastneho byvania a kazda vlada (a teda prevazne vlada Ficova) to ignorovala a ludom zapchava usta vselijakymi prazdnymi populistickymi gestami, namiesto toho, aby mysleli dopredu.
@anonym_c90683 naznacila ze otec moze umriet tak neviem ci to bol argument na niektore blbe reci, alebo je to fakt v jej pribehu. V takom pripade je tu este aj vdovske a sirotske... Ja nehovorim ze je to suplovanie plnohodnotneho muza, to sa tu nemame o com bavit. Ale jednoducho stazovat sa na stat a naozaj z toho vynechat partnera (ak zije), najblizsich rodicov atd atd, stale mi to i tak pride take "nizke". Navyse ak zadavatelka sama povedala, ze s financiami problem nema. Tak co jej uz ma stat, dieta postrazit? Alebo ja ako prenajimatel mam brat zbytocne riziko a chciet v byte dieta? Ved ona sa ani len neprihlasila na ziadost o socialny byt len preto ze jej nejaka uradnicka povedala ze sa to NEOPLATI lebo sa dlho caka. Aj keby dlho cakala, ved ked je v takom kolotoci kde nevidi vychodisko, tak aj o 4 roky by jej ulahcilo situaciu, keby sa k takemu bytu dostala...
Na stat sa mozu stazovat vsetci ktori maju tazko chore dieta, vsetci, ktorym sa stalo akekolvek nestastie, vsetci, ktorym zrazu clovek tazko ochorie, alebo sa prejavi vazna psychiatricka porucha. Vsetci maju totiz jedno spolocne - maju to tazsie oproti ostatnym a sami za to nemozu.
@anonym_c90683 naznacila ze otec moze umriet tak neviem ci to bol argument na niektore blbe reci, alebo je to fakt v jej pribehu. V takom pripade je tu este aj vdovske a sirotske... Ja nehovorim ze je to suplovanie plnohodnotneho muza, to sa tu nemame o com bavit. Ale jednoducho stazovat sa na stat a naozaj z toho vynechat partnera (ak zije), najblizsich rodicov atd atd, stale mi to i tak pride take "nizke". Navyse ak zadavatelka sama povedala, ze s financiami problem nema. Tak co jej uz ma stat, dieta postrazit? Alebo ja ako prenajimatel mam brat zbytocne riziko a chciet v byte dieta? Ved ona sa ani len neprihlasila na ziadost o socialny byt len preto ze jej nejaka uradnicka povedala ze sa to NEOPLATI lebo sa dlho caka. Aj keby dlho cakala, ved ked je v takom kolotoci kde nevidi vychodisko, tak aj o 4 roky by jej ulahcilo situaciu, keby sa k takemu bytu dostala...
Na stat sa mozu stazovat vsetci ktori maju tazko chore dieta, vsetci, ktorym sa stalo akekolvek nestastie, vsetci, ktorym zrazu clovek tazko ochorie, alebo sa prejavi vazna psychiatricka porucha. Vsetci maju totiz jedno spolocne - maju to tazsie oproti ostatnym a sami za to nemozu.
@anonym_28b5d9 jasne ze moznosti je viac, ale dolezita je jej konkretna situacia, kde je otec? Lebo takto je to stazovanie sa a hladanie dobodov a nie sposobov. V ostatnom s tebou musim len suhlasit.
Inak u nas v meste dostane osamela matka socialny byt v priebehu 2-3 mesiacov
@anonym_90e025 nie, nemam pocit, ze tu je Rakusko, vidim to takmer denne. To vsak neznamena, ze nemozem chciet zmenit situaciu, napr. aj v oblasti najomnych bytov. Vlastnenie nehnutelnosti bude pre beznych ludi coraz nedostupnejsie, neviem, ci si to uvedomujes. Je nevyhnutne zacat na to mysliet a budovat najomne byty, aby ludia neskoncili v slumoch. Uz teraz je vela ludi v bezvychodiskovej situacii, co sa tyka vlastneho byvania a kazda vlada (a teda prevazne vlada Ficova) to ignorovala a ludom zapchava usta vselijakymi prazdnymi populistickymi gestami, namiesto toho, aby mysleli dopredu.
@simsalabim No to je nieco podobne, ako sa rodicia stazuju, ze skola im ma vychovavat deti. A kto, ucitelia antivaxeri a rusofili, ktori s "VS" vzdelanim (nejdeme sa bavit o klesajucej urovni skolstva, zakladneho ani vysokoskolskeho) nedokazu rozlisit, co je blbost a co realita? 🙂 Za mna je to pohodlnost dnesnej doby, ked clovek hadze vlastnu zodpovednost na stat (financie) a skolu (vychovu)... Ked pride skutocna recesia (zijeme dnes luxus na dlh buducich generacii), potom to este len bude jazda.
@anonym_1b5c2c no ja som sa o tom rozprávala s pani ktorá to rieši ale to mi rovno povedala že požiadať môžem ale že zbytočne že sú tie byty úplne nedostupné
@anonym_autor nedaj na nejake reci uradnicky, podaj ziadost o byt, nikdy nevies, ci motyka nevystreli. Ona nema co ti to vyhovarat..
@simsalabim No to je nieco podobne, ako sa rodicia stazuju, ze skola im ma vychovavat deti. A kto, ucitelia antivaxeri a rusofili, ktori s "VS" vzdelanim (nejdeme sa bavit o klesajucej urovni skolstva, zakladneho ani vysokoskolskeho) nedokazu rozlisit, co je blbost a co realita? 🙂 Za mna je to pohodlnost dnesnej doby, ked clovek hadze vlastnu zodpovednost na stat (financie) a skolu (vychovu)... Ked pride skutocna recesia (zijeme dnes luxus na dlh buducich generacii), potom to este len bude jazda.
@anonym_90e025 nie, nie je to pohodlnost dnesnej doby, su urcite komodity, na ktore niektori ludia nikdy mat nebudu a v tom im treba pomoct. Najomny byt neznamena niekomu nieco darovat. Znamena to poskytnut mu byvanie za ferovu cenu a pokoj mysle, ze ho nikto len tak nevyhodi alebo neukonci najomnu zmluvu, a umozni mu sustredit sa na ostatne veci v zivote. Nie kazdy ma v zivote statsie na rodinu a zazemie a malokto sa dokaze vyhrabat zo spodku na vrchol. Ulohou statu - a nas vsetkych - mu nie je pomoct sa na ten vrchol dostat, ale pomoct mu zit tak, aby nebol na spodku spolocnosti a bojoval s obavami, ci neskonci pod mostom. Autorka tohto prispevku ma najvacsi problem s najdenim ubytovania a vhodneho zamestnavatela, nepyta peniaze ani navysenie prispevkov - napokon, v tomto by jej ziadny dalsi prispevok statu nepomohol. Ja som nastastie nikdy v podobnej situacii nebola, to vsak neznamena, ze sa do nej neviem vcitit. Kazdy jednorodic to ma tazke.
@anonym_4a9560 lenže ja si hľadám jednoizbak a nie krásny dvojizbový byt ty si to len nepochopila. U nás je tých jednoizbakov žalostne málo a tí ľudia si môžu vyberať komu ho prenájmu lebo záujem o ne je veľký a nechcú to dávať ľuďom s deťmi
@anonym_autor tak potom musis mozno zvazit prestahovanie za byvanim do ineho mesta
kedze tam, kde si teraz mas na hovno pracu, nemas ziadnu rodinu ani kamosky na okoli, tak potom sa pohni inam, kde su vacsie moznosti, ak si co ja viem v Bardejove, tak chod do Kosic a podobne
stale si nenapisala, kde teraz byvas
@anonym_autor to je život- ten skutočný. Posielam ti objatie a kopec energie. Si úžasná mama! Zvládneš všetko! Skús z toho mála čo máš aj šetriť, aby si mala z čoho brať keby sa ti niečo v byte pokazí, alebo budeš ty PN. Určite sa staraj o svoje zdravie, lebo dôležité je, aby si TY bola v pohode.
Čo sa týka bytu neviem poradiť, len ti poviem že väčšina neprenajme byt kde je dieťa, lebo podľa SK zákonov je v prípade vypovedania zmlvy problém.
Asi by som skúsila nájomne byty či by ti nevedeli prideliť. A tam kde si teraz, nemôžeš zostať? Alebo ísť ku tvojim rodičom a prispievať na vodu/jedlo?
Určite si hladaj prácu ďalej, vždy keď to nečakáme nám príde niečo pozitívne do života. Drž sa!!!
@anonym_autor Autorka prajem ti veľa síl a držím palce aby si si zohnala aj podnájom aj dobrú prácu pri ktorom budes stíhať okolo dieťaťa.
Viem čo prežívas, tiež som bola jednorodic a bolo to sakra ťažké obdobie. Bez pomoci, bez peňazí, padla som na samé dno, nemali sme kde bývať, za čo kúpiť jedlo. Rodina nula bodov nepomohli, súrodencov nemám, kamarátky mali svoje starosti.
Ja som odišla od ex kvôli alkoholu, prepil nám všetky peniaze, bol agresívny, vyhadzoval nás z domu, keď padla prvá facka povedala som dosť toto takto nemôže pokračovať. A odišla som. Výživné súd mu určil smiešnych 30 eur, ani to neplatil pravidelne. Po čase to s ním išlo dolu vodou a o pár rokov na to zomrel. Sirotské na deti vybaviť to tiež trvalo skoro rok, ešte som musela doplácať lebo mal málo rokov odrobene.
Týmto len chcem povedať že nie všetko sa dá hneď, ako niektoré píšete že vybav výživné a sirotské na dieťa. Ani to bývanie a dobrú prácu sa nedá nájsť hneď.
Zasadny problem vidim v takom “Slovenskom pristupe “, zeny co nedrzia spolu ale citia este tuzbu si kopnut do inej zeny, skusenost byt samamatka je neprenosna a je to brutal tazka skusenost…nik nevola po state aby sa postaral (mimochodom co je bezna realita napr aj v krajinach ako je Nemecko, kde su velmi podporovane, plus s vyzivnym sa neparaju a oteckovia automaticky platia podla tabuliek a cez to nejde vlak), ale na Slovensku si jeden otec zbali kufricek, cau a ruka hore…a na zenu vsetko padne, v tomto ja vidim zasadny problem, tie deti mali dvaja
@anonym_28b5d9 nie ja som si nepodala najmä kvôli tomu že zatiaľ nespĺňam podmienky. Podať si môžem až o rok a pár mesiacov a potom 5 rokov čakať. Ale určite si podám možno motyka vystrelí človek nikdy nevie
A ženy naozaj ďakujem všetkým ktoré ste mi napísali pekné komentáre a zastali sa ma dodalo mi to silu❤️
Ja si ani nepamätám dobu, v ktorej by to jedno rodičia mali ľahké - moja babka bola vdova s dvoma deťmi do 3 rokov, mala dennú a aj nočné práce, ťažký život jednoducho. Našťastie mala rodičov a tí deti opatrili, hoci prababka sama mala malé deti a statok. Ja byť Tebou, hľadám byvanie s maminou v podobnej situácii, dvom sa to lepšie ťahá, kým dieťa podrastie a budeš mať lepšie podmienky, plus by som určite išla inam, do väčšieho mesta, kde je možností viac. A samozrejme - otec dieťaťa sa podieľa? Aj on má predsa zodpovednosť.
@anonym_autor napíšem ti môj príbeh. S dieťaťom som ostala sama, keď malo 2 roky. Ale bývala som ďaleko od rodiny a preto som si dala žiadosť na nájomné byty v okolitých dedinách. Behom troch mesiacov som dostala byt v jednej dedine 1. izbový, lebo nikto s deťmi nechcel taký malý a tak som ho dostala ja. Behom troch rokoch, stavali ďalšie a tam som dostala už väčší, lebo videli, že nemám problém platiť a hlavne načas. Dieťa bez problémov zobrali do škôlky v dedine, ako 2-ročného, lebo som mala prácu. Bolo to ťažké zo začiatku, ale zvládla som to a doteraz som na seba hrdá a pyšná. Naozaj bez pomoci rodiny, som všetko zvládla. Pracovala som ako balička v jednej fabrike, kde ma nechceli zobrať, kvôli vyššiemu vzdelaniu, ale pre pracovnú dobu som to musela na rýchlo zobrať. Pár rokov som tam pracovala a vypracovala som sa až na manažérku.
Zažila som naozaj všetko, NAOZAJ úplne dno a z dňa na deň s vybieleným účtom. Prvú noc som prerevala a na druhý deň som sa chytila šance, nie pre seba, ale pre dieťa. Pomohli mi naozaj cudzí ľudia - susedia, kde som predtým bývala, starostka, kde som sa nasťahovala, pani učiteľky v škôlke, kde mi dieťa nastúpilo a potom v práci, ako mi kolega dal svoj obed, lebo ja som prvé dni, nemala, ani na jedlo pre seba do práce. Potom mi vždy niekto kúpil obed, ako mi kolega v pondelok doniesol sliepku, čo v nedeľu zabili.... veľa vecí, pre niekoho naozaj banálnych až smutných, ale bol to môj život. Potom prešlo 10 rokov a prišiel mi do života manžel, spoznala som úžasného muža, s ktorým máme teraz domov a v ňom spolu tri deti.
Preto hlavu hore, to dáš a vieš, prečo ? Lebo mi ženy sme silné a všetko prekonáme. Raz budeš na toto spomínať s úsmevom na tvári a budeš na seba pyšná.
Skús obehať osobne v dediny v okolí, či nemajú voľný nájomný byt a možno dostaneš šancu, ako ja. Lebo vždy sa nájdu dobrý ľudia 🙂
Pre tie ktoré nepochopili ako som to so štátom myslela - ja nečakám že mi mesačne budú chodiť od štátu vyššie peniaze (hoc určite mnoho slobodných matiek by to potrebovalo), čakám že štát bude riešiť situáciu so sociálnymi a mestskými bytmi, čakám že štát bude riešiť tie enormné poplatky za jasle alebo aspoň budú otvorené o trochu dlhšie, čakám že štát poriadne nastaví zákony aby sa ľudia nebáli prenajať byt ďeťom a nebáli sa že ich nebudú môcť vysťahovať, toto sa mňa síce netýka ale mnohých áno - čakám že matky nebudú dostávať od otcov 100€ výživné zatiaľ čo ocko si žije nad pomery.... Atď. atď. Proste uľahčenie situácie jednorodičom tak systémovo
A ešte dopíšem jednu vec kedysi ľudia chodili do dôchodku oveľa skorej mňa tiež koľkokrát strážila babka s dedkom alebo ma išli zobrať do škôlky. Ale dnes tí starí rodičia proste ešte všetci pracujú tiež nemajú čas.
Pre tie ktoré nepochopili ako som to so štátom myslela - ja nečakám že mi mesačne budú chodiť od štátu vyššie peniaze (hoc určite mnoho slobodných matiek by to potrebovalo), čakám že štát bude riešiť situáciu so sociálnymi a mestskými bytmi, čakám že štát bude riešiť tie enormné poplatky za jasle alebo aspoň budú otvorené o trochu dlhšie, čakám že štát poriadne nastaví zákony aby sa ľudia nebáli prenajať byt ďeťom a nebáli sa že ich nebudú môcť vysťahovať, toto sa mňa síce netýka ale mnohých áno - čakám že matky nebudú dostávať od otcov 100€ výživné zatiaľ čo ocko si žije nad pomery.... Atď. atď. Proste uľahčenie situácie jednorodičom tak systémovo
@anonym_autor toto od nášho štátu bohužiaľ nečakaj.... ja som mala dve "výnimky" a to dlhšiu materskú o pár týždňov, ako vydatá žena a syna mi zobrali do škôlky, ako 2-ročného. Inak absolútne nič 🤐
@anonym_autor napíšem ti môj príbeh. S dieťaťom som ostala sama, keď malo 2 roky. Ale bývala som ďaleko od rodiny a preto som si dala žiadosť na nájomné byty v okolitých dedinách. Behom troch mesiacov som dostala byt v jednej dedine 1. izbový, lebo nikto s deťmi nechcel taký malý a tak som ho dostala ja. Behom troch rokoch, stavali ďalšie a tam som dostala už väčší, lebo videli, že nemám problém platiť a hlavne načas. Dieťa bez problémov zobrali do škôlky v dedine, ako 2-ročného, lebo som mala prácu. Bolo to ťažké zo začiatku, ale zvládla som to a doteraz som na seba hrdá a pyšná. Naozaj bez pomoci rodiny, som všetko zvládla. Pracovala som ako balička v jednej fabrike, kde ma nechceli zobrať, kvôli vyššiemu vzdelaniu, ale pre pracovnú dobu som to musela na rýchlo zobrať. Pár rokov som tam pracovala a vypracovala som sa až na manažérku.
Zažila som naozaj všetko, NAOZAJ úplne dno a z dňa na deň s vybieleným účtom. Prvú noc som prerevala a na druhý deň som sa chytila šance, nie pre seba, ale pre dieťa. Pomohli mi naozaj cudzí ľudia - susedia, kde som predtým bývala, starostka, kde som sa nasťahovala, pani učiteľky v škôlke, kde mi dieťa nastúpilo a potom v práci, ako mi kolega dal svoj obed, lebo ja som prvé dni, nemala, ani na jedlo pre seba do práce. Potom mi vždy niekto kúpil obed, ako mi kolega v pondelok doniesol sliepku, čo v nedeľu zabili.... veľa vecí, pre niekoho naozaj banálnych až smutných, ale bol to môj život. Potom prešlo 10 rokov a prišiel mi do života manžel, spoznala som úžasného muža, s ktorým máme teraz domov a v ňom spolu tri deti.
Preto hlavu hore, to dáš a vieš, prečo ? Lebo mi ženy sme silné a všetko prekonáme. Raz budeš na toto spomínať s úsmevom na tvári a budeš na seba pyšná.
Skús obehať osobne v dediny v okolí, či nemajú voľný nájomný byt a možno dostaneš šancu, ako ja. Lebo vždy sa nájdu dobrý ľudia 🙂
@anonym_1fd321 ďakujem vážne a obdivujem ta že si to zvládla takéto príbehy mi dávajú nádej že všetko sa raz obráti k lepšiemu len treba vydržať

@anonym_90e025 u nás v meste nie je ani jedna ponuka na takéto zdieľané bývanie a okrem toho pre mňa peniaze až taký problém nie sú len áno 800 je už veľa za nájom pre mňa. Klasické nájmy by som si dovoliť mohla len v nich nechcú deti. A áno sťažujem sa na štát lebo sociálne byty by mali byť pre ľudí ktorí ich dočasne potrebujú a nie pre ľudí ktorí si ich vybavia po známosti a roky v nich žijú a čakacia doba na tie byty je potom 5 rokov a viac
@anonym_autor Suhlasim. Poznam z vlastnej skusenosti. My sme vyrastali v rozvedenej rodine a pretlkali sa kade ako. A vtedy uz vobec nebola podpora ako dnes.
Zvladnes to s jednym dietatom a nauci ta to kreativite, odolnosti a vynaliezavosti. Az ked mas dieta a musis sa on starat, si zan zodpovedna, az vtedy sa stavas dospelou. Dovtedy to bolo pubertalne uzivanie zivota bez zodpovednosti. Kde je otec dietata a preco neplati?