Životné príkoria jednorodiča
Ahojte ženy, prišla som sa sem asi len vypísať. Ostala som s malým dieťaťom sama a mám pocit, že to už celé prestávam zvládať. Neviem či sú to len chvíľkové stavy frustrácie alebo upadám do depresie. Pre rodičov, ktorí sú sami od štátu neexistuje žiadna pomoc pokiaľ viem. Pritom je to obrovská finančná a energetická záťaž byť na všetko sám. Koľko rodín finančne nestíha a to sú na to všetko dvaja. Začalo to hľadaním roboty... Potrebovala som takú aby som mohla začať a skončiť tak že dieťa donesiem do jasiel a aj ho odtiaľ vyzdvihnem. To bol prvý veľký problém nakoľko väčšina prác čo boli v ponuke končili v čase kedy by som to už nestihla. Druhý veľký problém bol, že v tých prácach kde aj bol vyhovujúci pracovný čas ma odmietali kvôli dieťaťu a strachu z toho, že budem nonstop na OČR. Napokon som prácu našla. Je to hrozná robota čo sa týka prístupu k zamestnancom, čo sa dá, mi dávajú na čierno na ruku aby nemali vysoké odvody za mňa. Ale čo už. Nemohla som si vyberať lebo vyhovovala pracovná doba a aj peniaze nie sú úplná minimálka v konečnom dôsledku aj keď sú na čierno. Mám pocit, že keď sa vrátim z práce a položím tašky, vyzlečiem dieťa aj seba tak som už úplne bez energie ale vtedy len treba začať, venovať sa dieťaťu, variť, upratovať, prať a to si častokrát ešte donesiem prácu aj domov. Momentálne hľadám bývanie a to je už úplne hrozné. V žiadnom byte nechcú dieťa. Popri tomto všetkom ešte hľadám a reagujem na ponuky prenájmov lenže rad za radom mi každý odpíše že v byte nechce deti alebo že byt nie je vhodný. Jediné čo mi bolo ponúknuté bol krásny dvojizbový byt ale za viac než 800€ a to by som nezvládala dlhodobo platiť. Vždy keď nájdem niečo cenovo a priestorovo prijateľné, môžem si byť rovno istá, že tam nechcú deti. Hypotéku nedostanem. Mám pocit, že tento kolotoč sa nikde nekončí.
Mas moj obdiv.. som stastna, ze deti uz mam dospele, hoci male deti, male starosti, velke deti, velke starosti. Tiez som si presla tazkym obdobim, treba len vydrzat a bojovat.
Nesuhlasim aby stat dotoval zeny, ktore sa nechaju kadejakym chlapom zbuchat. Rozhodnutie nechat si ho bolo tvoje. Dieta nie je hracka. Mna ta nie je vobec luto sama si si vybrala stale mozes dieta dat do rodiny kde ho aj budu lubit a zabezpecia co treba
A prosím rady o tom ako som na toto mala myslieť pred dieťaťom si nechajte - veľmi dobre o tom už viem ale teraz je teraz a ja už s minulosťou neurobím nič.
@anonym_autor aj tak si velmi silna osoba,si silnejsia ako ten zbabelec otec,co Vas nechal samych.Skus si po robote oddychnut,hodku pospat,maly snad vydrzi sa hrat aj sam a ty pri nom oddychuj,nacerpas energiu na 2hu sichtu doma.Musi to byt tazke,velmi tazke.
Drzim palce az najdes vhodny podnajom,lepsiu pracu.Nech sa Vam v zivote uz len dari.Klobuk dole pred kazdou zenou,samozivitelkou.
Byvat k rodicom, socialny byt, novy vztah, nema niekto znamy byt, co by ti ho docasne prenajal iba za energie, zdielany byt s inou mamickou, byvat dalej od mesta, kde je to lacnejsie, byvat so starsim clovekom, ktory nezvlada platit najom z dochodku vo velkom byte (dat si inzerat)... ? Byt za 800 eur je luxus pre jedneho cloveka s dietatom. Stat nema vlastne peniaze, ma iba to co vyberie. Ked sa kazdy, kto nerozmyslal, obrati na stat, tak sa vlastne obracia na inych zodpovednych ludi, ktori tomu statu platia nemale dane, nemale odvody, poplatky,... ktore sa stale zvysuju.
Co robili ludia kedysi, ked mali 5-10 deti, ked si dnes nedokazu poradit s jednym vztahom a jednym dietatom?
ja si myslím že bez podpory rodiny to jeden rodič nemôže zvládnuť... takže ak nepomáha otec dieťaťa, štát, mala by rodina 😒
Nesuhlasim aby stat dotoval zeny, ktore sa nechaju kadejakym chlapom zbuchat. Rozhodnutie nechat si ho bolo tvoje. Dieta nie je hracka. Mna ta nie je vobec luto sama si si vybrala stale mozes dieta dat do rodiny kde ho aj budu lubit a zabezpecia co treba
@anonym_512f85 tu nebola ranna kavicka?
@anonym_512f85 tu nebola ranna kavicka?
@anonym_db3f6e tiez iba zasnem ake pixle tu vedia niektore byt, a je jedno ci rano, ci na obed, ci vecer… mudroty, ale ved kazdeho raz zivot prepliaska, aj taketo dokonale cuzy bez kuska empatie
@anonym_db3f6e tiez iba zasnem ake pixle tu vedia niektore byt, a je jedno ci rano, ci na obed, ci vecer… mudroty, ale ved kazdeho raz zivot prepliaska, aj taketo dokonale cuzy bez kuska empatie
@anonym_c4f9ad @anonym_c4f9ad Lenze to co autorka pise, ze nestiha pracu a starat sa sama o dieta, na to su presne vztahy a na to je rodina. Ze dvaja si pomahaju ... Darmo nadavate, stat v minulosti nikdy nesuploval a nikdy nebude suplovat to, co maju robit rodicia a rodina. To je konstatovanie ...
To co riesi autorka, riesilo uz vela ludi a aj to vzdy vyriesili. Najskor to slo tazko, postupne sa to zlepsilo. Len to nebolo riesenie, stat posli mi par tisic mesacne, dajte mi byvanie zdarma,..
@anonym_autor poziadaj o mestsky byt. Neviem odkial si, ale mne ho aj ponukli. Hoci ja som si nakoniec kupila vlastny byt, kedze to nebolo az tak nedostupne pred x rokmi ako dnes.
@anonym_autor no asi treba znizit naroky -krasny dvojizbovy byt?
v tvojej situacii by som hladala garzonku, dvojgarzonku max jednoizbak.
Pracu mas, to je super, tak si najdi pani, co ti bude za odplatu kazdy mesiac dieta vyzdvihovat, ked ty nestihas, pripadne s nim ostane, ked bude akutne potreba.
a kde vlastne byvas teraz?
Ja viem, ze je mnoho jednorodicov, co to maju ozaj tazke. No mnoho je aj takych, co sa vyhovaraju a pytaju len pomoc, zneuzivaju to. To sa potom necuduj, ze je to tazke rozlisit.
Ale sikovnym patri svet. Mozno by pomohlo najst si aspon kamaratku, co je tiez sama s dietatom a v praci sa napdiklad striedat. Mozno zalozit sukromnu skolku, herne pre deti, druzinu a takto si pomahat. Len na to treba dobru organizaciu a planovanie, podnikatelsky plan. A mnoho mamickam sa toto nechce.
Tu si zas niekto musel rano anonymne kopnut aby mu bolo lepsie a lebo sa hanbi napisat to bez anonymity
.Necudujem sa
Drzim palce, ano rodic sam na 1 dieta to ma tazke a vela krat to vobec nemusi byt zena ktora sa nechala len tak zbuchat kade kym ale kludne sa moze rozpadnut vztah po rokoch 😒
Rodina Ti pomoct nevie ? Kazdopadne drzim palce
@anonym_c4f9ad @anonym_c4f9ad Lenze to co autorka pise, ze nestiha pracu a starat sa sama o dieta, na to su presne vztahy a na to je rodina. Ze dvaja si pomahaju ... Darmo nadavate, stat v minulosti nikdy nesuploval a nikdy nebude suplovat to, co maju robit rodicia a rodina. To je konstatovanie ...
To co riesi autorka, riesilo uz vela ludi a aj to vzdy vyriesili. Najskor to slo tazko, postupne sa to zlepsilo. Len to nebolo riesenie, stat posli mi par tisic mesacne, dajte mi byvanie zdarma,..
@anonym_90e025 ved ano, ale nie vzdy to kazdemu vyjde podla predstav.. mnohokrat sa rozpadnu vztahy aj po dlhej dobe, a ja som nikde nepostrehla, ze by autorka pytala byvanie zdarma alebo natrcala ruky, aby jej niekto nieco dal.
Ahoj, je mi velmi luto, ze to mas tazke. Ked som mala doma male deti, som hovorila, ze kazdy chlap co necha zenu s malym dietatkom sa za to bude zodpovedat potom tam hore.
ALE prepac, stat nemoze za to, ze si jednorodic. Nevidim dovod, preco by Ta mal dotovat a pomahat Ti nejakym sposobom viac, nez nam co sme sice dvaja, ale rovnako poctivo zijeme a borime sa s tym, co nam bolo nadelene.
Kde teraz aj s dietatom byvas? Kde je cela rodina? Priatelia? Toto je vec kde si pomahaju v komunite (rodina, kamarati, susedia), toto nie je vec ktoru Ti ma "riesit stat".
@anonym_512f85 uzasny nazor. A teraz si pozri diskusie k UPT a ako sa tam zlietnu vsetky moralistiky tohto sveta.... ja povazujem jej rozhodnutie dieta si nechat za obdivuhodne a velmi jej drzim palce. Suhlasim, ze tento stat nie je absolutne nastaveny akceptovat jednorodica, absentuje nielen podpora zamestnavatelov, ale aj najomne byvanie.
@anonym_90e025 ved ano, ale nie vzdy to kazdemu vyjde podla predstav.. mnohokrat sa rozpadnu vztahy aj po dlhej dobe, a ja som nikde nepostrehla, ze by autorka pytala byvanie zdarma alebo natrcala ruky, aby jej niekto nieco dal.
@anonym_c4f9ad Autorka sa stazuje na stat, ze nepomaha. Ale bolo kedysi kocikovne, ake boli pridavky kedysi a dnes, dnes sa platia obedy detom, kadejake prispevky k hypotekam, socialne byty, vlaky zdarma,... ? Cim viac sa bude podporovat individualna nezodpovednost, tym je v ludskej prirodzenosti, ze tym viac nezodpovednych ludi za svoje konanie tu bude.
Toto nie je neriesitelna situacia, jedno dieta je osamote lepsie zvladnutelne ako dve, dve su lepsie zvladnutelne ako tri,... Tuto situaciu autorka casom zvladne a pomoze jej to celit inym a dalsim.
@anonym_autor Chcem ti len vyjadrit podporu. Mas to velmi tazke, ale neboj, mesiac co mediac to bude lepsie, male pokroky, ale predsa. Uz len to, ze dieta ppjde do skolky, ze zacne chodit do skoly a na kruzky a tebe sa uvolnia cele poobedia, najdes i lepsiu pracu, velka sanca, ze si najdes partnera, ktoremu si budes moct oodychnut na ramene. Ver mi, bude lepsie. Teraz to je tazke, ale verim, ze takto to nebude stale. Moje deti su uz takmer dospele, ked mali 10 a 12 rokov odisla som s nimi od manzela do najmu. Zvladla som to, deti pomahaju, su samostatnejsie ako ine deti v ich veku, mame k sebe blizko. Ano, tej prace okolo deti je vela, najma ked mas este jaslickara.. ale skus si to nejako stale zjednodusovat - napriklad ppziadat obec/mesto o dotovane obedy ako maju dochodci, obecny byt a pod. Akukolvek pomoc, co ta odlahci, sa snaz vyuzit. Verim, ze riesenie najdes. A keby aj nie, situacia da bude zlepsovat uz len tym, ako bude dieta rast
@anonym_c4f9ad Autorka sa stazuje na stat, ze nepomaha. Ale bolo kedysi kocikovne, ake boli pridavky kedysi a dnes, dnes sa platia obedy detom, kadejake prispevky k hypotekam, socialne byty, vlaky zdarma,... ? Cim viac sa bude podporovat individualna nezodpovednost, tym je v ludskej prirodzenosti, ze tym viac nezodpovednych ludi za svoje konanie tu bude.
Toto nie je neriesitelna situacia, jedno dieta je osamote lepsie zvladnutelne ako dve, dve su lepsie zvladnutelne ako tri,... Tuto situaciu autorka casom zvladne a pomoze jej to celit inym a dalsim.
@anonym_90e025 inak je zaujimave ako sa dokaze stazovat zena ze jej STAT nepomaha. A nevidim tam ani jednu staznost ze jej nepomaha otec dietata, ze jej nepomaha mama, sestra, kamoska, nikto... Akoby fakt STAT mohol za celu jej situaciu.
Mam pochopenie, je to tazke. Ale toto prenasanie vlastnych rozhodnuti v zivote na stat fakt nie je na mieste.
@anonym_autor ano, je fakt ze jednorodic to ma tazsie ... ci uz co sa byvania tyka alebo prace ... ale ked sa to uz stalo,netreba sa nad tym nejako moc zamyslat ale minat cas a energiu na to, aby to clovek zvladol aj sam ... treba sa vela pytat, zistovat, byt aktivny vo vsetkom (par rad uz padlo v predchadzajucich prispevkoch) a ono sa to skor ci neskor da do normalu ked to clovek nevzda ... a samozrejme uskromnit sa kde sa da ... drzim palce
@anonym_90e025 inak je zaujimave ako sa dokaze stazovat zena ze jej STAT nepomaha. A nevidim tam ani jednu staznost ze jej nepomaha otec dietata, ze jej nepomaha mama, sestra, kamoska, nikto... Akoby fakt STAT mohol za celu jej situaciu.
Mam pochopenie, je to tazke. Ale toto prenasanie vlastnych rozhodnuti v zivote na stat fakt nie je na mieste.
@anonym_28b5d9 Mozno preto, ze pre stat je vyhodne/nevyhnutne, aby jeho obcania mali deti?? Preco su pridavky, materske a rodicovske davky, danove bonusy a pod? Nemusime sa rozpravat o generacnej chudobe a mensej sanci chudobnych deti na dosiahnutie lepsieho vzdelania a uplatnenia v zivote? Vsetko su to veci, ktore sam stat a spolocnost potrebuje. PRETO!
Mas moj obdiv.. som stastna, ze deti uz mam dospele, hoci male deti, male starosti, velke deti, velke starosti. Tiez som si presla tazkym obdobim, treba len vydrzat a bojovat.
@la_dolce_vita ďakujem toto mi dodáva silu
@anonym_512f85 ty si riadne tupa.. že kadejakym chlapom nabuchat vieš niekedy ten druhý človek trebars aj zomrie? Podľa teba mám dať dieťa na adopciu lebo ho neľúbim no teba by si mal niekto adoptovať a naučiť ťa správať sa
@anonym_512f85 uzasny nazor. A teraz si pozri diskusie k UPT a ako sa tam zlietnu vsetky moralistiky tohto sveta.... ja povazujem jej rozhodnutie dieta si nechat za obdivuhodne a velmi jej drzim palce. Suhlasim, ze tento stat nie je absolutne nastaveny akceptovat jednorodica, absentuje nielen podpora zamestnavatelov, ale aj najomne byvanie.
@simsalabim presne si to vystihla! Pri interrupciach je tu zena oznacena za vrahynu (!!!) a ked si dieta necha a bojuje so zivotom ako len vie, tak dostane radu dat ho na adopciu... čo tam po nejakych citoch a laske. Žasnem...
@anonym_autor aj tak si velmi silna osoba,si silnejsia ako ten zbabelec otec,co Vas nechal samych.Skus si po robote oddychnut,hodku pospat,maly snad vydrzi sa hrat aj sam a ty pri nom oddychuj,nacerpas energiu na 2hu sichtu doma.Musi to byt tazke,velmi tazke.
Drzim palce az najdes vhodny podnajom,lepsiu pracu.Nech sa Vam v zivote uz len dari.Klobuk dole pred kazdou zenou,samozivitelkou.
@anonym_96147c ďakujem veľmi pekne robím čo je v mojich silách ale niekedy mám pocit že už prestávam vládať a bojím sa aby sa to dáko zdravotne neodrazilo
@simsalabim Prilis nesuhlasim. Tento stat krachuje okrem korupcie aj preto, lebo si vlada kupuje podporu kadejakymi nezmyselnymi davkami nezodpovednych ludi a uz dnes si poziciava aj na tie davky, aj na dochodky.
Tak je tu moznost, skratit poberanie davky zenam z uplnych rodin na 2 roky, ziadne predlzovania na 5-10r a pridat osamotenym matkam. Len 1.ci by to tu preslo 2. narastol by okamzite pocet osamotenych matiek, lebo by sa neoplatilo sa brat.
Byvat k rodicom, socialny byt, novy vztah, nema niekto znamy byt, co by ti ho docasne prenajal iba za energie, zdielany byt s inou mamickou, byvat dalej od mesta, kde je to lacnejsie, byvat so starsim clovekom, ktory nezvlada platit najom z dochodku vo velkom byte (dat si inzerat)... ? Byt za 800 eur je luxus pre jedneho cloveka s dietatom. Stat nema vlastne peniaze, ma iba to co vyberie. Ked sa kazdy, kto nerozmyslal, obrati na stat, tak sa vlastne obracia na inych zodpovednych ludi, ktori tomu statu platia nemale dane, nemale odvody, poplatky,... ktore sa stale zvysuju.
Co robili ludia kedysi, ked mali 5-10 deti, ked si dnes nedokazu poradit s jednym vztahom a jednym dietatom?
@anonym_90e025 u nás v meste nie je ani jedna ponuka na takéto zdieľané bývanie a okrem toho pre mňa peniaze až taký problém nie sú len áno 800 je už veľa za nájom pre mňa. Klasické nájmy by som si dovoliť mohla len v nich nechcú deti. A áno sťažujem sa na štát lebo sociálne byty by mali byť pre ľudí ktorí ich dočasne potrebujú a nie pre ľudí ktorí si ich vybavia po známosti a roky v nich žijú a čakacia doba na tie byty je potom 5 rokov a viac
@anonym_28b5d9 štát pomáha ak žije len jeden rodič, existuje sirotské a vdovské
biologicky na dieťa sú potrebný dvaja, len v dnešnej dobe sú ľudia sebecký, myslia na svoje uspokojenie a neberú vzťah vážne ako záväzok a zodpovednosť
vidieť to aj vedľa, žena plánovane otehotnie s priateľom, o manželstve a záväzku ani reč nebola a potom rozmýšľa že ona chce žiť v byte v meste a priateľ v dome na dedine
tak nakoniec z nej bude jednorodič a štát pomáhaj
@anonym_autor poziadaj o mestsky byt. Neviem odkial si, ale mne ho aj ponukli. Hoci ja som si nakoniec kupila vlastny byt, kedze to nebolo az tak nedostupne pred x rokmi ako dnes.
@anonym_1b5c2c no ja som sa o tom rozprávala s pani ktorá to rieši ale to mi rovno povedala že požiadať môžem ale že zbytočne že sú tie byty úplne nedostupné
@anonym_autor no asi treba znizit naroky -krasny dvojizbovy byt?
v tvojej situacii by som hladala garzonku, dvojgarzonku max jednoizbak.
Pracu mas, to je super, tak si najdi pani, co ti bude za odplatu kazdy mesiac dieta vyzdvihovat, ked ty nestihas, pripadne s nim ostane, ked bude akutne potreba.
a kde vlastne byvas teraz?
@anonym_4a9560 lenže ja si hľadám jednoizbak a nie krásny dvojizbový byt ty si to len nepochopila. U nás je tých jednoizbakov žalostne málo a tí ľudia si môžu vyberať komu ho prenájmu lebo záujem o ne je veľký a nechcú to dávať ľuďom s deťmi

A prosím rady o tom ako som na toto mala myslieť pred dieťaťom si nechajte - veľmi dobre o tom už viem ale teraz je teraz a ja už s minulosťou neurobím nič.