Ako riešite starostlivosť o deti cez prázdniny?
Ahojte, ako riešite prázdniny keď nemáte rodinu, čo by si vzala deti? Nepíšte mi prosím vás že či naozaj nemám nikoho, nie nemám, 3 starí rodičia nežijú a jeden pracuje a fakt nie je schopný sa starať. Iná rodina pracuje, alebo majú škôlkarov, čo majú v lete škôlku a môžu pokojne chodiť do práce. Rozmýšľam čo bude o rok, keď pôjde do školy. Prvý januárový týždeň býva volno, potom jarné prázdniny no a letné. Nejakú dovolenku samozrejme mám, ale mávam ju aj nariadenú napr počas vianoc, takze niečo minút musíme tam, ja aj muž. Dajme tomu že 2 týždne v lete dovolenka niekde pri mori. Zvyšok roka tiež nejak pokryjeme dovolenkou. Ale stále mi ostáva asi 6 týždňov letných prázdnin, čo vtedy? Bývame v krajskom meste takže možnosti sú. Denné tábory? To je tak 150 eur/týždeň 🙈 pozerám opatrovanie, to je tak 10 eur/hodina. Syn je inak veľmi spoločenský a v pohode so všetkým, dobre vychádza s dospelými, aj s deťmi. Neostáva nič iné len si pripraviť okolo 1000 eur na pokrytie prázdnin?
Tak baby díky za tipy, tie tábory budem určite riešiť včas, aby bolo miesto a nájdem lacnejšie, v CVČ a podobne. Nebojím sa že náš syn by mal problém s tým že by bol každý týždeň v inom, on je po tejto stránke fakt nenáročný, práveže miluje nové miesta, nové deti. V lete sa veľmi tešil do nových škôlok. Nejak to poplátame, som kludnejsia. Chceme ešte druhé dieťa čiže je celkom možné že nakoniec prvé roky v škole budem ja doma s bábätkom, ale tým sa problém nevyrieši, len posunie a budem ho musieť riešiť pri druhom dieťati. Ale to je ešte tak ďaleko že sa uvidí.
ťažko... v júly sme si dali týždeň dovolenky spolu... potom mala 2 týždne denný tábor ( 220€ spolu) potom bola aj so mnou v práci... august týždeň dovolenky druhý týždeň manžel dovolenka, znova denný tábor ( 90€) a teraz je do obeda s manželom on ide o 13.30 do práce a ja prichádzam o 15.00 z práce tak mi ju nosí do práce alebo ostane sama doma tú chvílu pri TV... alebo mobil.... leto nás stojí dosť € ale tak sme na ňu sami... občas ešte prespala u švagrinej ale ona má 2 malé deti tak tam bola len tak 2x za leto ale deti majú dcéru radi a je samostatná tak nie je veľmi na príťaž... v prípade chorôb cez školu idem na OČR dovolenku šetrím na prázdniny jesenné a vianočné...
A áno baby je to divná doba, ale tak najbližšia rodina je neochotna (sestra), sesternice žijú v Rakúsku, v Česku, proste sa vôbec nestretávame, potom oni majú riešenie napr že majú ešte rodičov, svokrovcov, prípadne nemusia pracovať, takže im je to jedno... Nepoznám naozaj nikoho kto by potreboval pomoc že by sme si pomohli vzájomne. My sme ostali tak, že muž je starší, mamu už nemá, otec jeho je na smrteľnej posteli plienkovany, moja mama zomrela mladá, môj otec nevydrží s vnukom poriadne ani hodinu aj to za našej prítomnosti, je to taký čudný človek. Plus žijem v meste kde som prisťahovalec a nejak tu dobrých priateľov nemáme. Ono sa to ešte môže zmeniť samozrejme, keď prídeme do školy, nájde si nových kamošov, možno stretneme rodinu čo je na tom rovnako a pomôžeme si. Ale na to sa spoliehať neda, takže plán musím mať.
@luccys nie, rodina nie je POVINNÁ, ale je uplne normalne si vzajomne pomáhať a v mnohých rodinách to aj tak funguje, predstav si. Keď u vás nie, je to tvoj/vás problém. A ďalej tu s tebou na tuto tému debatovať nebudem.
@lienka.7 Ocividne autorka taku rodinu nema, inak by nezakladala tuto temu. A ty uz tu bedakas nad cudnou dobou atd...no nie, nema kazdy 4 starych rodicov, 8tiet a xy bratrancov/sesternic.
@anonym_001171 v škole vás nie je viac ako 51 zamestnacov?
@pribinak nie, cca 30 učiteľov, klasická stredná škola.
A áno baby je to divná doba, ale tak najbližšia rodina je neochotna (sestra), sesternice žijú v Rakúsku, v Česku, proste sa vôbec nestretávame, potom oni majú riešenie napr že majú ešte rodičov, svokrovcov, prípadne nemusia pracovať, takže im je to jedno... Nepoznám naozaj nikoho kto by potreboval pomoc že by sme si pomohli vzájomne. My sme ostali tak, že muž je starší, mamu už nemá, otec jeho je na smrteľnej posteli plienkovany, moja mama zomrela mladá, môj otec nevydrží s vnukom poriadne ani hodinu aj to za našej prítomnosti, je to taký čudný človek. Plus žijem v meste kde som prisťahovalec a nejak tu dobrých priateľov nemáme. Ono sa to ešte môže zmeniť samozrejme, keď prídeme do školy, nájde si nových kamošov, možno stretneme rodinu čo je na tom rovnako a pomôžeme si. Ale na to sa spoliehať neda, takže plán musím mať.
@foxyfox keď budeš mať 2 dieťa, tak ti to potom problém relatívne vyrieši. Kým budeš riešiť školu druhého, prvý bude mať 12r, to už prizrie brata napr od tej 9 do 14-15 (ak budete v súčasných zamestnaniach)
@anonym_001171 to je pravda, rozumiem. Ale zas máte viac dovolenky. Keď sú vaši žiaci doma tak aj vy a vaše deti 🙂
@foxyfox áno, ja sa nesťažujem, to bolo písané hlavne pre pribinak, ktorá mala asi dojem, že to každý zamestnanec má také privilégiá...
Tak baby díky za tipy, tie tábory budem určite riešiť včas, aby bolo miesto a nájdem lacnejšie, v CVČ a podobne. Nebojím sa že náš syn by mal problém s tým že by bol každý týždeň v inom, on je po tejto stránke fakt nenáročný, práveže miluje nové miesta, nové deti. V lete sa veľmi tešil do nových škôlok. Nejak to poplátame, som kludnejsia. Chceme ešte druhé dieťa čiže je celkom možné že nakoniec prvé roky v škole budem ja doma s bábätkom, ale tým sa problém nevyrieši, len posunie a budem ho musieť riešiť pri druhom dieťati. Ale to je ešte tak ďaleko že sa uvidí.
@foxyfox Jaaj prepac, ale v aj v ZS funguju druziny, tiez sa striedaju alebo je urcena jedna nahradna a zistuju koncom roka zaujem u deti. A financne je to vyhodnejsie ako letne tabory.
@foxyfox ja som uz za vodou...ale mala som presne tento isty problem. Ako to riesit? No velmi jednoducho. Perfektne naplanovat. Jar som vykryla tyzden skolskym "taborom" - cena sa pomaly hybala od 30e do dnesnych 60e. Leto: 2t ma skola tabor (cena tiez rastla z roka na rok a momentalne je tusim 75e na tyzden, pri dvoch detoch nejaka mala zlava), 1t sme mali spolocnu dovolenku, 1t ja, 1t manzel a zvysne 3t som riesila bud taborom alebo mam dve kamosky kde sme sa prestriedali este nieco ja a nieco ony. Denny tabor je super vec, no bacha - dakedy aj vychadzali rodicom v ustrety, no dnes nie. Rozumej, dnes tam mas zaniest dieta na pol osmu, osmu a vyzdvihovat ho o pol stvrtej, stvrtej. Samozrejme ze mas minus, lebo do toho svojich 8,5h nedas. Toto ma vzdy stvalo, no radsej nieco ako nic. Cena denneho tabora od tych 75e - to je cirkevny, 90e mestsky az po nejakych 140e co je jazdecky.
Neboj, nejako to das - ja mam troch a zvladli sme to. A to nehovorim ze u nas boli este obmedzenia kedze dcera mala treningy skoro mesiac kde ju trebalo vozit. Vzdy sa to dalo nejako zariadit. Hlavne aby financie boli, potom vsetko bude OK:
@stvura presne tento problem mame s dennym taborom. Nestihame ho zaniest rano a ani vyzdvihnut poobede. 🙈dva tyzdne bol v tabore kde spal, ale nemozeme ho takto odpratat na 5 tyzdnov.
Ja od 7:00 do 15:30 plus cesta. Manzel robi 12 tky od 6:00 do 6:00. Cize len dni ked ma volno sa mu da. Ja som uplne nepouzitelna
@foxyfox Jaaj prepac, ale v aj v ZS funguju druziny, tiez sa striedaju alebo je urcena jedna nahradna a zistuju koncom roka zaujem u deti. A financne je to vyhodnejsie ako letne tabory.
@nafka0483 a to kde take funguje??? teda byvam v BB a o druzinach neviem, citala som kedysi ze rodicia nemaju zaujem, ale popravde nezazila som ze by sa nas niekto chybal :D
@pehavcek to akú máte pracovnú dobu obaja, keď sa vám nedá ani prestriedať?
@ibrunova ono je to problem ked zanasas...napr. moj muz mal dobu ze musel do kanclu vkuse - kedze cesta tam a spat hodina vlakom tak je nemyslitelne aby dieta zaniesol rano ani vyzdvihol vecer /rano chodi na pol siestu vlak a prichadza o pol siestej vecer/...prakticky cely zabity den. Ja mam sice pohyblivu prac. dobu ale tiez neviem dieta nosti dva tyzdne vkuse na tabor na osmu a byt tam uz o pol stvrtej. Ono to prakticky pre mna znamena ze cvakam o osmej a cvakam o tretej. ....tym padom 6,5h prac. casu co je denne 2h minus. Akonahle mam minus mesacny na druhy mesiac som bez HO.
Dakedy bola moznost druziny aj v skole do piatej, potom to skracovali, no a piataci su u nas uz bez druziny. Akoze "prima" hlavne pre decka co su cezpolne a autobuska/stanica na drhom konci mesta. Detske tabory detto...cas sa skracuje a platba sa zvysuje. Proste nic nie je nastavene na rodinu ktora ma dieta, lebo ved ako niekto pisal hore...rodina uz nepomoze, lebo NEMUSI a hlavne nechce, kazdy si riesi svoje vlastne veci.
Ja som uz teraz v pohode, ale chcelo to odo mna vela nervov ako boli deti male. Takze sa viem vzit do toho co autorka preziva a ze uz ma teraz z toho traumu
My sme to ako tak polátali dovolenkou, spacim táborom a chvalabohu za moju maminu. Keby ona nemohla vypomoct …. Nie je to jednoduche a ti, ktori mate pracovnu dobu tak,ze to viete vykryt teste sa. No ja mam tiez v okoli rodicov, ktori su zufali lebo to vykryt fakt nevedia. Viem pochopit to zufalstvo.
@nafka0483 a to kde take funguje??? teda byvam v BB a o druzinach neviem, citala som kedysi ze rodicia nemaju zaujem, ale popravde nezazila som ze by sa nas niekto chybal :D
@simca06022011 V Kosiciach, poslednych par rokov nemam priamu skusenost, ale predtym to tak fungovalo... asi zavisi od zriadovatela.
nečítam všetko, ale aj niektoré školy robia tábor prvý, prípadne prvé dva júlové týždňe, denný, cenovo, aspoň u nás to bolo myslím 75 eur na týždeň.
@foxyfox býva aj sķolsky klub 2 tyzdne..mozete ist na tyzden k moru a tyzden budes s nim ty tyzden a tyzden muz..to uz mas 5 tyzdnov..potom naskrapat este nejaku dovolenku kazdy a 2 tyzdne denny tabor..
@foxyfox býva aj sķolsky klub 2 tyzdne..mozete ist na tyzden k moru a tyzden budes s nim ty tyzden a tyzden muz..to uz mas 5 tyzdnov..potom naskrapat este nejaku dovolenku kazdy a 2 tyzdne denny tabor..
@anonym_a4371d Skolsky klub byva len v niektorych mestach bohuzial
@simca06022011 V Kosiciach, poslednych par rokov nemam priamu skusenost, ale predtym to tak fungovalo... asi zavisi od zriadovatela.
@nafka0483 ktora kosicka ZS toto ma? o ziadnej neviem a to kolegyne mali krizom-krazom deti po roznych ZS.
mňa by napríklad zaujímalo, prečo by pre deti 1.až 4. ročníka nemohla byť aspoň 2-3 týždne (podľa veľkosti školy) družina. Keď môžu byť počas letných prázdnin otvorené škôlky. Potom si počas školského roka vychovávateľky naháňajú hodiny. lebo nemajú toľkp dovolenky, aby im pokryla všetky prázdniny. Viem, že by to nešlo všade, ale vo väčšine škôl áno.
No ja by som neplánovala žiadnu 2tyzdnovu dovolenku. My sme s mužom tiež vybrali po 2t dovolenky ale sme sa striedali - tým pádom máš vybavené celé 4tyzdne. Vypísala som sa aj na očr. Trochu pomohli starí rodičia. A prvé dva týždne bol v našej škole denný tábor. Keby nie tak riešim inými tábormi. Kolegyne dávali denné tábory cez CVČ. A dávajú si ich aj preplatiť. Na výlety a pobyty sme chodili spoločne cez víkendy ktoré sme si plánovali ako predĺžené
mňa by napríklad zaujímalo, prečo by pre deti 1.až 4. ročníka nemohla byť aspoň 2-3 týždne (podľa veľkosti školy) družina. Keď môžu byť počas letných prázdnin otvorené škôlky. Potom si počas školského roka vychovávateľky naháňajú hodiny. lebo nemajú toľkp dovolenky, aby im pokryla všetky prázdniny. Viem, že by to nešlo všade, ale vo väčšine škôl áno.
@anonym_e1dbc5 ano presne toto má naša škola prvé dva týždne a je to fakt super
@nafka0483 ktora kosicka ZS toto ma? o ziadnej neviem a to kolegyne mali krizom-krazom deti po roznych ZS.
@matkahelka Mozno uz nema, ale pred niekolkymi rokmi sa na ZS L Novomeskeho pytali ci chcu rodicia nahlasit deti na letnu druzinu. Aj niekde na KVP zname spominali. Zeby to uz vsetko zrusili??
U nás funguje škôlka prvé tri júlové týždne tak s tým sme to horko ťažko vykrili,ja som mala dva týždne dovolenku doma s dieťaťom,manžel takisto dva týždne doma s dieťaťom.Uz roky sme nemali spoločnú dovolenku lebo inú možnosť nemáme.
Teraz nám pôjde malý do školy do prvej triedy a už tiež dopredu rozmýšľam ako vykryť prázdniny.Autorku plne chápem,my síce máme starých rodičov na dôchodku ale nemajú záujem pomôcť postrážiť.A tety ujov naše dieťa nemá ani súrodencov a bratrancov sesternice nemá.Kamaratky tiež nepostrazia.Takze je to ťažké.
@matkahelka Mozno uz nema, ale pred niekolkymi rokmi sa na ZS L Novomeskeho pytali ci chcu rodicia nahlasit deti na letnu druzinu. Aj niekde na KVP zname spominali. Zeby to uz vsetko zrusili??
@nafka0483 co znamena pred niekolkymi rokmi? moja dcera koncila ZS pred rokom a za 9 rokov to skola neorganizovala. ZS na jazere. kolegyne mali (mladsie deti este stale maju) deti aj na tych "zvucnych" ZS ako je stanicna, poziarnicka, park angelinum a tiez to skoly nerobili. na kvp lechkeho a starozagorska tiez urcite nie. kazdy bozi rok sme od maja v praci robili cary-mary fuk ako vykryt s detmi prazdniny a platili drahe tabory. fakt neviem o ziadnej kosickej skole, ktora by to organizovala. mozno sa taky safran najde, netvrdim, ze nie, ale urcite to je safran a urcite to nie je bezny standard ani vo velkomestach. a ak mas dieta na zs na jazere, prd ti pomoze, ze zs kdesi na kvp alebo na furci organizuje skolsky tabor, ved skola ma dotaciu na ziaka a ten ziak nie je ziakom danej ZS, tak ti dieta nevezmu. ani do statnej skolky dieta pocas leta nevezmu inam, len do spadovej. tym chcem povedat, ze spoliehat sa na taketo tabory do buducnosti vobec neodporucam.

@anonym_7e901a sa neposer, to je len tip
@pribinak no, aby si sa náhodou neposrala ty, to je teda vyjadrovanie.A nepíš, že je to len tip, keď si s istotou napísala, že ho majú