icon

Ako riešite starostlivosť o deti cez prázdniny?

foxyfox
26. aug 2025

Ahojte, ako riešite prázdniny keď nemáte rodinu, čo by si vzala deti? Nepíšte mi prosím vás že či naozaj nemám nikoho, nie nemám, 3 starí rodičia nežijú a jeden pracuje a fakt nie je schopný sa starať. Iná rodina pracuje, alebo majú škôlkarov, čo majú v lete škôlku a môžu pokojne chodiť do práce. Rozmýšľam čo bude o rok, keď pôjde do školy. Prvý januárový týždeň býva volno, potom jarné prázdniny no a letné. Nejakú dovolenku samozrejme mám, ale mávam ju aj nariadenú napr počas vianoc, takze niečo minút musíme tam, ja aj muž. Dajme tomu že 2 týždne v lete dovolenka niekde pri mori. Zvyšok roka tiež nejak pokryjeme dovolenkou. Ale stále mi ostáva asi 6 týždňov letných prázdnin, čo vtedy? Bývame v krajskom meste takže možnosti sú. Denné tábory? To je tak 150 eur/týždeň 🙈 pozerám opatrovanie, to je tak 10 eur/hodina. Syn je inak veľmi spoločenský a v pohode so všetkým, dobre vychádza s dospelými, aj s deťmi. Neostáva nič iné len si pripraviť okolo 1000 eur na pokrytie prázdnin?

Strana
z3
belllinka
26. aug 2025

@foxyfox čo som počula, tak nejaké cirkevné spoločenstvá, Saleziáni a tak, mávajú lacnejšie denné tábory. Alebo ak to organizuje mestská časť, tak je lacnejší. Treba hľadať a objednať už tak vo februári, marci na leto.

ibrunova
26. aug 2025

@foxyfox asi tak.. My sme kedysi ani nemali s mužom v lete naraz dovolenku, aby sme to nejako polepili. Potom prímestské tábory, u nás ich robia múzeá, detské kútiky, CVČ, detská letná univerzita.... Teraz má u nás škola prvý týždeň prázdnin akože družinu s výletmi.. No iné neostáva, len lepiť. a tie dni, ktoré ostanú, skúsiť napr. v robote nejako prehodiť, posunúť. A tábory riešiť veľmi skoro, rýchlo sa míňajú.

lienka.7
26. aug 2025

@foxyfox všetko sa dá, keď sa chce. Mas v lete 2 týždne dovolenku ty, 2 týždne asi muz. Nech sa paci, už máte vykryty mesiac. Pises, ze syn je spoločenský, nejaký kamarát, s ktorým by bol? Eventuálne potom aj ten kamarát by bol s vami a zase by vykryla čas druha rodina? Potom nenas už nikoho na svete z rodiny, kto by pomohol? Zvláštna doba toto... Dopredu hľadať tábory, ktoré robí mesto, obec, tie sú aj lacnejšie.

anonym_b5dfbb
26. aug 2025

Najťažšie časy sme vyrovnali štýlom na striedačku aj keď to znamenalo žiadna spoločná dovolenka pri mori a hneď boli vykrytie 4tyzdne miesto dvoch. A zvyšok opatrovateľka aj za cenu že ten mesiac som robila takmer grátis, alebo ak sa dalo dohodnut neplatené volno
Ešte možnosť dohodnúť sa s iným pracujúcim rodičom od susedov alebo spolužiakov pár dní tvoje deti i nich ,pár dní opacne

pribinak
26. aug 2025

Obaja pracujte obaja máte Dankov poukaz, čiže viete vykryť platby za denne aj pobytové tábory

Veď ste dvaja. Tak sa prestriedate

tarvika
26. aug 2025

jedine nejako to polepit - tyzden tabor denny, namiesto dvojtyzdnovej dovoleky pri mori len tyzden a zvysok dovolenky sa postriedate s muzom a mate dalsi tyzden porieseny. tyzden nech si vezme dovolenku posledny stary rodic ak je to mozne, potom nejaka ocr napriklad na par dni, alebo si naplanovat navztevy lekarov a vyuzit vtedy paragrafy. ak mas moznost, aspon nejake dni pracovat z domu. inak to nejde, iba lepit to ako sa da.

basska_b
26. aug 2025

Krestanske spolocenstva robia za 90eur/tyzden. Z domu nemozete robit s muzom predpokladam... inak by si sa nepytala :( no je to na prd. Ja by som bola teoreticky ochotna zobrat kamoskino dieta, ale nikdy ma o to nik neprosil a kazdy plata, ako sa da. Vacsinou rodina alebo 180eurove denne tabory kde 18rocni instruktori prezabavaju tlupu deti

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
26. aug 2025

treba popozerat aj lacnejsie varianty taborov, aj denne tabory. A ucit dieta samostantnosti, vtedy to mas fakt iba na par rokov taketo stresy cez prazdniny. Moja chodi tyzden cirkevny (ale teda ona kvoli kamoskam, nie financiam), jeden astronomicky robeny takou malou skupinou ludi a tam sa cena meni, celkovo tieto dva su dva tyzdne dokopy a do 400EUR. odporucam si posondovat ake su teraz tabory, urobit si poznamky, zacat zhanat zaciatkom roka okolo marca, aby ste mali miesto.
Dobre riesenie ak mas jedinacika, je poriesit napr kamaratov zo skoly, ak je niekto doma, deti casto su a same sa nudia... tak cez den by sa prehrali sem tam u niekho doma .
Znama riesi paragrafy, aj cele tyzdne ale jej muz a poplatali to vzdy :D

stvura
26. aug 2025

@foxyfox ja som uz za vodou...ale mala som presne tento isty problem. Ako to riesit? No velmi jednoducho. Perfektne naplanovat. Jar som vykryla tyzden skolskym "taborom" - cena sa pomaly hybala od 30e do dnesnych 60e. Leto: 2t ma skola tabor (cena tiez rastla z roka na rok a momentalne je tusim 75e na tyzden, pri dvoch detoch nejaka mala zlava), 1t sme mali spolocnu dovolenku, 1t ja, 1t manzel a zvysne 3t som riesila bud taborom alebo mam dve kamosky kde sme sa prestriedali este nieco ja a nieco ony. Denny tabor je super vec, no bacha - dakedy aj vychadzali rodicom v ustrety, no dnes nie. Rozumej, dnes tam mas zaniest dieta na pol osmu, osmu a vyzdvihovat ho o pol stvrtej, stvrtej. Samozrejme ze mas minus, lebo do toho svojich 8,5h nedas. Toto ma vzdy stvalo, no radsej nieco ako nic. Cena denneho tabora od tych 75e - to je cirkevny, 90e mestsky az po nejakych 140e co je jazdecky.
Neboj, nejako to das - ja mam troch a zvladli sme to. A to nehovorim ze u nas boli este obmedzenia kedze dcera mala treningy skoro mesiac kde ju trebalo vozit. Vzdy sa to dalo nejako zariadit. Hlavne aby financie boli, potom vsetko bude OK:

kris_tin257
26. aug 2025

Kým mám deti v škôlkach tak to chvalabohu riešiť nemusím, keď pôjde starší syn do školy tak asi budem musieť dať výpoveď v práci 😕 dva mesiace nemáme ako pokryť, pre dieťa nie je dobré tiež každý týždeň iný tábor a 7 ročného samého ešte doma nechať nemôžem

lienka.7
26. aug 2025
@bielasovicka
Odpoveď bola zmazaná

@bielasovicka myslím, že sa pýta práveže dopredu 😊

denkabemommy
26. aug 2025

@foxyfox ja síce som s deťmi doma (pracujem HO) ale starší syn chodil na denný tábor, budúci rok chce ísť na 2. Viem, že sa dá vziať 2t OČR (ale asi iba na škôlkara, skús pozrieť), a potom si to vykryť jedine navzájom s mužom. Leto býva pomerne finančne náročné v tomto smere, keď ma človek deti a nemá nikoho. A susedka neraz brala aj opatrovateľku na pár dní.

anonym_7e901a
26. aug 2025
@pribinak

Obaja pracujte obaja máte Dankov poukaz, čiže viete vykryť platby za denne aj pobytové tábory

@pribinak odkiaľ vieš ze majú Dankov poukaz?Napr.ja ani muž, nemáme narok, obaja robíme v malých firmách

anonym_001171
26. aug 2025
@pribinak

@pribinak robíme v škole a ziadne Dankove poukazy nemáme. To len nejaké megafirmy majú....

nafka0483
26. aug 2025

@foxyfox Chces povedat ze v krajskom meste nie je otvorena ani jedna jedina nahradna skolka na leto??

luccys
26. aug 2025
@lienka.7

@foxyfox všetko sa dá, keď sa chce. Mas v lete 2 týždne dovolenku ty, 2 týždne asi muz. Nech sa paci, už máte vykryty mesiac. Pises, ze syn je spoločenský, nejaký kamarát, s ktorým by bol? Eventuálne potom aj ten kamarát by bol s vami a zase by vykryla čas druha rodina? Potom nenas už nikoho na svete z rodiny, kto by pomohol? Zvláštna doba toto... Dopredu hľadať tábory, ktoré robí mesto, obec, tie sú aj lacnejšie.

@lienka.7 Rodina je povinna starat sa o tvoje deti??

arieska
26. aug 2025

ja už mám veľké deti, takže ich neriešim, ale keď boli malí tak som mala rovnaký problém.
Škôlka bola ešte v pohode, lebo v meste sme mali celé leto otvorenú nejakú zbernú škôlku kde sme mohli dieťa umiestniť, ale ako nastúpili do školy a nemohli ostať ešte sami doma tak bol problém.
Žiadne také nehrozilo, že 2 týždne dovolenka pri mori. 2 týždne doma ja, 2 týždne muž a zvyšok denné tábory...také tie lacné, cez centrum voľného času... vtedy to vychádzalo nejakých 50 €/týždeň bez stravy.

foxyfox
autor
26. aug 2025
@pribinak

@pribinak ozaj, dankov preukaz na to platí, ďakujem za tip. Ak ešte bude o rok ,😁

foxyfox
autor
26. aug 2025
@nafka0483

@foxyfox Chces povedat ze v krajskom meste nie je otvorena ani jedna jedina nahradna skolka na leto??

@nafka0483 keď bude školák, ako sa ho bude týkať škôlka? Ja som nepísala nič o škôlke, jasné že sú a chodil celé leto, len tento posledný týždeň už žiadna nie je a na to sa mi vzťahuje OČR takže pohoda

foxyfox
autor
26. aug 2025
@lienka.7

@lienka.7 no čo má kamarátov tak buď majú malé deti čiže mama je doma, alebo mama nepracuje, alebo majú starých rodičov. Nemáme takých kamarátov, čo by boli odkázaní na nás, aby sme si vzájomne pomohli. Takže nemôžem ja od nich chcieť pomoc, keď oni ju nepotrebujú a nemám im ju ako vrátiť.

foxyfox
autor
26. aug 2025
@arieska

ja už mám veľké deti, takže ich neriešim, ale keď boli malí tak som mala rovnaký problém.
Škôlka bola ešte v pohode, lebo v meste sme mali celé leto otvorenú nejakú zbernú škôlku kde sme mohli dieťa umiestniť, ale ako nastúpili do školy a nemohli ostať ešte sami doma tak bol problém.
Žiadne také nehrozilo, že 2 týždne dovolenka pri mori. 2 týždne doma ja, 2 týždne muž a zvyšok denné tábory...také tie lacné, cez centrum voľného času... vtedy to vychádzalo nejakých 50 €/týždeň bez stravy.

@arieska my si môžeme preniesť 10 dní dovolenky, takže budúci rok budem šetriť, aby som ju na konci roka mala a ten prvý ročník v škole bude ešte taký ľahší. Ale na ďalší rok už nebudem mať kde ušetriť 😐

defulik
26. aug 2025

@foxyfox ja idem aj kvoli tomuto robit do skolstva

foxyfox
autor
26. aug 2025
@stvura

@foxyfox ja som uz za vodou...ale mala som presne tento isty problem. Ako to riesit? No velmi jednoducho. Perfektne naplanovat. Jar som vykryla tyzden skolskym "taborom" - cena sa pomaly hybala od 30e do dnesnych 60e. Leto: 2t ma skola tabor (cena tiez rastla z roka na rok a momentalne je tusim 75e na tyzden, pri dvoch detoch nejaka mala zlava), 1t sme mali spolocnu dovolenku, 1t ja, 1t manzel a zvysne 3t som riesila bud taborom alebo mam dve kamosky kde sme sa prestriedali este nieco ja a nieco ony. Denny tabor je super vec, no bacha - dakedy aj vychadzali rodicom v ustrety, no dnes nie. Rozumej, dnes tam mas zaniest dieta na pol osmu, osmu a vyzdvihovat ho o pol stvrtej, stvrtej. Samozrejme ze mas minus, lebo do toho svojich 8,5h nedas. Toto ma vzdy stvalo, no radsej nieco ako nic. Cena denneho tabora od tych 75e - to je cirkevny, 90e mestsky az po nejakych 140e co je jazdecky.
Neboj, nejako to das - ja mam troch a zvladli sme to. A to nehovorim ze u nas boli este obmedzenia kedze dcera mala treningy skoro mesiac kde ju trebalo vozit. Vzdy sa to dalo nejako zariadit. Hlavne aby financie boli, potom vsetko bude OK:

@stvura s tým nosením a vyzdvihovanim to nejak dáme, ja môžem prísť do práce do 9.00 takže ho viem zaniesť, muž môže ísť už na 6.00, tým pádom odide skôr aby ho zobral. Máme takú pracovnú dobu že sa to dá takto našťastie. Len na jedno pracovisko 30 km od domu budeme chodiť na dvoch autách, ďalšie peniaze do vzduchu. Ale tak čo už 🙂

foxyfox
autor
26. aug 2025
@anonym_001171

@pribinak robíme v škole a ziadne Dankove poukazy nemáme. To len nejaké megafirmy majú....

@anonym_001171 nad 50 zamestnancov by to malo byť myslím

anonym_001171
26. aug 2025
@foxyfox

@anonym_001171 nad 50 zamestnancov by to malo byť myslím

@foxyfox no, tak bežná škola, aj keď je to obrovská inštitúcia, nemá toľko zamestnancov, cca 30 učiteľov. Máme smolu...

foxyfox
autor
26. aug 2025
@anonym_001171

@foxyfox no, tak bežná škola, aj keď je to obrovská inštitúcia, nemá toľko zamestnancov, cca 30 učiteľov. Máme smolu...

@anonym_001171 to je pravda, rozumiem. Ale zas máte viac dovolenky. Keď sú vaši žiaci doma tak aj vy a vaše deti 🙂

zuzana76
26. aug 2025

@foxyfox niektre skoly, zvacsa cirkevne robia 2 tyzdnove tabory pre deti na zaciatku jula. Tam sa im ale venuju dobrovolnici, nie ucitelia.

pribinak
26. aug 2025
@anonym_001171

@anonym_001171 v škole vás nie je viac ako 51 zamestnacov?

pribinak
26. aug 2025
@anonym_7e901a

@pribinak odkiaľ vieš ze majú Dankov poukaz?Napr.ja ani muž, nemáme narok, obaja robíme v malých firmách

@anonym_7e901a sa neposer, to je len tip

Strana
z3