icon

Mali by školy fungovať počas prázdnin?

Včera o 19:04

Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?

zuzana76
Dnes o 15:13

Aj v skole mojich deti take tabory boli, neviem ci jeden, ci dva tyzdne, prisli tam hasici, mali lukostrelbu, malovanie na telo, batikovanie a farbenie textilu, podla foto co som videla na FB, ale nevidela som ani jedneho ucitela, vsetko enzname tvare a mladi ludia, zrejme dobrovolnici z kostola, nejakych cirkevnych spolocenstiev, neviem odkial ich vzali, ale ani jeden ucitel. To je ale cirkevna skola. Statna skola nema takychto dobrovolnikov, lebo je statna a nikto tam nic nerobi z lasky k bliznemu. Cize na statnej si to rodicia bud zaplatia, alebo sa prestriedaju sami ako dobrovolnici.

evkatk
Dnes o 15:16

V zahraničí sú učitelia pracujúci v táboroch zaplatení a nerobia to počas svojej dovolenky. Tam je bežné, že učiteľ nepracuje na plný úväzok ako je to u nás. Bola som na škole, kde väčšina učiteľov bola externých s úväzkom 2 - 10 hod. týždenne. Pre zamestnávateľa to je finančne výhodné a nemusí mu preplácať celú dovolenku. U nás je úväzok s povinnými nadčasmi asi 23 - 29 hod. týždenne s dovolenkou danou zákonom, ktorú môžu čerpať iba počas prázdnin. V zahraničí tí, čo počas roka nepracovali na plný úväzok, privyrábajú si práve v letných táboroch.

evkatk
Dnes o 15:18

Školy často svoje priestory prenajímajú tým, ktorí organizujú tábory. Ale aj za ten prenájom platia.

zuzana76
Dnes o 15:19
@evkatk

V zahraničí sú učitelia pracujúci v táboroch zaplatení a nerobia to počas svojej dovolenky. Tam je bežné, že učiteľ nepracuje na plný úväzok ako je to u nás. Bola som na škole, kde väčšina učiteľov bola externých s úväzkom 2 - 10 hod. týždenne. Pre zamestnávateľa to je finančne výhodné a nemusí mu preplácať celú dovolenku. U nás je úväzok s povinnými nadčasmi asi 23 - 29 hod. týždenne s dovolenkou danou zákonom, ktorú môžu čerpať iba počas prázdnin. V zahraničí tí, čo počas roka nepracovali na plný úväzok, privyrábajú si práve v letných táboroch.

@evkatk nadcasove hodiny povinne nie su, uvazok je 23 hodina na ZS a 22 na strednej, zastupovanie vykonava kazdy, aby mal na nahradne volno

michaela329
Dnes o 15:30
@anonym_autor

@anonym_4c534d ucitelia byvaju v skole aj cez prazdniny. Niekde tyzden, inde dva, podla skoly. Tak pocas toho casu co su v skole moze byt tabor.

@anonym_autor nie, nemôže - lebo je to jediný čas, kedy si môžem dať dokopy kabinet v ŠKD (more hračiek a stavebníc) a papiere. My mávame týždeň denný tábor - tiež niečo stojí, nie je zadarmo, potom podľa potreby kabinety pár dní, týždeň sme potom ešte v škole v auguste - dorabame triedy, plány a preberáme materiál. Plus tie školy sú začiatkom júla horúce ako peklo a je dosť ťažké tam vôbec ten týždeň vydržať s deťmi.

kristina2412
Dnes o 15:37

Podľa mňa to nie je dobrý nápad. Ani štát ani škola nie sú zodpovední za naše deti. Učitelia potrebujú oddych , bez tak sú mnohí vyhoretí. Sú aj lacnejšie tábory , kolegove deti chodili na nejaké cirkevné za 30€ týždenne, sú rôzne mestské atď, navyše rodič vie 10 mesiacov, že prázdniny budú a môže si peniaze odkladať , prípadne hľadať iné riešenie. A tiež si myslím, že je načase viesť hlavne staršie deti k zodpovednosti , teraz rodičia robia animátorov prázdnin pomaly do 17 rokov. Dieťa od istého veku kľudne môže byť doma samé , a čo keď sa bude nudiť? Tiež neumrie, keď bude 2 hodiny na počítači alebo pozerať televízor. Teraz má mnoho rodičov pocit, že musí vyplniť čas prázdnin na 200 percent . Teba si spomenúť na vlastné prázdniny, nebolo toľko táborov a keď tak, hlavne pobytové.

anonym_58476a
Dnes o 16:46
@simca06022011

Inak netesila by som sa na strane aj ucitelov, na zapade uz je prekonane toto myslenie si ze rodic ma vykryt cele prazdniny pocas celeho roka, a realne program zabezpecuju detom skoly (dotovane statom, samospravami atd). Reformy, kratsie prazdniny a pod.. su... je otazka casu, kedy to aj u nas pride, a skoncia dva mesiace nic nerobenia. Tak ako skolky nemozu do nekonecna zatvarat o 16-16:30, ked realne rodicia pracuju dovtedy.

@simca06022011 v zahraničí platia za školské kluby iné peniaze, počas školského roku nesmú zobrať dieťa na dovolenku, kedy chcú. Ale ty vidíš len, to čo ti vyhovuje. A v zahraničí môžu dieťa vylúčiť zo školy za zle správanie atd. Takže, nielen vyberať, čo vyhovuje. Skús zobrať všetko. To by asi mamičky na Slovensku ináč nariekali.🤣

anonym_082619
Dnes o 17:08
@anonym_autor

@anonym_369b3d tak to si asi z vacsieho mesta.

@anonym_autor Ja som z malého mesta a tiez funguje v skole letná družina prve 2 tyzdne v júli, ale je maly zaujem o to. Samé deti tam uz nechcú byt, chcú pokoj od školy.

anonym_4958a8
Dnes o 17:08
@loliki

@simca06022011 Nech sa páči, hranice sú otvorené. Prihláste deti do letných škôl v zahraničí. Na SK je množstvo detských táborov, animátorov. Stačí si vybrať.

@loliki ach ty si ale mudra ,-ano ale ak mas 3 deti a tyzden pre jedno stoji 200€ tak predsa si to kazdy nenoze dovolit,ak by to bolo lacnejsie je to ina vec ale nie kazdy ma zrejme ucitelsky plat a ucitelske prazdniny.

anonym_4958a8
Dnes o 17:09
@anonym_ef2c76

@simca06022011 no a povieš mi už konečne, prečo chodíte na dovolenku mimo prázdnin? Lebo je to lacnejšie? Uf, to by som aj ja chcela, ale bohužiaľ nemôžem, lebo robím v školstve. Nie je to diskriminácia?

@anonym_ef2c76 Kro chodi mino prazdnin?kazdy si dovolenku planuje vtedy ked maju ucitelia platene volno.Minimalne 1 stupen.Zaujimave je ze skolky funguju v juli,tie ucitelky su horsie,ci ako?

anonym_ef2c76
Dnes o 17:27
@anonym_4958a8

@anonym_ef2c76 Kro chodi mino prazdnin?kazdy si dovolenku planuje vtedy ked maju ucitelia platene volno.Minimalne 1 stupen.Zaujimave je ze skolky funguju v juli,tie ucitelky su horsie,ci ako?

@anonym_4958a8 tak ja asi pracujem na nejakej divnej škole, kde rodičia berú deti na dovolenky počas školského roka. Klobúk dole, že si sa s tým ešte nestretla. 😊 A ďalej, vysvetli mi prosím tvoj myšlienkový pochod, ktorým si dospela k brilantnemu záveru, že pokladám učiteľky v škôlke za horšie. Toto ma naozaj zaujíma. Mimochodom , robila som aj v škôlke 😉 no poď, toto ma naozaj zaujíma, tento spôsob rozmýšľania.

michaela329
Dnes o 17:29
@anonym_4958a8

@anonym_4958a8 a Ty máš voľno neplatené? Inak nie všetky škôlky tak fungujú, že tam deti chodia celý júl. To tiež závisí od ochoty zriaďovateľa.

simca06022011
Dnes o 17:31
@anonym_58476a

@simca06022011 v zahraničí platia za školské kluby iné peniaze, počas školského roku nesmú zobrať dieťa na dovolenku, kedy chcú. Ale ty vidíš len, to čo ti vyhovuje. A v zahraničí môžu dieťa vylúčiť zo školy za zle správanie atd. Takže, nielen vyberať, čo vyhovuje. Skús zobrať všetko. To by asi mamičky na Slovensku ináč nariekali.🤣

@anonym_58476a a co, vsak nech si to aj tu zavedu? tu sa bavime o tom, ci sme za to aby skoly fungovali v lete, nie o tom ze si skola nevie dat rady s detmi a rodicmi. Ja si nevyberam co mne vyhovuje, ale vyberam to co by veruze prospelo ludom, lebo to proste potrebuju. Nemam priklopky na ociach, vidim ako nevykryvaju rodiny s viac detmi, stari rodicia casto neziju uz, alebo nevladzu. Su rodiny, ktore nemaju problem, aj kratke prazniny su im, ale take by toto nevyuzivali.
Na zapade sa to zavadza, v DE od 2029 planuju pre cely prvy stupen zaviest na CELE Prazniny, teraz pre prvakov to maju zavedene. Ano maju problem so zavedenim, celoplostne nakolko nemaju dost personalu, takze to pokryvkava. Vo FR/GB tiez funguje nieco mezdi skolou a druzinou, nieco na sposob tabora. Potom existuju riadne letne skoly, kde sa deti aj ucia, tiez su casto dotovane statom, ale aj sukromne samozrejme, platene, kde sa venuju urcitym oblastiam ci jazykom, ci nieco ako nasa detska univerzita. Nie su ani rodicia v tychto zapadnych krajinach odkazani na sukromne tabory. A az take ine peniaze to nie su... vraj teda: fr od 2EUR do 40EUR, podla socialneho statusu, de okolo 10-20eur denne, obe so stravou atd...

A mimochodom, tu za zhrnuli ludia na kritiku ako ucitelia maju mat prazdniny, ano maju, a aj maju, aj tam:D riesia to kluby, mimovladky, vychovaavtelia a kadejaky iny pedagogicky personal. Proste v dnesnej dobe, naozaj nemoze byt kopa ludi dva mesiace doma s detmi v lete a este hadam mesiac mimo leta. A taborov je malo, a su drahe pre kopu rodicov. A doma? ano deti mozu aj doma pred telkou sediet cele tyzdne prazdnin, alebo mozu duchaplne stravit cas a nieco sa nuacit, nekrepiet cele dni. Fakt tu jedine co ucitelky zaujima, je nie co by bolo dobre pre deti, ale aby naaahodou nemali pracu s tym.

zuzana76
Dnes o 17:32

Ja som kedysi bola uz ako stvrtacka sama doma, ked som bola chora, mamina mi nastavila budik, kedy mam brat liek a inak som bola sama doma.

anonym_ef2c76
Dnes o 17:36
@simca06022011

@anonym_58476a a co, vsak nech si to aj tu zavedu? tu sa bavime o tom, ci sme za to aby skoly fungovali v lete, nie o tom ze si skola nevie dat rady s detmi a rodicmi. Ja si nevyberam co mne vyhovuje, ale vyberam to co by veruze prospelo ludom, lebo to proste potrebuju. Nemam priklopky na ociach, vidim ako nevykryvaju rodiny s viac detmi, stari rodicia casto neziju uz, alebo nevladzu. Su rodiny, ktore nemaju problem, aj kratke prazniny su im, ale take by toto nevyuzivali.
Na zapade sa to zavadza, v DE od 2029 planuju pre cely prvy stupen zaviest na CELE Prazniny, teraz pre prvakov to maju zavedene. Ano maju problem so zavedenim, celoplostne nakolko nemaju dost personalu, takze to pokryvkava. Vo FR/GB tiez funguje nieco mezdi skolou a druzinou, nieco na sposob tabora. Potom existuju riadne letne skoly, kde sa deti aj ucia, tiez su casto dotovane statom, ale aj sukromne samozrejme, platene, kde sa venuju urcitym oblastiam ci jazykom, ci nieco ako nasa detska univerzita. Nie su ani rodicia v tychto zapadnych krajinach odkazani na sukromne tabory. A az take ine peniaze to nie su... vraj teda: fr od 2EUR do 40EUR, podla socialneho statusu, de okolo 10-20eur denne, obe so stravou atd...

A mimochodom, tu za zhrnuli ludia na kritiku ako ucitelia maju mat prazdniny, ano maju, a aj maju, aj tam:D riesia to kluby, mimovladky, vychovaavtelia a kadejaky iny pedagogicky personal. Proste v dnesnej dobe, naozaj nemoze byt kopa ludi dva mesiace doma s detmi v lete a este hadam mesiac mimo leta. A taborov je malo, a su drahe pre kopu rodicov. A doma? ano deti mozu aj doma pred telkou sediet cele tyzdne prazdnin, alebo mozu duchaplne stravit cas a nieco sa nuacit, nekrepiet cele dni. Fakt tu jedine co ucitelky zaujima, je nie co by bolo dobre pre deti, ale aby naaahodou nemali pracu s tym.

@simca06022011 prosím ťa, skús uviesť iné príklady ako tieto krachujúce mo.limské štáty

zuzana76
Dnes o 17:37
@simca06022011

@simca06022011 ale na ucitelov sa len nahadzuje, uz dost co musia ucit v beznych skolach vsetko mozne, v triede mas polku ziakov s roznymi poruchami, nevychovanych, aj deti asocialov pomaly a daj to dokopy. Pozri, ja som uz mimo skolstva, ale nie, pracou navyse pre ucitelov to nepojde. Bud zabezpecia iny personal, alebo im ludia budu odchadzat, uz to nikto za ten plat a este bez benefitu prazdnin robit nebude. Uz teraz nevedia zohnat ucitelov na nejake predmety, napr chemia, inf, matika

anonym_cf1797
Dnes o 17:43

Nech sa zrusia vsetky dovolenky, deti budu furt v skole, rodicia v praci. Lebo ak ucitelia maju byt cez svoju dovolenku v skole a robit animatorov, tak potom nech aj ostatni idu namiesto dovolenky do prace, nie nutne tej svojej beznej.

anonym_117e61
Dnes o 17:44
@anonym_4958a8

@loliki ach ty si ale mudra ,-ano ale ak mas 3 deti a tyzden pre jedno stoji 200€ tak predsa si to kazdy nenoze dovolit,ak by to bolo lacnejsie je to ina vec ale nie kazdy ma zrejme ucitelsky plat a ucitelske prazdniny.

@anonym_4958a8 bolo to tvoje rozhodnutie s mužom mať 3 deti, alebo nie?Moja sestra každý mesiac šetrí a čo dostanú deti na sviatky ide na tábory a krúžky

simca06022011
Dnes o 17:48
@anonym_ef2c76

@simca06022011 prosím ťa, skús uviesť iné príklady ako tieto krachujúce mo.limské štáty

@anonym_ef2c76 skus tieto kraviny napisat pod realnym nickom. Krachujuca krajina sme my, deficit, zakony na figu, nefunguje pomaly nic - ale rodicia musia rozmyslat, ci si mama najde pracu, alebo nie, lebo nebude mat kto byt cez prazdniny s detmi, alebo deti vyzdvihovat zo skolky, ktora musi o 16tej zavriet :D Lebo nemame na ucitelky, nemame na vychovavatelky, vsetci musia utekat domov, alebo dva mesiace prazdninovat a tym padom sa neda nic robi, nic prisposobit modernej dobe, ked deti nemakaju na poliach par mesiacov v roku.
Ale teda ok. Aj ine krajiny poskytuju dotovanu starostlivost o deti, Svedsko, Svajciarsko, Taliansko/Spanielsko, Holandsko... kazda nejakou formou, pomaha s prazdninami, nechce sa mi to vypisovat. Lahko sa to vygoogli v dnesnej dobe.

zuzana76
Dnes o 17:49

Esteze som uz mimo, lebo by ma asi porazilo, ako maju rodicia na vsetko dovody, ako a co maju ucitelia robit. Diktuju ucitelia lekarom, sestram, predavackam, manazerkam, podnikatelkam, co maju robit? nie, tak laskavo by sa ani oni nemali starat do prace inych. Ak maju problem s prazdninami, co ano, realny problem urcite mnohi maju, nech napisu ministrovi, ale nie v zmysle, zruste prazdniny a ucitelom dovolenku. Nech ziadaju dotacie na tabory, ved ked sa moze dotovat sukromna skolka, ked dieta nevezmu do statnej, tak nech najdu peniaze aj na toto. Kludne mozu spustit taky system ako boli e-prihlasky aj na letne skoly a tabory a budu mat presnu predstavu kolko deti to vyuzije, kolko personalu budu potrebovat a kolko to asi bude stat.

simca06022011
Dnes o 17:50
@anonym_cf1797

Nech sa zrusia vsetky dovolenky, deti budu furt v skole, rodicia v praci. Lebo ak ucitelia maju byt cez svoju dovolenku v skole a robit animatorov, tak potom nech aj ostatni idu namiesto dovolenky do prace, nie nutne tej svojej beznej.

@anonym_cf1797 vobec nie miesto svojej dovolenky

anonym_582c8b
Dnes o 17:54
@simca06022011

@simca06022011 ale aj u nas riesia prazdninove pobyty pre deti rozne institucie. CVC, mimovladky, mestske kulturne strediska, dokonca aj samospravne kraje, ZOO, muzea, detske centra, sportove kluby, dobrovolni hasici, cirkevne spolocenstva, skauti, charita, niekde aj zamestnavatelia... A aj cestovky. Na vyber je toho dost, len to treba zaplatit a zaplati to rodic. Zaplati viac alebo menej, ale zadarmo to nie je. Ak by to aj skola organizovala, tak to musi robit za peniaze vyzbierane od rodicov, pretoze v rozpocte na to peniaze nema. Jednoducho nema a ak by aj mala, nesmie to spravit, lebo pre nu platia prisne rozpoctove pravidla a peniaze mozu pouzit len na to co im zakon kaze a dovoli.

simca06022011
Dnes o 17:54
@zuzana76

Esteze som uz mimo, lebo by ma asi porazilo, ako maju rodicia na vsetko dovody, ako a co maju ucitelia robit. Diktuju ucitelia lekarom, sestram, predavackam, manazerkam, podnikatelkam, co maju robit? nie, tak laskavo by sa ani oni nemali starat do prace inych. Ak maju problem s prazdninami, co ano, realny problem urcite mnohi maju, nech napisu ministrovi, ale nie v zmysle, zruste prazdniny a ucitelom dovolenku. Nech ziadaju dotacie na tabory, ved ked sa moze dotovat sukromna skolka, ked dieta nevezmu do statnej, tak nech najdu peniaze aj na toto. Kludne mozu spustit taky system ako boli e-prihlasky aj na letne skoly a tabory a budu mat presnu predstavu kolko deti to vyuzije, kolko personalu budu potrebovat a kolko to asi bude stat.

@zuzana76 nikto sa ti do prace nestara. preco sa maju dotovat napr tabory sukromne, ked stat ma aj budovy, aj kopu personalu mimo ucitelov? ci len aby sa niekto nabalil? myslis, ze stary system bude navzdy ok, funkcny a vhodny pre spolocnost? ze netreba napredovat, prisposobovat sa? Ja mam uz davno za sebou problemy s malymi detmi, ale za 15r sa nezmenilo ani h***, ksolky nie su, prazdniny problem cim dalej vacsi, tabory 400-500EUR pobytove, denne o nicom, je ich malo.. a tu si niekto bucha do stola, ze nie stat to nema organizovat, riesit.. pritom zapad ide inym smerom viditelne. Ten zapad s ktorym sa aj nase skoly aj tu kopa diskutujucich denno denne porovnava.. co sa tyka platov, co sa tyka fungovania.

simca06022011
Dnes o 17:56
@anonym_582c8b

@simca06022011 ale aj u nas riesia prazdninove pobyty pre deti rozne institucie. CVC, mimovladky, mestske kulturne strediska, dokonca aj samospravne kraje, ZOO, muzea, detske centra, sportove kluby, dobrovolni hasici, cirkevne spolocenstva, skauti, charita, niekde aj zamestnavatelia... A aj cestovky. Na vyber je toho dost, len to treba zaplatit a zaplati to rodic. Zaplati viac alebo menej, ale zadarmo to nie je. Ak by to aj skola organizovala, tak to musi robit za peniaze vyzbierane od rodicov, pretoze v rozpocte na to peniaze nema. Jednoducho nema a ak by aj mala, nesmie to spravit, lebo pre nu platia prisne rozpoctove pravidla a peniaze mozu pouzit len na to co im zakon kaze a dovoli.

@anonym_582c8b napisala som ze to nie je zadarmo.. ide to na zapade, islo by aj tu. Nebudem sa uz opakovat, je rozdiel dat za tabor 100 alebo 400EUR.. a dennych taborov je zufalo malo. Pobytove, na to verim, ze kopa rodin nema aby vykryli dva mesiace. Alebo teda dajme tomu mesiac, ak mesiac vykryju rodinou, dovolenkami. Niekedy mam pocit, ze tu mate damy problem s citanim textu...

anonym_cf1797
Dnes o 18:02
@simca06022011

@anonym_cf1797 vobec nie miesto svojej dovolenky

@simca06022011 a teda ako ak nie namiesto svojej dovolenky? ved o tom tu je neustale rec, ze ucitelia pocas prazdnin by to mali robit. Pocas tych prazdnin, pocas ktorych si musia cerpat dovolenku. Ci Ty citas len to, co Ti vyhovuje? Toto si si nevsimla?

anonym_341056
Dnes o 18:03
@simca06022011

@simca06022011 píšeš stále dokolečka - na sk CVČ, mimovládky a cirkev - bývam neďaleko kostola a vidím každý deň pripravené ráno deti -, takisto niektoré obce zabezpečujú denné alebo iné tábory a taktiež súkromné osoby zabezpečujú, táborov je dosť, samozrejme hlavne súkromné, robia sa tábory pre deti z domova, pre nízkopríjmové rodiny, treba sa hlavne včas prihlásiť čo veľa rodičov sa vzpamätá neskoro, myslím si že socializmus tu už nebude, nikto nebude pracovať aby sa mal druhý lepšie, je veľa ľudí čo si môže dovoliť čokoľvek a samozrejme aj opak, ty keď máš čas tak sa zapoj do týchto aktivít, takisto aj rodičia sa môžu zapojiť , nadávať to áno to budú, ale aby niečo spravili pre deti to nie

zuzana76
Dnes o 18:03
@simca06022011

@zuzana76 nikto sa ti do prace nestara. preco sa maju dotovat napr tabory sukromne, ked stat ma aj budovy, aj kopu personalu mimo ucitelov? ci len aby sa niekto nabalil? myslis, ze stary system bude navzdy ok, funkcny a vhodny pre spolocnost? ze netreba napredovat, prisposobovat sa? Ja mam uz davno za sebou problemy s malymi detmi, ale za 15r sa nezmenilo ani h***, ksolky nie su, prazdniny problem cim dalej vacsi, tabory 400-500EUR pobytove, denne o nicom, je ich malo.. a tu si niekto bucha do stola, ze nie stat to nema organizovat, riesit.. pritom zapad ide inym smerom viditelne. Ten zapad s ktorym sa aj nase skoly aj tu kopa diskutujucich denno denne porovnava.. co sa tyka platov, co sa tyka fungovania.

@simca06022011 zapad je neporovnatelny, skus si pozriet platy ucitelov teda tam, v nemecku, ci v skandinavii, to po prve, po druhe, skoly nemaju kopec personalu, uz ani tcyh asistentov im nechcu dat, ucitel pomoz si sam ako vies. Nie, nemyslim si, ze bude funkcny tento system, ale ide to od relativne dobreho k zlemu. Ale ludia nebudu mat zaujem ist ucit, a mladí uz vobec nie, este mamicky s malymi detmi sa kvoli prazdninam upracu v skole a inak kazdy normalny odide. najviac ucitelov je teraz vo veku 50-60, tito ked odidu, tak ich nebude mat kto nahradit a kvalifikovany. Lebo vies, dnes je to tak, ze aj ucnovkar si dorobi maturitu, potom ide na nejaku pofidernu univerzitu, vystuduje nejaky lahky predmet a ide ucit cely statsny, lebo z kuchyne sa dostal pred katedru. Takto to bude vyzerat.

simca06022011
Dnes o 18:07
@anonym_341056

@simca06022011 píšeš stále dokolečka - na sk CVČ, mimovládky a cirkev - bývam neďaleko kostola a vidím každý deň pripravené ráno deti -, takisto niektoré obce zabezpečujú denné alebo iné tábory a taktiež súkromné osoby zabezpečujú, táborov je dosť, samozrejme hlavne súkromné, robia sa tábory pre deti z domova, pre nízkopríjmové rodiny, treba sa hlavne včas prihlásiť čo veľa rodičov sa vzpamätá neskoro, myslím si že socializmus tu už nebude, nikto nebude pracovať aby sa mal druhý lepšie, je veľa ľudí čo si môže dovoliť čokoľvek a samozrejme aj opak, ty keď máš čas tak sa zapoj do týchto aktivít, takisto aj rodičia sa môžu zapojiť , nadávať to áno to budú, ale aby niečo spravili pre deti to nie

@anonym_341056 pisem, lebo stale pisete tu dokolecka uplne odveci veci.. toto co pises, je pre par ludi. To ze vidis tam par deti kazdy den mi je na nic, tiez nosim dieta do tabora, viem aku maju kapacitu, kolko deti by slo a nedostanu sa tam... ani skoro ti nepomoze sa prihlasit a halvne to nema byt o tom, ci sa stihnes prihlasit ty alebo suseda, lebo pracovat musite obe.. chapandos? asi nie..
RODICIA pracuju cely rok, dovllenky maju 25dni (!!) na cely rok, ktory ma hadam aj 12 tyzdnov prazdnin...

anonym_582c8b
Dnes o 18:09
@simca06022011

@anonym_582c8b napisala som ze to nie je zadarmo.. ide to na zapade, islo by aj tu. Nebudem sa uz opakovat, je rozdiel dat za tabor 100 alebo 400EUR.. a dennych taborov je zufalo malo. Pobytove, na to verim, ze kopa rodin nema aby vykryli dva mesiace. Alebo teda dajme tomu mesiac, ak mesiac vykryju rodinou, dovolenkami. Niekedy mam pocit, ze tu mate damy problem s citanim textu...

@simca06022011 zakon jednoducho nepusti. Ucitelia musia vycerpat zakonom danu vymeru dovolenky. Bodka, finito. Niet o com diskutovat, pretoze tie deti v skolach by nemal kto strazit. Tak ako tvoji zamestnanci maju narok na cerpanie zakonom danych dni a ty im to musis umoznit alebo potom preplatit nevycerpane dni. Ten isty Zakonnik prace plati aj pre ucitelov. Co je na tom zlozite na pochopenie?

simca06022011
Dnes o 18:09
@zuzana76

@simca06022011 zapad je neporovnatelny, skus si pozriet platy ucitelov teda tam, v nemecku, ci v skandinavii, to po prve, po druhe, skoly nemaju kopec personalu, uz ani tcyh asistentov im nechcu dat, ucitel pomoz si sam ako vies. Nie, nemyslim si, ze bude funkcny tento system, ale ide to od relativne dobreho k zlemu. Ale ludia nebudu mat zaujem ist ucit, a mladí uz vobec nie, este mamicky s malymi detmi sa kvoli prazdninam upracu v skole a inak kazdy normalny odide. najviac ucitelov je teraz vo veku 50-60, tito ked odidu, tak ich nebude mat kto nahradit a kvalifikovany. Lebo vies, dnes je to tak, ze aj ucnovkar si dorobi maturitu, potom ide na nejaku pofidernu univerzitu, vystuduje nejaky lahky predmet a ide ucit cely statsny, lebo z kuchyne sa dostal pred katedru. Takto to bude vyzerat.

@zuzana76 cakala som ze niekto vytiahne platiky ucitelov, ale citala si dobre, ze som pisala, ze to tam nerobia ucitelia pocas svojich dovolenie, vacsinou vobec dokonca? ;) A mimochodom vela ludi ma zaujem ucit, sama poznam par takych co by hned isli, ale aj ti co boli odisli, lebo neboli spokojni.. vies s kym? S KOLEGAMI. Nuz.. co ti na to mam povedat? :DDD kamoska mi odisla zo skolstva po dlhhyyyyych rokoch makacky s malymi detmi, kopou so specialnymi potrebami, preco.. lebo kolegovia. Proste to je najvacsia vizitka skolstva. Inspekcie, kontroly, kolegovia. Az potom, ze deti zle, ze rodicia zli... (ano beriem, aj rodicia vedia byt riadne... )