icon

Mali by školy fungovať počas prázdnin?

Včera o 19:04

Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?

anonym_ef2c76
Dnes o 12:38
@simca06022011

@anonym_ef2c76 neziarli a porozmyslaj, preco to rodicia robia

Strašne ziarlim, poraď mi

loliki
Dnes o 12:39
@simca06022011

@simca06022011 A ty porozmýšľaj, prečo si učiteľ nemôže brať dovolenku, kedy sa mu zachce a prečo by počas letnej dovolenky mal strážiť nejaké cudzie deti. Choď do ulíc a rieš. Učitelia nemajú problém so svojimi deťmi cez prázdniny. To ty a tebe podobné vymýšľate nezmysly. Choď to riešiť, učitelia majú štrajkovať, aby cudzie deti mali letný školský tábor? Ty nemáš čas na cudzie deti, tak si predstav, že ani iní zamestnanci na to čas nemajú. Ťažké pochopiť?

anonym_ef2c76
Dnes o 12:40

Že do ulíc 🤣🤣🤣

simca06022011
Dnes o 12:40
@loliki

@simca06022011 A ty porozmýšľaj, prečo si učiteľ nemôže brať dovolenku, kedy sa mu zachce a prečo by počas letnej dovolenky mal strážiť nejaké cudzie deti. Choď do ulíc a rieš. Učitelia nemajú problém so svojimi deťmi cez prázdniny. To ty a tebe podobné vymýšľate nezmysly. Choď to riešiť, učitelia majú štrajkovať, aby cudzie deti mali letný školský tábor? Ty nemáš čas na cudzie deti, tak si predstav, že ani iní zamestnanci na to čas nemajú. Ťažké pochopiť?

@loliki o akej letnej dovolenke rozpravas?? ved ty viditelne nechapes ani co som pisala.. skoda reci tu.

anonym_ef2c76
Dnes o 12:47
@simca06022011

@loliki o akej letnej dovolenke rozpravas?? ved ty viditelne nechapes ani co som pisala.. skoda reci tu.

@simca06022011 no a povieš mi už konečne, prečo chodíte na dovolenku mimo prázdnin? Lebo je to lacnejšie? Uf, to by som aj ja chcela, ale bohužiaľ nemôžem, lebo robím v školstve. Nie je to diskriminácia?

anonym_117e61
Dnes o 12:48
@simca06022011

@simca06022011 managerka roka.S mužom a dieťaťom si nevies spraviť poriadok všetci si robia čo chcú tvoje slová, bývaš kde si bývať nechcela veď to zmeň🤪a potom si chodis frustráciu vylievať sem.to, že si pracovala už z pôrodnice sme už tiež čítali.Kolko prispejes zamestnancom v lete odmeny, na detské tábory, aby mohli pracovať s mať o deti postarané??Veď choď príkladom pani podnikateľka ako sa to robí, aby štát odbremenil rodičov od deti.Stat ti dáva zadarmo vzdelanie pre deti prídu časy, keď sa bude platiť a prázdnin bude ešte viac už sa rozmýšľa, že by boli od polovice júna je teplo.

loliki
Dnes o 12:56
@simca06022011

@simca06022011 Ty si písala o dovolenkách. Svoju dovolenku nie si ochotná obetovať na stráženie detí, ale veľmi vehementne bojuješ za to, aby iní (konkrétne učitelia) svoju dovolenku na tento účel obetovali. Vodu kážeš, víno piješ. Učiteľ má svoj pracovný čas a svoju dovolenku a nestaraj sa do toho. Ostatné detto. Učitelia sa nestarajú do vašich dovoleniek, tak to isté by mohli urobiť aj nepedagogickí zamestnanci.

simca06022011
Dnes o 12:57
@anonym_117e61

@simca06022011 managerka roka.S mužom a dieťaťom si nevies spraviť poriadok všetci si robia čo chcú tvoje slová, bývaš kde si bývať nechcela veď to zmeň🤪a potom si chodis frustráciu vylievať sem.to, že si pracovala už z pôrodnice sme už tiež čítali.Kolko prispejes zamestnancom v lete odmeny, na detské tábory, aby mohli pracovať s mať o deti postarané??Veď choď príkladom pani podnikateľka ako sa to robí, aby štát odbremenil rodičov od deti.Stat ti dáva zadarmo vzdelanie pre deti prídu časy, keď sa bude platiť a prázdnin bude ešte viac už sa rozmýšľa, že by boli od polovice júna je teplo.

@anonym_117e61 anonymko sa tu rozdrapkuje ? :DD ja si frustraciu vylievat tu nemusim. Ani nevylievam. Ale ani sa nehanbim po svojim nickom pisat. Ako nejake chudiatko, co sa viditelne boji ze by muselo robit v lete, pritom ani take nic som nepisala ;) ano ak pridu casy a budeme si platit (letne skoly sa tiez casto platia - napr aj podla soc.situacie rodiny, len to by si musela vidiet aj do sveta a nie tu hovorit ako sa nic neda), budeme si platit, ale skoly vtedy budu take sluzby poskytovat, ake ludia budu potrebovat = inak za ne platit ludia nebudu.
A napr ano, ja preplacam "poukazy" aj nasim zamestnancom, aj ked nemusim, lebo nad 50 ich nemame. Ked daju tabor, daju tabor. Aj volno maju ked potrebuju lebo vidim ake je to tu ruzove so vsetkym. Statu platime dost, na to aby riesil potrebne veci, tak ako deti rodiny potrebuju.
NEmyslim, ze sa prazdniny predlzia, odborne diskusie o inom hovoria... ;) ale kludne sa nechame prekvapit, ako som pisala, mne to moze byt jedno, ale v spolocnosti je toto uz zastarale.

stevvvka
Dnes o 12:58

Ja by som vám dopriala vidieť tie deti v škôlke, čo robia už koncom júna. Ako pištia a plaču za mamou, aj tí najstarší. Tak, ako potrebujeme po týždni víkend na oddych, potrebujeme aj dovolenky, a deti prázdniny. Kvôli PSYCHOHYGIENE.

Tiež by som mala odfotit našu pivnicu v škôlke, pred a po upratovaní. Všetky hráčky od piesku vyčistiť, pivnicu od pavučin, prípravy na nový školský rok, chytanie pomôcok... Máme dosť roboty aj cez prázdniny.

A máme preto toľko dovolenky, lebo strážiť 20 deti je psychicky náročné, potrebujeme sa zotaviť. Vám je veľa po strážiť vlastne deti, čo máme povedať my keď ich mame 20.pomedzi to autistov ci inak náročné deti. Mam všetky deti rada, ale oddych potrebujem, a aj si ho zaslúžim.

Každý má rovnakú možnosť ísť do školstva a užívať si prázdniny.

Véd sa dohodnite s kamoškou, jeden týždeň stráži ty všetky deti, druhý ona. A hneď si zažiješ, čo to je, a co okolo toho treba. Ci cudzím deťom aj bUdes variť alebo potom svojim nosiť jedlo z domu ku kamoške. Deti tiež nemôžu byť celé dni doma. Ani na výlety chodiť nemusia, stačí na ihrisko, ale len si vyskúšaj strážiť 4-5 deti na ihrisku, aká je to zodpovednosť.

simca06022011
Dnes o 12:58
@loliki

@simca06022011 Ty si písala o dovolenkách. Svoju dovolenku nie si ochotná obetovať na stráženie detí, ale veľmi vehementne bojuješ za to, aby iní (konkrétne učitelia) svoju dovolenku na tento účel obetovali. Vodu kážeš, víno piješ. Učiteľ má svoj pracovný čas a svoju dovolenku a nestaraj sa do toho. Ostatné detto. Učitelia sa nestarajú do vašich dovoleniek, tak to isté by mohli urobiť aj nepedagogickí zamestnanci.

@loliki ja som nikde o dovolenkach ucitelov nepisala, pisala som ze ja dovolenku nemam realne. A ja sa nestaram do tvojej dovolenky, ja som pisala, ze som za letnu skolu... a to je vsetko. NEzakazala som dovolenky ani nic :D

anonym_341056
Dnes o 13:09
@simca06022011

@anonym_341056 presne pre taketo predpotopne nazory sme kde sme :DDD zaujimave je ze letne skoly funguju v niektorych statoch, deti sa tam tesia a chodia tam. Trvaju bezne od tyznda az po 6 tyzdnov, edti sa tam aj ucia nieco intenzivnejsie, podla zamerania... wow... :DDD ucitelia tam ucia, dokonca aj nie lokalni... to ze niektorych proste praca nebavi, je o inom. Rovnako nikde nie je povedane, ze vsetci ucitelia a vsade by boli v praci. V SR bohuzial sme za opicami, ochota statnych zamestanncov nula bodov. Ale je ich cim dalej tym viac :D VEd viditelne ani si to kopa z vas nedokaze predstavit ako to funguje a co by tam tie deti vlastne robili.
Prazdniny dva mesiace vkuse su prezitok starej doby. Niekto to dava, niekto nie...

@simca06022011 vidieť že si mimo, letné školy sú dávno už na SK a organizujú ich CVČ, rôzne mimovládne organizácie a cirkevné taktiež, radšej si skús pozrieť google keď nemáš o tomto vedomosti tak ako píšeš že 2 mesiace prázdnin je prežitok, deti máš veľké tak si mimo

zuzana76
Dnes o 13:12
@simca06022011

@simca06022011 tak tie peniaze mozu dat na tabor, ona neziarli, dovolenka nie je nutnost, ja som na ziadnej nebola tri roky

anonym_5c2613
Dnes o 13:18
@simca06022011

Inak netesila by som sa na strane aj ucitelov, na zapade uz je prekonane toto myslenie si ze rodic ma vykryt cele prazdniny pocas celeho roka, a realne program zabezpecuju detom skoly (dotovane statom, samospravami atd). Reformy, kratsie prazdniny a pod.. su... je otazka casu, kedy to aj u nas pride, a skoncia dva mesiace nic nerobenia. Tak ako skolky nemozu do nekonecna zatvarat o 16-16:30, ked realne rodicia pracuju dovtedy.

@simca06022011 my zmeníme profesiu. A potom buďte múdra, kto bude učiť deti. Ja už teraz mám dve práce mimo školstva. 😎

anonym_4e1603
Dnes o 13:23
@anonym_autor

@anonym_4e1603 tie mamicky maju aj ine povinnosti. Napriklad tiez chodit do prace. Ty si ucitelka, ked sa tak vyjadrujes o detoch?

@anonym_autor Nie som učiteľka...keby som bola, tak už sedím za hromadné vyvraždenie tých rozmaznaných harantov.

anonym_117e61
Dnes o 13:27
@simca06022011

@anonym_117e61 anonymko sa tu rozdrapkuje ? :DD ja si frustraciu vylievat tu nemusim. Ani nevylievam. Ale ani sa nehanbim po svojim nickom pisat. Ako nejake chudiatko, co sa viditelne boji ze by muselo robit v lete, pritom ani take nic som nepisala ;) ano ak pridu casy a budeme si platit (letne skoly sa tiez casto platia - napr aj podla soc.situacie rodiny, len to by si musela vidiet aj do sveta a nie tu hovorit ako sa nic neda), budeme si platit, ale skoly vtedy budu take sluzby poskytovat, ake ludia budu potrebovat = inak za ne platit ludia nebudu.
A napr ano, ja preplacam "poukazy" aj nasim zamestnancom, aj ked nemusim, lebo nad 50 ich nemame. Ked daju tabor, daju tabor. Aj volno maju ked potrebuju lebo vidim ake je to tu ruzove so vsetkym. Statu platime dost, na to aby riesil potrebne veci, tak ako deti rodiny potrebuju.
NEmyslim, ze sa prazdniny predlzia, odborne diskusie o inom hovoria... ;) ale kludne sa nechame prekvapit, ako som pisala, mne to moze byt jedno, ale v spolocnosti je toto uz zastarale.

@simca06022011 voľno majú kedy potrebujú?Asi vyhladam tvoje staršie príspevky ako všetci berú PN, ako mladí nič nevydrzia, aký je problém nájsť zamestnanca a všetci špekulujú.Ty si sa vždy sťažovala na muža, že priniesol domov zvieratá a ty sa staráš o všetko🤣🤣že je dcéra lenivá, s mamou a svokrou nemáš dobrý vzťah začni od seba je možné, že si na vine ty

anesim
Dnes o 13:41
@anonym_bd0a94

@anonym_6aa0c7 45 dni dovolenky a placete? My mame 20dni dovolenky, a či chceme či nie tiež si ju vyčerpáme cez prázdniny lebo nemame kde dať deti. Lenze zorganizovať 2mesiace prázdnin a všetky ďalšie s 20dnami je uznaj nemožné. Ja by som rada sedela doma so svojimi detmi aj každé prázdniny a nemusela sa stresovať kto bude s detmi, čo keď ochorejú, a či ma už naozaj nevyhodia. Vy to riešiť nemusíte keďže sedíte doma so svojimi detmi a ešte aj za plat. My keď chceme vykryť prázdniny tak často aj neplatenym voľnom

@anonym_bd0a94 ak sa starate o dieta, tak mate 25 dni dovolenky, alebo ak mate nad 33 rokov

anonym_d45379
Dnes o 14:12

@anonym_autor si uvedomte, že tí učitelia sú s deťmi 5 dní v týždni, 6-7 hodín a tých detí je 20-30. Poznám viacerých učiteľov a na prázdniny sa tešia lebo majú konečne chvíľu kľudu. Práca ich baví ale oni potrebujú oddych od toho hluku, upozorňovania a učenia. A vy chcete aby ešte ťahali ďalšie týždne. Keď sa vy tešíte na voľno a zamestnávateľ by vám povedal, ešte ťahaj dva týždne, však ti zaplatím, išli by ste? To, že tábory sú drahé, áno sú, to nie je len o tom vybaviť obed za 3€, niekde sa musí spať, niekde sa ide, treba určité veci aby sa decká mali dobre. Ak nie sú financie tak sa teda dohodnite medzi sebou rodičia, napr. 10 z vás a každý ťahajte 3 dni z vlastného zadarmo, som zvedavá ako vám to pôjde. To nie je len vypustiť deti na dvor a nech sa hrajú.

anonym_88168f
Dnes o 14:21

U nas na skole to tak fuguje,ale rodicia si ten tabor platia. Ucitelia tam zadarmo nebudu. Tak ak ratas s opaterou zadarmo,asi sa nedockas.

anonym_e38690
Dnes o 14:31
@anonym_autor

@anonym_4c534d ucitelia byvaju v skole aj cez prazdniny. Niekde tyzden, inde dva, podla skoly. Tak pocas toho casu co su v skole moze byt tabor.

@anonym_autor ty si nejaká velmi múdra. Učitelia sú v škole, ale neváhľajú si tam šunky, maju iné povinnosti pracovné.

letfenixa
Dnes o 14:39

Vždy ma zarazi a pobavi názor, že učitelia sú školení zvládať ľubovoľne mnozstvo detí ľubovoľný čas. Lebo nie sme. To, že sme počas prázdnin v škole, @anonym_autor, neznamená, že sa tam len tak prechádzame a občas oprasime vypchateho papagája a popritom, z nedostatku aktivity, dokážeme obhopodarit 25 až 30 detí 8 hodín.
V čase covidu 2 letá sme povinne museli zorganizovať 2 týždne denného tábora. Len to oddialilo čas na oprášenie vypchateho papagaja. Inak náš zriaďovateľ trvá na tom, že učitelia počas prázdnin nemajú byť v škole, takže bývame 2 dni v júli a 2 dni v auguste, keď musíme stihnúť najskôr uzavrieť školský rok a následne pripraviť nový.

simca06022011
Dnes o 14:46
@anonym_117e61

@simca06022011 voľno majú kedy potrebujú?Asi vyhladam tvoje staršie príspevky ako všetci berú PN, ako mladí nič nevydrzia, aký je problém nájsť zamestnanca a všetci špekulujú.Ty si sa vždy sťažovala na muža, že priniesol domov zvieratá a ty sa staráš o všetko🤣🤣že je dcéra lenivá, s mamou a svokrou nemáš dobrý vzťah začni od seba je možné, že si na vine ty

@anonym_117e61 kludne ked nemas co robit, udivuje ma co tu riesis 😂 viditelne chudera co ma tolko prace ze tu vytahuje na ludi stare prispevky. A co z3 som sa stazovala? Nemozem sa?

simca06022011
Dnes o 14:47
@anonym_5c2613

@simca06022011 my zmeníme profesiu. A potom buďte múdra, kto bude učiť deti. Ja už teraz mám dve práce mimo školstva. 😎

@anonym_5c2613 este stale bude dost tych, co to robit budu neboj.

simca06022011
Dnes o 14:49
@zuzana76

@simca06022011 tak tie peniaze mozu dat na tabor, ona neziarli, dovolenka nie je nutnost, ja som na ziadnej nebola tri roky

@zuzana76 tabor a skola su ina vec a ina suma. Fakt si treba pozriet ako to funguje inde, lebo funguje to. A nie kratko... ale tu sa vsetci len trasu ako keby letna skola bola normalne "vyucko" a vsetci v skole a vsetci ucitelia povinne v praci s detmi.

simca06022011
Dnes o 14:49
@anonym_341056

@simca06022011 vidieť že si mimo, letné školy sú dávno už na SK a organizujú ich CVČ, rôzne mimovládne organizácie a cirkevné taktiež, radšej si skús pozrieť google keď nemáš o tomto vedomosti tak ako píšeš že 2 mesiace prázdnin je prežitok, deti máš veľké tak si mimo

@anonym_341056 to je uplne nieco ine.

anonym_c55e24
Dnes o 14:56

@anonym_autor u nás sú také tábory, robia ich vychovávateľky z ŠKD

evkatk
Dnes o 15:01

Ťažko to zvládnuť za symbolickú sumu. Deťom je treba zabezpečiť stravu, treba zaplatiť pedagogických pracovníkov, ktorí prídu aj o svoje dovolenky, pretože v školstve nie je možné čerpať dovolenku mimo prázdnin. Dokonca som ju nedostala ani na pohreb vlastného brata, na ktorého som nárok na voľno nemala, nešlo o priameho príbuzného - rodič, dieťa. Nebolo to počas prázdnin, dovolenku učiteľ mimo nich nemôže čerpať. Ak ide pedagóg do tábora v škole, dobrovoľne sa vzdáva dovolenky ak za prácu v tábore bude zaplatený. Ak v tábore bude pracovať počas svojej dovolenky zadarmo, tak sa mu nič nezmení, len dovolenku strávi zadarmo prácou na pracovisku. Ďalšie náklady sú na výlety, vstupné,... Lacné tábory sa robia napr. pre rómske deti, ktoré ich odmietajú. Ide o strávenie celodenného času v škole v laviciach , kde si kreslia, vyplňujú pracovné listy, ktoré sa im namnožia, z bezpečnostných dôvodov triedu opustiť nemôžu. Aj to je lacné riešenie, ale deti to nechcú.
Učitelia v škole zotrvávajú počas prázdnin na administratívne ukončenie školského roku. Všetku dokumentáciu musia ukončiť, vypočítavať priemery známok každého dieťaťa, priemery známok pre každý jednotlivý predmet, uviesť to do štatistík, porovnať všetky tie priemery s priemermi z predchádzajúceho roka, vypočítať pre každý predmet a každému žiakovi rozdiel zvlášť, prepočítať vymeškané hod. za triedu v celku, porovnať dochádzku za jednotlivé štvrťroky,.... Zo všetkých získaných výsledkov musia vypracovať podklady za svoju triedu do koncoročnej správy pre vedenie školy. Pred začiatkom šk. roka v auguste sa pripravuje nový šk. rok, vypisuje nová dokumentácia, prepočítava sa počet učebníc v jednotlivých predmetoch, plánujú sa aktivity do nového plánu práce školy, ktorý musí byť hotový a schválený do konca augusta, pripravuje sa podrobne školský vzdelávací program na nový školský rok, súčasťou ktorého sú aj osnovy a plány práce pre jednotlivé predmety. Učitelia si všetko pripravujú sami, nie ako v minulosti, keď všetko bolo dané centrálne. V dni počas prázdnin, kedy sú učitelia v škole, sú tak veľmi vyťažení, prepracovaní a vyčerpaní, že s mnohými nieto reči ani doma a nie ešte aby sa venovali deťom v tábore.

anonym_582c8b
Dnes o 15:01
@simca06022011

@loliki nie som skola, ani podobna organizacia. Mame tu na to institucie a desattisice zamestnancov v skolstve, maju vsetko ludi aj priestory. A nie, porovnavat krajiny nie je ubohe, ci porovnavat krajiny len co sa platov tyka je ok, ked uz ide o sluzby, tak je to ine? ;) Svet sa meni, rodiny sa menia, dakedy babky postrazili aj cele leto deti, teraz nie.. okrem toho je fakt, ze rodiny ak musia rodicia pracovat, nemaju tisice na zabezpecenie leta v sukromnom sektore. Ja napr tiez pracujem, ak by som mohla sedkat na ritulke s vylozenymi nohami cele leto a tvarit sa, ze upratujem kabinet alebo co to.. tak asi by som rozmyslaal co s volnym casom.

@simca06022011 Je zakonom je dany pocet dni dovolenky pre ucitelov? Je. Takze ucitelia vycerpaju toko dni dovolenky, kolko im urcuje zakon. Aky by ich nevycerpali cez prazdniny lebo by robili letne skoly, museli by ich cerpat pocas skolskeho roka. Kto by tie deti ucil v case ked ich ucit treba?
To, ze ty nemas cas na dovolenku je tvoj problem. Tvoja chyba, ze si to nevies zorganizovat tak aby si tu dovolenku cerpat mohla. Ked si to zariadit nevies, nam sa nestazuj ale ani sa nam nemusis chvalit. Nie je to nic s cim by si sa chvalit mala, lebo vypoveda to o tom, ze nieco nezvladas. Ale za to, ze ty si nevies zariadit dovolenku nemozu ucitelia, ktorym ten pocet dni dovolenky urcil zakon. To, ze tvoji zamestnanci cerpaju OCR pocas zatvorenej skolky a beru dovolenky cez prazdniny aby sa postarali o svoje deti tiez nie je chyba ucitelov, lebo nemakaju v letnych skolach, kde by strazili deti tvojich zamestnancov.
Ozaj, kedy by ti tvoji zamestnanci cerpali dovolenky, na ktore maju narok zo zakona ked nie cez prazdniny? Makali by az do aleluja a ty by si im potom s kludom Anglicana zakonom dane dni nevycerpanej dovolenky preplacala, vsak?

zuzitko74
Dnes o 15:05
@simca06022011

@anonym_5c2613 este stale bude dost tych, co to robit budu neboj.

@simca06022011 Mýliš sa...už teraz ich nie je dosť, aspoň v niektorých krajoch.

zuzana76
Dnes o 15:09
@simca06022011

@zuzana76 tabor a skola su ina vec a ina suma. Fakt si treba pozriet ako to funguje inde, lebo funguje to. A nie kratko... ale tu sa vsetci len trasu ako keby letna skola bola normalne "vyucko" a vsetci v skole a vsetci ucitelia povinne v praci s detmi.

@simca06022011 myslela som denny tabor, viem ako to funguje, ja som pisala, ze rodic by mal na dieta dostat aj tych 300 eur a z toho uz vykryje 2-3 tyzdne, skola moze posluzit priestormi, ale animtori by boli externi. No ale tak je to prezentovane, rodicia si ziadaju, aby mali ucitelia menej dovolenky a povinne travili cas s detmi v skole. Nech si to vyskusaju v tych teplach a presklenenych budovach, jul bol neznesitelny a skoly bez klimy. A brat deti na kupko a mimo arealu skoly, najma take, co nepoznam, lebo ucitel by bol urcite prideleny k hocijakym detom, tak to rozhodne odmietam. Byt zodpovedna za niekoho, koho ani nepoznam a nic o nom neviem.

anonym_cf1797
Dnes o 15:09

No, evidentne niekomu lezia tie prazdniny tak v zaludku, ze neustale musi zakladat diskusie o tom, ako ucitelia nic nerobia a este aj cez svoju dovolenku by mali zastupovat rodicov.