Mali by školy fungovať počas prázdnin?
Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?
@simca06022011 zakon jednoducho nepusti. Ucitelia musia vycerpat zakonom danu vymeru dovolenky. Bodka, finito. Niet o com diskutovat, pretoze tie deti v skolach by nemal kto strazit. Tak ako tvoji zamestnanci maju narok na cerpanie zakonom danych dni a ty im to musis umoznit alebo potom preplatit nevycerpane dni. Ten isty Zakonnik prace plati aj pre ucitelov. Co je na tom zlozite na pochopenie?
@anonym_582c8b myslim, ze ty nechapes... opakujem sa, nepisem nic o tom ze maju svoje dovolenky ucitelia rusit a pracovat. Tak neviem.. este som aj napisala, kto tam uci v tom zahranici atd, x prispevkov dokola.... a stale si idete dookola kazda, ako ucitelom chceme v uplne nevinnej diskusii brat dovolenku. Otazka bola ci by mali byt skoly v lete, ja som za, a mne je uplne jedno ci budu nebudu. SOm si ista, ze raz budu.. ;) jedine ze ta AI zacne za nas robit, rodicia viac do prace nepojdu, plat im bude chodit aj tak, vtedy si budu leto s detmi cele uzivat...
@anonym_341056 pisem, lebo stale pisete tu dokolecka uplne odveci veci.. toto co pises, je pre par ludi. To ze vidis tam par deti kazdy den mi je na nic, tiez nosim dieta do tabora, viem aku maju kapacitu, kolko deti by slo a nedostanu sa tam... ani skoro ti nepomoze sa prihlasit a halvne to nema byt o tom, ci sa stihnes prihlasit ty alebo suseda, lebo pracovat musite obe.. chapandos? asi nie..
RODICIA pracuju cely rok, dovllenky maju 25dni (!!) na cely rok, ktory ma hadam aj 12 tyzdnov prazdnin...
@simca06022011
@simca06022011 bohužiaľ aj na západe sa nedostanú všetky deti do táborov kde sa málo platí, majú to rýchlo obsadené, dnes je taká nevraživosť aj medzi matkami aspoň tu na MK, že keby sa mali vystriedať pri deťoch aby im to pomohlo, tak radšej sa budú sťažovať, aj toto je na západe výborné že viaceré matky sa dohodnú a vystriedajú sa pri deťoch, tu je to nemožné, nehľadajú ako sa dá ale ako sa nedá a tým poškodzujú len deti
@anonym_582c8b myslim, ze ty nechapes... opakujem sa, nepisem nic o tom ze maju svoje dovolenky ucitelia rusit a pracovat. Tak neviem.. este som aj napisala, kto tam uci v tom zahranici atd, x prispevkov dokola.... a stale si idete dookola kazda, ako ucitelom chceme v uplne nevinnej diskusii brat dovolenku. Otazka bola ci by mali byt skoly v lete, ja som za, a mne je uplne jedno ci budu nebudu. SOm si ista, ze raz budu.. ;) jedine ze ta AI zacne za nas robit, rodicia viac do prace nepojdu, plat im bude chodit aj tak, vtedy si budu leto s detmi cele uzivat...
@simca06022011 letné školy sú aj letné univerzity, ale sú platené
@simca06022011 stále píšeš zahraničie tam to ide v okolitých štátoch si rodičia platia a veľa aj za družinu aj deti nemajú stravu v škôlke, alebo v skole a rodičia im balia.Ved to by sa tu ženy už zbláznili škôlkarom baliť jedlo, zdravé jedlo nie šišku a džús si prečítaj niekedy aku desiatu, obed môžu nosiť deti v Nemecku, Švajčiarsku.
@anonym_117e61 napisala som priklady, vytiahnute z riadnych clankov, nie je to tak ako pises, az tak "vela to nie je". A ano nejaky priklad som dat musela, kedze tu u nas nic nefunguje taketo. A to som pisala iba o tych "taborovych" druzinovych skolach.. to keby som zacala o tych, kde s deti realne ucia v lete niekolko tyzdnov, doucuju atd.. tak to by este len bolo.. :D
@simca06022011 letné školy sú aj letné univerzity, ale sú platené
@anonym_341056 no kolko ich je? a kolko deti s tam vprace? malo pramalo. A pisala som o detskej univerzite... ale to je nieco uplne ine, rovnako ako je ine ist na jazykovy tabor a kopu inych vzdelavacich sukromnych taborov/kurzov dennych atd
@viestta legislativnu zmenu iste, ale preco by mali kratit niekomu dovolenku, ked ucitelia v zahranici tieto "letne druziny, skoly cokolvek" robia malokedy :D a nemusis to mazat, stihla som si to precitat :DDD
@anonym_117e61 napisala som priklady, vytiahnute z riadnych clankov, nie je to tak ako pises, az tak "vela to nie je". A ano nejaky priklad som dat musela, kedze tu u nas nic nefunguje taketo. A to som pisala iba o tych "taborovych" druzinovych skolach.. to keby som zacala o tych, kde s deti realne ucia v lete niekolko tyzdnov, doucuju atd.. tak to by este len bolo.. :D
@simca06022011 mám taký pocit že len vytrhávaš z google čo sa ti hodí, áno v niektorých krajinách majú niektoré deti povinú školu aj cez leto a doučovanie, pretože nestíhajú a nevedia daný jazyk, preto sú spravené opatrenia štátom, väčšinou sú to migranti, aj tak veľa deti nechodí lebo rodičom je to jedno, preto štát robí postihy, ty si také JPPčko
@simca06022011 mám taký pocit že len vytrhávaš z google čo sa ti hodí, áno v niektorých krajinách majú niektoré deti povinú školu aj cez leto a doučovanie, pretože nestíhajú a nevedia daný jazyk, preto sú spravené opatrenia štátom, väčšinou sú to migranti, aj tak veľa deti nechodí lebo rodičom je to jedno, preto štát robí postihy, ty si také JPPčko
@anonym_341056 nie, nehovorim o povinnej skole. Ale teda tu je skoda o tom vobec sa bavit :DDD nie neda sa, do konca sveta budeme mat 2 a mozno aj 3 mesacne rpazdniny v lete a nech sa rodi menej deti, nech rodicia rataju ci budu doma 2 mesiace alebo co.. nic sa menit u nas nemusi :D hlavne nech sa riesenia nemusia hladat a zmeny zavadzat, to sa u nas strasne zle prijima
Viete co, ja ako ucitelka, ak budem musiet ist robit animatora, tak si zoberiem na cele prazdniny neplatene volno. Po ukonceni skolskeho roka som vycerpana na smrt a nikto ma neprinuti robit letne tabory… Chvalabohu mame rod. podnikanie uz niekolko desatroci a to nas slusne zivi a ucim len preto, ze ma to velmi bavi. Ak si bude o mna spolocnost “obtierat” usta, ucit nebudem, nie som na to odkazana. Apropo na moj plat nikto nerobi, nasa firma zarobi tolko, ze zivi x mamiciek na retazovych “ dovolenkach”. Takze ak si tu budeme kadeco vytahovat, pokojne mozeme, niektore vas tu tiez dotujeme… neznasam tuto nevrazivost, ktora tiahne celym Slovenskom… je to dehonestujuce…
@anonym_autor Som učiteľka a svoju prácu aj detičky milujem. Ale...počas školských výletov ma poštípali muchničky a vytvorili sa mi podozrivé fľaky. Hneď 1. júla som musela ísť k doktorke...s blbými štípancami...a skončila som na antibiotikách, ktoré zvyšujú fotosenzitivitu, takže s nimi nemôžeš ísť na slnko. Vďaka odberom mi doktorka zachytila anémiu...tajomstvo mojej chronickej únavy tým bolo odhalené a dnes začínam liečbu železom. Doma mám vlastné prázdninujúce deti, o ktoré sa potrebujem postarať a naplánované rôzne lekárske vyšetrenia, ktoré potrebujem absolvovať s deťmi aj sama so sebou. Popritom si už chystám materiál na budúci školský rok, chcem mať pekne vyzdobenú triedu, aby sa tam detičky dobre cítili (áno, cez dovolenku, vo svojom osobnom voľne, neskôr už na to nebude čas). Fakt nemám pocit, že toho pre školu a iné detičky robím málo...cez prázdniny potrebujem čas na zotavenie sa pre seba a chcem sa venovať aj svojim vlastným deťom.
@zuzitko74 Ano, akosi sa zabúda, že aj učiteľky majú deti...ja som sa musela prinútiť, aby som vypla, lebo keď som počula svoj úväzok, hneď myseľ na plné obrátky a hrozilo, že prípravy cez prázdniny, ale povedala som dosť 😀 No a inak prvé 4 dni koncom septembra už obsadené : BOZP a nejaké vzdelávania, porady, takže to nie je, že učitelia nemajú cez tie 2 týždne, čo sú v škole, čo robiť...
@anonym_341056 nie, nehovorim o povinnej skole. Ale teda tu je skoda o tom vobec sa bavit :DDD nie neda sa, do konca sveta budeme mat 2 a mozno aj 3 mesacne rpazdniny v lete a nech sa rodi menej deti, nech rodicia rataju ci budu doma 2 mesiace alebo co.. nic sa menit u nas nemusi :D hlavne nech sa riesenia nemusia hladat a zmeny zavadzat, to sa u nas strasne zle prijima
@simca06022011 rodenie detí a prázdniny nemajú nič spoločné, ani na západe sa nerodí veľa detí a to nemajú 3 roky MD a prázdniny si vedia zabezpečiť súkromnými silami
Viete co, ja ako ucitelka, ak budem musiet ist robit animatora, tak si zoberiem na cele prazdniny neplatene volno. Po ukonceni skolskeho roka som vycerpana na smrt a nikto ma neprinuti robit letne tabory… Chvalabohu mame rod. podnikanie uz niekolko desatroci a to nas slusne zivi a ucim len preto, ze ma to velmi bavi. Ak si bude o mna spolocnost “obtierat” usta, ucit nebudem, nie som na to odkazana. Apropo na moj plat nikto nerobi, nasa firma zarobi tolko, ze zivi x mamiciek na retazovych “ dovolenkach”. Takze ak si tu budeme kadeco vytahovat, pokojne mozeme, niektore vas tu tiez dotujeme… neznasam tuto nevrazivost, ktora tiahne celym Slovenskom… je to dehonestujuce…
@anonym_538491 alebo si zoberies dieťa na opatrovanie za 7 eur hodina
@simca06022011 A kolko tyzdnov prazdnin si predstavujes? Myslis, ze v tych horucavach v neklimatizovanej skole sa co bude diat? Tie 2 mesiace su akurat a to nielen pre ucitelov, ale najma pre deti.
@loliki je vela mladych ucitelov, ktori robia asistentov, alebo vychovavatelov a to iba preto, ze sa tvarime aky je nedostatok ucitelov. Pozrime sa kolko ich je nezamestnanych a mozno oni by to s radostou urobili. Ale lepsi su vyhoreni.
@zuzana76
@anonym_autor nezamestnaných možno, ale to sa na to pozeráš veľmi jednosmerne. Na východe? Áno, nezamestnanych učiteľov je kopa. Ale na západe? Tam už záujem učiť nie je, lebo holt človek radsej bude pracovať viac hodín v korporátnych ako sa babka s 25 deťmi, ktoré sú bohužiaľ čím ďalej tým náročnejšie a s väčšími nárokmi a právomoci učiteľa sú čím ďalej tým menšie. Alebo chces povedať aby sa tí učitelia presťahovali na západ ked tam mozu mať prácu? Tak ja ty sa presťahuj tam, kde bude pre deti družina.
@anonym_f1347c vieš čo je hanba? Ako sa vyjadruješ o svojom povolaní a o svojich kolegoch. Samozrejme, že aj v školstve sú "zlí" učitelia, ktorí by tam nemali byť, ale v ktorom povolaní nie sú? Ty si sa nestretla s neochotným, ofučaným lekárom, ktorý ti reálne nepomohol s diagnózou? To ale neznamená, že všetci lekári sú na prd a nemali by sa sťažovať na podmienky v nemocniciach, len byť ticho a šúchať nohami. Nestretla si sa s neochotnou predavačkou, ktorá bola na teba neprávom nepríjemná? To ale opäť neznamená, že všetky predavačky sú takéto a takto by som mohla pokračovať donekonečna. Ale to, že (okrem iných povolaní) aj to učiteľské je to, do ktorého sa najviac kope, ktoré je znevažované a zosmiešňované je proste fakt. A áno, učitelia toho majú veľakrát plné zuby a majú právo sa posťažovať a obraňovať svoju prácu. Ja som študovala pred 20-timi rokmi, takže áno, pre mňa je napr. predstava dnešnej inklúzie facka, s ktorou sa musím vyrovnať, teda nie, nevedela som pred dvadsiatimi rokmi do čoho idem. A že inklúzia v našom školstve nefunguje, to je proste fakt.
A dvíha ma zo stoličky, ak na internete čítam, ako chodíme domov o dvanástej, ako si vymýšľame, že pracujeme aj doma, ako máme prázdniny a že nejaké nadrábanie a upratovanie je výmysel.
Tak vám poviem môj výmysel: v triede mám agresívneho autistu bez asistenta, v máji som už naozaj zrelá na psychiatriu, pretože sa snažím svoju prácu robiť na 100% a odovzdať všetkým deťom to najlepšie zo seba. Celý školský rok som mala len v rozvrhu dve nadčasovky a do toho chodíme zastupovať takmer denne za chýbajúce kolegyne, nehovoriac o tom, že sa mi bežne stávalo, že som bola aj 2x do týždňa v družine, čo znamená činnosť s deťmi od 8.00 do 15.00 bez prestávky. Áno, keď idem do družiny, nemám pauzu na obed, mám sa najesť v jedálni s deťmi, čo si len učiteľky a hlavne vychovávateľky vedia predstaviť, aké je to jedenie. Bežne sa stávalo, že som mala týždeň, keď som mala 2x do týždňa 6 hodín vkuse, 1x družinu, 1x dozor na chodbe a 1x dozor v jedálni. To boli týždne, keď som v piatok naozaj padala na hubu a potom mi niekto povie, že nič nerobím? Že som o dvanástej doma? Nie, nie som o dvanástej doma. Som doma o druhej a naozaj sadám k písomkám, prípravám (ja sa pripravujem aj po rokoch praxe na každý deň). Z vlastných peňazí kupujem výzdobu do triedy, lebo sa odo mňa očakáva, že trieda bude pripravená na školský rok, nikto sa ma nepýta, kde sa nabral farebný papier na mojej nástenke, kto mi to zalaminoval.
Nevyplakávam, nesťažujem sa, túto prácu som si vybrala sama a robím ju aj naďalej preto, lebo ju chcem robiť, ale nedokážem byť ticho, ak si myslí každý, kto po tomto svete chodí, že si do nás môže kopnúť, pľuť o to viac ma to mrzí, ak to robí človek z fachu... Pekný deň.
@anonym_b51f61 krásne, realistický opísaná práca učiteľa. Musím Ti naozaj napísať, lebo pozitívnych odpovedí je tu celkovo nedostatok, že klobúk dole a ďakujem za nas všetky za toto krásne zhrnutie.❤️
@zuzitko74 áno, všetko to chápem. Ale všetci máme doma detičky, o ktoré sa chceme postarať, všetci si potrebujeme vybaviť veci, zrelaxovať sa, všetci potrebujeme chodiť po doktoroch, všetci máme choroby, aj vážne, toto, čo píšeš, nienje nič výnimičné. Akurát všetci to riešime popri práci a starostlivosti, lebo žiaden zamestnávateľ nám nedá viac ako 20 dní dovolenky a pracujeme 8 hodín denne, nie 6.
@anonym_1b0cc0 lenže vy si tie dni dovolenky môžete vybrať kedykoľvek, my bohužiaľ nie, my to máme presne dané. Nemôžeme si zobrať dovolenku v máji a ist do Turecka ked je to najlacnejšie. Každá minca má 2 strany
Kamarátka ktorá žije v Nemecku takto syna ma v skolskom tábore za 20e na tyzdeň. Áno financuje to stat resp. Mesto a nikomu to nepríde divné. Totiz - ak štát umožní pracovať rodičom, tak sa mu to vráti na daniach. Ak bude vyplácať ocr pre zavretu školu, škôlku - no tak štát príde ešte o viac peňazí. Naozaj sa niekomu môze zdať divné že by to bolo zo štátnych peňazí? 😏
Inak aj my máme takéto školské tábory v našej škole. Lenže stoja 150e. Neskolsky stojí od 180 do 300. Tento rok nevyužívame už ani školský ani neskolsky. Tie peniaze radšej investujeme do výletov, keďže mám už väčšie deti a pracujem na zmeny, takže mám na nich viac času.
@anonym_4958a8 ano, tebe je ťažké na pochopenie, ze učitelia maju inak nastavene dovolenky? Inak vojaci, policajti ap? Ak nechápeš, my sa štát s tým nic nenarobíme.
@anonym_0f238a k tomuto by som dodala že napriklad policajti, vojaci, hasiči atď majú nárok ročne na kúpele, niekedy aj 2 krá do roka, to už sa im tie dni voľna skoro vyrovnajú s učiteľmi ak ich aj nepredbehnú. A určite si viac oddýchne ten policajt v kúpeľoch ako učiteľ doma. Ale nijak sa do nich nenavazam lebo tak isto si myslím, že ich kúpele majú opodstatnenie ako aj 45 dní dovolenky učiteľov.
@anonym_538491 alebo si zoberies dieťa na opatrovanie za 7 eur hodina
@anonym_117e61 ja deti milujem, vela veci robim v skole z lasky a zadarmo. Ale cez letne prazdniny si musim vydychnut, vzdy si cez leto urobim nejake vzdelavania, ktore su prinosom pre mojich ziakov (platim si to sama). Robim si niektore pripravy, predpripravim si pisomky atd… je toho vela…potom cestujem, pomaham v rod. firme.
@simca06022011 no a povieš mi už konečne, prečo chodíte na dovolenku mimo prázdnin? Lebo je to lacnejšie? Uf, to by som aj ja chcela, ale bohužiaľ nemôžem, lebo robím v školstve. Nie je to diskriminácia?
@anonym_ef2c76 uz davno sa vie o tajomstve, ze dovolenky si beru ucitelia aj mimo prazdnin.
@zuzitko74 ak sa robia prerabky, tak nie. Nikde som nenapisala, ze to musi byt kazdy rok a aj ked sa preraba.
@anonym_autor ak clovek planuje deti ma mat vyriesene aj prazdniny.vzdy boli 2 mesiace. Nikto sa nad tym nepozastavoval.
@anonym_autor ak clovek planuje deti ma mat vyriesene aj prazdniny.vzdy boli 2 mesiace. Nikto sa nad tym nepozastavoval.
@ibatanecnica To by si chcela vela, tu vacsina neriesi ani jeden krok dopredu.
@anonym_cf1797 vies co, zavriet treba este viac: tak od konca maja do sept. ked bude prijemnuckejsie pocasie. Ved v tej skole sa neda nic vlastne momentom ako sa slnko oprie do okien... Skolu zavriet, ze je to statna institucia, ze ma fungovat ludom, nevadi.. nech stoji ladom skladom kludne aj pol roka. Inde je fajn, inde mame vsade klimy, deti v taboroch a na kurzoch a v tych "nahradnych instituciach", su v pohodlicku, klimatizovanych 24 stupnov, jedine v tych skolach sa neda vydrzat. Samozrejme, ze v skolskych taboroch/druzinach, deti byvaju cele dni zavrete v triedach chudence, a stoja nad nimi ucitelky, stiahnute z dovoleniek, ktore im zli rodicia zrusili, lebo nik ini s tymi detmi byt nemoze :DD Hrozni rodicia, doma lezia v bazenoch, kym deti nechaju v skolach aj 24/7.
To si chcela pocut? Inak ako ironicky sa tu totiz uz neda pisat na tieto fnukacky tu a lamentovacky celkovo v celej diskusii :D Velky problem s citanim textu, pochopenim a aj predstavivosti a hlavne veeeela informacii a inspiracie chyba ucitelom, lebo vo svete to funguje a nemyslim, ze ucitelia tam dovolenky nemaju, urcite maju a opatrovatelky nerobia. Ja NEVERIM, ze jeden vzdelany pedagog, ktory nehladi len svoje pohodlie a vidinu mozneho ohrozenia volna (aj ked som XKRAT Povedala, ze dovolenky vobec problem nie su, aj tak sa to vkuse niektora opyta, ci im to treba zrusit a ze tak sa to tu komunikuje = nie ja som to nikdy takto nekomunikovala), s kludom povie, ze dietatu je lepsie doma pred telkou napr. mesiac, ako s detmi v kolektive, ci v tabore, ci v skole a pod programoch.
@anonym_1b0cc0 lenže vy si tie dni dovolenky môžete vybrať kedykoľvek, my bohužiaľ nie, my to máme presne dané. Nemôžeme si zobrať dovolenku v máji a ist do Turecka ked je to najlacnejšie. Každá minca má 2 strany
@amalka07 nie, nemôžem, máme nariadené celozávodné dovolenky. A zvyšok času si berieme cez jarné, jesenné, veľkonočné, zimné, letné prázdniny, ale absolútne to nepostačuje. Nedokážeme vykryť ani tie.
@anonym_ef2c76 uz davno sa vie o tajomstve, ze dovolenky si beru ucitelia aj mimo prazdnin.
@anonym_autor kde? Lebo také tajomstvo je vedeniu našej školy dobre skryté 🤣 A hlavne, zastupujúceho učiteľa treba potom zaplatiť. U nás si dovolenku mimo prázdny môže zobrať len kvôli chorobe - lebo PN by bola na dlhšie, alebo kvôli vážnym osobným dôvodom. Nie kvôli lacnému zájazdu.
@anonym_autor na niektoryxh skolach neda vedenie dovolenku mimo prazdnin, u nas ano, mam kolegyne, kt si beru tyzden a spoja s nejakymi prazdninami a idu na dlhsie, no potom musia viac zastupovat, aby mali dostatok NV na prazdniny Ja si beriem tak 1-2x za rok, ale max po 2 dnina nejaky predlzeny vikend, alebo ked som chora
@anonym_cf1797 vies co, zavriet treba este viac: tak od konca maja do sept. ked bude prijemnuckejsie pocasie. Ved v tej skole sa neda nic vlastne momentom ako sa slnko oprie do okien... Skolu zavriet, ze je to statna institucia, ze ma fungovat ludom, nevadi.. nech stoji ladom skladom kludne aj pol roka. Inde je fajn, inde mame vsade klimy, deti v taboroch a na kurzoch a v tych "nahradnych instituciach", su v pohodlicku, klimatizovanych 24 stupnov, jedine v tych skolach sa neda vydrzat. Samozrejme, ze v skolskych taboroch/druzinach, deti byvaju cele dni zavrete v triedach chudence, a stoja nad nimi ucitelky, stiahnute z dovoleniek, ktore im zli rodicia zrusili, lebo nik ini s tymi detmi byt nemoze :DD Hrozni rodicia, doma lezia v bazenoch, kym deti nechaju v skolach aj 24/7.
To si chcela pocut? Inak ako ironicky sa tu totiz uz neda pisat na tieto fnukacky tu a lamentovacky celkovo v celej diskusii :D Velky problem s citanim textu, pochopenim a aj predstavivosti a hlavne veeeela informacii a inspiracie chyba ucitelom, lebo vo svete to funguje a nemyslim, ze ucitelia tam dovolenky nemaju, urcite maju a opatrovatelky nerobia. Ja NEVERIM, ze jeden vzdelany pedagog, ktory nehladi len svoje pohodlie a vidinu mozneho ohrozenia volna (aj ked som XKRAT Povedala, ze dovolenky vobec problem nie su, aj tak sa to vkuse niektora opyta, ci im to treba zrusit a ze tak sa to tu komunikuje = nie ja som to nikdy takto nekomunikovala), s kludom povie, ze dietatu je lepsie doma pred telkou napr. mesiac, ako s detmi v kolektive, ci v tabore, ci v skole a pod programoch.
@simca06022011 Kto fnuka? Fnukaju tu rodicia, ze si cez prazdniny nevedia poradit s vlastnymi detmi, tak laskavo nesplietaj dve na tri.
@ibatanecnica To by si chcela vela, tu vacsina neriesi ani jeden krok dopredu.
@anonym_cf1797 Práveže nerozmýšľajú dozadu, čo bolo bolo a už to nebude. Kedysi tie prázdniny mali dôvod a doba sa mení. Môžeme zabezpečovať kadečo dopredu, životné situácie sú rôzne a netreba paušalizovať a vyburovať sa na tých, čo nemajú štastie si to zabezpečiť jednoducho.

@anonym_582c8b napisala som ze to nie je zadarmo.. ide to na zapade, islo by aj tu. Nebudem sa uz opakovat, je rozdiel dat za tabor 100 alebo 400EUR.. a dennych taborov je zufalo malo. Pobytove, na to verim, ze kopa rodin nema aby vykryli dva mesiace. Alebo teda dajme tomu mesiac, ak mesiac vykryju rodinou, dovolenkami. Niekedy mam pocit, ze tu mate damy problem s citanim textu...
@simca06022011 stále píšeš zahraničie tam to ide v okolitých štátoch si rodičia platia a veľa aj za družinu aj deti nemajú stravu v škôlke, alebo v skole a rodičia im balia.Ved to by sa tu ženy už zbláznili škôlkarom baliť jedlo, zdravé jedlo nie šišku a džús si prečítaj niekedy aku desiatu, obed môžu nosiť deti v Nemecku, Švajčiarsku.