icon

Mali by školy fungovať počas prázdnin?

22. júl 2026

Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?

letfenixa
24. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_2e1658 zistila som, ze so skolou cez prazdniny by to nebol dobry napad, lebo v skole pracuju ucitelia, ktori su vyhoreni uz v septembri a musia cakat do juna na posledny den. Ku detom nemaju vztah, oslovuju ich haranti, nevychovanci a podobne. Do skoly cez prazdniny by som dieta nedala, lebo by muselo zvladnut podrazdenu ucitelku, ktora je navyse vyhorena uz davno pred prazdninami.

@anonym_autor radšej ho nedaj ani v septembri, čo ty vieš, čomu taká vyhorena učiteľka spraví.

anonym_58476a
24. júl 2026
@simca06022011

@anonym_58476a a co, vsak nech si to aj tu zavedu? tu sa bavime o tom, ci sme za to aby skoly fungovali v lete, nie o tom ze si skola nevie dat rady s detmi a rodicmi. Ja si nevyberam co mne vyhovuje, ale vyberam to co by veruze prospelo ludom, lebo to proste potrebuju. Nemam priklopky na ociach, vidim ako nevykryvaju rodiny s viac detmi, stari rodicia casto neziju uz, alebo nevladzu. Su rodiny, ktore nemaju problem, aj kratke prazniny su im, ale take by toto nevyuzivali.
Na zapade sa to zavadza, v DE od 2029 planuju pre cely prvy stupen zaviest na CELE Prazniny, teraz pre prvakov to maju zavedene. Ano maju problem so zavedenim, celoplostne nakolko nemaju dost personalu, takze to pokryvkava. Vo FR/GB tiez funguje nieco mezdi skolou a druzinou, nieco na sposob tabora. Potom existuju riadne letne skoly, kde sa deti aj ucia, tiez su casto dotovane statom, ale aj sukromne samozrejme, platene, kde sa venuju urcitym oblastiam ci jazykom, ci nieco ako nasa detska univerzita. Nie su ani rodicia v tychto zapadnych krajinach odkazani na sukromne tabory. A az take ine peniaze to nie su... vraj teda: fr od 2EUR do 40EUR, podla socialneho statusu, de okolo 10-20eur denne, obe so stravou atd...

A mimochodom, tu za zhrnuli ludia na kritiku ako ucitelia maju mat prazdniny, ano maju, a aj maju, aj tam:D riesia to kluby, mimovladky, vychovaavtelia a kadejaky iny pedagogicky personal. Proste v dnesnej dobe, naozaj nemoze byt kopa ludi dva mesiace doma s detmi v lete a este hadam mesiac mimo leta. A taborov je malo, a su drahe pre kopu rodicov. A doma? ano deti mozu aj doma pred telkou sediet cele tyzdne prazdnin, alebo mozu duchaplne stravit cas a nieco sa nuacit, nekrepiet cele dni. Fakt tu jedine co ucitelky zaujima, je nie co by bolo dobre pre deti, ale aby naaahodou nemali pracu s tym.

@simca06022011 koľko času si strávila v školstve? Ja skoro 20 rokov. A povedala som si, že stačí. Toto, čo tu opisujes, to je úplná utopia. Nech sa páči, choď si skúsiť jeden celý rok a potom píš, ako sú učitelia leniví, nič nerobia a sedia 2 mesiace v lete doma.

anonym_58476a
24. júl 2026
@zuzana76

Esteze som uz mimo, lebo by ma asi porazilo, ako maju rodicia na vsetko dovody, ako a co maju ucitelia robit. Diktuju ucitelia lekarom, sestram, predavackam, manazerkam, podnikatelkam, co maju robit? nie, tak laskavo by sa ani oni nemali starat do prace inych. Ak maju problem s prazdninami, co ano, realny problem urcite mnohi maju, nech napisu ministrovi, ale nie v zmysle, zruste prazdniny a ucitelom dovolenku. Nech ziadaju dotacie na tabory, ved ked sa moze dotovat sukromna skolka, ked dieta nevezmu do statnej, tak nech najdu peniaze aj na toto. Kludne mozu spustit taky system ako boli e-prihlasky aj na letne skoly a tabory a budu mat presnu predstavu kolko deti to vyuzije, kolko personalu budu potrebovat a kolko to asi bude stat.

@zuzana76 ak si ťa pamatam dobre, ty si učila matiku a slovenčinu. Však? A vidím, že aj ty si to po mnohých rokoch vzdala a šla inam. Nech sa darí🙂

ava11
24. júl 2026

Ja ako učiteľka MŠ priznávam, že už som ledva nohami prepletala po celom roku. Škôlku sme mali otvorenú ešte prvé tri júlové týždne, detí prihlásených na 4 triedy, všetky mamy na materských prvé prihlasovali. Učiteľky v pozore vypočítané smeny a realita? Prišla ledva polovica detí. Darmo sme rodičov prosili, nech ich neprihlasujú “pre istotu”. Čiže som kľudne mohla mať dávno dovolenku a byť so svojimi deťmi, miesto toho sme trčali v práci v tých horúčavách a moje vlastné deti samy doma unudené. Na rodinnú dovolenku ideme samozrejme na vrchole sezóny za najdrahšie ceny, lebo počas roka mi nikto dovolenku nedá.

anonym_9a1f0b
24. júl 2026

Zijem v at .jendorodic. Bez rodiny ,nikoho .
Stacia my 2t dovolenky na rok , mame prazdninovu druzinu 😁

zuzana76
24. júl 2026
@anonym_58476a

@zuzana76 ak si ťa pamatam dobre, ty si učila matiku a slovenčinu. Však? A vidím, že aj ty si to po mnohých rokoch vzdala a šla inam. Nech sa darí🙂

@anonym_58476a nie, neučila som mat a sjl, to bola asi jajka a ta tiez odisla inam, ja cudzie jazyky a mam sro a ďakujem ti

anonym_4b3e69
24. júl 2026
@anonym_cf1797

@anonym_autor A tych ucitelov bude financovat kto? Ci to maju urobit zadarmo?

@anonym_cf1797 ved ucitelia nemaju tolko dovolenky. Zvycajne aj tak byvaju v skole.

petkavka
24. júl 2026

@anonym_autor toto je velmi nepopularny napad ...a pritom neviem o tom, ze by nemocnice, banky, obchody, fabriky - kazdy rok na 2 mesiace stopli vsetko, lebo je potreba nieco vylepsit. A dokonca aj ich zamestnanci maju dovolenky ...takze riesenie je v podstate uplne banalne jednoduche a staci to robit rovnako ako v materskych skolkach : 1. Skolu zavriet na 2 tyzdne. Potom vyratat pocet dni dovolenky t.j. bezny ludia maju mesiac. Takze ucirel berie povedzme 1 tyzden jarnaky, 1 tyzden vianoce, ostavaju 2 tyzdne leto...takze v podstate za tych 6 tyzdnov co by bola skola otvorena, tak staci aby boli pritomny 2/3 ucitelov v case 8:00-16:00(bezna pracovna doba) a prestriedali sa s dovolenkami. Ziadne extra naklady by sa nekonali, lebo si predstavte, ze ucitelia beru plat i cez prazdniny.

anonym_cf1797
24. júl 2026
@anonym_4b3e69

@anonym_cf1797 ved ucitelia nemaju tolko dovolenky. Zvycajne aj tak byvaju v skole.

@anonym_4b3e69 Keby si citala diskusiu, tak by si vedela, ze na toto som uz odpovedala. Ale kludne zopakujem. Ano, ucitelia su aj cez prazdniny v skole, ale maju svoju pracu, nesedia a nelakuju si nechty.

petkavka
24. júl 2026
@ava11

Ja ako učiteľka MŠ priznávam, že už som ledva nohami prepletala po celom roku. Škôlku sme mali otvorenú ešte prvé tri júlové týždne, detí prihlásených na 4 triedy, všetky mamy na materských prvé prihlasovali. Učiteľky v pozore vypočítané smeny a realita? Prišla ledva polovica detí. Darmo sme rodičov prosili, nech ich neprihlasujú “pre istotu”. Čiže som kľudne mohla mať dávno dovolenku a byť so svojimi deťmi, miesto toho sme trčali v práci v tých horúčavách a moje vlastné deti samy doma unudené. Na rodinnú dovolenku ideme samozrejme na vrchole sezóny za najdrahšie ceny, lebo počas roka mi nikto dovolenku nedá.

@ava11 rozumiem tomu spravne, ze sa stazujes, ze okrem jarnych, jesennych, vianocnych prazdnin si mala cez leto dalsich "len" 5 tyzdnov prazdnin?

anonym_b8c12e
24. júl 2026
@petkavka

@ava11 rozumiem tomu spravne, ze sa stazujes, ze okrem jarnych, jesennych, vianocnych prazdnin si mala cez leto dalsich "len" 5 tyzdnov prazdnin?

@petkavka Ty tomu nerozumieš vôbec. V MŠ žiadne jarné, jesenné, vianočné a ani letné prázdniny nie sú. MŠ funguje celoročne. Pani mudrlantka, toto ti nevyšlo 😃

anonym_b8c12e
24. júl 2026
@petkavka

@anonym_autor toto je velmi nepopularny napad ...a pritom neviem o tom, ze by nemocnice, banky, obchody, fabriky - kazdy rok na 2 mesiace stopli vsetko, lebo je potreba nieco vylepsit. A dokonca aj ich zamestnanci maju dovolenky ...takze riesenie je v podstate uplne banalne jednoduche a staci to robit rovnako ako v materskych skolkach : 1. Skolu zavriet na 2 tyzdne. Potom vyratat pocet dni dovolenky t.j. bezny ludia maju mesiac. Takze ucirel berie povedzme 1 tyzden jarnaky, 1 tyzden vianoce, ostavaju 2 tyzdne leto...takze v podstate za tych 6 tyzdnov co by bola skola otvorena, tak staci aby boli pritomny 2/3 ucitelov v case 8:00-16:00(bezna pracovna doba) a prestriedali sa s dovolenkami. Ziadne extra naklady by sa nekonali, lebo si predstavte, ze ucitelia beru plat i cez prazdniny.

@petkavka Si predstav, že aj iní ľudia majú dovolenku platenú.

anonym_cf1797
24. júl 2026
@petkavka

@petkavka Daj si to patentovat😉 Predpokladam, ze Ty v case dovolenky tiez chodis do roboty, alebo odmietas plat.

anonym_b8c12e
24. júl 2026
@petkavka

@petkavka A tí ostatní, tie 2/3 by suplovali za tých chýbajúcich, čiže by vznikalo zase NV, ktoré treba vyčerpať, neprepláca sa. Bolo by potrebné suplovať dozory na chodbách, v jedálni, ŠKD. Múdrosť veľká. Keby si sa radšej gramatiku doučila.

anonym_4b3e69
24. júl 2026
@anonym_cf1797

@anonym_4b3e69 Keby si citala diskusiu, tak by si vedela, ze na toto som uz odpovedala. Ale kludne zopakujem. Ano, ucitelia su aj cez prazdniny v skole, ale maju svoju pracu, nesedia a nelakuju si nechty.

@anonym_cf1797 pracujem v skolstve a u nas sedia a nudia sa cele dva tyzdne. Pridu o 9 a 11 idu na obed a ide sa eomov. A to sú otrávení celí, lebo nevedia co by tak robili. Nehovorím ze vsade je to tak, viem, ze niekde makajú ale u nas teda otras

zuzana76
24. júl 2026
@petkavka

@petkavka cize v skole by bol full stav deti a 2/3 ucitelov, ci niektore deti by boli doma? Lebo ak chyba 1/3 ucitelov, napr chripka, tak to sa uz zatvara skola lebo nedokaze fungovat. Si nezazila este zatvorenie skoly pocas chripky z dovodu chorobnosti ucitelov?

anonym_582c8b
24. júl 2026
@petkavka

@petkavka ty cez dovolenku nedostavas plat? Dostavas, tak ako ho dostavaju aj ucitelia

anonym_6aa0c7
24. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_2e1658 zistila som, ze so skolou cez prazdniny by to nebol dobry napad, lebo v skole pracuju ucitelia, ktori su vyhoreni uz v septembri a musia cakat do juna na posledny den. Ku detom nemaju vztah, oslovuju ich haranti, nevychovanci a podobne. Do skoly cez prazdniny by som dieta nedala, lebo by muselo zvladnut podrazdenu ucitelku, ktora je navyse vyhorena uz davno pred prazdninami.

@anonym_autor týmto komentom si povedala všetko.

"v skole pracuju ucitelia, ktori k detom nemaju vztah, oslovuju ich haranti, nevychovanci a podobne"

"dieta by muselo zvladnut podrazdenu ucitelku, ktora je navyse vyhorena uz davno pred prazdninami"

Tak čo vlastne chceš? nevážiš si prácu učiteľa a zároveň očakávaš, že ti zabaví dieťa ešte aj cez prázdniny? ty si vyhorená a podráždená z uplynulých troch týždňov s vlastným dieťaťom. Niečo s tým urob. Budeš s ním denne ešte pár ďalších rokov.

anonym_4958a8
24. júl 2026
@anonym_0f238a

@anonym_4958a8 ano, tebe je ťažké na pochopenie, ze učitelia maju inak nastavene dovolenky? Inak vojaci, policajti ap? Ak nechápeš, my sa štát s tým nic nenarobíme.

@anonym_0f238a To nie je tazke na pochopenie,ja skor nechapem preco maju 90-100 dni dobolenky pokial ini zamestnanci len 25.Nie je problem si naplanovat dobolenku na leto,problem je ze deti maju stale prazdniny,ledva skonci leto uz su jesene,jarne detio po zimnych-na co??

anonym_0f238a
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_0f238a To nie je tazke na pochopenie,ja skor nechapem preco maju 90-100 dni dobolenky pokial ini zamestnanci len 25.Nie je problem si naplanovat dobolenku na leto,problem je ze deti maju stale prazdniny,ledva skonci leto uz su jesene,jarne detio po zimnych-na co??

@anonym_4958a8 asi to ťažko pochopíš, súdiac podľa tvojich reakcií. Tu je škoda niečo písať.

anonym_6aa0c7
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_4958a8 neklam. Nevymýšlaj si. Učiteľ má 45 dní dovolenky. Žiadnych 90, žiadnych 100. Bodka.

loliki
24. júl 2026
@anonym_4b3e69

@anonym_cf1797 pracujem v skolstve a u nas sedia a nudia sa cele dva tyzdne. Pridu o 9 a 11 idu na obed a ide sa eomov. A to sú otrávení celí, lebo nevedia co by tak robili. Nehovorím ze vsade je to tak, viem, ze niekde makajú ale u nas teda otras

@anonym_4b3e69 A čo si myslíš, čo robia sekretárky a zamestnanci v rôznych kanceláriách? Vadí ti, že môžeš konečne sedieť? Veď sa postav k pásu a rob tam postojačky celý deň.

ria_sprout
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_4958a8 veď chod robiť do školstva keď je to také lukratívne 🤷 nechápem ako je možné že je tam tak málo ľudí, veď majú kopa voľna, kopa dní dovolenky - ako je možné že tak málo ľudí je ochotných to robiť? 😏

anonym_4958a8
24. júl 2026
@anonym_6aa0c7

@anonym_4958a8 neklam. Nevymýšlaj si. Učiteľ má 45 dní dovolenky. Žiadnych 90, žiadnych 100. Bodka.

@anonym_6aa0c7 a co potom robi ked majubdeti 100 dni volna?Fiha aj 45 dni je vela,to mate tak vela volna plus volno ked su deti doma,??To vam olatim z mojich dani,?

zuzana76
24. júl 2026

Su doma 9 tyzdnov - jeden tyzden jarne, dva tyzdne vianoce a 6 tyzdnov letne prazdniny, dusicky dva dni vykryju nahradnym volnom, idu zastupovat bud hodiny navyse, alebo do druziny za chybajucu druzinarku, ak ucia na ZS, alebo za vylety dostanu, ak su na vylete a cas presiahne 15:30 a ked idu na viacdnove, tak maju viac nahradneho volna.

anonym_4958a8
24. júl 2026
@loliki

@anonym_4b3e69 A čo si myslíš, čo robia sekretárky a zamestnanci v rôznych kanceláriách? Vadí ti, že môžeš konečne sedieť? Veď sa postav k pásu a rob tam postojačky celý deň.

@loliki a co ta trapi nad pravdou?Konecne ucitelka co ide s pravdou von.

loliki
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_4958a8 Ja im doprajem, nech si konečne chvíľu posedia. Ale, ak jej sedenie vadí, môže to zmeniť.

zuzana76
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_4958a8 nikoho nic netrapi a taka teta co predava listky niekde v divadle, ci v trafike a stale sedi a obsluzi par zakaznikov pocas dna ta netrapi, ze nemaka stale? Jasne, ze ked nie su deti v skole, je rezim volnejsi a konecne sa ucitel dostane aj na wc a aj kavu si vypije nielen za pochodu. Su rozne povolania, niekto sa narobi viac a niekto menej, ucitelia nikoho neriesia, beru si volna podla zakona, teda na co maju narok a vy im tu poukazujete na to, ze na to nemaju mat narok a maju makat aj pocas dovolenky. Ale zakon jasne hovori, ze maju 9 tyzdnov volna. O 20 dni viac ako ini ludia nad 33 rokov ci s detmi.

loliki
24. júl 2026
@zuzana76

@anonym_4958a8 nikoho nic netrapi a taka teta co predava listky niekde v divadle, ci v trafike a stale sedi a obsluzi par zakaznikov pocas dna ta netrapi, ze nemaka stale? Jasne, ze ked nie su deti v skole, je rezim volnejsi a konecne sa ucitel dostane aj na wc a aj kavu si vypije nielen za pochodu. Su rozne povolania, niekto sa narobi viac a niekto menej, ucitelia nikoho neriesia, beru si volna podla zakona, teda na co maju narok a vy im tu poukazujete na to, ze na to nemaju mat narok a maju makat aj pocas dovolenky. Ale zakon jasne hovori, ze maju 9 tyzdnov volna. O 20 dni viac ako ini ludia nad 33 rokov ci s detmi.

@zuzana76 Povedz mi, čo tieto všetky ženy robia, keď celý deň vypisujú na MK, prečo nerobia učitelia cez prázdniny. Kde robia ony?

zuzana76
24. júl 2026

Ja som zazila kopec postavajucich povolani a nevycitam predavacke v nejakom butiku, ze tam len tak stoji a obsluzi mozno 20 zakaznikov za celu pracovnu dobu, alebo sbs v obchode, co sa len prechadza, alebo aj akakolvek uradnicka co vybavi par stranok, nie vsetci makaju ako sroby, ucitelia makaju 10 mesiacov naozaj (ano, su aj taki, co si to zlahcia a chybaju stale a ucia vselijako alebo neucia a atd... ale to mas vsade, aj lekara mas takeho, co ta odbavi od dveri a hotovo) a potom maju zasluzene volno a oddych na regeneraciu nervov, bez toho tam budete mat este viac vynervovanych ucitelov, lebo nervovu sustavu neobabres. Ta si to niekde vynahradi. A mozno potom aj na vasich detoch.