icon

Mali by školy fungovať počas prázdnin?

22. júl 2026

Ahojte, mnoho rodicov pocas prazdnin nema kde nechat svoje deti a to este nehovorim o jednorodicoch.
Dobre riesenie by bolo aby skoly fungovali aspon prve dva tyzdne v inom rezime. Napriklad by pre deti usporiadali denny tabor, ktory je pre niektorych rodicov drahy a nemozu si ho dovolit. Uvitali by ste taku zmenu?

letfenixa
24. júl 2026

A takáto téma sa tu objavuje každé leto.
@anonym_autor si myslíš, že každý učiteľ je stvorený na aktívne stráženie detí niekoľko týždňov? No nie je. Ja som učiteľka, lebo rada učím. Program vymýšľam svojmu synovi, šitý na mieru.

letfenixa
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@loliki a co ta trapi nad pravdou?Konecne ucitelka co ide s pravdou von.

@anonym_4958a8 napísala, že pracuje v škole, nie že je učiteľka.

zuzana76
24. júl 2026

A ja rozumiem, ze ludia maju problem, co s detmi, ale urobte nejaku iniciativu rodicia, ziadajte riesenie na vyssich miestach, zalozte nejake zdruzenie a pomahajte si navzajom, ale jaj my sme slovaci a my budeme radsej kydat na druheho namiesto iniciativy. Ja som dala niekolko navrhov, naco su aj obedy zadarmo, lyziarske preplacane, nech na ne ide, kto na to ma financie, aj tak ten tyzden je malo na to, aby sa dieta naucilo lyzovat a lyzuju len ti, co chodia s rodicmi. To uz plavecky, ktory sa da urobit v lete ma vacsi vyznam. Kopec penazi sa presustruje na nezmysly, tak ziadajte vytvorenie centier pre deti cez prazdniny.

loliki
24. júl 2026
@zuzana76

A ja rozumiem, ze ludia maju problem, co s detmi, ale urobte nejaku iniciativu rodicia, ziadajte riesenie na vyssich miestach, zalozte nejake zdruzenie a pomahajte si navzajom, ale jaj my sme slovaci a my budeme radsej kydat na druheho namiesto iniciativy. Ja som dala niekolko navrhov, naco su aj obedy zadarmo, lyziarske preplacane, nech na ne ide, kto na to ma financie, aj tak ten tyzden je malo na to, aby sa dieta naucilo lyzovat a lyzuju len ti, co chodia s rodicmi. To uz plavecky, ktory sa da urobit v lete ma vacsi vyznam. Kopec penazi sa presustruje na nezmysly, tak ziadajte vytvorenie centier pre deti cez prazdniny.

@zuzana76 Lyžiarsky počas týchto zím, bez snehu je dosť zbytočný. Rodičia dajú peniaze na výcvik, ale potom sa už málo rodín vyberie na lyžovačku. Zjazdovky sa samozrejme obsadia, ale percentuálne je to málo z toho množstva, ktorí sa ako-tak naučili lyžovať.

anonym_e01fe8
24. júl 2026

Mať dieťa niekde odložené neznamená len dozor.. Za každý priestor, kde dieťa trávi čas, sa platí nájom, dieťa tam mina vodu, chodí na toaletu, aj odvoz smeti je spoplatnený... To sú režijné náklady, ktoré sú tiež v cene "táborov".

anesim
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_6aa0c7 a co potom robi ked majubdeti 100 dni volna?Fiha aj 45 dni je vela,to mate tak vela volna plus volno ked su deti doma,??To vam olatim z mojich dani,?

@anonym_4958a8 akych 100 dni maju deti volno ? V bud sk roku od 1.9-31.8. 2027 budu mat deti prazdniny cez pracovne dni 60 dni ( neratam do toho sviatky, len pracovne dni) . Takze ucitel ma 45 dni dovolenky, a aj on potrebuje este 15 dni, kt ziska zastupovanim a zbieranim hodin na NV.
Ked su deti doma - maju prazdniny, tak vtedy si ucitel cerpa svoju dovolenku, - z tych 45 dni.
ucitel nema prazdniny, ale ma vypisanu dovolenku.

anonym_6aa0c7
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_6aa0c7 a co potom robi ked majubdeti 100 dni volna?Fiha aj 45 dni je vela,to mate tak vela volna plus volno ked su deti doma,??To vam olatim z mojich dani,?

@anonym_4958a8 chudinka moja, že z tvojich daní. Každý pracujúci odvádza dane. Aj učitelia. A čo robia zamestnanci školstva zvyšné dni, keď nemajú dovolenku? čítaj na predchádzajúcich stranách. Nebudem to opakovať. Zopakujem ale "pridaj sa k nám a bude ti sveta žiť 😊".

anonym_4958a8
24. júl 2026
@anesim

@anonym_4958a8 akych 100 dni maju deti volno ? V bud sk roku od 1.9-31.8. 2027 budu mat deti prazdniny cez pracovne dni 60 dni ( neratam do toho sviatky, len pracovne dni) . Takze ucitel ma 45 dni dovolenky, a aj on potrebuje este 15 dni, kt ziska zastupovanim a zbieranim hodin na NV.
Ked su deti doma - maju prazdniny, tak vtedy si ucitel cerpa svoju dovolenku, - z tych 45 dni.

@anesim vee 60 dni mas len letne prazdniny,ty neratas ostatne?jesene,jarne ,jarne este aj Velkonocne,zimne.Tolko volna az,az.

petkavka
24. júl 2026
@anonym_b8c12e

@petkavka Ty tomu nerozumieš vôbec. V MŠ žiadne jarné, jesenné, vianočné a ani letné prázdniny nie sú. MŠ funguje celoročne. Pani mudrlantka, toto ti nevyšlo 😃

@anonym_b8c12e Veta "ty sa tomu neroumieš" sa používá, keď človek chce utajiť skutočnosť, znehodnotit niekoho, kto by mohol poukázať na realitu. Takže prosím, napíš nám názov tvojej MŠ, nech si vieme overiť, že ešte 23.12. skutočně pracuješ a aj medzi vianocami a silvestrom máte otvorené a ty nečerpáš dovolenku. Jarné prázdniny tiež niektoré MŠ zatvárajú. A že teda mimo oficiálných sviatkov je tvoja dovolenka skutočně 20dní, tak ako majú iné povolania. Ale vzhľadom na to, že len na leto už máš 5 týždňov vyčerpané a nemoznám MŠ, ktorá by mala otvorené medzi vianocami a silvestrom, tak už teraz máš 6 týždňov. Určitě ale uznávám, že v ZŠ je tej dovolenky ešte nepomerne viac, takže chápem, že keď vidíš koľko majú tam dovolenky, tak voči ním ti to príde málo.

monitas15
24. júl 2026
@anonym_0f238a

@anonym_autor no to určite, akože zadarmo, na to sú učitelia dobrí, počas školského roka tu na nich len kydáte a teraz majú cez svoju dovolenku robiť pri vašich deťoch. Veď si zaplať opatrovateľku.

@anonym_0f238a suhlasim, až ma prekvapuje že tu takúto diskusii vôbec niekto mohol založiť….

monitas15
24. júl 2026

@anonym_autor načo máte deti, keď ich chcete hneď odložiť… už sok čítala hocičo ale toto. Chudata učiteľky, kedy by mali čerpať dovolenky? Majú jej toľko že u nemajú kedy čerpať.

anesim
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anesim vee 60 dni mas len letne prazdniny,ty neratas ostatne?jesene,jarne ,jarne este aj Velkonocne,zimne.Tolko volna az,az.

@anonym_4958a8 pisala som, ze pocitam pracovne dni, nie vikendy, sviatky. Ty ked pracujes pon - piatok, tiez si nevypisujes dovolenku cez vikend, cerpas si 5 dni, ale doma si 7.

zuzana76
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_4958a8 60 dni si kde dostala? zase zvelicujes? vacsinou, pisem vacsinou, pretoze ano, niektori su doma uz od 1. jula, ak nahrabali tolko nahradneho volna, tak mohli zostat, ostatni chodia do prace ten prvy tyzden, tento rok to bolo 1.2.3. jula, na niektorych skolach az do 10 jula, hlavne stredne skoly, kde tej adminitrativy je ovela viac - prijimacky, odchadzajuci ziaci maturanti, narocnejsia a komplexnejsia praca v zmysle pripravy - treba pripravit temy na komisionalne skusky v auguste, popozerat maturitne temy na dalsi rok, ci vsetko sedi aj podla osnov, atd... cize ratajme taky priemer budu doma od 6. jula do 21 augusta. 24 je uz nastup do skoly. To je spolu 7 tyzdnov, dva tyzdne cez vianoce a jeden tyzden cez jarne - 10 tyzdnov po 5 dni, cize spolu 50 dni doma, plus dva dni an dusicky coze 52 dni, zo zakona maju 45 dni, cize 7 dni si musia nadrobit v skolskom klube, zastupovanim, dozormi navyse, vyletmi, ktore presiahnu ich pracovnu dobu.

zuzana76
24. júl 2026
@anonym_4958a8

@anonym_4958a8 takze v lete su doma 7x5 - 35 dni, nie tvojich 60

zuzana76
24. júl 2026
@zuzana76

@anonym_4958a8 60 dni si kde dostala? zase zvelicujes? vacsinou, pisem vacsinou, pretoze ano, niektori su doma uz od 1. jula, ak nahrabali tolko nahradneho volna, tak mohli zostat, ostatni chodia do prace ten prvy tyzden, tento rok to bolo 1.2.3. jula, na niektorych skolach az do 10 jula, hlavne stredne skoly, kde tej adminitrativy je ovela viac - prijimacky, odchadzajuci ziaci maturanti, narocnejsia a komplexnejsia praca v zmysle pripravy - treba pripravit temy na komisionalne skusky v auguste, popozerat maturitne temy na dalsi rok, ci vsetko sedi aj podla osnov, atd... cize ratajme taky priemer budu doma od 6. jula do 21 augusta. 24 je uz nastup do skoly. To je spolu 7 tyzdnov, dva tyzdne cez vianoce a jeden tyzden cez jarne - 10 tyzdnov po 5 dni, cize spolu 50 dni doma, plus dva dni an dusicky coze 52 dni, zo zakona maju 45 dni, cize 7 dni si musia nadrobit v skolskom klube, zastupovanim, dozormi navyse, vyletmi, ktore presiahnu ich pracovnu dobu.

@zuzana76 a zabudla som velku noc, tam su tiez dva dni, cize spolu 54 dni a jeden den tusim zase vratili polrocne prazdniny, tie boli zrusene, ale nepamatam ako to bolo tento rok, ci zase neboli. Takze ano spolu 55 dni za cely rok su doma. Vela? nuz je to jediny benefit skolstva, ziaden iný benefit neexistuje a vsetko ostatne aj ludia ako ty su skor pritazujuce okolnosti @anonym_4958a8

anonym_b8c12e
24. júl 2026
@petkavka

@anonym_b8c12e Veta "ty sa tomu neroumieš" sa používá, keď človek chce utajiť skutočnosť, znehodnotit niekoho, kto by mohol poukázať na realitu. Takže prosím, napíš nám názov tvojej MŠ, nech si vieme overiť, že ešte 23.12. skutočně pracuješ a aj medzi vianocami a silvestrom máte otvorené a ty nečerpáš dovolenku. Jarné prázdniny tiež niektoré MŠ zatvárajú. A že teda mimo oficiálných sviatkov je tvoja dovolenka skutočně 20dní, tak ako majú iné povolania. Ale vzhľadom na to, že len na leto už máš 5 týždňov vyčerpané a nemoznám MŠ, ktorá by mala otvorené medzi vianocami a silvestrom, tak už teraz máš 6 týždňov. Určitě ale uznávám, že v ZŠ je tej dovolenky ešte nepomerne viac, takže chápem, že keď vidíš koľko majú tam dovolenky, tak voči ním ti to príde málo.

@petkavka Ja neučím v MŠ, takže aj čítanie s porozumením u teba nula bodov.

anonym_b51f61
24. júl 2026
@anesim

@anesim uplne zbytocna snaha, ja uz to prijimam ako fakt, ze ti ludia sa bud hlupi, alebo tak zaslepeni nenavistou k ucitelstvu, ze to nedokazu prijat ako fakt. Normalne sa niektorym neda vysvetlit, ze ucitel ma 45 dni dovolenky!! nie prazdnin a zvysok, ked je doma, lebo deti maju prazdniny, tak si poctivo nadrobil - nasuploval a cerpa nahradne volno. Proste nevysvetlis, vzdy sa najde nejaky jednoduchy clovek, ktory bude tvrdit, ze mame 100 dni prazdnin. Uz sa len pousmiat.

dskjhfdlkdjhl
24. júl 2026

Som si skoro ista, ze tato diskusia bola zalozena s jedinym cielom-opat a znova okydat ucitelov. Ak si ale niekto mysli, ze mu bude lepsie, ak bude vypisovat ake su ucitelky mrochty lenive, tak bude zrejme sklamany, jeho zivot sa tym nezlepsi. A verim, ze ucitelkam to ich zivot neznechuti.

anonym_6aa0c7
24. júl 2026
@petkavka

@petkavka v MŠ prázdniny nie sú. Žiadne. V MŠ je prerušenie prevádzky zriaďovateľom. Učiteľka nerozhoduje o tom, kedy bude MŠ otvorená. Ak je zo strany rodičov záujem, je otvorená aj počas prázdnin. Cez letné prázdniny je povinne každá škôlka zatvorená nepretržite aspoň dva týždne, kedy sa robí veľké upratovanie a dezinfekcia. Robí sa tak kvôli vašim deťom.

dskjhfdlkdjhl
24. júl 2026

@letfenixa toto je vystizne😉

anonym_c6bc22
24. júl 2026

U nas funguje letna skola, ale nahlasi sa tam minimum deti, alebo v strede tyzdna uz nepridu. Nebavi ich sediet v triede, vyrabat naramky priatelstva alebo behat po dvore, ked je 30stupnov.

anonym_58476a
24. júl 2026
@zuzana76

@zuzana76 a zabudla som velku noc, tam su tiez dva dni, cize spolu 54 dni a jeden den tusim zase vratili polrocne prazdniny, tie boli zrusene, ale nepamatam ako to bolo tento rok, ci zase neboli. Takze ano spolu 55 dni za cely rok su doma. Vela? nuz je to jediny benefit skolstva, ziaden iný benefit neexistuje a vsetko ostatne aj ludia ako ty su skor pritazujuce okolnosti @anonym_4958a8

@zuzana76 a tieto mamičky zabudli, že učitelia si nemôžu vziať homeofice. Veľakrát tu čítam, že zoberieme HO, postarám sa o deti, prácu spravím ráno alebo večer. Ďalšie benefity, ktoré majú iní ľudia, príspevok na stravu, učiteľ buď konzumuje ti, čo je v jedálni alebo má smolu. A napr. aj tie rekreačné poukazy, ak má škola menu ako 50 zamestnancov smola. Zobrať si dieťa do práce nehrozí. A už len obyčajné potreby, ako ísť v kľude na wc, tak to normálne sen. Keď som nastúpila do tejto práce, skoro mesiac mi trvalo, kým som pochopila, že môžem ísť, keď potrebujem,, môžem piť vodu, koľko chcem, lebo nie je nutné vydržať bez wc aj 5 hodín. Že v kľude pijem kávu. Ale to tu tieto nevidia. A ešte zabudli na jednu vec, aj učitelia majú deti. Kam ich dajú, ak budú strážiť deti týchto matiek?

ria_sprout
24. júl 2026
@dskjhfdlkdjhl

Som si skoro ista, ze tato diskusia bola zalozena s jedinym cielom-opat a znova okydat ucitelov. Ak si ale niekto mysli, ze mu bude lepsie, ak bude vypisovat ake su ucitelky mrochty lenive, tak bude zrejme sklamany, jeho zivot sa tym nezlepsi. A verim, ze ucitelkam to ich zivot neznechuti.

@dskjhfdlkdjhl ja si zase nemyslím, že v diskusii išlo zo začiatku o to aby učitelia boli tí ktorí dávajú pozor na deti cez prázdniny. Autorka pisala len o škole, nie o učiteľoch. Ja si napríklad pamätám z môjho detstva, keď som mala asi 10r bola som v dennom tábore jednej petržalskej školy - animátori čo tam boli boli mladí ľudia, žiadni učitelia, možno to boli aj stredoškoláci - škola len poskytla svoje priestory, ktoré platí tak či tak mestská časť. Keby sme žili v normálnej republike, tak by takéto mestské tábory fungovali za pár peňazí, mesto by platilo nejakých animátorov a predpokladám že ak by sa našiel aj nejaký učiteľ čo by si chcel privyrobit mohol by AK BY chcel. Nikto by ho nenútil, mal by tu možnosť. Tak by mali možnosť voľna učitelia, možnosť práce rodičia a možnosť brigády mladí napríklad vysokoškoláci. Lenže ako to vždy býva v diskusiách o škole - ľudia sa musia hneď uraziť a všade vidieť útok na seba.

gdixjsro
24. júl 2026

@anonym_autor To je teda sprostosť. Nie, učitelia nie sú rodičia. Nepotrebujú si oddýchnuť počas prázdnin. Mám nápad, čo keby fungovali doobeda celý rok v škole a po večeroch celý rok ako au-pair v rodinách žiakov doma? Aspoň by rodičia mohli chodiť do kina a divadla, atď…

gdixjsro
24. júl 2026
@ria_sprout

@dskjhfdlkdjhl ja si zase nemyslím, že v diskusii išlo zo začiatku o to aby učitelia boli tí ktorí dávajú pozor na deti cez prázdniny. Autorka pisala len o škole, nie o učiteľoch. Ja si napríklad pamätám z môjho detstva, keď som mala asi 10r bola som v dennom tábore jednej petržalskej školy - animátori čo tam boli boli mladí ľudia, žiadni učitelia, možno to boli aj stredoškoláci - škola len poskytla svoje priestory, ktoré platí tak či tak mestská časť. Keby sme žili v normálnej republike, tak by takéto mestské tábory fungovali za pár peňazí, mesto by platilo nejakých animátorov a predpokladám že ak by sa našiel aj nejaký učiteľ čo by si chcel privyrobit mohol by AK BY chcel. Nikto by ho nenútil, mal by tu možnosť. Tak by mali možnosť voľna učitelia, možnosť práce rodičia a možnosť brigády mladí napríklad vysokoškoláci. Lenže ako to vždy býva v diskusiách o škole - ľudia sa musia hneď uraziť a všade vidieť útok na seba.

@ria_sprout ale veď môže byť. Môžete robiť animátora celé prázdniny vy, čo vy na to. Veď ostatní by boli radi. Aj dezert by vám kúpili 👍

evkatk
24. júl 2026

To skutočne iba poriadne hlúpa osoba môže porovnávať dovolenky v škôlke s dovolenkami v škole. Učitelia prázdniny nemajú, čerpajú dovolenky. V základnej a SŠ majú o niekoľko týždňov dovolenky viac, lebo ich práca je náročnejšia , s potrebou väčšej psychickej záťaže. V MŠ je dovolenka o niekoľko týždňov kratšia, preto robia aj počas prázdnin ZŠ.

evkatk
24. júl 2026

Na prácu s deťmi nestačí animátor, musí byť odborník, aby také množstvo detí výchovne zvládol a zabezpečil program. Animátor môže iba pomôcť. Snahy zveriť deti hocikomu boli začiatkom 90. rokov po revolúcii. Dovtedy bol výber do pionierskych táborov veľmi prísny, vedúci museli mať pedag. vzdelanie alebo študovať na VŠ s pedag. zameraním. V 90. rokoch sa to uvoľnilo, kadekto robil letné tábory, prenajímali sa na to rôzne aj nevhodné priestory. Žiaľ po každých prázdninách bolo veľa zneužitých detí a zistilo sa, že práve pedofili sa zamerali na zakladanie letných táborov. Teraz sa to trošku zlepšilo, ale istota nie je, pretože neexistujú presné pravidlá. Rodičia sa tešia, že majú pre deti zabezpečené prázdniny, no občas aj s doživotnými následkami. Pre mnohých je dôležité zbaviť sa v lete dieťaťa.

anonym_4c534d
24. júl 2026
@evkatk

To skutočne iba poriadne hlúpa osoba môže porovnávať dovolenky v škôlke s dovolenkami v škole. Učitelia prázdniny nemajú, čerpajú dovolenky. V základnej a SŠ majú o niekoľko týždňov dovolenky viac, lebo ich práca je náročnejšia , s potrebou väčšej psychickej záťaže. V MŠ je dovolenka o niekoľko týždňov kratšia, preto robia aj počas prázdnin ZŠ.

@evkatk Teba stara pani by uz konecne mali zrusit ucet. Vkuse si neprijemna ako vred na zadku. Aj pristup na internet by ti mali zakazat. Minule tu uz o tebe bola aj diskusia zalozena a teda vela zien ta povazuje za neprijemnu osobu a ze to mas v hlave pomotane. Daj si uz pohov.

anesim
24. júl 2026
@evkatk

@evkatk ucitelky v mš maju tiez 45 dni dovolenky, tak ako aj v zš / sš