Muž nechce, aby 7 ročný syn išiel do detského tábora

hedan
9. júl 2021

Ahojte, uvažovala som, že dám syna 7r do letného tábora na týždeň. Syn by aj chcel. Aj muž nebol proti, ale včera vraj počul diskusiu v radiu, kde nejaký psychológ tvrdil, že on by do tábora svohe dieťa nikdy nedal. Obával by sa zneužívania, aj sexuálneho, vraj každý rok rieši X prípadov práve z taborov. Čo sa ma stat sa stane, ale takto podla muža sa to nestane v tábore nášmu synovi, ak tam nepôjde. Nuž, som sa tešila na synove zážitky, lebo ja som skôr taký človek, čo sa teší na nové veci.

katus226
9. júl 2021

Dufam, ze nabudúce nebude počúvať diskusiu s niekym, kto sa boji vychadzat z domu.

anjelicek26
9. júl 2021

Moji boli v tom veku prvy krat a tesili sa, bolo super... na druhej strane chapem muza - bohuzial vela pripadov sexualneho zneuzivania deti je skutocne v detskych taboroch, kedze tam su deti bez dozoru rodicov a vychovavatelia maju pristup a autoritu... ja to mam lahsie rozhodovanie - chodia vzdy minimalne dvaja surodenci spolu, dozru na seba... skuste mozno prvy rok denny tabor, kde bude spat doma, rano ho len zavezies a neskor plneho zazitkov o tej piatej pojdes zobrat, mozno by to bol kompromis...

hettinka
9. júl 2021

Dcéra bola v tábore 2x, prvýkrát to akosi prežila, druhýkrát tábor cely odplakala. Nešlo o nejaké zneužívanie, nič vyslovene zle sa jej nestalo, ale nechcela tam byt. Viackrát nesla. Syna som už ani nedávala.
Letný program sme riešili denným táborom, kde sa nespalo. A teraz, keď už je väčší, chodí na týždeň na sustredenie zo športového klubu. Tam poznáme aj všetky deti, trénerov, tak to je bezpečnejšie.

zaba21
9. júl 2021

@hedan
To by ma fakt zaujímalo, čo to bol za psychológa, čo tak paušálne zavrhol všetky tábory. Ja som bola dosť introvert, ale do táborov som chodievala, bola som možno aj 6x. Moje deti chodili tiež, dcéra bola asi tak 4-5x, syn bol v tábore možno aj 10x. U malých detí určite odporúčam začať denným táborom, treba vybrať zameranie podľa toho, k čomu dieťa inklinuje. Do denných táborov syn chodil s kamarátmi zo školy. Neskôr od cca 10 rokov už chodil v podstate do jedného tábora, ktorý organizovalo jedno združenie. Každý rok sa tam tešil, boli tam už zohratá partia a priebežne pribúdali aj nové deti. (Bol to tábor pre deti so špecifickou potrebou stravovania)
Podľa môjho názoru sú tábory dôležité, aby sa deti vedeli prispôsobiť novému prostrediu, ľuďom... Samozrejme treba sa s deťmi rozprávať aj o zneužívaní, že nesmú byť príliš dôverčivé, určitá miera opatrnosti je na mieste... A zase v dnešnej dobe mobilov by som sa toho až tak nebála, je možné byť s deťmi v spojení.

sslobodnamama777
9. júl 2021

podla mna je este malý na tyzdenny tabor.

zuvelyn
9. júl 2021

ja som ako decko nenavidela skoly v prirode a tabory nastastie to rodicia pochopili realtivne rychlo. Ja aj chapem postoj muza aj ked je mozno trochu extremny takto bagatelizovat, podla mna fajn kompromisom by bol denny tabor

janulka1802
9. júl 2021

Myslím, že denný tábor by bol voľba.

stvura
9. júl 2021

No ja to vidim aj z druhej strany kedze som od svojich 16tich rokov aj organizovala tabory (najprv ako asistenka, potom ako programovy veduci, neskor hlavny veduci tabora). Zalezi aky tabor si vyberies. Samozrejme nekvalitni veduci su vsade - tomu sa nevyhnes, ale ak si troska tabor preveris - ako dlho funguje, co za veducich ma v skladbe, ci sa tito ludia menia budes kludnejsia. Moj mensi siel do tabora ako 6r po prvy krat, zvolila som tabor ktory poznam - byvaly tabor Stromu Zivota a tento rok ide cela skupina mojich deti - 3ks 🙂. Su to zazitky ktore im nikto nevezme.
V dnesnej dobe je vela moznosti taborov od krestanskych az po zazitkove. Je na tebe co zvolis - osobne som za staru dobru tradiciu taborov SZ, IMA, ktore vsak zmizli z ponuky lebo boli robene na baze dobrovolnictva (ano, dobre pocujes, ako taborovy veduci som nedostala nic alebo len symbolicku sumu za svoju pracu co v dnesnej dobe bude robit tak percento pubosov). Prave kvoli tomu ze tabory robia ludia co vidia deti cez svoju mesacnu odmenu tu mame to co mame...

makova333
9. júl 2021

Boa som ako 7 rocna a bolo to utrpenie, potom este ako 9-10 rocna na tri tyzdne na opacnom konci republiky a teda stres som mala brutalny z toho. Nie nic strasne sa mi tam neudialo, len to vnimam ako velmi stresovu situaciu pre mna a cely cas tam som pretrpela. Moje dieta chodi len do dennych taborov. Nie kvoli mne, len ho respektujem.

vilma7
9. júl 2021

Tak ak si syn myslí, že to v pohode zvládne, dala by som ho. Ja som síce bola 1x ako 6.ročná, ale veľa som tam vraj plakala aj napriek tomu, že bola so mnou o rok staršia sestra. Ale potom sme chodili každý rok a radi.

simca06022011
9. júl 2021

Moja bola ako predškolacka prvýkrát a potom každý rok. Nevidím dôvod maľovať čerta na stenu. Vždy vyberiem tábor ktorý má prevažne deti v jej veku. Ja som tiež po táboroch chodila a viac menej sa nikdy nič nestalo. Tie pomixovane tábory kde sú už aj väčší aj menší, tie sú už také kadejaké (bola som ako 15r v jednom kde boli od 6r až po hádam 17-18) ale teda ze by niekto malé deti obťažoval som nepocula

akvi
9. júl 2021

@simca06022011 tiež mam k tomu podobný postoj, ze netreba maľovať čerta na stenu. Na druhej strane ak má rodič obavu, dala by som na intuíciu, ta obava môže mať opodstatnenie. Po zhliadnutí dokumentu "V sieti" som si uvedomila, ze tento problém je častejší, ako som si myslela. ( jeden z "účinkujúcich" bol organizátor detských táborov ).

simca06022011
9. júl 2021

@akvi kazda obava moze mat opodstatnenie, aj to ze zajtra sa mi tu hurikan prezenie.. a neznamena to, ze budem zavreta doma. Ja sa tiez bojim o dieta, ze sa mi to drevo niekde dolame/utopi a co ja viem co, pri aktivitach a necham si to pre seba, pustim ju kam chce.

eeffka
9. júl 2021

moje deti maju 16a 9 a boli v X taboroch ale vsetky denne. nepaci sa mi dozor v taboroch, povacsine mlade dievcata ktore viac zaujima mobil ako zverenci. a 7r na pobytovy tabor uz vobec, tak male dieta sa nevie o seba postarat ked je problem, mam kopec znamych co dali deti do tabora a potom sa podozvedali take veci... ( ziadne zneuzivanie) ale sikana zo strany starsich, zosmiesnovanie plakajucich deti, nezaujem veducich...

lucia147852
9. júl 2021

Keďže som sama robila animátorku na táboroch tak take malé dieťa určite na pobytový tábor nie. Dozor je častokrát nedostatočný, pretože animátormi sú často tínedžeri a tých zaujíma všetko možné, lem tie deti nie. Stojí to na pár zodpovedných jedincoch, ktorí to nikdy nestíhajú úplne pokryť.

simca06022011
9. júl 2021

Mozno si treba lepsie vyberat tabory, nikdy ale ze NIKDY, nemala moja dcera mladych animatorov v tabore ani ich nestrazili znudene tinedzerky :D

potvorka88
9. júl 2021

Moje deti chodili od najnižšieho možného veku. Dcéra bola v škôlke v prírode ako 3 ročná, syn 5 ročný a do tábora išli spolu keď mala 5 a syn 7. Predtým bol sám keď mal 6 a všetko zvládli super. Všade sa im páčilo. Odvtedy chodia do denných aj pobytovych táborov. Syn dokonca ide tento rok do CZ. Nerobila by som z táborov strašiaka. Skôr vysvetlila dieťaťu čo je ok a čo už nie, ale neochudobňovala by som ho o zážitky a možnosť spoznať nových kamošov. A ak sa fakt tak bojíte, tak ako bolo vyššie spomenuté, skúste denný tábor

sissy27
9. júl 2021

@hedan moja dcéra chodí do tábora od 5 rokov každý rok, občas aj do dvoch. Tento rok má 18, prvýkrát nejde a chýba jej to 😃 milovala to, tešila sa. Samozrejme ako rodič som vždy isté obavy mala, ale pokiaľ viem, tak k sexuálnemu zneužívaniu detí dochádza najčastejšie v rámci širšej rodiny. Teraz čo, nepustíš dieťa k starým rodičom, ku krstným, k ujovi, lebo čo ak náhodou??

sarinka2012
9. júl 2021

@hedan V prvom rade by ma zaujimalo čo to bolo za psychologa, pretože žiaden psycholog sa takto určito a nejakej veci nikdy nevyjadruje ani len medzi 4 očami nie to v diskusnej relácii.....v druhom rade to akože teraz zrušime všetky tabory a nikto nebude nikam deti dávať na pobyt lebo všetky budu zneužité a trápené celý týždeň? Ale dobre odhliadnuc od tohto, bol tvoj synator už niekde na pobytovke bez teba? napriklad škôlka alebo škola príroda? lebo 7 je ešte podľa mna nizky vek a naozaj sa najlepsie začina so spolužiakmi a učetelmi kde sa všetci poznaju ako isť uplne sám niekam, dieťa može pvedať že sa teší ale vieš ako...nedá sa pripadne aby šiel s nejakým kamaratom? Moja dcera ma 9 a ide prvýkrat tento rok a dokonca na dva pobytové tábory (oba funguju už roky, su overene a na ten prvý ide ešte aj so spolužiačkou) ale doteraz chodila len na denné tabory alebo teda klasika školka/škola v prírode a aj ked sa nebojim ju pustiť a som si istá že to zvladne tak poučenie o tom že jej nikto nesmie robiť nič čo sa jej nepáči a treba všetko okamžite nahlasiť a nedať sa zastrašiť ani keby ktokolvek čokolvek povedal ju neminie.

sarinka2012
9. júl 2021

@potvorka88 nejde syn do CZ na tarycamp 😀 ?

potvorka88
9. júl 2021

@sarinka2012 ide na 4camp 🙄

gbgb
9. júl 2021

@hedan tak daj do denneho.

sarinka2012
9. júl 2021

@potvorka88 Moja ide na Tarycamp preto sa pýtam , lebo je to take neštandartné dať dieťa do tabora mimo SR ( ak nepočitam tabory čo organizuju slovenské spoločnosti a idu s detmi do HR alebo tak) , to je tiež v CZ a všetci si ťukaju na čelo že prečo ju davama do tabora 300 km daleko ci na SR nemáme dosť taborov - no lebo parkur tabor čo robí Tary je len tam, čo mám robiť ked si to vybrala 🙂

potvorka88
9. júl 2021

@sarinka2012 však preto ide aj môj lebo tu na SR taký tábor nie je. Tento je hráčsky. Bežne má PC zatrhnutý, ale túžil už po ňom 2 roky a viem že to v pohode zvládne.

jaskolka
9. júl 2021

V princípe 7 ročne dieťa môže ešte byť v tábore smutné kvôli tomu, že mu chýba mama otec, známe prostredie. Neviem prečo si tvoj muž myslí, že okamžite v každom tábore sú len uchylaci, akí čakajú len na vášho syna, aby ho zneužili 🙉, len kvôli jednému "akože" odborníkovi, lebo paušálne povedat že na táboroch sa zneužívajú deti, je podľa mňa prehnane a skutočne odborník si toto dovoliť ani nesmie. To je akoby povedal, že nechoďte cez cestu, lebo na ceste predsa sú auta a tie vás zrazia..

julia2323
28. máj 2022

Kompromis by pomohol, mohol by ísť na denný tábor, to je ako chodiť do školy. Tento ponúka služby 2 v jednom. Hudba a lekcie v angličtine.
https://musichub.sk/detsky-letny-denny-tabor-ju...

lenka2710
28. máj 2022

@hedan ja dávam tiež dcéru ale na denný tábor, má 7 rokov a bola aj minulý rok! Ta sa tam neuveriteľne teší, minulý rok mali pekný program! Ráno o 8 som ju tam zaviedla a o 16 po ňu šla!
Možno aj to by bola možnosť, ja som bola spokojná

vroni
28. máj 2022

Ja som ako dieťa tábory milovala a moja mama mi to mala, strašne za zle, že som sa vôbec nehrabala domov. Tak som sa zaprisahavala, že moje deti budú chodiť koľko a kam chcú a ja ich kľudne nechám. A tie moje dve potvory nevdacne nechcú chodiť vôbec nikam, len s nami. Dcéru som párkrát ukecala na denný tábor, to ešte dala, ale o tábor s prespavanim záujem nemala a nemá dodnes (ma 16, teraz už som rada, že sa nehrabe kamsi prespávať), syn sa bráni ako lev, tento rok ho prvýkrát ukecala na tábor "frajerka", tak sa obetoval, ale inak ani za svet, ja ich asi v 40 z domu metlou budem vyhanat 🤣

stvura
30. máj 2022

@vroni inac ja sa smejem, ako si to napisala to mam aj ja...ja decko max spolocnenske - v tej dobe ako som bola nastrocna len pionierske tabory cez ROH ale milovala som ich, od 16r uz sama som robila na taboroch programovu veducu - to boli tabory co ficali cez IMA-u a Strom Zivota, hospodarku a neskor hlavnu cca do ukoncenia VS a moje tri deti? Ani jedno nema zaujem. Natlacila som ich tri roky na obdobu Stromu Zivota vo Vydre - este je v zastupitelstve kocka co ju poznam z ery Stromu Zivota, takze skutocne skvela kvalita a oni si to tam uzili, no nejako velmi sa tam nehrnuli. Tento rok mi to nevyslo - taky je zaujem o tieto tabory (obsadene do dvoch dni) a tak budu doma a oni sa ti tesia!
Ja som vazne uvazovala ci neobnovit tabory aby decka vedeli co to dakedy bolo. Nielen detske ale i mladeznicke tabory! Proste ono to nie je...len neviem ako by to vyzeralo keby nasa generacia styridsiatnikov tam saskovala 🙂

vroni
30. máj 2022

@stvura, u nás tiež tak. Až do konca výšky som chodila po táboroch ako vedúca, ja som bola skôr na jazykové a plavecké tábory, moje deti na mna pozerali ako na psychicky vážne naruseného jedinca, keď som o tom doma basnila 🤣🤣🤣