Šetrenie podmienok kvôli detskému táboru

kaja0007
27. jún 2022

Ahojte, chcem sa poradiť v jednej veci. Prihlásila som neter na detský tábor, ktorý organizuje nadácia Košického samosprávneho kraja. Je pre určitý počet detí zadarmo.
Neter bola vybratá medzi tých šťastlivcov. Dnes ale volala sestre sociálna pracovníčka, že ide prešetriť rodinné pomery priamo v mieste ich bydliska. Nechce sa ale stretnúť ani na úrade, ani nikde inde, iba u nej doma
Je toto štandardný postup?
Voči týmto spôsobom už sme dosť opatrné.

sissy27
27. jún 2022

@kaja0007 no podľa mňa je to ok - ten tábor totiž nie je zadarmo, niekto ho zaplatiť musí. A ak ho má mať niekto bezplatne kvôli tomu, že má horšiu sociálnu situáciu, tak by sa patrilo to aj overiť…a ako inak si overí ich situáciu ak nie priamo v mieste bydliska?

0silvia0
27. jún 2022

@kaja0007 tie deti zdarma musia splnat nejake podmienky? Musia byt zo socialne znevyhodneneho prostredia?

kaja0007
autor
28. jún 2022

@sissy27 Prepláca ho nadácia. Inak stojí 90€, čiže žiadne terno to zase nie je.
Je pre 800deti z Košického kraja, z toho je voľných ešte 400miest, tábor začína v pondelok.
Overiť si to môžu priamo na sociálke, veď je to sociálna pracovnička. Sestra jej to nemá problém poslať, má Hm.nudzu.
Nič také v podmienkach nebolo písané, že je nutná návšteva sociálnej pracovníčky. Zaujímalo by ma, podľa akej vyhlášky či zákona jednajú. Ale čo som videla fotografie, tak teraz si náš primátor robí kampaň a chodí sa fotiť aby to použil v marketingu.
Zvláštne že neter ani nechcú vidieť, lebo im nevadilo že je v škole
Vy by ste si ich pustili do bytu?

martinkatinka
28. jún 2022

@kaja0007 ked ste ju prihlasovali, precitali ste si podmienky? No ano, je to mozne, ze to preveruju aj takymto sposobom. Ak sa preukaze, ze je socialna pracovnicka, tak preco by som nu nemala pustit?

viestta
28. jún 2022

@kaja0007 podmienka je, že je to pre sociálne z nevýhodnéne deti. Nadácia si určila pravidlá,.ma ich právo kontrovat. Keď nechceš aby kontrolovi, tak jej to zaplať.

loginexistuje
28. jún 2022

@kaja0007 nepustis do bytu na tabor nepojde to nie je povinnost ak niekto opravnene pobera davky v hmotnej nudzi nemal by mat problem pustit dnu

a inak poberatel davok v hmotnej nidzi musi strpiet kontroly socialnej pracovnicky kedykolvek pocas poberania davky v domacom prostredi

mapa
28. jún 2022

@kaja0007 samospravny kraj neriadi primator, ale predseda samospravneho kraja. To su dvaja absolutne odlisni ludia...
Podla oficialnej spravy ide o 36 turnusov, nie len ten pondelkovy a bude urcite fajn, ak sa tam dostanu deti zo socialne znevyhodnenych rodin.
https://web.vucke.sk/sk/kompetencie/skolstvo/ak...
90€ je suma, ktora podla mna terno je, ale teda ja nie som socialne znevyhodnena...

ibrunova
28. jún 2022

Podľa mňa to prešetrovanie je len formalita, strpela by som to.

sissy27
28. jún 2022

@kaja0007 ak robím charitu, tak si chcem overiť, či moje peniaze idú správnym ľuďom. To isté chce spraviť tá nadácia a vôbec sa im nečudujem. Ak je pre teba 90€ "žiadne terno", tak zaplať neterke normálny tábor a uvoľnite miesto niekomu, kto to naozaj potrebuje a bude vďačný. Ak niekto v dnešnej dobe, kedy ceny rastú zo dňa na deň, dokáže pre dieťa zabezpečiť 5 dní so stravou, ubytovaním a aktivitami za 90€, tak sa mu hlboko klaniam a tlieskam. O tom, že to spraví pre xxx detí a dokáže na to zabezpečiť financie, ani nehovorím.

0silvia0
28. jún 2022

@kaja0007 ak by som bola v sociálnej núdzi a niekto cudzí by bol ochotný spestriť môjmu dieťaťu prázdniny, tak áno, strpela by som kontrolu sociálnej pracovníčky. Celkom nechápem, prečo s tým má tvoja sestra taký problém.

janka_266
28. jún 2022

@0silvia0 zrejme sa boja, že tam nájdu niečo, na základe čoho nie len dieťa nevezmú do tábora, ale možno aj niečo iné 🤷‍♀️

sissy27
28. jún 2022

@0silvia0
@janka_266 tak ja zas chápem, že nie každému je príjemná takáto návšteva, nehľadala by som za tým hneď nejaké skrývanie.

0silvia0
28. jún 2022

@sissy27 ja nehľadám žiadne skrývanie. Veď môžu odmietnuť stretnutie, ale je možné, že im dajú tábor zaplatiť ak neumožnia sociálne šetrenie, to už je na nich.

kaja0007
autor
29. jún 2022

@sissy27 ubytovanie tam nie je, je to denný tábor na 4dni, keďže jeden deň je sviatok. Sama organizujem tábor, ktorý stojí 60€, síce je bez stravy ale je to na 7 dní. Okrem toho, tych 90€ nie je konečná suma, ktorú organizátor vezme, keďže je to dotované štátom, zase nebuďte tak naivná.

sissy27
29. jún 2022

@kaja0007 to si síce v úvodnom príspevku nespomínala, ale je to nepodstatné. Ak chceš, aby neter mala tábor bezplatne, tak treba niečo splniť. Ak s tým je problém, tak potom treba neteri tábor zaplatiť. Jednoduché.

kaja0007
autor
29. jún 2022

@janka_266 toto môže napísať matka?
... Len aby ste náhodou vy nemali takú náhodnú kontrolu. Sama mám vyštudovanú sociálnu prácu, druhý stupeň VŠ, poznám svoje práva aj povinnosti. Vy by ste si pustili do bytu cudziu ženskú z úradu, ktorá si vás chce nafotiť pre marketing kvôli voľbám teraz v čase keď je Corona a máte doma ešte novorodenca? Zdrzte sa prosím vašich domienok

kaja0007
autor
29. jún 2022

@sissy27 tábor sme už zrušili.

sissy27
29. jún 2022

@kaja0007 no vybavené... takže zas tak veľmi na tú charitu odkázaní nie ste. Nech idú deti, ktoré to naozaj potrebujú.

janka_266
29. jún 2022

@kaja0007 to čo ste mi napísali ako reakciu nie je uvedené v úvodnom príspevku, na ktory som reagovala a vyjadrila som sa na základe svojich pracovných skúsenosti 🙂ale áno, keby som matka a moje dieťa má jedinú možnost ako ísť na tábor na základe jednej návštevy, tak zrejme by som tu návštevu strpela.

kaja0007
autor
29. jún 2022

@martinkatinka podmienky tam žiadne neboli. Bol to len online dotazník, kde sa písali záujmy dieťaťa, vek a pod. Potom sa mi ozvala organizátorka, že jej vybrali tábor, stačilo vyplniť prihlášku online. 3 dní pred táborom sa zrazu ozvala nejaká pani z úradu ( ale nie z UPSVaR) že ide na návštevu. Nie je to ani úradníčka, skôr rodí marketing pred voľbami
Bolo by fajn, keby to uviedli hneď na začiatok. A najlepšie že ani nedajú vedieť kedy prídu, treba si na nich vyčleniť celé doobedie.
Dúfam, že tak kontrolujú aj Ukrajincov, čo poberajú 500€ každý mesiac plus rodičovské príspevky, stipendium, kadejake iné davky

kaja0007
autor
29. jún 2022

@janka_266 OK veď nech prešetrujú, ale tam kde to je potrebné. Žijem v doslova "ciganskom" meste, kde v deti fetuju pred oknami a nikto s tým nič nerobí. A potom si idú robiť kampaň na vašom dieťati. Veď to je choré. Samozrejme to nie je jediný tábor ani program, čo má v lete. Takže sme to už zrušili. Reklamu nech si robí pán predseda na svojich deťoch.

zuzanka.zuzu
29. jún 2022

ukrajinci, cigani, volby... a uz to ide 🙈 ty kokos takto sa samozhovadit v teme o tabore chce talent 👍

girlie_konik
29. jún 2022

wau, autorka ma fotku ako Vila Amalka, nezne to stvorenie, ale ked otvori "hubu", uz to ide 😲

viestta
29. jún 2022

@kaja0007 keď už si tak zbehla v tej sociálnej práci, tak hadam sa ti už donieslo, koľko ti Ukrajinci naozaj dostávajú a kto ich vypláca. 500€ mesačne, to by musel byť uz cely kolektív, nie jednotlivec. A áno, nech ta ďalej zoziera závisť. Naozaj máš čo zavidiet. A áno, dobre ste sa rozhodli. Nech ide do toho tábora dieťa co to naozaj potrebuje. Hoc aj rómske alebo ukrajinské.

zuzinka888
29. jún 2022

Ak ide na viac taborov tak nie ste az takej hmotnej nudzi. Poznam ridinu kde si nemozu dovolit ani doplatok na tabor 30€ a nie 90. Nie kazdy kto pobera hmotnu nudzu aj je v hmotnej nudzi. ( veselo sa pracuje na cierno a zi statu sa taha co sa da. ) A toto je MOŽNO aj tento pripad. A ako s toho von?? Jednoducho sa hrat na urazenu, ze sa tu z deti robi nejake marketinga radsej zrusit tabor. A Fotky na marketing??? Vacsi blud som nepocuka jednoducho povies nie a oni si " odfotia" ine deti. Ved tam nejde iba ona. A mas aj iny argument??? Napr. Ze idu volby a chcu sa na tvojej neteri zviditelnit? Alebo tie fotky chcu pouzit na nejakych strankach kde predavaju deti??. Ludia v hmotnej nudzi, socialne pripady ale aj rodiny kde sa idu rozvadzat normalne pustia socialnu pracovnicku dnu. A este im aj kavu uvaria.

viestta
29. jún 2022

@zuzinka888 obávam sa, že jediný problém by bol s tým, že rodina až takú núdzu netrpí. Marketing pána Trnku a ostatné sú len zastupné omacky

zuzinka888
29. jún 2022

@viestta tiež si myslìm. Ja som platila tabor dcérinej skoluziacke inak by cez leto nikam nesla. Vôbec ani len vylet. Maju hmotnu nudzu ale nemala ziaden problem pozvat ma dnu a to nie som ziadna socialna pracovnicka a ani sa nepozname.Iba tak, z pred skoly.

elviku11
29. jún 2022

Inac celkom by ma zaujimalo ako hodnotia domacnost, ktora je v hmotnej nudzi. Podla akych kriterii? je na to nejaky vzor?
Ked je doma plochy televizor s velkou uhloprieckou, tak ich vyradia z hmotnej nudze? Alebo ked maju roboticky vysavac? Alebo nejaku hodnotnu olejomalbu? Vie vobec socialna pracovnicka nacenit elektroniku alebo ine veci? A aj keby vedela, tak tie veci predsa mohli dostat darom alebo si na nich zarobit este predtym ako sa dostali do hmotnej nudze, nie?
Ci sa hodnoti poriadok? Ma byt pedantne cisto alebo radsej trochu neupratane? Alebo keby mala v chladnicke dva druhy vareneho jedla, tak uz nie je v nudzi?
Fakt by ma zaujimalo podla coho to hodnotia... ved kazda rodina sa mohla do hmotnej nudze dostat z inych prvotnych podmienok...

viestta
29. jún 2022

@elviku11 tak co sa poriadku týka, aj chudobná rodina by mala mať čisto a upratane. Chudoba nie je opravenenie pre bordel. A áno, máš pravdu, pre hmotnú núdzu môže byť štartovacia pozícia rôzna, ale keď som odkázaná na takúto pomoc, tak nemám problém to dokázať, ak treba.

kvetinka75
29. jún 2022

@viestta presne tak, Pustila by som ju do bytu. Ak už niečo využívam a majú byť splnené podmienky, tak nech si to overia. Nemám s tým najmenší problém.