Ako oslovujete v práci slobodnú ženu 40+?
Ako oslovujete v práci slobodnú zenu bez deti vo veku 40+? Pani alebo slečna “Mrkvičková”? V kolektíve sa oficialne vyká.
@anonym_autor na Slovensku sa ženy neoslovuju slečna. Nežijeme v Anglicku v minulom storočí.
@tetapetra no neviem, ale teda mňa bežné na ulici alebo v obchode oslovuju ľudia slečna. Aj keď podotýkam mám 47rokov. 😅
@muchotrafka298 😃😃😃 akože reálne ma tu môže niekto prehovárať, ako sa rozprávame na pracovisku . Nemám slov, tak napríklad mojej svokre(je nadomnou) v súkromí tykam a na pracovisku vykam. Akože nechápem preco by niečo take nemohlo existovať?! Po ďalšie môj krstny otec bol učiteľ v skole, v skole sme vykali, doma týkali, detto moji rodičia keď sli na rodicko, vykali. Tomu sa hovorí slušná komunikácia, ak sa nechcem nad niekoho nadraďovať tykaním a to, že to tak mame nastavené v robote je naša vec, keď je porada nepoviem 60 ročnej kolegyni s ktorou si v súkromí tykam pred 40 ľudmi v miestnosti Marienka pod dať prezentáciu , ale pani mrkvičková poprosím prezentáciu.
@anonym_autor no popravde, teraz som už videla asi všetko. V súkromí niekomu týkať a následne v práci roku istému vykať, mi už hraničí s nejakou ľahkou formou schizofrenie.
Ano je úplne normálne, keď si s niekým tykas a povieš mu na porade pred všetkými Marienka pod mi dať prezentáciu. Bežne sa to robí aj vo vysokých funkciách.
@anonym_autor no popravde, teraz som už videla asi všetko. V súkromí niekomu týkať a následne v práci roku istému vykať, mi už hraničí s nejakou ľahkou formou schizofrenie.
Ano je úplne normálne, keď si s niekým tykas a povieš mu na porade pred všetkými Marienka pod mi dať prezentáciu. Bežne sa to robí aj vo vysokých funkciách.
@anonym_aaa922 alebo mozes neutralne "Maria prezentaciu prosim". V AJ je to jednoduchsie, tam by to bolo len napriklad "Maria next slide please" a hotovo.
@anonym_aaa922 podľa mňa je to nechutné.
@tetapetra čo je na Tom nechutné omg?
Milujem debaty o tykani/vykaní a ako si ľudia na tom zakladajú 🤣
Najlepši gól je kamarátke Marienke tykať v súkromí a pred obecenstvom sa tváriť, že je to len nejaká kolegyňa pani Mrkvičková a vykať jej. Toto som fakt v práci nezažila (teraz mám na mysli na Slovensku)
Toto hranie sa na dôležitosť vždy pobaví a nezabudnime na tituly, tie sa nesmú opomenúť, je potrebné ich všade prizvukovať, dať si ich aj na schránku, aj na svadobné oznámenie a trvať na nich,
Nedajbože osloviť ženu pani Mrkvičková ak má titul inžinierka. Pani inžierka ešte potlačte, už vidím hlavičku (fakt som zažila) 🤦♀️
@anonym_autor preboha!!! Po 25 samozrejme pani, ktorá chudera si ešte potrebuje dokazovať, že sa niektorá nevydala resp. aj nerozviedla. Vykanie, slušnosť, rešpekt a odstup v komunikácii. V zahraničí je to nad 16 rokov madam. Na slečny sa nehrajú!
@anonym_autor preboha!!! Po 25 samozrejme pani, ktorá chudera si ešte potrebuje dokazovať, že sa niektorá nevydala resp. aj nerozviedla. Vykanie, slušnosť, rešpekt a odstup v komunikácii. V zahraničí je to nad 16 rokov madam. Na slečny sa nehrajú!
@sulavikova v ktorom zahraničí, zahraničie je široký pojem, a pri akých príležitostiach sa ženy, vrátane 16 ročných dievčat, oslovujú titulom madam?
Ja neviem už kde v kancelárii prezidenta by som musela pracovať, aby som svokre, mame alebo niekomu s kým si hoc len random už tykame zrazu ako dospelá žena v práci pred obecenstvom vykala … Veď to je úplne smiešne a trápne divadlo pre všetkých … a: Pani.
@anonym_aaa922 aby ma niekto oslovoval slečna. Hlavne chlapi sa snažia zalichotit,ale je to skôr trápne. Tiež mám 40+.
@tetapetra zvláštny pohľad na oslovenie slečna prvý x čítam že to niekto vidí ako nechutnost 😅
Mňa tak oslovujú aj ženy, veď to bežné oslovenie
Milujem debaty o tykani/vykaní a ako si ľudia na tom zakladajú 🤣
Najlepši gól je kamarátke Marienke tykať v súkromí a pred obecenstvom sa tváriť, že je to len nejaká kolegyňa pani Mrkvičková a vykať jej. Toto som fakt v práci nezažila (teraz mám na mysli na Slovensku)
Toto hranie sa na dôležitosť vždy pobaví a nezabudnime na tituly, tie sa nesmú opomenúť, je potrebné ich všade prizvukovať, dať si ich aj na schránku, aj na svadobné oznámenie a trvať na nich,
Nedajbože osloviť ženu pani Mrkvičková ak má titul inžinierka. Pani inžierka ešte potlačte, už vidím hlavičku (fakt som zažila) 🤦♀️
@sisaka úplný bizar aj pre mňa. V robote marienke vykať a opustime brány práce a tykame si 😅
A tituly na schránke ešte s privretymi očami ok. Ale verbálne oslovenie pani inžinierka, pani magistra to je pre mňa masaker 😅
oslovenie slecna je extremne nevhodne aj pre mladu zenu - akonahle nejde o dieta/teen, kazda zena je pani, a to bezohladu na stav vydata/slobona. neviem z akeho dovodu si ludia myslia, ze oslovenie slecna/pani je podla rodinneho stavu
@sisaka úplný bizar aj pre mňa. V robote marienke vykať a opustime brány práce a tykame si 😅
A tituly na schránke ešte s privretymi očami ok. Ale verbálne oslovenie pani inžinierka, pani magistra to je pre mňa masaker 😅
@anonym_aaa922 tak pozor, ja som mala kolegynu, ktora bola Ing. Mgr. a museli ju oslovovat "Slecna inzinierka magistra"...hej do rehotu nam bolo.
@anonym_aaa922 tak pozor, ja som mala kolegynu, ktora bola Ing. Mgr. a museli ju oslovovat "Slecna inzinierka magistra"...hej do rehotu nam bolo.
@muchotrafka298 zakompexovana strašne musela byť chudatko....😥🙈
@anonym_aaa922 nepríde mi to v pohode keď mám 40+. Všeobecne mi toto oslovenie príde desne
@tetapetra mne to vždy veľmi polichoti veď to znamená že vyzeráš mladšie.
Žena sa stáva paňou, keď splní jednu z možností:
1. vydá sa,
2. má dieťa, a má viac ako 16 rokov,
3. dosiahne vek 26 rokov.
40-ročná slobodná žena sa má teda oslovovať pani.
@anonym_aaa922 keď ťa toto poteší, tak ok.
@tetapetra koho nepoteší, keď vyzerá mladšie? Nepoznám takú ženu.
Ja som svojej mame v škole vykala. Pred spolužiakmi bola vždy "pani učiteľka", medzi štyrmi očami "mamka" (u nás je to zdrobnenina od mama, ak by sa chcel niekto pohoršovatť). Išlo o to, aby spolužiaci nemali pocit, že som zvýhodňována. Nebola som. Mama mala rovnaký meter na všetkých žiakov.
Takže, áno, podľa bontónu by sa malo buď vykať alebo tykať a neskákať hore dolu, ale podľa mňa - v určitých špecifických situáciách - sa to dá akceptovať.
@anonym_aaa922 ešte 40+ nevyzerala ako 18tka. Lepšie znie mladá pani, ako (stará) slečna
@tetapetra a kto hovorí že 40tka vyzerá ako 18stka? Slečna je proste nevydata žena, alebo žena ktorá na prvý pohľad vyzerá mlado a predpokladá sa že je proste slečna.
Ženy ktoré majú problém pri oslovení slečna, sa skôr pasujú s nejakými vnutornymi komplexami, dlho boli staré dievky, alebo stále sú, alebo netuším aký este mindrak si v sebe chudence nesú.
@tetapetra a kto hovorí že 40tka vyzerá ako 18stka? Slečna je proste nevydata žena, alebo žena ktorá na prvý pohľad vyzerá mlado a predpokladá sa že je proste slečna.
Ženy ktoré majú problém pri oslovení slečna, sa skôr pasujú s nejakými vnutornymi komplexami, dlho boli staré dievky, alebo stále sú, alebo netuším aký este mindrak si v sebe chudence nesú.
@anonym_aaa922 zaujímavá dedukcia ohľadom mindrakov. Ty si písala, ktorú ženu nepoteší,že vyzerá mlado. Samozrejme,že každú. Ja som sa vyjadrila k osloveniu slečna. Určite je za mňa vhodnejšie oslovenie mladá pani. Poteší - neurazí.
Slecna sa oslovuju velmi mlade zeny. Neskor bez rozdielu oslovujeme nevydate zeny pani. Lebo je to potom aj trapne, povedat 60-rocnej zene slecna.

Omg ešte dobre, že robím v korporáte kde je jedno koľko máš rokov, detí a manželov a absolútne všetci si len tykáme …