Ako oslovujete v práci slobodnú ženu 40+?
Ako oslovujete v práci slobodnú zenu bez deti vo veku 40+? Pani alebo slečna “Mrkvičková”? V kolektíve sa oficialne vyká.
Oslovila by som pani Mrkvickova. Oslovenie slecna beriem pre uplne mlade dievcata 15-20r
@anonym_autor neoslovujete sa menom?
Dobrý deň Klára ,ako sa mate ,potrebujem od Vás to a to
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/3394/ Podľa mňa nie je nič zle na oslovenie "pani" dospelej ženy. Veď bežne človek nevie či je žena vydatá alebo nie..
Ďakujem 😊 a nie, oslovujeme priezviskom, kedze je v kolektíve viac žien s rovnakým menom a nie každý každého pozna po mene, samozrejme navzájom si poniektorí aj tykame, ale pri ofiko veciach vykame všetci
A ja som tiež za pani, len som si to chcela nejak prezistit, či sa náhodou neozve niekto s iným názorom, ale zhodli sme sa všetky🙂
Čertica nenásytná
Ja by som každú ženu, čo vyzerá na 30 + nazvala pani vzhľadom k tomu, že neviem a ani sa nemienim pýtať či je alebo nie je vydatá. Je to také, že aj 18 ročná môže byť vydatá, čo samozrejme cudzí nevedia a i tak ju nazvú pravdepodobne slečna alebo dáma.
Normalne pani bez ohladu na vek a rodinny stav. Iba mladym dievcatam sa hovori slecna. Ak myslime business etiketu v praci.
A ja som tiež za pani, len som si to chcela nejak prezistit, či sa náhodou neozve niekto s iným názorom, ale zhodli sme sa všetky🙂
@anonym_autor v pracovnom prostredi sa ma vzdy oslovovat pani... slecna mozu oslovit tak na nedelnej oslave niekde... v "profesionalnom" zivote sa na "slecnu" nehra (ak teda vobec niekto niekedy este oslovuje niekoho slecna)...
Urcite pani
@anonym_autor všetky ženy pani, slečna už bolo dávno zrušené.
Som kedysi na VŠ oslovila slobodnú hádam 70 ročnú docentku pani ... ona "ja som slečna" 😀 ... joj, dodnes pamätám 😀 ... samozrejme ženu 40+ by som oslovila pani.
@anonym_autor podľa bontonu sú všetky aj nevydaté dámy nad 25rokov oslovované pani.
Žena , ktorá má vysokoškolský titul alebo má viac ako 25 rokov sa oslavuje pani, aj keď nie je vydatá.
@anonym_autor na Slovensku sa ženy neoslovuju slečna. Nežijeme v Anglicku v minulom storočí.
@anonym_autor oslovujeme sa krstným menom, no vykame si… ale pracujem v škôlke…bolo by zvláštne pred deťmi oslovovať druhu učiteľku priezviskom.
Slečna určite nie, moju dcéru učila v škôlke asi 20 ročná mladá žena , ktorá študovala VŠ externe, nevolali sme ju slečna učiteľka. Ja si nemôžem pomôcť mne to oslovenie príde trochu dehonestujúce. Možno som divná, ale nejde mi to z úst.
@anonym_autor asi pani Mrkvickova, slecna mi pride divne aj u 25rocnej... u nas sefovia vykaju ale oslovuju menom (po dohode) .
Slečna určite nie, moju dcéru učila v škôlke asi 20 ročná mladá žena , ktorá študovala VŠ externe, nevolali sme ju slečna učiteľka. Ja si nemôžem pomôcť mne to oslovenie príde trochu dehonestujúce. Možno som divná, ale nejde mi to z úst.
@kristina2412 mne pride oslovenie "slecna" ako ked chlap kurizuje. A pri starsej zene ako poukazanie na to ze je stara dievka.
Ďakujem 😊 a nie, oslovujeme priezviskom, kedze je v kolektíve viac žien s rovnakým menom a nie každý každého pozna po mene, samozrejme navzájom si poniektorí aj tykame, ale pri ofiko veciach vykame všetci
@anonym_autor neexistuje, ze si niekedy tykas a niekedy vykas podla situacie. A je jedno pri akej situacii. Lebo tykat si mozes pri oficialnych prilezitostiach aj s prezidentom, ked si s nim tykas v beznom zivote. Len pri oficialnej prilezitosti mu nepovies Peto pod sem, ale “Pan prezident podte sem” napriklad.
@anonym_autor slovo slečna je uz diskriminacne a nepouziva sa, jedine ak by si to dotycna priala, inak vsetky zeny sa oslovoju “pani” a priezvisko
Vždy pani.
Skúste osloviť madam Mrkvičkova 😄
Pravdaže oslovite pani Mrkvičkova

Podla mna zeny nad 30 urcite pani. Ak sama nevyzaduje slecna. Ale je to divne u ludi po 30, po 40 ani nehovorim. To uz je take nejake V ramci respektu K tej osobe.