icon

Ako oslovujete v práci slobodnú ženu 40+?

7. feb 2026

Ako oslovujete v práci slobodnú zenu bez deti vo veku 40+? Pani alebo slečna “Mrkvičková”? V kolektíve sa oficialne vyká.

Strana
z2
anonym_23714f
9. feb 2026

Omg ešte dobre, že robím v korporáte kde je jedno koľko máš rokov, detí a manželov a absolútne všetci si len tykáme …

anonym_aaa922
9. feb 2026
@tetapetra

@anonym_autor na Slovensku sa ženy neoslovuju slečna. Nežijeme v Anglicku v minulom storočí.

@tetapetra no neviem, ale teda mňa bežné na ulici alebo v obchode oslovuju ľudia slečna. Aj keď podotýkam mám 47rokov. 😅

anonym_aaa922
9. feb 2026
@anonym_autor

@muchotrafka298 😃😃😃 akože reálne ma tu môže niekto prehovárať, ako sa rozprávame na pracovisku . Nemám slov, tak napríklad mojej svokre(je nadomnou) v súkromí tykam a na pracovisku vykam. Akože nechápem preco by niečo take nemohlo existovať?! Po ďalšie môj krstny otec bol učiteľ v skole, v skole sme vykali, doma týkali, detto moji rodičia keď sli na rodicko, vykali. Tomu sa hovorí slušná komunikácia, ak sa nechcem nad niekoho nadraďovať tykaním a to, že to tak mame nastavené v robote je naša vec, keď je porada nepoviem 60 ročnej kolegyni s ktorou si v súkromí tykam pred 40 ľudmi v miestnosti Marienka pod dať prezentáciu , ale pani mrkvičková poprosím prezentáciu.

@anonym_autor no popravde, teraz som už videla asi všetko. V súkromí niekomu týkať a následne v práci roku istému vykať, mi už hraničí s nejakou ľahkou formou schizofrenie.
Ano je úplne normálne, keď si s niekým tykas a povieš mu na porade pred všetkými Marienka pod mi dať prezentáciu. Bežne sa to robí aj vo vysokých funkciách.

muchotrafka298
9. feb 2026
@anonym_aaa922

@anonym_autor no popravde, teraz som už videla asi všetko. V súkromí niekomu týkať a následne v práci roku istému vykať, mi už hraničí s nejakou ľahkou formou schizofrenie.
Ano je úplne normálne, keď si s niekým tykas a povieš mu na porade pred všetkými Marienka pod mi dať prezentáciu. Bežne sa to robí aj vo vysokých funkciách.

@anonym_aaa922 alebo mozes neutralne "Maria prezentaciu prosim". V AJ je to jednoduchsie, tam by to bolo len napriklad "Maria next slide please" a hotovo.

tetapetra
9. feb 2026
@anonym_aaa922

@tetapetra no neviem, ale teda mňa bežné na ulici alebo v obchode oslovuju ľudia slečna. Aj keď podotýkam mám 47rokov. 😅

@anonym_aaa922 podľa mňa je to nechutné.

anonym_aaa922
9. feb 2026
@tetapetra

@anonym_aaa922 podľa mňa je to nechutné.

@tetapetra čo je na Tom nechutné omg?

tetapetra
9. feb 2026
@anonym_aaa922

@tetapetra čo je na Tom nechutné omg?

@anonym_aaa922 aby ma niekto oslovoval slečna. Hlavne chlapi sa snažia zalichotit,ale je to skôr trápne. Tiež mám 40+.

sisaka
9. feb 2026

Milujem debaty o tykani/vykaní a ako si ľudia na tom zakladajú 🤣
Najlepši gól je kamarátke Marienke tykať v súkromí a pred obecenstvom sa tváriť, že je to len nejaká kolegyňa pani Mrkvičková a vykať jej. Toto som fakt v práci nezažila (teraz mám na mysli na Slovensku)

Toto hranie sa na dôležitosť vždy pobaví a nezabudnime na tituly, tie sa nesmú opomenúť, je potrebné ich všade prizvukovať, dať si ich aj na schránku, aj na svadobné oznámenie a trvať na nich,
Nedajbože osloviť ženu pani Mrkvičková ak má titul inžinierka. Pani inžierka ešte potlačte, už vidím hlavičku (fakt som zažila) 🤦‍♀️

sulavikova
9. feb 2026

@anonym_autor preboha!!! Po 25 samozrejme pani, ktorá chudera si ešte potrebuje dokazovať, že sa niektorá nevydala resp. aj nerozviedla. Vykanie, slušnosť, rešpekt a odstup v komunikácii. V zahraničí je to nad 16 rokov madam. Na slečny sa nehrajú!

sisaka
9. feb 2026
@sulavikova

@anonym_autor preboha!!! Po 25 samozrejme pani, ktorá chudera si ešte potrebuje dokazovať, že sa niektorá nevydala resp. aj nerozviedla. Vykanie, slušnosť, rešpekt a odstup v komunikácii. V zahraničí je to nad 16 rokov madam. Na slečny sa nehrajú!

@sulavikova v ktorom zahraničí, zahraničie je široký pojem, a pri akých príležitostiach sa ženy, vrátane 16 ročných dievčat, oslovujú titulom madam?

anonym_23714f
10. feb 2026

Ja neviem už kde v kancelárii prezidenta by som musela pracovať, aby som svokre, mame alebo niekomu s kým si hoc len random už tykame zrazu ako dospelá žena v práci pred obecenstvom vykala … Veď to je úplne smiešne a trápne divadlo pre všetkých … a: Pani.

anonym_aaa922
10. feb 2026
@tetapetra

@anonym_aaa922 aby ma niekto oslovoval slečna. Hlavne chlapi sa snažia zalichotit,ale je to skôr trápne. Tiež mám 40+.

@tetapetra zvláštny pohľad na oslovenie slečna prvý x čítam že to niekto vidí ako nechutnost 😅
Mňa tak oslovujú aj ženy, veď to bežné oslovenie

anonym_aaa922
10. feb 2026
@sisaka

Milujem debaty o tykani/vykaní a ako si ľudia na tom zakladajú 🤣
Najlepši gól je kamarátke Marienke tykať v súkromí a pred obecenstvom sa tváriť, že je to len nejaká kolegyňa pani Mrkvičková a vykať jej. Toto som fakt v práci nezažila (teraz mám na mysli na Slovensku)

Toto hranie sa na dôležitosť vždy pobaví a nezabudnime na tituly, tie sa nesmú opomenúť, je potrebné ich všade prizvukovať, dať si ich aj na schránku, aj na svadobné oznámenie a trvať na nich,
Nedajbože osloviť ženu pani Mrkvičková ak má titul inžinierka. Pani inžierka ešte potlačte, už vidím hlavičku (fakt som zažila) 🤦‍♀️

@sisaka úplný bizar aj pre mňa. V robote marienke vykať a opustime brány práce a tykame si 😅

A tituly na schránke ešte s privretymi očami ok. Ale verbálne oslovenie pani inžinierka, pani magistra to je pre mňa masaker 😅

bg92
10. feb 2026

oslovenie slecna je extremne nevhodne aj pre mladu zenu - akonahle nejde o dieta/teen, kazda zena je pani, a to bezohladu na stav vydata/slobona. neviem z akeho dovodu si ludia myslia, ze oslovenie slecna/pani je podla rodinneho stavu

muchotrafka298
10. feb 2026
@anonym_aaa922

@sisaka úplný bizar aj pre mňa. V robote marienke vykať a opustime brány práce a tykame si 😅

A tituly na schránke ešte s privretymi očami ok. Ale verbálne oslovenie pani inžinierka, pani magistra to je pre mňa masaker 😅

@anonym_aaa922 tak pozor, ja som mala kolegynu, ktora bola Ing. Mgr. a museli ju oslovovat "Slecna inzinierka magistra"...hej do rehotu nam bolo.

tetapetra
10. feb 2026
@anonym_aaa922

@tetapetra zvláštny pohľad na oslovenie slečna prvý x čítam že to niekto vidí ako nechutnost 😅
Mňa tak oslovujú aj ženy, veď to bežné oslovenie

@anonym_aaa922 nepríde mi to v pohode keď mám 40+. Všeobecne mi toto oslovenie príde desne

anonym_aaa922
10. feb 2026
@muchotrafka298

@anonym_aaa922 tak pozor, ja som mala kolegynu, ktora bola Ing. Mgr. a museli ju oslovovat "Slecna inzinierka magistra"...hej do rehotu nam bolo.

@muchotrafka298 zakompexovana strašne musela byť chudatko....😥🙈

anonym_aaa922
10. feb 2026
@tetapetra

@anonym_aaa922 nepríde mi to v pohode keď mám 40+. Všeobecne mi toto oslovenie príde desne

@tetapetra mne to vždy veľmi polichoti veď to znamená že vyzeráš mladšie.

tetapetra
10. feb 2026
@anonym_aaa922

@tetapetra mne to vždy veľmi polichoti veď to znamená že vyzeráš mladšie.

@anonym_aaa922 keď ťa toto poteší, tak ok.

ingrid2304
10. feb 2026

Žena sa stáva paňou, keď splní jednu z možností:
1. vydá sa,
2. má dieťa, a má viac ako 16 rokov,
3. dosiahne vek 26 rokov.

40-ročná slobodná žena sa má teda oslovovať pani.

anonym_aaa922
10. feb 2026
@tetapetra

@anonym_aaa922 keď ťa toto poteší, tak ok.

@tetapetra koho nepoteší, keď vyzerá mladšie? Nepoznám takú ženu.

alienkami
10. feb 2026

Ja som svojej mame v škole vykala. Pred spolužiakmi bola vždy "pani učiteľka", medzi štyrmi očami "mamka" (u nás je to zdrobnenina od mama, ak by sa chcel niekto pohoršovatť). Išlo o to, aby spolužiaci nemali pocit, že som zvýhodňována. Nebola som. Mama mala rovnaký meter na všetkých žiakov.
Takže, áno, podľa bontónu by sa malo buď vykať alebo tykať a neskákať hore dolu, ale podľa mňa - v určitých špecifických situáciách - sa to dá akceptovať.

tetapetra
10. feb 2026
@anonym_aaa922

@tetapetra koho nepoteší, keď vyzerá mladšie? Nepoznám takú ženu.

@anonym_aaa922 ešte 40+ nevyzerala ako 18tka. Lepšie znie mladá pani, ako (stará) slečna

anonym_aaa922
12. feb 2026
@tetapetra

@anonym_aaa922 ešte 40+ nevyzerala ako 18tka. Lepšie znie mladá pani, ako (stará) slečna

@tetapetra a kto hovorí že 40tka vyzerá ako 18stka? Slečna je proste nevydata žena, alebo žena ktorá na prvý pohľad vyzerá mlado a predpokladá sa že je proste slečna.
Ženy ktoré majú problém pri oslovení slečna, sa skôr pasujú s nejakými vnutornymi komplexami, dlho boli staré dievky, alebo stále sú, alebo netuším aký este mindrak si v sebe chudence nesú.

tetapetra
13. feb 2026
@anonym_aaa922

@tetapetra a kto hovorí že 40tka vyzerá ako 18stka? Slečna je proste nevydata žena, alebo žena ktorá na prvý pohľad vyzerá mlado a predpokladá sa že je proste slečna.
Ženy ktoré majú problém pri oslovení slečna, sa skôr pasujú s nejakými vnutornymi komplexami, dlho boli staré dievky, alebo stále sú, alebo netuším aký este mindrak si v sebe chudence nesú.

@anonym_aaa922 zaujímavá dedukcia ohľadom mindrakov. Ty si písala, ktorú ženu nepoteší,že vyzerá mlado. Samozrejme,že každú. Ja som sa vyjadrila k osloveniu slečna. Určite je za mňa vhodnejšie oslovenie mladá pani. Poteší - neurazí.

jasminet
13. feb 2026

Každú kolegyňu u nás v práci volám pani... Aj tú 20 ročnú, aj 70 ročnú.

muchotrafka298
13. feb 2026

Slecna sa oslovuju velmi mlade zeny. Neskor bez rozdielu oslovujeme nevydate zeny pani. Lebo je to potom aj trapne, povedat 60-rocnej zene slecna.

Strana
z2