Ako oslovujete v práci slobodnú ženu 40+?
Ako oslovujete v práci slobodnú zenu bez deti vo veku 40+? Pani alebo slečna “Mrkvičková”? V kolektíve sa oficialne vyká.
Oslovila by som pani Mrkvickova. Oslovenie slecna beriem pre uplne mlade dievcata 15-20r
@anonym_autor neoslovujete sa menom?
Dobrý deň Klára ,ako sa mate ,potrebujem od Vás to a to
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/3394/ Podľa mňa nie je nič zle na oslovenie "pani" dospelej ženy. Veď bežne človek nevie či je žena vydatá alebo nie..
Ďakujem 😊 a nie, oslovujeme priezviskom, kedze je v kolektíve viac žien s rovnakým menom a nie každý každého pozna po mene, samozrejme navzájom si poniektorí aj tykame, ale pri ofiko veciach vykame všetci
A ja som tiež za pani, len som si to chcela nejak prezistit, či sa náhodou neozve niekto s iným názorom, ale zhodli sme sa všetky🙂
Čertica nenásytná
Ja by som každú ženu, čo vyzerá na 30 + nazvala pani vzhľadom k tomu, že neviem a ani sa nemienim pýtať či je alebo nie je vydatá. Je to také, že aj 18 ročná môže byť vydatá, čo samozrejme cudzí nevedia a i tak ju nazvú pravdepodobne slečna alebo dáma.
Normalne pani bez ohladu na vek a rodinny stav. Iba mladym dievcatam sa hovori slecna. Ak myslime business etiketu v praci.
A ja som tiež za pani, len som si to chcela nejak prezistit, či sa náhodou neozve niekto s iným názorom, ale zhodli sme sa všetky🙂
@anonym_autor v pracovnom prostredi sa ma vzdy oslovovat pani... slecna mozu oslovit tak na nedelnej oslave niekde... v "profesionalnom" zivote sa na "slecnu" nehra (ak teda vobec niekto niekedy este oslovuje niekoho slecna)...
Som kedysi na VŠ oslovila slobodnú hádam 70 ročnú docentku pani ... ona "ja som slečna" 😀 ... joj, dodnes pamätám 😀 ... samozrejme ženu 40+ by som oslovila pani.
@anonym_autor podľa bontonu sú všetky aj nevydaté dámy nad 25rokov oslovované pani.
Žena , ktorá má vysokoškolský titul alebo má viac ako 25 rokov sa oslavuje pani, aj keď nie je vydatá.
@anonym_autor na Slovensku sa ženy neoslovuju slečna. Nežijeme v Anglicku v minulom storočí.
@anonym_autor oslovujeme sa krstným menom, no vykame si… ale pracujem v škôlke…bolo by zvláštne pred deťmi oslovovať druhu učiteľku priezviskom.
Slečna určite nie, moju dcéru učila v škôlke asi 20 ročná mladá žena , ktorá študovala VŠ externe, nevolali sme ju slečna učiteľka. Ja si nemôžem pomôcť mne to oslovenie príde trochu dehonestujúce. Možno som divná, ale nejde mi to z úst.
@anonym_autor asi pani Mrkvickova, slecna mi pride divne aj u 25rocnej... u nas sefovia vykaju ale oslovuju menom (po dohode) .
Slečna určite nie, moju dcéru učila v škôlke asi 20 ročná mladá žena , ktorá študovala VŠ externe, nevolali sme ju slečna učiteľka. Ja si nemôžem pomôcť mne to oslovenie príde trochu dehonestujúce. Možno som divná, ale nejde mi to z úst.
@kristina2412 mne pride oslovenie "slecna" ako ked chlap kurizuje. A pri starsej zene ako poukazanie na to ze je stara dievka.
Ďakujem 😊 a nie, oslovujeme priezviskom, kedze je v kolektíve viac žien s rovnakým menom a nie každý každého pozna po mene, samozrejme navzájom si poniektorí aj tykame, ale pri ofiko veciach vykame všetci
@anonym_autor neexistuje, ze si niekedy tykas a niekedy vykas podla situacie. A je jedno pri akej situacii. Lebo tykat si mozes pri oficialnych prilezitostiach aj s prezidentom, ked si s nim tykas v beznom zivote. Len pri oficialnej prilezitosti mu nepovies Peto pod sem, ale “Pan prezident podte sem” napriklad.
@anonym_autor slovo slečna je uz diskriminacne a nepouziva sa, jedine ak by si to dotycna priala, inak vsetky zeny sa oslovoju “pani” a priezvisko
Vždy pani.
Skúste osloviť madam Mrkvičkova 😄
Pravdaže oslovite pani Mrkvičkova
@anonym_autor neexistuje, ze si niekedy tykas a niekedy vykas podla situacie. A je jedno pri akej situacii. Lebo tykat si mozes pri oficialnych prilezitostiach aj s prezidentom, ked si s nim tykas v beznom zivote. Len pri oficialnej prilezitosti mu nepovies Peto pod sem, ale “Pan prezident podte sem” napriklad.
@muchotrafka298 😃😃😃 akože reálne ma tu môže niekto prehovárať, ako sa rozprávame na pracovisku . Nemám slov, tak napríklad mojej svokre(je nadomnou) v súkromí tykam a na pracovisku vykam. Akože nechápem preco by niečo take nemohlo existovať?! Po ďalšie môj krstny otec bol učiteľ v skole, v skole sme vykali, doma týkali, detto moji rodičia keď sli na rodicko, vykali. Tomu sa hovorí slušná komunikácia, ak sa nechcem nad niekoho nadraďovať tykaním a to, že to tak mame nastavené v robote je naša vec, keď je porada nepoviem 60 ročnej kolegyni s ktorou si v súkromí tykam pred 40 ľudmi v miestnosti Marienka pod dať prezentáciu , ale pani mrkvičková poprosím prezentáciu.
Mňa minule policajt oslovil slečna...skoro som ho objala 😀 Ale inak oslovujeme sa v práci formálne pani, aj slobodné staršie.
@muchotrafka298 😃😃😃 akože reálne ma tu môže niekto prehovárať, ako sa rozprávame na pracovisku . Nemám slov, tak napríklad mojej svokre(je nadomnou) v súkromí tykam a na pracovisku vykam. Akože nechápem preco by niečo take nemohlo existovať?! Po ďalšie môj krstny otec bol učiteľ v skole, v skole sme vykali, doma týkali, detto moji rodičia keď sli na rodicko, vykali. Tomu sa hovorí slušná komunikácia, ak sa nechcem nad niekoho nadraďovať tykaním a to, že to tak mame nastavené v robote je naša vec, keď je porada nepoviem 60 ročnej kolegyni s ktorou si v súkromí tykam pred 40 ľudmi v miestnosti Marienka pod dať prezentáciu , ale pani mrkvičková poprosím prezentáciu.
@anonym_autor rob si co chces a ako chces. Ked Ti to tak vyhovuje, nech sa paci. Kludne si tykaj, vykaj, ako uznas za vhodne. Pri tykani nie je ziadny nadradeny ani podradeny vztah, tak neviem, ze o com pises. Ja nikoho neprehovaram, napisala som svoj nazor. Ty si nazor chcela na to, ako mas oslovovat 40 rocnu slobodnu zenu. Tak snad ked sa tak orientujes, tak vies, ze sa oslovuje pani. Koniec debaty.

Podla mna zeny nad 30 urcite pani. Ak sama nevyzaduje slecna. Ale je to divne u ludi po 30, po 40 ani nehovorim. To uz je take nejake V ramci respektu K tej osobe.