icon

Čo robiť so zamestnancom, ktorý je často na PN?

Včera o 13:04

Dobrý deň.
Čo si myslíte o zamestnancovi, ktorý často PNkuje. Myslím to tak, ze z roka cca 3-4 mesiace, aj viac. Robí to tak roky. Vždy je to na chrbticu alebo ked vie, ze bude nárazovo viac roboty.
Ono ide o to, ze sa sťažuje na problémy a pritom vzal robotu, ktorú vie, že nebude zvládať. Čo by ste ako zamestnávateľ urobili?

anonym_cfb286
Včera o 14:26

skus sa dohodnut s vedenim ze nech vezmus zaskok natrvalo a jeho prepustia pri navrate akomchapem ta ze je to na zlost, ale primarne to musi riesit zanestnavatel

autor
Včera o 14:26
@anonym_cfb286

@anonym_autor a vas nadriadeny co na to ? proste ak ti zrusi dobolenku daj sa aj ty na PN nech ma skolu hrou

@anonym_cfb286 zatiaľ to nerieši, ale už napriklad upozornil toho zamestnanca a kráti mu dovolenku. Ale to je všetko. Mňa tá práca baví a vždy som vyšla v ústrety a dovolenku si presunula, mne sa to dá.

autor
Včera o 14:27
@anonym_cfb286

skus sa dohodnut s vedenim ze nech vezmus zaskok natrvalo a jeho prepustia pri navrate akomchapem ta ze je to na zlost, ale primarne to musi riesit zanestnavatel

@anonym_cfb286 a z akeho dôvodu ho prepustia? Organizačné zmeny asi ťažko, keď na jeho miesto vezmú niekoho iného natrvalo?

anonym_cfb286
Včera o 14:29
@anonym_autor

@anonym_cfb286 zatiaľ to nerieši, ale už napriklad upozornil toho zamestnanca a kráti mu dovolenku. Ale to je všetko. Mňa tá práca baví a vždy som vyšla v ústrety a dovolenku si presunula, mne sa to dá.

@anonym_autor tak nabuduce odmietni zaucat zaskok, ze to nema zmysel, nech si ho zauca nadriadeny. Ak by si povedala ze dovolenku nezrusis lebo ju mas zaplatenu atd co na to zamestnavatel?

anonym_cfb286
Včera o 14:30
@anonym_autor

@anonym_cfb286 a z akeho dôvodu ho prepustia? Organizačné zmeny asi ťažko, keď na jeho miesto vezmú niekoho iného natrvalo?

@anonym_autor sak nadbytocnost, mas 5 elektrikarov prijmes dalsieho a jeden je nadbytocny, vsetko sa da

autor
Včera o 14:31
@anonym_cfb286

@anonym_autor tak nabuduce odmietni zaucat zaskok, ze to nema zmysel, nech si ho zauca nadriadeny. Ak by si povedala ze dovolenku nezrusis lebo ju mas zaplatenu atd co na to zamestnavatel?

@anonym_cfb286 snažím sa byť ústretová, tú prácu mam rada. Zatiaľ som to takto neodmietla, neplatím si dovolenku vopred. Som málo asertívna.

simonka1304
Včera o 14:36

@anonym_autor my sme našťastie uz len mali taku kolegynu..Zo 4 rokov stale tri mesiace pn, nachvíľu prisla zas tri mesiace pn..ked nie pn..tak dovolenka.
A keď ju prepustili ešte sa citila ukrivdena.Z predchadzajucej roboty ju tiez koli tomu prepustili.
Takí ľudia sa nikdy nezmenia.

anonym_338f6b
Včera o 14:42
@anonym_7a83a7

@anonym_338f6b ale len orve 2 tyzdne potom uz nezmoze nic

@anonym_7a83a7 to nie je pravda, moze ziadat o preverenie.

anonym_338f6b
Včera o 14:45

pritom PN sa im nezaratava do dochodku. o co viac maju pn, o to mensi budu mat dochodok. ci to vobec vedia taki ludia.

anonym_9ec0e6
Včera o 14:53
@anonym_autor

@anonym_7a83a7 ani keď tým výrazne ovplyvňuje chod prevádzky? Vychádzky nedodržiava . Vraj potrebuje prechádzky na tú chrbticu. Ja viem, že zrejme je to také diskutabilné. A každého dnes bolí chrbát.

@anonym_autor
Tiez ma to zaujma tak som sa opytala virtualneho pravneho poradcu AI:
Ak je zamestnanec na dlhodobej PN, po jej skončení sa ochranná doba prestáva uplatňovať a zamestnávateľ môže dať výpoveď, prípadne ak PN trvá príliš dlho, existujú zákonné možnosti na skončenie pomeru z dôvodu nespôsobilosti vykonávať prácu

jananovotna88
Včera o 14:55

Poslať ho na PZS , na mimoriadnu lekársku prehliadku, ktorá posúdi schopnosť vykonávať pridelenú prácu.

anonym_75b394
Včera o 14:55

chod za veducim a povedz im to tak ako tu - ze praca ta bavi mas ju rada ,ale mas aj ty pravo vziat si dovolenku bez zavislosti od toho,ci kolega je zas chory .. nech si to s nim poriesia alebo zial budes musiet odist

buberova
Včera o 14:58

Predpokladám že má zmluvu na dobu neurčitú však?

autor
Včera o 15:01
@buberova

Predpokladám že má zmluvu na dobu neurčitú však?

@buberova samozrejme, je tam 8 rokov a toto robí 6 rokov v kuse... Niektorý rok potiahne aj pol roka na PN.
Ešte doplním, že nadriadení sa mu menia, už je tam tretí.

anonym_9f0aee
Včera o 15:18
@anonym_338f6b

pritom PN sa im nezaratava do dochodku. o co viac maju pn, o to mensi budu mat dochodok. ci to vobec vedia taki ludia.

@anonym_338f6b Ani OČR sa nezaratava do dôchodku?

lucik194
Včera o 15:53

mat takehoto zamestnanca tak ho vyhodim. proste organizačná zmena. jeho miesto zrusim. vyplatim mu odstupne , za tie roky bohuzial uz bude velke ..... a za 6 mesiacov to miesto opat vytvorim .....

tu sa ho inak nevies zbavit. dalsi zamestnanec co pride dostane zmluvu len na dobu urcitu na rok ..... smola.

anonym_bc954d
Včera o 15:57

pracujem v školstve, máme takú kolegyňu, robí to 20 rokov, vedenie kryje chrbát, strašné

anonym_3aed16
Včera o 16:05
@unbeholfen

@anonym_3aed16 to robievajú aby vyhnali ludí, lebo na slovensku sú dosť prísne zákony, nemôžu len tak vyhodiť. Tak robia to že pridajú prácu čo už človek nezvládne, alebo ho preradia na pobočku kam by nevedel dochádzať, a dá sám výpoveď.

@unbeholfen je mi to jasne. Veľmi špekulujú😂 ale ja sa nevzdám, budú ma musieť oknom vyhodiť 😂

anonym_01caa3
Včera o 16:54
@anonym_autor

@anonym_cfb286 snažím sa byť ústretová, tú prácu mam rada. Zatiaľ som to takto neodmietla, neplatím si dovolenku vopred. Som málo asertívna.

@anonym_autor ak aspoň trochu tisis, kedy si on vezme PN, aj keby si nie, daj do systému termín tvojej dovolenky, daj si podpísať dovolenkový lístok alebo vytlac zo systému akceptáciu D od firmy a ak bude šéf od teba požadovať, že ju máš zrušiť, tak mu povedz že nezrušíš, lebo máš zaplatený pobyt, liečenie , letenky, a je to vyše 1 000€, či ti to preplatí aby si išla pracovať. Chápem že ťažko to ide z úst slušného človeka , klamať sa nemá, ale keby mňa takto zneužívali a ten kolega sa mu rehoce za chrbtom, šéf ho / teba nerieši ( bonusy, odmeny, ústretovosť v niečom), vo svojej podstate obaja ti "serú" na hlavu, tak by som to urobila. V prípade potreby môžeš svoju , D zrušiť, akoby z rodinných dôvodov pár dní pred.

ivicatolic
Včera o 17:35
@anonym_ea49f8

@anonym_autor
Slovensko je stale komunisticky raj dlhe roky som robila v Australii tam PM neexistuju mas narok na dva tyzdne do roka a potom si zober neplatene volno .
Pritom vsetci stale nadavaju a si neuvedomuju ze bohate krajiny niesu take stedre, mozno aj preto su take bohate.😄

@anonym_ea49f8 a čo si tam nezostala, keď je tam tak fajn?

anonym_a8475e
Včera o 18:00

Tuto diskusiu by si mali prečítať tie prispievatelky, ktore vcera v inej diskusii tvrdili, ze zmluva na dobu určitú je znak neserioznej firmy a ze taku zmluvu by ani nepodpisali. Tu je ukazkovy priklad ojebabravaca, na ktoreho zamestnavatel nema paky. Neviem, ako by sa im pacilo, keby oni mali zanho tahat.

anonym_5b7bb6
Včera o 18:12

U nás tak kolega stále PNky a aj "Péčka" bral. Dokonca jeho doktorovi poslali kontrolu a aj tak nedávno keď prišiel do roboty tak hovorí že dr mu chcel ešte dať ale že on že nechce že tak o dva tri týždne.
Po Veľkej noci sme šli do roboty a on nebol utorok a stredu v robote. Štvrtok prišiel a pýtal dovolenku, za jeden deň dostal a za druhý nie. Bolo mu povedané že keď bude chodiť celý mesiac tak mu dajú aj za ten jeden. Piatok, pondelok až stredu nebol 😁 prišiel štvrtok do roboty s tým že šiel na personálne a bolo mu povedané že keď vezme ešte paragraf tak rovno na hrubé porušenie a absenciu. 🙄

janulik2008
Včera o 18:15
@simonka1304

@anonym_autor my sme našťastie uz len mali taku kolegynu..Zo 4 rokov stale tri mesiace pn, nachvíľu prisla zas tri mesiace pn..ked nie pn..tak dovolenka.
A keď ju prepustili ešte sa citila ukrivdena.Z predchadzajucej roboty ju tiez koli tomu prepustili.
Takí ľudia sa nikdy nezmenia.

@simonka1304 u nás tak kolegyňa prišla na týždeň a pol roka bola PN😁 až sa riaditeľ na💩 a prepustil ju ešte aj odstupné dostala a čudovala sa že prečo ju prepustili a sľúbila že už bude chodiť do roboty 😁

rozculena
Včera o 18:25
@anonym_5b7bb6

U nás tak kolega stále PNky a aj "Péčka" bral. Dokonca jeho doktorovi poslali kontrolu a aj tak nedávno keď prišiel do roboty tak hovorí že dr mu chcel ešte dať ale že on že nechce že tak o dva tri týždne.
Po Veľkej noci sme šli do roboty a on nebol utorok a stredu v robote. Štvrtok prišiel a pýtal dovolenku, za jeden deň dostal a za druhý nie. Bolo mu povedané že keď bude chodiť celý mesiac tak mu dajú aj za ten jeden. Piatok, pondelok až stredu nebol 😁 prišiel štvrtok do roboty s tým že šiel na personálne a bolo mu povedané že keď vezme ešte paragraf tak rovno na hrubé porušenie a absenciu. 🙄

@anonym_5b7bb6 on akože nepríde do roboty a spätne si pýta dovolenku a paragraf?

biba_18
Včera o 18:29

@anonym_5b7bb6 má nárok na 7 dní paragrafu zo zákona, za to mu postih dať nemôžu…

catherinah
Včera o 18:32
@biba_18

@anonym_5b7bb6 má nárok na 7 dní paragrafu zo zákona, za to mu postih dať nemôžu…

@biba_18 7 na seba a 7 na rodinneho príslušníka -to ie 14 pracovných dní, skoro tri týždne.

biba_18
Včera o 18:33

@catherinah ale na to je zákon. raz má na to zákonný nárok, tak ho za to nemôžu postihovať…

catherinah
Včera o 18:38
@biba_18

@catherinah ale na to je zákon. raz má na to zákonný nárok, tak ho za to nemôžu postihovať…

@biba_18 áno, ja som to len doplnila😊 chápem aj tych zamestnávateľov aj kolegov, ze takyto špekulant je "poklad"

biba_18
Včera o 18:42

@catherinah ja som našťastie nikdy nemala takého kolegu či kolegyňu, ale vzhľadom na povahu práce by si to asi nemohli dovoliť…

anonym_5b7bb6
Včera o 18:43
@rozculena

@anonym_5b7bb6 on akože nepríde do roboty a spätne si pýta dovolenku a paragraf?

@rozculena paragrafy donesie ale dovolenku pýta a keďže je na PN často tak aj dovolenku má. Stačí že je na PN počas celozávodnej a má 5 dní ušetrených. A nevravím aj mne sa stalo že po Vianociach som šla do roboty s tým že som pýtala dovolenku keďže mi v ten deň ťahali zub. Ale to sa stane ale ne že to zneužívam 🙄 veľa ľudí sa spolieha na dobu neurčitú ale u nás tel letelo pár ľudí ktorí mali aj na dobu neurčitú ale poslali na nich kontrolu a zistilo sa že sú na PN bezdôvodne