icon

Zamestnankyňa oznámila tehotenstvo až po zmene pracovného pomeru na neurčitý čas

Včera o 16:30

Začiatkom júna som prijala ku mne do firmy novú kolegyňu, mladú babu, rok po škole, takej pevnejšej postavy. Jedná sa o administratívnu prácu. Mala som tam aj iné kandidátky, aj ženy po 40tke. Vybrala som si ju, chcela som jej dať šancu, páčila sa mi, bola snaživá, naozaj motivovaná. Pred nástupom mi doniesla papier o tom, že je spôsobilá na výkon práce - potvrdené praktickým lekárom, náklad som jej preplatila. Nastúpila a zaškoľovala som ju dva mesiace, plus aj kolegyňa, ktorá odchádzala do dôchodku - už odišla. Posledný tretí mesiac začala už pracovať samostatne. Najprv som ju prijímala na dobu určitú, ale prosila ma pred nástupom, či nie je možné hneď doba neurčitá, že chcú brať hypo. Povedala som jej, že v poriadku, ak sa počas 3m osvedčí, môžeme sa baviť o dobe neurčitej. Od 1.9 má dodatok, že jej pracovný pomer je na dobu neurčitú. Dnes mi doniesla papier, že je tehotná - končí 6ty mesiac ... a zároveň, mi oznámila, že nastupuje na PN, rizikové tehotenstvo. Spýtala som sa jej, že či mi teda od začiatku klamala? Nie, že neklamala. Že som sa jej nepýtala, či je tehotná a nemá povinnosť mi to od začiatku oznamovať, že je na nej, kedy to oznámi zamestnávateľovi, a kľudne mohla až pri nástupe na materskú. Veď ja sa to nesmiem pýtať na pohovore....

sandy18
Dnes o 10:00
@anonym_141651

@anonym_3a8cc6 hej len ide o to, že co vlastne fakticky porušila?nezatajila nič čo by zamestnávateľ ,,musel,, vedieť
Zoberme si to inak
Zamestnávateľ by vedel situáciu a by ju neprijal
A tiež nieje fér voči niekomu čo spĺňa všetky požiadavky a kritériá aby neprijali kvôli tehotenstvu
Prečo nemôže mať rovnakú šancu na prácu ako hocikto iný

@anonym_141651 preto, lebo ju neplánuje robiť. Bola v treťom mesiaci, čiže od začiatku vedela,že tam bude max. Päť mesiacov, kým pôjde na materskú. Ako sa ukázalo, nakoniec ani toľko nie. Nikto nevie, kedy a ci vôbec sa vráti, či bude mať jedno dieťa, alebo tri po sebe. Aj keby mala len jedno a bola tri roky doma, to naozaj si myslíš, že toto cele bolo z jej strany fér? Nehovoriac o tom,že možno to je práca, ktorú s dieťaťom nebude dávať, lebo jej nebudú vyhovovať hodiny a pod., takže možno po 3 rokoch ni len nenastúpi späť.

Takže áno, nejaká ochrana tehotných existovať musí, ale sú isté hranice. Na ochranu máš nárok, aby sa niekto k tebe nezachoval necestne, ale domáhať sa ochrany, keď sa ty zachovas takto chrapunsky, je ciro číra drzost

aurora33
Dnes o 10:20
@anonym_141651

@aurora33 lenže je to zákon, ktorý chráni tehotnú zamestnankynu pred diskrimináciou
Odrbavanie je ked niečo porusuje ale neporušila nič

@anonym_141651 porušila

anonym_141651
Dnes o 10:44
@sandy18

@anonym_141651 preto, lebo ju neplánuje robiť. Bola v treťom mesiaci, čiže od začiatku vedela,že tam bude max. Päť mesiacov, kým pôjde na materskú. Ako sa ukázalo, nakoniec ani toľko nie. Nikto nevie, kedy a ci vôbec sa vráti, či bude mať jedno dieťa, alebo tri po sebe. Aj keby mala len jedno a bola tri roky doma, to naozaj si myslíš, že toto cele bolo z jej strany fér? Nehovoriac o tom,že možno to je práca, ktorú s dieťaťom nebude dávať, lebo jej nebudú vyhovovať hodiny a pod., takže možno po 3 rokoch ni len nenastúpi späť.

Takže áno, nejaká ochrana tehotných existovať musí, ale sú isté hranice. Na ochranu máš nárok, aby sa niekto k tebe nezachoval necestne, ale domáhať sa ochrany, keď sa ty zachovas takto chrapunsky, je ciro číra drzost

@sandy18 opačne
Aj zamestnancovi by sa hodila informácia čo urobi zamestnávateľ so ziskom
Ci investuje do firmy, vyplatí spoločníkom alebo si kúpi súkromný majetok
Na oboch stranách existujú informácie,kde môžu ovplyvniť rozhodnutie opačnej strany ale preto existuje zakon, ktorý vymedzuje hranicu, kde je to povinnosť a kde nie čo je pracovnoprávne a čo osobné

anonym_d26dc8
Dnes o 10:44

Neporusila nic, takze z jej strany je to pravne OK. Jasne ze pre zamestnavatela je to neprijemna situacia. Chapem ze chcela mat nejaku istotu, alebo nieco. Asi by som netvrdil ze to bolo vyslovene vybabranie. Moze byt ze sa zamestnala a nastali dovody preco musi na PN. Otazne je, co bude ked sa za 3,5 roka vrati.

anonym_141651
Dnes o 11:06

Každému zamestnávateľovi ste pri nástupe povedali, že ste tehotná? Alebo mu povedali, že plánujete zostať len 2–3 mesiace, kým si nájdete lepšiu prácu? Že možno o pol roka odídete do zahraničia a už sa nevrátite? Že ak vám iná firma ponúkne lepší plat, zmeníte zamestnanie? Alebo že máte malé deti a je možné, že budete často doma, keď ochorejú?
Koľké z vás toto všetko zamestnávateľovi oznámili ešte pred podpisom zmluvy?

aurora33
Dnes o 11:19
@anonym_d26dc8

Neporusila nic, takze z jej strany je to pravne OK. Jasne ze pre zamestnavatela je to neprijemna situacia. Chapem ze chcela mat nejaku istotu, alebo nieco. Asi by som netvrdil ze to bolo vyslovene vybabranie. Moze byt ze sa zamestnala a nastali dovody preco musi na PN. Otazne je, co bude ked sa za 3,5 roka vrati.

@anonym_d26dc8 tu aj slepý vidí, že to bolo vychcane už od začiatku.

biba_18
Dnes o 11:33
@anonym_d26dc8

@anonym_d26dc8 právne áno. morálne nie. veď presne o tom tu píšeme…

anonym_ed00fd
Dnes o 11:36
@d_ivana

@anonym_autor Keby som bola v jej situácii (tehotná a bez príjmu), nekonala by som inak.

@d_ivana úprimne možno aj ja

sense
Dnes o 11:43

Ber to ako poučenie, nabudúce nechaj zmluvu na dobu určitú. A teda na druhej strane sa ani nečudujem že tak urobila,keďže keby to povie na 90% ju nevezmes (alebo vzala by si ju?), na druhej strane ani zamestnávateľovi sa nečudujem keď nechce mať brat mladé ženy.

slovakboy
Dnes o 11:53

@anonym_autor ja som na strane tej tehotnej. Keby ti povedala pravdu nevzala by si ju čo aj chápem. Využila práva, ktoré ochraňujú tehotné. Práve preto tie zákony boli robené, aby sa využívali. Nie zneužívali. Ona zneužila to, že to zatajila. Ale povedzme si, koľko krát toto za život môže urobiť? Z morálneho hľadiska máš pravdu ty. Ale z hľadiska jej a dieťaťa ju chápem.

edinka126
Dnes o 11:57
@martinka17

Zrus pracovne miesto a daj je výpoveď z organizačných dôvodov. Vytvor úplne nové miesto, ktorému daj nový názov a premenuje náplň práce. Príjmy novú osobu. Alebo hneď teraz príjmy niekoho ako zastup za PN, tým pádom budeš mať vyriešené.
Roky to tak funguje a práve takéto jednania to spôsobuje. Nejde o to, že je tehotná a áno nemusela povedať nič. Ale zneužila tvoju dôveru. Pretože tá PN je účelová, ona to mala od začiatku takto premyslené. A nebude doma rok, tá bude mať pár deti po sebe, ma to pekne premyslené. Ak pre takéto konania sa na ženy pozerá ako na odpad na pohovoroch. A ako videá, ešte jej tlieskajú. Nikomu nevadí, koľko času stalo jej zaškolenie, že za ňu nikoho nemáš a že to môže ohroziť oddelenie alebo firmu. Podstatné, mladá slečna myslela na seba a vydrbala so systémom.

@martinka17 ten pravopis..omg prijmY

edinka126
Dnes o 11:59

čo nekalé urobila? pýtala si sa jej?? nepýtala... má pravdu neklamala Ti..len to vedela pekne obísť..a myslieť na seba a dieťa 🙂

anonym_9af098
Dnes o 11:59

@anonym_autor a tu je odpoveď, prečo si radšej výberu chlapa.
Ako tu bolo napísané, neustále kontroly a nehlasovanie.
Pokojne by som ju aj sledovala a fotila. Neznášam takéto vychcane 🐖

anonym_9af098
Dnes o 12:04
@anonym_0176ef

nepačí sa ma ako sa tu škatuľkuje radí, aby sa neprijimali mladé ženy. Ja sama mam 30 rokov a mám problém nájsť pracovné miesto, hoci splňam požiadavky v inzeráte lebo pravdepodobne každý čaká , že pojdem na materskú pričom nikoho nezaujíma, že nemam partnera a ani peniaze na dieťa . Tiež neznášam také špekulantky, čo chcu tpp len kvoli materskej a účelovo sa hodia na pn. Suhlasím s tým zruš jej pracovné miesto a posielaj jej kontoly zo sociálky.

@anonym_0176ef mas problém presne kvôli takýmto ako túto popisuje autorka. A je sila, ze ostatne jej k tomu ešte tlieskaju ze odr...la zamestnávateľa.

anonym_9af098
Dnes o 12:06
@anonym_autor

Našťastie v našej firme máme variabilnú zložku mzdy, ktorej vyplatenie je na rozhodnutí zamestnávateľa. Je nenárokovateľná a povedzme, že tvorí značnú časť príjmu. Za mesiac august už vyplatená nebude. Odrazí sa to na výške PN a rovnako MD, keďže sa jej berie VZ z tejto práce. V druhom kroku sme kontaktovali SP za účelom preverenia opodstatnenosti PN a následnom vykonaní kontroly dodržiavania liečebného režimu. Budeme to robiť opakovane, hlavne máme info, že tá PN je iba účelová, čiže očakávame, že môže byť zrušená. V ďalšom kroku budem následne prijímať nového človeka a jej pracovné miesto prejde organizačnou zmenou.

@anonym_autor ti fandím 👍👌👏👏👏👏

simca06022011
Dnes o 12:08

@anonym_autor vitaj v realite, takto sa to dnes robi. A potom zeny placu, ze su znevyhodnovane. Ak by povedala, ze je tehotna (co iste bola a mala to pekne v plane, vsak hned ide na rizikove chudiatko a bude doma) nik by ju nezamestnal.
Treba byt prezieravi a proste nepopustit, nove zamestnankyne na dobu urcitu a vybavene, na MD moze aj tak odist, v podstate ta MD ani nie je taky problem, aj tie vykazy a vsetko.. len ten problem prepustit takehoto cloveka, lebo realne po 3r a viac rokoch doma = uz mame iny system v praci, inych ludi a proste ho nie je treba = tak to je vazny problem. Ja osobne by som jej popriala vela stastia, zobrala to ako poucenie do buducna a v podstate pri prvej prilezitosti s nou rozviazala pracovny pomer. Ochrana proti tomuto nie je v zakone. A opakujem, aby ma niekto nezhejtoval (diskusiu som este necitala), ze tehotenstvo problem nie je, problem je ze podnikatel nema nahradu, za takuto zodpovednu osobu a teraz ma robit co?

martinka17
Dnes o 12:09
@edinka126

@martinka17 ten pravopis..omg prijmY

@edinka126 áno, neskoror som si všimla, že mi slovesá mobil opravil na podstatné mená, už sa to nedá opraviť. si milá, že si ma upozornila, Ďakujem.

anonym_46bc0e
Dnes o 12:10

Ja tam vidím problém v tom, že klamala o tej hypotéke a pravdepodobne aj o tej PN. Keby nastúpila na dobu určitú a normálne až do nástupu na materskú pracovala, tak by som povedala, že využila svoje práva. Ale ona klamstvom získala zmluvu na dobu neurčitú a okamžite na to išla (pravdepodobne účelovo) na PN - je jasné, že to tak plánovala od začiatku, a v tom prípade by som povedala, že zneužila svoje práva.

simca06022011
Dnes o 12:10
@slovakboy

@anonym_autor ja som na strane tej tehotnej. Keby ti povedala pravdu nevzala by si ju čo aj chápem. Využila práva, ktoré ochraňujú tehotné. Práve preto tie zákony boli robené, aby sa využívali. Nie zneužívali. Ona zneužila to, že to zatajila. Ale povedzme si, koľko krát toto za život môže urobiť? Z morálneho hľadiska máš pravdu ty. Ale z hľadiska jej a dieťaťa ju chápem.

@slovakboy toto je zneuzitie a bez chrbtovej kosti totalne. Prajem ti vela takychto zamestnkyn a dufam, ze aj tej sa to raz vrati, ak zacne pracovat a stretne sa s takymto pristupom. Tu sa ukazuje ze ochrana zamesntankyn je prehnana, kde je ochrana zamestnavatela? stravim mesiace skoeniami, naklady na to nie su nizke, cas.. a hned ako prebehne vsetko, zena ide na PN :DDD krasne.

anonym_9af098
Dnes o 12:11
@anonym_autor

@anonym_131c06 tak vieš základ 1050 a variabilná zložka mzdy 850 eur. Štandardne to vyplácam každému. To by musel urobiť veľmi veľký prešľap, aby som ju nevyplatila.... za 5r sa to ešte nestalo. Ale tak, aký požičaj, taký vráť 🙂. Ona využila zákonné možnosti, ja využijem svoje zákonné možnosti z pozície zamestnávateľa. Mám na to tiež právo.

@anonym_autor tu podporu nehľadaj, tu sú totižto všetky iba zamestnankyne a je u riti co zamestnavatel. Oni chcú drepiet doma, najlepšie aj 10 rokov (3x MD) a potom ešte samozrejme preplatiť dovolenku a max.podporu. a odrobilo to horko ťažko rok. Ale vycuca systém tak, že v živote toľko odvodov koľko pobrala nezaplatí. A potom ze sa dvíhajú odvody a dane. Ale to tieto premudrele mudrlantky nezaujíma. Ony sú rady, ze maju na roky doma vystarane, ešte budú pindat ako majú žiť z rodicaku. No keby ešte ten zvýšili, tak do roboty už vôbec ani nepôjdu

aurora33
Dnes o 12:14
@slovakboy

@slovakboy tak sa nehrniem do prace keď som tehotná. Mala rozmýšľať predtým a nie klamat. Ja neznášam takéto vychcane kravy.

anonym_9af098
Dnes o 12:15
@anonym_d95f69

Autorka, ja stojím na tvojej strane. A to som práve tehotná. Ale keby sa toľko tehotných žien stále účelovo nehádzalo na PN a nenavyšovali si umelo materskú a podobne, toto by sa nedialo.
Ja som rada za to, že konečne sa s tým aspoň niečo robí. Keď žena robí za 1000€ brutto roky, prečo by mala mať zrazu vysokú materskú? Jej problém, že na sebe nemakala predtým.
Ja v okolí mám aj známe, ktoré ledva doštudovali VŠ, išli hneď rodiť aj 2 deti a teraz plačú, že nemajú prácu. Ich problém.
A tie PN, že ledva žena zistí, že je tehotná z testu a už si vymýšľa, že je riziková a ona vie, že URČITE bude na PN a aj si ju vybaví. Hnus.
A potom naozaj tehotná, ktorá potrebuje PN, pomaly jej lekár už ani neverí. Ja som naozaj za to, aby toto už konečne skončilo. Všetky tieto špekulácie a kalkulácie.

@anonym_d95f69 juj, teraz počkaj, kplko hektárov sa ti tu dostane. Lebo tu sú prevažne práve tie odr...čky.

anonym_9af098
Dnes o 12:17
@anonym_9a7aa4

Iba tak okrajovo ma zaujíma. Aký je dôvod na PN rizikové tehotenstvo pri administratívnej práci?

@anonym_9a7aa4 potrebuješ poradiť, ako odžubat aj ty?

anonym_9af098
Dnes o 12:19
@moonlight1210

@anonym_131c06 ak si predstavovala, ze bude mat Pnku ako iba iny druh platenej dovolenky, tak zisti, ze zrazu moze dostavat kontroly necakane kedykolvek. A aj ak ma od doktorky povolene kazdodenne vychadzky, tak to neznamena, ze si napr. vycestuje do zahranicia (alebo kdekolvek po Slovensku) na par dni na dovolenku. Hoci aj k rodine.
Musela by kazdy raz ziadat doktorku o zmenu pobytu pocas liecby.

Ak ma realnu Pnku (problemy s tlakom, zle ulozena placenta, atd) a potrebuje zvyseny kludovy rezim - ma teda vela lezat, nebyt na nohach, nechodit, atd - a bude to dodrzovat v zaujme babatka, tak jej nehrozi nic.
Aj pobyt moze zmenit, ak ma na to realny dovod. Napr partner chodi na turnusy do zahranicia a ona potrebuje byt pri rodine, aby jej pomahali.

Ak to brala ako unik od prace a uzivanie si slobody, vydrbanie so zamestnavatelom i statom, tak sa prepocitaal. Tieto finty sa kedysi pouzivali (postupne takmer vo velkom), ale uz su obmedzene a aj doktorom urcena Pnka sa da prekvalifikovat, ak sa povazuje za ucelovu.

Navyse jej padne plat takmer o polovicu. Co ma vplyv na vysku md.

Myslim, ze neklamala, ze nevedela, ze je tehotna. Ked nastupovala to naozaj nemusela tusit.
Ale myslim, ze to velmi rychlo po nastupe zistila a aj to, ze uz je v tretom mesiaci. A od tej chvile zacala robit veci uz vedome ucelovo a klamala.

@moonlight1210 aj minimálne dva je lepšia ako 0. Keďže nerobila predtým, nemala by narok na nic. To je ten rozdiel, prečo to urobila. A v súčasnosti, keď dá ženy testujú hneď po styku, či sú už tehotne tvrdiť ze 3-4 mesiave nevieš ze si tehotná je čistý blud, prepáč.

anonym_a65210
Dnes o 12:21

No,to bude karma za to,ze si uprednostnila mladu babu po skole,zrejme pytala najnizsi plat. Keby si dala sancu tym 40+, tie by ti na matersku neodisli🤷‍♀️ Aj nad tym treba pri prijimani rozmyslat.

brendaa
Dnes o 12:23
@anonym_autor

Našťastie v našej firme máme variabilnú zložku mzdy, ktorej vyplatenie je na rozhodnutí zamestnávateľa. Je nenárokovateľná a povedzme, že tvorí značnú časť príjmu. Za mesiac august už vyplatená nebude. Odrazí sa to na výške PN a rovnako MD, keďže sa jej berie VZ z tejto práce. V druhom kroku sme kontaktovali SP za účelom preverenia opodstatnenosti PN a následnom vykonaní kontroly dodržiavania liečebného režimu. Budeme to robiť opakovane, hlavne máme info, že tá PN je iba účelová, čiže očakávame, že môže byť zrušená. V ďalšom kroku budem následne prijímať nového človeka a jej pracovné miesto prejde organizačnou zmenou.

Riadna špekulantka @anonym_autor ....otras.
Dobré kroky ste zvolili

moonlight1210
Dnes o 12:35
@anonym_9af098

@moonlight1210 aj minimálne dva je lepšia ako 0. Keďže nerobila predtým, nemala by narok na nic. To je ten rozdiel, prečo to urobila. A v súčasnosti, keď dá ženy testujú hneď po styku, či sú už tehotne tvrdiť ze 3-4 mesiave nevieš ze si tehotná je čistý blud, prepáč.

@anonym_9af098 nevies, ci patrila medzi to percento testovaciek, ktore cikaju na tycinku hned po styku.
Teoreticky dieta nemusela planovat, ale pozor si na druhej strane tiez nedavala.

Kazdopadne najneskor pocas tej skusobnej zistila, ze tehotna je.

A od toho momentu prepla do modu Odrbavacka a uz vedome zatajovala a klamala a snazila sa ziskat dobu neurcitu zamerne, lebo si mysli, ze je neprepustitelna, a ked pojde na retazovu md, tak stale bude platena od statu.

anonym_9af098
Dnes o 12:45
@moonlight1210

@anonym_9af098 nevies, ci patrila medzi to percento testovaciek, ktore cikaju na tycinku hned po styku.
Teoreticky dieta nemusela planovat, ale pozor si na druhej strane tiez nedavala.

Kazdopadne najneskor pocas tej skusobnej zistila, ze tehotna je.

A od toho momentu prepla do modu Odrbavacka a uz vedome zatajovala a klamala a snazila sa ziskat dobu neurcitu zamerne, lebo si mysli, ze je neprepustitelna, a ked pojde na retazovu md, tak stale bude platena od statu.

@moonlight1210 v tomto s tebou súhlasím.
@anonym_autor práve preto jej treba ukončiť PP, aby nemala narok ako na reťazové materske (lebo keďže vie ako za zachovala, aspoň 1x bude ťahať urcite), tak potom na podporu a v podstate ani na iné davky. Ešte bude určite ti písať, že si chce aktivovať NP aby mala narok na (max.) podporu. Ja sa pýtam z akého dovodu?

mariaroha
Dnes o 12:53
@anonym_4103b0

@anonym_autor neposer sa z toho

@anonym_4103b0 staci, ze ty sa uz

anonym_78caa0
Dnes o 13:12
@simca06022011

@slovakboy toto je zneuzitie a bez chrbtovej kosti totalne. Prajem ti vela takychto zamestnkyn a dufam, ze aj tej sa to raz vrati, ak zacne pracovat a stretne sa s takymto pristupom. Tu sa ukazuje ze ochrana zamesntankyn je prehnana, kde je ochrana zamestnavatela? stravim mesiace skoeniami, naklady na to nie su nizke, cas.. a hned ako prebehne vsetko, zena ide na PN :DDD krasne.

@simca06022011 tu nejde len k tehotné.. takto vydrbat zo systémom môžu aj netehotne, ale aj muži. A mám rovno jeden príklad z práce kedy chlapec asi 28 ročný nastúpil, počkal presne kým mu ubehne skúšobná doba a hneď na druhý deň po skúšobnej sa hodil na PN a tým to haslo. Nechal tím v štichu, museli robiť zaňho pričom zamestnali ho preto aby mali tú osobu navyše a nie aby oni robili extra prácu. Len pre upresnenie, vedelo sa že to bolo účelové z jeho strany. Niekde popri práci ešte aj študoval externe . Tu by mi prišlo úplne fér sa takého človeka zbaviť.
A čo sa týka tehotnosti a ochrane zamestnávateľa ako píšeš... Si myslím že vo väčšine prípadov sú práve zamestnávatelia čo sa hneď idú zbaviť tehotnej aj keď je férová a povie o tehotenstve a vôbec to zamestnávateľa nezaujíma, proste nenechá predĺžiť zmluvu kvôli tehotenstvu a hotovo. A potom sa tu najde raz za čas nejaká vychcana žienka ktorá zrazu vydrbe zo zamestnávateľom a už sa na ňu hádže špina. Ono to nebolo od nej naozaj férové lebo určite to účelovo tajila, ale aj tak je viac prípadov kedy zamestnávateľ nemá zľutovanie nad tehotnou a tehotenstvo je dôvod aby si ju zamestnávateľ nenechal čo je koniec koncov diskriminácia ale nedá sa dokázať keďže pri ukončení zmluvy na dobu určitú sa nikde nepíše ani neuvádza dôvod lebo to nie je povinnosťou