Šéf vyžaduje stále zapnutú kameru počas home office. Je to bežné?
Máme nový pokyn, že počas home office máme byť celý deň pripojení na spoločnom videohovore so zapnutou kamerou. Vraj aby bolo vidieť, že sme naozaj pri počítači. Prišlo to po tom, čo pár ľudí cez deň opakovane nebolo dostupných.
Mne je nepríjemné mať osem hodín záber priamo do bytu. Stretli ste sa s takouto kontrolou aj v inej firme?
@anonym_autor
Dalsi krok sup spat do officu ako robi vela korporatov 😄
Sefa by som poslala do prdele.
Nepretržité sledovanie kamerou počas celej pracovnej doby predstavuje veľmi intenzívny zásah do súkromia. Takéto opatrenie by muselo mať silné zákonné odôvodnenie a vo väčšine bežných kancelárskych profesií by bolo považované za neprimerané a vo väčšine prípadov veľmi problematická z pohľadu pracovného práva aj ochrany osobných údajov (GDPR)
Tak chod robiť do kanclu. Tiež by mi vadilo aby mi nikto pozeral do bytu
Nepretržité sledovanie kamerou počas celej pracovnej doby predstavuje veľmi intenzívny zásah do súkromia. Takéto opatrenie by muselo mať silné zákonné odôvodnenie a vo väčšine bežných kancelárskych profesií by bolo považované za neprimerané a vo väčšine prípadov veľmi problematická z pohľadu pracovného práva aj ochrany osobných údajov (GDPR)
@anonym_c1b1ee
😅😅😅 A podla vacsiny korporatov pojdete do prdele alebo do officu ako sa vyostruje situacia a nove tarify
Zaber do bytu? Ta kamera neni 360° s rtg videnim cez steny. Maximalne bude vidiet jednu stenu za tebou alebo dvere, okno... Trochu prehanas nemyslis? Alebo potom sup do kancelarie.
Oznám mu, že za takýchto podmienok odmietaš HO a budeš chodiť do kancelárie.
@anonym_c1b1ee
😅😅😅 A podla vacsiny korporatov pojdete do prdele alebo do officu ako sa vyostruje situacia a nove tarify
@anonym_d84c85 pokial je v zmluve zakotvene, ze zamestnanec ma narok na home office, tak mu nemozu prikazat chodit nonstop do officu a zaroven nemozu takto obmedzovat zamestnanca. V office tiez nadriadeny nestoji za chrbtom 8h denne. Ale to je tak, v korporaciach nadriadeni skusaju kadeco a zalezi na zamestnancovi,ci si necha skakat po hlave alebo nie.
Chapem sle ako inak kontrolovat oje-babracov?
Otoc si stol ze bude zabzebou len stena 🥹
@anonym_autor nebolo by mi to prijemne a radšej by som sedela v office. Na druhej strane, keď aj tu na konovi občas čítam, čo si niektorí zamestnanci predstavujú pod Home-officom, tak sa šéfovi vlastne ani nečudujem. Hoci je pravda, že mohol by zvoliť aj sofistikovanejsi nástroj kontroly. Tvoj argument je taky biedny.... Keď zapinas kameru, vies pozadie za sebou rozostrit alebo si tam nastaviť akúkoľvek vhodnú tapetu, čiže reálne ostatní uvidia iba teba od ramien nahor, v office by z teba videli viac.
@anonym_d84c85 pokial je v zmluve zakotvene, ze zamestnanec ma narok na home office, tak mu nemozu prikazat chodit nonstop do officu a zaroven nemozu takto obmedzovat zamestnanca. V office tiez nadriadeny nestoji za chrbtom 8h denne. Ale to je tak, v korporaciach nadriadeni skusaju kadeco a zalezi na zamestnancovi,ci si necha skakat po hlave alebo nie.
@anonym_c1b1ee v zmluve za tou vetou štandardne býva “ALE”.
Koľko ľudí je v tíme? A keď budeš potrebovať zavolať niekomu inému? Nemôžete si zorganizovať hovory medzi sebou bez šéfa?
Ktovie ako by zareagoval, keby mu každý z tímu písal do chatu tohto hovoru, že ide na WC, zobrať si nápoj / snack... Možno by ho to prestalo baviť alebo by sa mu to zapáčilo.
@kitycat maju kontrolovat tych, co porusili pravidla (neboli dostupni)... respektive takych by mali "vyhodit" (vziat im odmeny apod)... nie trestat vsetkych...
U nas (a predpokaldam, ze kto ma HO, tak to bude podobne) nie sme pasovi pracovnici a mame agendu, ktora musi byt hotova... takze nejake sledovanie kolko som na wc apod je bezpredmetne, pokial "mam splenno"...
@anonym_c1b1ee v zmluve za tou vetou štandardne býva “ALE”.
@anonym_010678 my sme v zmluve napriklad mali to "ale" v podobe, ze nadriadeny urcuje, ako casto moze byt HO, ale ked to celemu timu nevyhovuje, nemoze ist proti timu. Akurat, ze u nas v praci boli tupci, ktori mali plnu hubu reci,ako im nevyhovuje chodit so officu ale sefovi nic nepovedia. To je take typicke stazovat sa na nieco, ale nepostavit sa za svoj nazor pred nadriadenym. Ja som z takej prace odisla, dokonca velmi vyhodne, kedze ma nadriadeni opakovane sikanovali a vytrieskala som z nich 7 vyplat ako odstupne, lebo so mnou sa neradno zahravat 🤣
@kitycat prosim? Ojebabraci mozu byt rovnako aj v office, ale tam ich zrazu uz nikto nekontroluje, ci na pocitaci cely den kukaju youtube alebo chodia na fajcpauzu kazdu pol hodinu,ci vysedavaju v kuchynke na kave po dna. To je okej,hlavne, ze je v office? Ja tento pristup nikdy nepochopim. Som nazoru, ze ked je praca done, nech si kazdy robi co chce. To, ze niekto rovnaku pracu robi 8h a niekto je sikovny,ze to spravi za 5h, tak nechapem, preco by mal byt za to nejak "trestany"
@anonym_c1b1ee
@anonym_d84c85 Mnohe korporaty uz maju prenajatych menej m2 a stoliciek, ako zamestnancov. Tlak, aby boli vsetci v kancelarii im sposobi zvysene naklady.
Ja na HO stihnem upratať pustiť prácu atd ale len preto že som efektívna a svoju prácu mám urobenú. Nerobím na na úkor pracovných úloh. To že niektorí zamestnanci prácu nestíhajú ani keď sedia 10 hodín v kancli je asi ich problém a nie problém HO. Pokial zamestnanec je na Ho a nemá urobene to čo ma mat a nie je zastihnutény tak ok nech ide do kanclu a siahnu mu na možnosť prace z domu…
@anonym_c1b1ee ak sa zas ohradíš - často a neokrôchane - veľmi rýchlo si za teba nájdu náhradu. somára čo bude tancovať ako oni pískajú. Situácia na trhu práce nie je moc ružová, tak si to treba dobre premyslieť.
@anonym_010678 my sme v zmluve napriklad mali to "ale" v podobe, ze nadriadeny urcuje, ako casto moze byt HO, ale ked to celemu timu nevyhovuje, nemoze ist proti timu. Akurat, ze u nas v praci boli tupci, ktori mali plnu hubu reci,ako im nevyhovuje chodit so officu ale sefovi nic nepovedia. To je take typicke stazovat sa na nieco, ale nepostavit sa za svoj nazor pred nadriadenym. Ja som z takej prace odisla, dokonca velmi vyhodne, kedze ma nadriadeni opakovane sikanovali a vytrieskala som z nich 7 vyplat ako odstupne, lebo so mnou sa neradno zahravat 🤣
@anonym_c1b1ee určite. Veríme. 😉
@anonym_c1b1ee vieš si nastaviť pozadie a môžeš si vybrať z viacerých - napr. pláž, izba, logo firmy, abstraktná grafika. Takže žiadny zásah do súkromia, bude vidno len osobu, ktorá sedí pred kamerou, nevidno byt a keď si vypneš mikrofón tak ani nebude počuť s kým sa bavíš alebo akú hudbu počúvaš a dokonca ti ani nevidno na monitor, takže tam kľudne môžeš mať pustený film 😀 Budeš mať ešte viac súkromia ako keby si sedela so šéfom alebo kolegami v kancli. Máš nárok na rovnakú prestávku ako v kancli, na wc si môžeš odbehnúť kedy chceš rovnako ako v kancli.
Daj si ako pozadie plaz na Bora-Bora a vybavene. Nikto nebude ocumovat vase sukromie a zaroven bude spokojny, ze ta ma furt pod kontrolou
a máš HO určený časovo?? od do kedy máš robit? alebo si môžeš čas rozložiť podľa seba a odpracovať si svoju robotu aj o polnoci...
@anonym_4cd4fe comu konkretne neveris? 🤣 akoze aky dovod by som mala klamat. Mam ti poslat screenshot z mojho uctu, ze mi pristalo 7 vyplat z byvalej firmy alebo comu konkretne neveris
@anonym_4cd4fe čo je na neuverenie? Môj manažér dostal niekoľkomesačné odstupné a ešte mu niekolko mesiacov aj platili prekážku v práci,keďže nechceli,aby pracoval,kým mu uplynie výpovedná doba
v praci si tiez pod "dozorom".. hold nedodrziavali sye pracovnu dobu..flakali sa tak mu rupli nervy .. odmietnut mozes..a on moze zrusit home office

Daj si pozadie/tapetu . Manžel má tak. Jeho vidno, ale reálnu miestnosť u nás doma nie .
Teda manžel nie je takto pod kontrolou, kameru má len počas meetingov.