icon

Šikanovanie ukrajinských zamestnancov v bratislavskom obchode

12. júl 2026

Ja som tu už pár krát písala, možno si ma aj pamätáte. Mám prácu v kanceláriii a našla som si k tomu ešte víkendovú brigádu v jednom obchode v BA. Od prvej chvíle som si všimla, že majiteľ predajne sa nespráva najlepšie k svojim zamestnancom. Bohužiaľ som vydržala tri víkendy, ale intuícia mi napovedala, že som mala odísť skôr. Nebudem tu všetko písať, čo vedúci hovorí týmto mladým ľuďom z Ukrajiny, uvediem len pár príkladov. Chalan ráno pečie pešivo, ráta kasu, popritom vykladá tovar... Ale pre majiteľa nič nie je dobre. Dnes ho napríklad zdrbal za to, že nie je vyčistený kávomat a on si kvôli tomu nemôže ráno spraviť kávu. Ale on to nepodá ako konštruktívnu kritiku ale maximálne na hulváta, že sa človek cíti úplne zatlačený do kúta.
Druhý príklad. Dnes som bola na kase a prišiel za mnou ukrajinský kolega. Povedal mi, že nech pozriem, ktoré cigarety treba doložiť a ak nejaké nemáme na sklade (čo sa stáva často), tak nech si zapíšem, ktoré nemáme. Aby sme ich potom mohli doobjednať. Majiteľ to počul a začal kričať, že to je proti zdravému rozumu. Keď niečo nemáme, tak to jednoducho nemáme. A netreba vraj písať nijaký zoznam. Chalan ostal po tomto úplne zdeptaný.

Ďalší príklad. Vyložila som ráno redbuly, ale ľudia ich rýchlo vykúpili. Majiteľ mi povedal, že určite som nič nevyložila. Keď som robila pri pokladni, tak hľadal také zádrapky, lebo sa nemal čoho iného chytiť. Napríklad, že zbytočne opakujem ľuďom tie isté veci (netuším čo tým myslel). A že som zle uložila vydané peniaze. V tom obchode je však väčšinou nával a ja som bola rada, že som vôbec sama stihla obslúžiť rady ľudí. A niektoré detaily vám ujdú, najmä ak ste nováčik.

Dnes som bola sama na pokladni a ľudia chodili vo veľkom. Pečivo aj zeleninu máme na kódy, tak som každú chvíľu odbehovala k zelenine, lebo mnohé kódy sa zmenili. Zvládla som to, hoci som predtým v maloobchode nikdy dlhodobo nepracovala. Majiteľ si zrazu všimol menší fľak na sklenených dverách a povedal mi, nech to idem utrieť . Šla som, ale medzitým začali chodiť ľudia, tak som odbehovala k pokladni. Opýtala som sa ho, či mám umyť dvere aj z vonkajšej strany, lebo chodili mi ľudia a nebol na to čas. Plus ten menší fľak bol len z vnútornej strany, tak som sa ho radšej opýtala. Zvýšil na mňa hlas, že ako sa môžem opýtať takú sprostosť. Podľa neho je predsa jasné, že dvere treba vyčistiť aj z vonkajšej strany. Vtedy som sa ohradila a začala som ho konfrontovať. On sa začal vyhovárať, že musí kričať, lebo nerobíme to, čo hovorí on. Že mi povedal, že mám fikskou kontrolovať všetky bankovky, nielen päťdesiat a stoevrovky. Lebo už mal aj prípad, keď platili falošnou päť evrovkou. Ale kolegovia mi hovorili, že stačí kontrolovať tie väčšie.

Povedala som mu, že odídem v skúšobnej dobe, lebo cítim, že ta práca nie je pre mňa. Ešte som mu povedala, že nech do toho neťahá Ukrajincov, že to je medzi nami dvoma. Verejne som sa zastala kolegu, na ktorého kričal, že robí, čo môže. A vidím, že robí dobrú prácu. Nechcela som odísť tak na hulváta a chcela som počkať do konca smeny s tým, že nabudúce už neprídem. Následne prišiel k pokladni a začal mi vykrikovať, že prečo si potrebujem brať so sebou krabičky cigariet, ktoré treba dohľadať, či som farboslepá. Bolo to veľmi nefér, lebo niektoré cigarety vyzerajú úplne podobne a rozdiel je len v tom, či sú mäkké alebo tvrdé. Takisto existuje viac druhov rôznych cigariett a človek, ktorý nefajčí, tak sa v tom proste nevyzná. Následne ma okríkol, že som stále nevyložila cigarety. Povedala som mu, že už ich ani nevyložím, lebo končím. A odišla som z predajne.

Následne mi zavolal an mobil, že som spáchala trestný čin, lebo som nechala kasu tak a vraj som ich okradla. Vysmiala som ho a zložila som mu. Napísal mi, že v kase vraj chýbalo 95 EUR a keď to neuhradím do konca smeny, tak na mňa podá trestné oznámemie. Ja som mu odpísala, že mu prajem veľa šťastia. A že ja sa následne obrátim na inšpektorát práce za hrubé správanie voči mne a ukrajinským zamestnancom. Viem, že v kase nemohlo chýbať toľko peňazí, lebo pri blokovaní dávam maximálne pozor. Nikdy mi nechýbalo viac ako pár centov.

Teraz sa trošku obávam, že mi tú sumu strhne z výplaty, ale ak tak spraví, obrátim sa na príslušné orgány.

Ešte som chcela napísať, že tam robí mladučká Ukrajinka, ktorá vôbec nevie po slovensky.
Videla som ako na ňu nežne hladí, občas ju pohladí po vlasoch. Je pritom ženatý a môže mať okolo sedemdesiat rokov. Ale tí ľudia z Ukrajiny sa mu nepostavia. Len ticho počúvajú, aj keď vedia, že nemá pravdu.

V obchode robili predtým aj Slováci, ale všetci rýchlo odišli. Lebo sa s ním dostali do konfliktu.

klotildabazarik
12. júl 2026

@anonym_autor tak chod prec, co musis tam byt, a k tym ukrajincom nozu si za to sami nemali sem chodit, tiez nemaju gulu na nihe a mozu odist

anonym_507329
12. júl 2026

@anonym_autor čo má jeho povaha s Ukrajincami? Podľa toho čo píšeš,sa tak správa ku každému. Za víkend už niekoľko krát narážka na Ukrajincov. Prestávam veriť pravdivým témam

anonym_9ce258
12. júl 2026

Tvoj opis na Ukrajinca vôbec nesedí nie je to ich správanie takže téma troll.

anonym_ac0e94
12. júl 2026

Napíš názov obchodu aby sme sa mu vyhli.
Keď ťa poslal umyť dvere nemala si odbiehať do kasy, bol tma mal ísť za kasu on.
Čím väčší krik o toľko si mala pracovať pomalšie.

autor
12. júl 2026
@anonym_ac0e94

Napíš názov obchodu aby sme sa mu vyhli.
Keď ťa poslal umyť dvere nemala si odbiehať do kasy, bol tma mal ísť za kasu on.
Čím väčší krik o toľko si mala pracovať pomalšie.

@anonym_ac0e94 Delia v centre BA

autor
12. júl 2026
@anonym_9ce258

Tvoj opis na Ukrajinca vôbec nesedí nie je to ich správanie takže téma troll.

@anonym_9ce258 Môj opis? Koho, majiteľa obchodu? A kde píšem, že je to Ukrajinec?

anonym_9ce258
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_9ce258 Môj opis? Koho, majiteľa obchodu? A kde píšem, že je to Ukrajinec?

@anonym_autor nie kolegu

autor
12. júl 2026
@anonym_507329

@anonym_autor čo má jeho povaha s Ukrajincami? Podľa toho čo píšeš,sa tak správa ku každému. Za víkend už niekoľko krát narážka na Ukrajincov. Prestávam veriť pravdivým témam

@anonym_507329 Myslím, že sme sa nepochopili. Ja opisujem svoju skúsenosť. A dotyčný zamestnáva Ukrajincov, ku ktorým sa správa rovnako ako ku mne. Nič viac a nič menej.

autor
12. júl 2026

Ešte som jednu vec chcela napísať. Prišla jedna pani a pýtala si nejaké Camelky. Vybrala som kamelky a on ma pred ňou okríkol, že veď chcela LMky. Pani na neho zvýšila hlas a povedala, že chcela predsa Camelky. Povedal, že zle počul, ale neospravedlnil sa mi.

anonym_507329
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_507329 Myslím, že sme sa nepochopili. Ja opisujem svoju skúsenosť. A dotyčný zamestnáva Ukrajincov, ku ktorým sa správa rovnako ako ku mne. Nič viac a nič menej.

@anonym_autor ďakujem, pochopila som že opisu, že je to tvoja skúsenosť. Tak potom je jedno či je kolega z SK alebo Ukrajiny

anonym_ab3180
12. júl 2026
@klotildabazarik

@anonym_autor tak chod prec, co musis tam byt, a k tym ukrajincom nozu si za to sami nemali sem chodit, tiez nemaju gulu na nihe a mozu odist

@klotildabazarik toto je asi najdebilnejší príspevok tohto roka čo si tu teraz vyplodila.

autor
12. júl 2026
@anonym_507329

@anonym_autor ďakujem, pochopila som že opisu, že je to tvoja skúsenosť. Tak potom je jedno či je kolega z SK alebo Ukrajiny

@anonym_507329 Ano, je to jedno. Ide tu o hulvatske spravanie majitela obchodu.
Rozdiel je len ten, ze Slovaci si to nenechaju, Ukrajinci, zial, ano.

januska12323
12. júl 2026

Mala si poradiť aj ostatným aby odišli. Majiteľ sa bude správať ako debil kým bude mať zamestnancov, ktorí to budú tolerovať.

domkakvet
12. júl 2026

@anonym_autor ked sa ti nepaci mala si uz davno odist.

mogaa
12. júl 2026

@anonym_autor ved je to majiteľ, obchod je jeho.....a je bezpredmetné že je tam väčšina zamestnancov ukrajincov....zase nerobme tu z nich nesvojprávne chudinky.....nikto ich tam nedrží na silu....myslíš že k Slovákom by sa choval inak? nie, nechoval, lebo je to arogantný zmrd.....obchod je jeho, môže si robiť čo chce....a ano, môže byť aj arogantný k zamestnancom, ale normálny človek hladá miesto inde....

klotildabazarik
12. júl 2026
@anonym_ab3180

@klotildabazarik toto je asi najdebilnejší príspevok tohto roka čo si tu teraz vyplodila.

@anonym_ab3180 preco? Sak si najdi inu pracu co sa stazujes bud drz hubu a rob alebo chod prec,

rozculena
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor čo je podľa teba centrum BA? daj konkrétne

anonym_ba647b
12. júl 2026

@anonym_autor To je sikanovanie vsetkych zamestnancov, nie iba konkretnej narodnosti. Vsak to nahlas na Inspektorate prace.

autor
12. júl 2026
@rozculena

@anonym_autor čo je podľa teba centrum BA? daj konkrétne

@rozculena Ak si z BA, tak určite vieš kde je Čumil. Takže tam. 🙂

anonym_a97d84
12. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nie som síce v BA a ani som tam v Tom obchode nebola ale stačilo mi čo zamestnankyne toho obchodu dávali na FB
Nehovoriac o Tom že porušili x krát zákon a ochranu GDPR

simca06022011
12. júl 2026

toto nema nic s ludmi z UA, ale s tym, ze je to hulvat. On by vyhukoval po komkolvek,aj kebymal cisto slovenske osadenstvo

rozculena
12. júl 2026
@anonym_autor

@rozculena Ak si z BA, tak určite vieš kde je Čumil. Takže tam. 🙂

@anonym_autor viem aj keď nie som z BA

anonym_ab3180
13. júl 2026
@klotildabazarik

@anonym_ab3180 preco? Sak si najdi inu pracu co sa stazujes bud drz hubu a rob alebo chod prec,

@klotildabazarik to bolo smerované na tvoju primitívnu poznámku v ohľade Ukrajincov.

anonym_d5219c
13. júl 2026

ma pravdu - pokladnu nemozes nechat len tak a neodovzdat = zakladne pravidlo prace na pokladni .. a ukrajincov do toho netahaj - je ko.ot na akehokolvek cloveka bez toho aby vedel odkial pochadza...