Skladanie na darček v práci. Musí sa prispievať vždy?
V práci sa u nás stále na niečo skladá.
Narodeniny, odchod, svadba, bábätko, meniny. Väčšinou nejde o veľké sumy, ale keď sa to nazbiera viackrát za mesiac, už mi to príde dosť. Navyše niektorých ľudí poznám len z videnia.
Nechcem pôsobiť lakomo alebo kaziť kolektív, len ma štve, že sa z dobrovoľného darčeka potichu stáva povinnosť.
Máte to v práci tiež tak, že sa očakáva, že prispeje každý?
U nás v práci to vždy organizoval priamy nadriadený danej osoby, ten poslal e-mail na celé oddelenie s tým komu a čo sa kupuje, v e-maily bola anketa kde mohli ľudia označiť či chcú/nechcú prispieť a podľa toho sa to rozrátalo. Väčšinou prispievali tí najbližší, kamaráti a tak ale proste len ten, kto chcel.
Nas je v praci asi 22. Pri narodeninach kupujeme darcek za 50€ a oslavenec si vyberie, co chce (poukazku, hotovost alebo nieco ine). Oslavenec donesie aj pohostenie. Ked niekto odchadza na matersku alebo po vypovedi, skladame sa na darcek v hodnote cca 100€. Pri svadbe da kazdy do obalky tolko kolko uzna za vhodne.
u nas boli snahy to zrusit, ale boli sme prehlasovani. mne nejde o peniaze, my sa skladame symbolicke 2€. ale cele je to uz trapne a nema to vyznam. oslavenec nieco prinesie(vacsinou len na meniny, lebo o tych vie kazdy. ale su taki, co aj na narodeniny donesu), a s nim spolusediaci od ostatnych ide "nenapadne" vyberat po 2€ od pritomnych a vela krat daju kolegyne aj za nepritomnych. na konci dna dame peniaze do obycahnej bielej obalky a na chodbe sa zagratuluje 🤦♀️ uz sme nastastie zrusili kupovanie darcekov, lebo nikto nevedel co kupit a vela krat nam vide len 20-25€, tak co zato...
mne to financne az tak nevadi, ale je to zbytocne. je nas 16 ludi, cize ja dam za rok cca 32-36€ takto niekomu a potom sa mi tie peniaze "vratia" na moje meniny. no naco je to dobre... argumentovali sme, ze ved pohostenie moze oslavenec doniest, aj na chodbe sa stretneme, zagratulujeme, podebatime. ale vynechajme to trapne zbieranie 30€. nepreslo nam to. ja zase nechcem nedavat, lebo o tie peniaze mi fakt nejde a vzdy dotycny doniese nejake kolace. ale potom ked spolusediaci chyba, tak sa zas dohaduju kto bude vyberat.
a minule sme vyzbierali, ale oslavenkyna sla domov o 12 tak sme neodovzdali. to bolo v piatok, od pondelku mala tyzden dovolenku kolegyna v ktorej kancelarii peniaze v obalke zostali a tyzden sme to oslavenkyni neodovzdali, lebo na to vsetci zabudli 🤦♀️ a po tyzdni jej to sefka len pichla do ruky, ze pardon, vsetko najlepsie.

U nas sa tiez skladame a uz aj mne to ide na nervy, kedze ja som vzdy a kazdemu prispela po 5eur ked sa skladalo niekomu na narodeniny, na pohreb tak isto, ked niekto zomrel kolegovi/kolegyni. Dokonca aj majstrovi ked zomrela mama som prispela. Ja som oslavovala 30.narodeniny,velke pohostenie som doniesla do prace a mne sa nezbierali a to som tam uz bola rok. Za mesiac budu 4 roky, co som v tejto praci a teraz ako mi zomrela babka, nielenze nikto z prace nebol na pohrebe ale ani sa nevyzbierali na veniec. Nezalezi mi na tom jednom venci, ale ide o uctu.