icon

Skladanie na darček v práci. Musí sa prispievať vždy?

11. júl 2026

V práci sa u nás stále na niečo skladá.

Narodeniny, odchod, svadba, bábätko, meniny. Väčšinou nejde o veľké sumy, ale keď sa to nazbiera viackrát za mesiac, už mi to príde dosť. Navyše niektorých ľudí poznám len z videnia.

Nechcem pôsobiť lakomo alebo kaziť kolektív, len ma štve, že sa z dobrovoľného darčeka potichu stáva povinnosť.

Máte to v práci tiež tak, že sa očakáva, že prispeje každý?

Strana
z2
anonym_886b3d
11. júl 2026

ahoj, tiez to iste + charitativne behy. skladam sa len najblizsim kolegom alebo takym, s ktorymi som aspon niekedy pracovala a pozname sa lepsie. ostatne odignorujem. neriesim co si kto mysli.

anonym_5aff81
11. júl 2026

Neboj, určite nie si jediná, ktorá by neprispela…. Len o sebe neviete.

anonym_62c65d
11. júl 2026

@anonym_autor Roky som sa skladala, bolo to takmer každý mesiac... Väčšina týchto starých kolegov ale postupne odišli, čiže mi tieto nemalé sumy ani nevrátili (keď som mala okrúhle výročie, už zo starých kolegov nebol nikto). Už sa neskladám, neoslavujem, jedine v prípade okrúhlych narodenín a odchod do dôchodku.

biba_18
11. júl 2026

ja sa fakt neskladám. možno raz za 100 rokov. ostatní viem že sa skladajú. som rada že mňa s tým neotravujú…

cacianka
11. júl 2026

Ak som bola v dobrom kolektíve, skladala som sa. Teraz som v podstate samostatna jednotka,

anonym_1c4ccc
11. júl 2026

Nemusis prispievat,nik ťa nebude nutiť. Ale ak oslavenec donesie pohostenie,tak sa nenukaj.

simsalabim
11. júl 2026

@anonym_autor jeden cas sme sa skladali a “pokladnicka” nakupovala darceky - podla sympatii. Niekto dostal toaletny papier a niekto drahy krem…. Robilo to zlu krv. Po jej odchode sa tento zvyk uz neobnovil. Ale nedavno sme sa skladali na onkologicky choru pribuznu nasej kolegyne - na liek, ktory poistovna neschvalila, hoci uznava, ze jej jediny vie pomoct.

anonym_0c0bbc
11. júl 2026

Hej, poznám. Časom sa začalo zbierať pomaly aj na stužkovú bratranca kolegu z iného pracoviska. Zarazila som to a povedala, že už prispievať nebudem. Prispejem len veľmi blízkym kolegom.

muchotrafka298
11. júl 2026

U nas sa skladame len pri odchode, odchode na matersku a okruhlinach. Komu chcem prispejem. Rovno poviem aku som ochotna dat sumu (je to do 10 EUR). Uz som sa poucila.

bielasovicka
11. júl 2026
@simsalabim

@anonym_autor jeden cas sme sa skladali a “pokladnicka” nakupovala darceky - podla sympatii. Niekto dostal toaletny papier a niekto drahy krem…. Robilo to zlu krv. Po jej odchode sa tento zvyk uz neobnovil. Ale nedavno sme sa skladali na onkologicky choru pribuznu nasej kolegyne - na liek, ktory poistovna neschvalila, hoci uznava, ze jej jediny vie pomoct.

@simsalabim toaletný papier? 😂

anonym_c42e8c
11. júl 2026

@anonym_autor ja poviem ze nemam, pouzivam iba kreditnu kartu a v praci terminal na zbierku nemaju😉😎

anonym_c1fd32
11. júl 2026

Bože mne toto lezie tiež ma nervy, síce sa neskladame, ale je nás v práci 16 ľudí, každý niečo donesie na meniny, narodeniny, takže aspoň bonboniéru musím kupovať, tiež sa to časom nazbiera... Už mi to lezie hore krkom..je to 32 sviatkov do roka, čiže cca 3 sviatky mesačne... Keď už len po 3€ bonboniéru, to mám 10€ mesačne, keďže obraciam každé euro ako samoživiteľka, už rozmýšľam s tým prestať a len podať ruku...

anonym_31b584
11. júl 2026

u nas sa tiez stale na nieco sklada, a viem, ze ten, kto zaplatil a caka ciastkove platby, to sleduje a ohovara sa, ze kto sa nezlozil a pod., u nas je to vacsinou tak, ze ti, co maju najvyssie platy, tak "zabudnu"

petamich
11. júl 2026

My sa obcas na nieco zbierame, posielame to na ucet jedneho z nas, kto posle posle, kto nie ten nie. Nik to neriesi.

anonym_690019
11. júl 2026

@anonym_autor U nás sa skladajú ženy väčšinou ktoré majú okrúhle narodeniny alebo odchádzajú do dôchodok. A ti väčšinou, čo spolu robia , prípadne ak odchádza do dôchodku tak dá len kto chce.

catherin4
11. júl 2026

V byvalej robote sme sa skladali a niekedy to bolo tiez otravne, bolo toho vela. V sucasnej praci sa neskladame.

stellarstar
11. júl 2026

V poslednej práci sa furt skladali takže nie, nedávala som. V novej sa neskladá

anonym_e92c7a
11. júl 2026

My to máme jednoduché.Mame fond na kyticu.Do neho raz za čas,kto chce, dá 10€.Z tohto fondu sa kupuje kytica pre kolegyňu/kolegu, ktorý má okruhliny+ sa kúpi pohľadnica.Na okrúhliny, pri odchode z práce,pri odchode do dôchodku a pri odchode na materskú sa skladáme dobrovoľne,aj čiastka je dobrovoľná.Inak,na narodeniny,meniny je dobrým zvykom pohostiť všetkých koláčom/ovocím/1-2 druhy pomazanky+pečivo... každý pohosti tým a tak,ako uzná za vhodné.Napr.pocas nedávnych horúčav sme ocenili kolegyňu, ktorá nám na svoje meniny kúpila nanuky.Ten,kto má okrúhliny,ten väčšinou nachysta bohatšie pohostenie -oblozene misy, ovocie, zákusky,nealko, minerálka.Vzhladom na to, že tie okrúhliny má človek každých desať rokov, dá sa to

anonym_1ce18b
11. júl 2026

U nás to bolo tiež tak a popravde ...prispela som tomu skym som mala dobrý vzťah.Prislo mi to pokrytecké skladať sa na darček niekomu kto ma nemusel len preto aby mi to nebolo blbé . Iná situácia bola keď sme sa skladali na novú kanvicu či mikrovlnku ktoré používal každý vrátane mňa

vivuska666
11. júl 2026

U nas sa posiela meil s hlasovanim ci prispejem alebo nie. Idealne riesenie.

anonym_93a2f3
11. júl 2026

Našťastie u nás sa neskladá. Hoc,nová kolegyňa sa už vypytovala, ja som proti. Donesiem chlebíčky,pohostim, nečakám nič. Hlavne,že im chutí.

tajka14
11. júl 2026

My sa skladame na narodeniny ale iba 50 tky,ked niekto odchadza do dochodku alebo z prace .ale uz sme sa viackrat skladali na pohreby rodicov mojich kolegov,kolegovi zomrela zena skladalo sa na pohreb po 20 e.zapisuje sa kto dal a potom sa ohovara ked niekto nesuhlasi cize o vsetkom sa vie vacsina ludi dava lebo co ked nedam budu ma ohovarat.ja davam podla svojho uvazenia aj tak ma ohovaraju ci dam alebo nie😆

catherinah
11. júl 2026

Inak toto nikto nemá rád ale každý to robí. U nás sa skladá aj po 20€, potom aj oni mne ale akoze NAČO??

anonym_0d7874
11. júl 2026

@anonym_autor Nie je to povinne. U nas sme sa tiez skladali, vacsina ludi prispela, ale nie vsetci. Ako sme sa rozhomofficovali a vytvorili sa dalaie teamy v inych mestach, tak to skladanie sa akosi upadlo. Uprimne, nechyba mi to. Aj ked ja som prispievala. Tak asi prave preto. Davame si darceky len tak, ked ma niekto sviatok a niekto chce, lebonsu si blizsi, tak nieco kupi, daku drobnost.

anonym_1203cc
11. júl 2026

Slušne odmietnuť, ak cítiš, že ti to skladanie nevyhovuje. Napr. "Prepáčte, ale ja už nebudem prispievať na dary. A samozrejme, že ani žiadne neočakávam. Ďakujem."
Tak nejak ❤️

1sally12
11. júl 2026

Nie neskladám sa, vlastne som rada že ma vynechajú...

anonym_51a2dc
11. júl 2026

išlo mi to na nervy. boli sme veĺký kolektív - 40 ľudí. do toho ešte v lete guľáš partia , na konci roka posedenie v reštike. To sme mali radi. ale skladať sa niekomu na narodky, a meniny - to bolo otravné.

anonym_491b8c
Autor odpoveď zmazal
anonym_1bfe34
11. júl 2026

ja sa uz par rokov neskladam...liezlo mi to na nervy

muchotrafka298
12. júl 2026

U nas to nie je casto a hlavne ja nikdy nevyberam, kebo nemam nervy na to zobrat od ludi peniaze. Kedysi som zbierala na kolegynu, chcela urcitu vec a ratala s tym, ze kazdy da. A ludia mi proste tie peniaze nedali, ja som ich vyzyvala niekolkokrat. Nakoniec jej ta vec nevysla, cize si musela doplatit. Nebola to velka suma. Teraz obdobne dopadol kolega. Ze 7 ludi mu peniaze nedalo, tak to doplatil zo svojho. Jednalo sa o 8 EUR na osobu. Ja ked nechcem dat poviem rovno.

Strana
z2