icon

50/50 vo vzťahu: Čo na to hovoríte?

17. apr 2026

Ahojte, mám priateľa cca 4 roky, bývame spolu v prenájme, bez detí. Obaja pracujeme, môj príjem mesačne v čistom okolo 850€, priateľ okolo 1600€. Sme pár do 30 rokov. Od začiatku randenia sa priateľ drží pravidla 50/50 vo všetkom, to znamená nájom, internet, strava, výlety, kino, reštiky atď.. napr sme niekde na obede a on si zaplatí svoje a ja svoje. Ak máme nejaký sviatok tak si dávame darčeky v rovnakej hodnote. Už ma to dlho štve, on má plat raz tolko čo ja, veľakrát sme sa o tom už rozprávali, ale on má len tú svoju pravdu. Nikdy ma len tak nezoberie niekam a nezaplatí to len on. Obaja si mesačne odkladáme, ale ja samozrejme len dačo, on niekoľkokrát viac. Čo si o tom myslíte? Je to podla vás takto ok l, že presne na 50/50????

slovakboy
18. apr 2026

@anonym_autor čo ti je z muža, ktorý má 2x viac zdrojov, keď sa nevie podeliť. Hoci sa rodové rozdiely stierajú, žena vždy hľadá muža, ktorý ju a jej deti bude vedieť zabezpečiť. A to je muž, ktorý mä zdroje a vie sa o ne podeliť. Teda sú dve podmienky: mať a vedieť dať. Keď to druhé nie je, tak môže byť aj milionár a je ti to k ničomu. Porozumenie vo vzťahu k financiám je jednať 5 rovín vzťahu, ktoré musia fungovať. Ľudia sa kvôli nezhodám s financiami rozvádzajú. A nemusia byť chudobní. Ona míňa, on šetrí. On chce kúpiť auto, ona dom. On si odkladá tajne bokom, ona mu na to príde. Atď atď. Môžete si rozumieť aj v sexe aj v svetonázore aj vo výchove detí a keď to vôbec neklape s financiami, tak je to problém. Povedz, že sa cítiš zle, keď mu nestojíš za podelenie sa. To nie je o spravodlivosti, to je o tom že v rodine sa nepozerá na to čo je moje a čo je tvoje. Jedine v rodine funguje komunizmus. Ale to mu Nehovor. Spýtaj sa ho ako a prečo to tak v ona on.

chrumka333
18. apr 2026

@anonym_autor a aká je neho predstava pri deťoch? Rodicak? Tiež 50/50? veľmi silno by som sa zamyslela...

huxy
18. apr 2026

Prosím ťa, to prečo si s ním? Čo z neho máš? A teraz tým nemyslím peniaze. Ale on ti týmto správaním ukazuje, čo pre ňho znamenáš.

anonym_9384a7
18. apr 2026

@anonym_autor no s pánom Bohom.To, čo si šetrí ide kupovať byť aj tí vydelí miestnosť kde sa môžeš pohybovať čo zaplatíš?Do budúcnosti úplne nevhodný partner si predstav, že budeš na RD budeš platiť pol na pol?Pre mňa to je sebec a chrapun a nebola by som s nim

ketrin1984
18. apr 2026

@anonym_autor
Ale si zoberte že koľko tých skrytých vecí musí tá žena riešiť.To nieje len oprať,povysávať a navariť.Aj rúru treba vydrhnúť,aj kavovar odvápniť,žalúzie ,chladnička večne dokola x vecí.Len pred praním 20 minut sa prplem s čističom škvrn aby som deťom pred praním naniesla na škvrny.To ktorý chlap by robil?Oblecenie stále kupovať,hľadať a špekulovať lebo 4 ročné obdobia a deti rastú.Či bude karneval,či sa budú deti v školke fotiť stále tá žena to má na hlave aby to dieťa malo vhodné veci na tú akciu.Vianoce ani nejdem rozpisovať.Lekári detto.Žena rozmýšľa za celú rodinu.Česť výnimkám ale poväčšine to je na tej žene.V hlave milión vecí.

bambulkaaskatulka
18. apr 2026
@cacianka

@bambulkaaskatulka napísala to čo ju trápi, nerieši iné veci, možno je inak dobrý, možno nie. Rieši však toto jeho zameranie.

@cacianka nepochopila si, čo hovorím. Ja vravím, že téma a teda ani chlap ani autorka nie sú reálni. Je to téma na rozpútanie vášní. Lebo predstav si takého človeka, čo by toto robil - vyuctovaval 7 eur za benzín. Čo by tá žena z neho mohla mať? Nie teraz finančne, celkovo. Ľudsky. Keby ešte povedala nejaký dôvod, prečo s ním zostava...ok. možno by to bolo aj trochu uveritelnejsie. Ale autorka povedala v podstate...mám chrapuna frajera, diskutujte...

stanislavicenka
18. apr 2026
@anonym_autor

Pýtala som sa ho aj či to takto bude aj na MD alebo v manželstve. Vraj to sa ešte dohodneme, že tam je ochotný on dať max 100€ navyše.

@anonym_autor je to proste vol. Viem, ako to myslis, tu nejde o to, ze ta ma zivit, ale toto, co predvadza. Fakt si s nim 4 roky? Premyslam ako dlho si to v hlave ospravedlnujes

autor
18. apr 2026

A tento rok sme plánovali ísť na prvú spoločnú dobolenku do Chorvátska, cca na týždeň. Ale samozrejme aj to chce aby sme išli 50/50. A varenie na dovolenke by bolo zas len na mne. No a nestíham odpisovať na všetky komenty, tak to nejako zhrniem. Svoju prácu tu už riešiť nejdem, jasne som sa viackrát k nej vyjadrila. Proste všetko máme 50/50, okrem upratovania a varenia. On variť nevie nič a ani sa nechce naučiť. Vyhadzovať peniaze v reštikach tiež nechce, chodíme ozaj len raz za čas. A ak sme napríklad niekde na obede/večeri, on je ten čo povie obsluhe aby doniesla účet separačne, povie jej čo všetko mal on a zvyšok čo som mala ja. Toto všetko sa týka aj zmrzliny, kaviarní, nápojov, vždy keď sme niekde tak to funguje takto. Na začiatku vzťahu mi hneď povedal, že nemá rád zlatokopky a páči sa mu, že žena si dokáže platiť všetko sama. Predomnou mal tiež dlhoročný vzťah a tiež takto fungovali a boli obidve strany s tým ok. Vraj som prvá žena ktorej sa toto nepozdáva. Nejakú menšiu časť peňazí si odkladám každý mesiac, on samozrejme viac než ja. Tie úspory povedal, že časom by sme mohli dať do spoločného bývania. A tých 7€ myslím naozaj vážne, aj keď máme voľno a niekam ideme benzín ide na polku. Dobre, jediné čo platí výhradne on je oprava auta, keď treba. Na opravu auta odo mňa nepýtal nič. Ale napr na diaľničnú známku odo mňa pýta 50% každý rok + poistka auta každý rok. A Ano, fakt som s ním 4 roky.

ivik4
18. apr 2026

Preco si neodpovedala preco si s nim? Normalne sa pytam.
Lebo toto je az ponizujuce, vsak aj sama sa citis trapne ked sa predvedie zakazdym ked niekde ste.

basullinka
18. apr 2026

Začni variť a prať len sama sebe a za čokoľvek čo uvaríš Ty alebo operieš tie jeho osrané trencle si zaučtuj pekne peniaze. Alebo druhá , ešte efektívnejšia rada - utekaj kade ľahšie. Lakomec je do života najhoršie, čo môže byť.

autor
18. apr 2026
@ivik4

Preco si neodpovedala preco si s nim? Normalne sa pytam.
Lebo toto je az ponizujuce, vsak aj sama sa citis trapne ked sa predvedie zakazdym ked niekde ste.

@ivik4 lebo ho mám naozaj rada a máme medzi sebou dosť silnú chémiu, takú som ešte s nikým nezažila, aj záujmy máme spoločné. Jedine čo sa mi nepáči sú tieto financie a ich rozdelenie.

huxy
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 lebo ho mám naozaj rada a máme medzi sebou dosť silnú chémiu, takú som ešte s nikým nezažila, aj záujmy máme spoločné. Jedine čo sa mi nepáči sú tieto financie a ich rozdelenie.

@anonym_autor ty ho máš naozaj rada, no on teba nie. Smutné

autor
18. apr 2026
@basullinka

Začni variť a prať len sama sebe a za čokoľvek čo uvaríš Ty alebo operieš tie jeho osrané trencle si zaučtuj pekne peniaze. Alebo druhá , ešte efektívnejšia rada - utekaj kade ľahšie. Lakomec je do života najhoršie, čo môže byť.

@basullinka hm o tom varení a upratovaní som mu už dnes povedala, že si budem variť sama pre seba aj upratovať. Len sa zasmial, že takto sa ženy nesprávajú a mali by sa oni podieľať na domácich prácach viac než chlapi. On mi vždy hovori, žena sa má viac o domácnosť starať a chlap napr ak sa niečo doma pokazí tak to má len on opraviť a riešiť, také tie chlapské veci.

nikha2809
18. apr 2026
@anonym_autor

A tento rok sme plánovali ísť na prvú spoločnú dobolenku do Chorvátska, cca na týždeň. Ale samozrejme aj to chce aby sme išli 50/50. A varenie na dovolenke by bolo zas len na mne. No a nestíham odpisovať na všetky komenty, tak to nejako zhrniem. Svoju prácu tu už riešiť nejdem, jasne som sa viackrát k nej vyjadrila. Proste všetko máme 50/50, okrem upratovania a varenia. On variť nevie nič a ani sa nechce naučiť. Vyhadzovať peniaze v reštikach tiež nechce, chodíme ozaj len raz za čas. A ak sme napríklad niekde na obede/večeri, on je ten čo povie obsluhe aby doniesla účet separačne, povie jej čo všetko mal on a zvyšok čo som mala ja. Toto všetko sa týka aj zmrzliny, kaviarní, nápojov, vždy keď sme niekde tak to funguje takto. Na začiatku vzťahu mi hneď povedal, že nemá rád zlatokopky a páči sa mu, že žena si dokáže platiť všetko sama. Predomnou mal tiež dlhoročný vzťah a tiež takto fungovali a boli obidve strany s tým ok. Vraj som prvá žena ktorej sa toto nepozdáva. Nejakú menšiu časť peňazí si odkladám každý mesiac, on samozrejme viac než ja. Tie úspory povedal, že časom by sme mohli dať do spoločného bývania. A tých 7€ myslím naozaj vážne, aj keď máme voľno a niekam ideme benzín ide na polku. Dobre, jediné čo platí výhradne on je oprava auta, keď treba. Na opravu auta odo mňa nepýtal nič. Ale napr na diaľničnú známku odo mňa pýta 50% každý rok + poistka auta každý rok. A Ano, fakt som s ním 4 roky.

@anonym_autor no asi to žiadnej tak nevyhovovalo ked je s teraz s tebou ze?Ja ti este poradím, ked mate medzi sebou takú silnú chémiu, spoločne záujmy a pod...ak budete plánovať dieta, pred materskou si nakup plnú skrinu nových handier, kozmetiky, vložky, lieky do zásoby lebo pri tomto debilovi budeš nosit roky jednu zobratu zimnú bundu, kedze na novú mat nebudeš.A priprav sa na to, ze tých 100eur navyše bude naozaj maximálne na plienky a dieťaťu treba dat niekoľkonásobne viac ako len to.Takze ty a dieta budete ako bezdomovci a pánko sa bude mať k svetu

slovakboy
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to je pekné, keď si tak rozumiete tak ťa aj on má asi rád. Preto by ste si to mali vyjasniť. Spýtaj sa ho či by ťa vnímal ako zlatokopku, keby musel viac platiť.
Alebo či sa bojí, že by si ho nechala keby nemal peniaze. Ono niečo na tom môže byť, nejaký iný uhol pohľadu na tú nezávislosť.

autor
18. apr 2026
@slovakboy

@anonym_autor čo ti je z muža, ktorý má 2x viac zdrojov, keď sa nevie podeliť. Hoci sa rodové rozdiely stierajú, žena vždy hľadá muža, ktorý ju a jej deti bude vedieť zabezpečiť. A to je muž, ktorý mä zdroje a vie sa o ne podeliť. Teda sú dve podmienky: mať a vedieť dať. Keď to druhé nie je, tak môže byť aj milionár a je ti to k ničomu. Porozumenie vo vzťahu k financiám je jednať 5 rovín vzťahu, ktoré musia fungovať. Ľudia sa kvôli nezhodám s financiami rozvádzajú. A nemusia byť chudobní. Ona míňa, on šetrí. On chce kúpiť auto, ona dom. On si odkladá tajne bokom, ona mu na to príde. Atď atď. Môžete si rozumieť aj v sexe aj v svetonázore aj vo výchove detí a keď to vôbec neklape s financiami, tak je to problém. Povedz, že sa cítiš zle, keď mu nestojíš za podelenie sa. To nie je o spravodlivosti, to je o tom že v rodine sa nepozerá na to čo je moje a čo je tvoje. Jedine v rodine funguje komunizmus. Ale to mu Nehovor. Spýtaj sa ho ako a prečo to tak v ona on.

@slovakboy pýtala som sa ho aj prečo si myslí, že takéto rozdelenie je ok, povedal niečo o tradičných hodnotách a hlavne, aj jeho rodičia to majú podobne. Takže asi to má od detstva nastavené takéto fungovanie.

ivik4
18. apr 2026

Fuha odkaz mu prosim ze chlap sa tiez nesprava tak ze zenu necha vsade komplet vsetko za seba vzdy platit a uz vobec nie pytat za benzin . Vazne 😵‍💫

enmery
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zjedla taká so silnou chémiu tu písala témy, na materskej aj s jeho dieťaťom. To boli strašne témy. Totálne ju zničil. Ako vidím, ty si jednu fakt silnú facku od života ušetriť nechceš, uvidíš...potom si spomeň na túto diskusiu.

zuzana76
18. apr 2026
@anonym_autor

Ja nechápem, prečo si niektoré myslíte, že potrebujem aby mi on platil všetko a som na neho odkázaná? Mňa práca baví a mám ju aj blízko domu, partner za prácou cestuje. Mne nejde o to aby mi on platil všetko na čo si zmyslím, ale aby bol aspoň trochu gentleman a niekam ma napr pozval, len tak niečo kúpil a nedelil naše výdaje do centu. Aj na ten benzín, vždy si pýta napr ak ak ideme k našim na víkend, sú z iného mesta, to čo pretankuje vydelí presne na polovicu. Aj keď ideme k jeho rodine. Proste všade.

@anonym_autor davas mu polovicu na cestu k jeho rodicom? v tomto momente by som zostala doma a nech ide sam. Pocas materskej maximalne 100 eur navyse? za tolko nekupis ani plienky na mesiac, alebo mozno akurat tie plienky. Ty si slepa a hlucha? preco nechavas toto so sebou robit? Uz davno by som mu nevarila. Normalne mi stupol tlak. Si na neho odkazana, lebo sama by si si nehnutelnost nekupila. Ano, zarabas malo, ale ja si myslim, ze zena moze malo zarabat, zena investuje do rodiny svoje zdravie, energiu pri vychove deti, ovela viac sa stara o domacnost ako chlap, ktory vie zarobit. Hladat takeho, co vie zarobit, chce rodinu a nie je lakomy a bude vypocitavat kazdy cent.

https://www.youtube.com/watch?v=lKzn1b4jpMQ
huxy
18. apr 2026
@anonym_autor

@slovakboy pýtala som sa ho aj prečo si myslí, že takéto rozdelenie je ok, povedal niečo o tradičných hodnotách a hlavne, aj jeho rodičia to majú podobne. Takže asi to má od detstva nastavené takéto fungovanie.

@anonym_autor tradičné hodnoty??? Voľakedy sa žena starala o deti a domacnosť a chlap zarábal. On je celý pomýlený

autor
18. apr 2026
@ivik4

Fuha odkaz mu prosim ze chlap sa tiez nesprava tak ze zenu necha vsade komplet vsetko za seba vzdy platit a uz vobec nie pytat za benzin . Vazne 😵‍💫

@ivik4 prosím ťa a ako to máte vy napr vo vzťahu? Premýšľam ako to vyriešiť aby som bola spokojná ja aj on. Raz som mu navrhla, že ja budem platit napr 40% a on dajme tomu tých 60, lenže to tiež nebol nadšený.

slovakboy
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak to môže byt z toho. Videl ako mama platí polovicu tak teraz to očakáva od teba. Ako to bude s investíciami? Kúpa bytu, auta. Lebo keby toto zatiahol, tak tú spotrebu zvládneš aj takto. Spýtaj sa ako to bude keď budú deti? Plienky, lekári, lieky, sunar, kočík, výbava.

anonym_964a51
18. apr 2026
@anonym_autor

@basullinka hm o tom varení a upratovaní som mu už dnes povedala, že si budem variť sama pre seba aj upratovať. Len sa zasmial, že takto sa ženy nesprávajú a mali by sa oni podieľať na domácich prácach viac než chlapi. On mi vždy hovori, žena sa má viac o domácnosť starať a chlap napr ak sa niečo doma pokazí tak to má len on opraviť a riešiť, také tie chlapské veci.

@anonym_autor Tak toto je definitivny red flag a nie to delenie napoly. Nie kazdy clovek, co chce po tebe, aby si sa viac snazila v zivote, ti chce zle. Ale on sam musi ist prikladom a nie iba vodu kazat a vino pit.
Tento chlapec ide iba za seba, ale ty ho mas obsluhovat doma, ako keby ta zivil. Toto je asi najhorsia kombinacia ... Ale aspon hned vidis, ze mas utekat. Manipulator by na zaciatku platil, po 2 detoch by ti uz nic nedal a doma nehol prstom.
Na tvojom mieste mu dam zoznam toho, co sa musi zmenit, alebo o 2 mesiace dovidenia. Chemiu najdes aj u dalsieho, tento nie je jediny na svete.

enmery
18. apr 2026
@slovakboy

@anonym_autor tak to môže byt z toho. Videl ako mama platí polovicu tak teraz to očakáva od teba. Ako to bude s investíciami? Kúpa bytu, auta. Lebo keby toto zatiahol, tak tú spotrebu zvládneš aj takto. Spýtaj sa ako to bude keď budú deti? Plienky, lekári, lieky, sunar, kočík, výbava.

@slovakboy Veď už jej povedal, je ochotný dať max 100vku naviac!

slovakboy
18. apr 2026
@huxy

@anonym_autor tradičné hodnoty??? Voľakedy sa žena starala o deti a domacnosť a chlap zarábal. On je celý pomýlený

@huxy veru toto teda nie je tradičná hodnota. Platiť si osobitne v reštaurácii.

abbey1
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Kto chce kam, pomôžme mu tam. A potom sú tu témy, ako ženy plačú, že nemajú ani na plienky deťom, ako sú ony následne chudery samoživitelky. Nuž, keď vsi zaľúbené a nepočúvajú rodinu, priateľov, Ani ľudí na MK. Všetky red flags úspešne prehliadajú. A keď sa napokon všetko poserie3, tak sú chudence, lebo však on taký pred svadbou a deťmi nebol.

autor
18. apr 2026
@zuzana76

@anonym_autor davas mu polovicu na cestu k jeho rodicom? v tomto momente by som zostala doma a nech ide sam. Pocas materskej maximalne 100 eur navyse? za tolko nekupis ani plienky na mesiac, alebo mozno akurat tie plienky. Ty si slepa a hlucha? preco nechavas toto so sebou robit? Uz davno by som mu nevarila. Normalne mi stupol tlak. Si na neho odkazana, lebo sama by si si nehnutelnost nekupila. Ano, zarabas malo, ale ja si myslim, ze zena moze malo zarabat, zena investuje do rodiny svoje zdravie, energiu pri vychove deti, ovela viac sa stara o domacnost ako chlap, ktory vie zarobit. Hladat takeho, co vie zarobit, chce rodinu a nie je lakomy a bude vypocitavat kazdy cent.

@zuzana76 no nehnuteľnosť by som si teraz isto nevedela kúpiť, šetrím čo sa dá, rodičia mi aj povedali, že kedykoľvek môžem ísť bývať aj ku nim, svoju izbu tam stále mám v dome, súrodencov nemám. Im som vravela o našom probléme vo vzťahu a otec sa dosť nasral a presviedčal ma nech sa radšej vrátim domov k nim.

michaela329
18. apr 2026
@anonym_autor

@zuzana76 no nehnuteľnosť by som si teraz isto nevedela kúpiť, šetrím čo sa dá, rodičia mi aj povedali, že kedykoľvek môžem ísť bývať aj ku nim, svoju izbu tam stále mám v dome, súrodencov nemám. Im som vravela o našom probléme vo vzťahu a otec sa dosť nasral a presviedčal ma nech sa radšej vrátim domov k nim.

@anonym_autor otec má pravdu, ono keby si od toho špekulanta odišla, ja sa stavím, že by nariekal nie za Tebou, ale za tvojimi 50%.

anonym_428a5d
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor napisem ti to na rovinu, aspon tvoj otec ma rozum ked uz ty si sprostá

anos18
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 prosím ťa a ako to máte vy napr vo vzťahu? Premýšľam ako to vyriešiť aby som bola spokojná ja aj on. Raz som mu navrhla, že ja budem platit napr 40% a on dajme tomu tých 60, lenže to tiež nebol nadšený.

@anonym_autor spravodlivé by bolo výdavky platiť takým pomerom, ako zarábate, kto má vyšší plat, prispieva viac