icon

50/50 vo vzťahu: Čo na to hovoríte?

17. apr 2026

Ahojte, mám priateľa cca 4 roky, bývame spolu v prenájme, bez detí. Obaja pracujeme, môj príjem mesačne v čistom okolo 850€, priateľ okolo 1600€. Sme pár do 30 rokov. Od začiatku randenia sa priateľ drží pravidla 50/50 vo všetkom, to znamená nájom, internet, strava, výlety, kino, reštiky atď.. napr sme niekde na obede a on si zaplatí svoje a ja svoje. Ak máme nejaký sviatok tak si dávame darčeky v rovnakej hodnote. Už ma to dlho štve, on má plat raz tolko čo ja, veľakrát sme sa o tom už rozprávali, ale on má len tú svoju pravdu. Nikdy ma len tak nezoberie niekam a nezaplatí to len on. Obaja si mesačne odkladáme, ale ja samozrejme len dačo, on niekoľkokrát viac. Čo si o tom myslíte? Je to podla vás takto ok l, že presne na 50/50????

zuzana76
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 prosím ťa a ako to máte vy napr vo vzťahu? Premýšľam ako to vyriešiť aby som bola spokojná ja aj on. Raz som mu navrhla, že ja budem platit napr 40% a on dajme tomu tých 60, lenže to tiež nebol nadšený.

@anonym_autor hned ako som isla na matersku, vlastne este PN pred materskou, tak sme dali spolocny ucet, tam prisli moje peniaze aj muzove a odtial sa platilo, co bolo treba. Nikto nikoho nesikanoval, ze mne tam prisla len PN a muzovi vyplata. Kupila som co som potrebovala, nechodila som na nechty, kadernicke raz do roka, farbim doma hennou, nekupujem zbytocnosti, nie som rozhadzovacna zena, takze muz mi nemal co vycitat. Su zeny, co rozhadzuju do alleluja, jasne, ze tam je v prave muz a taku zenu musi nejako ubrzdit ale pokial si rozumna, tak by malo byt vsetko v manzestve spolocne. Vy ako priatelia, tam by som napr ja jeho pozvala niekedy an veceru, ale ja napr raz a on by mal dva krat. Mal by urcite vzhladom na svoj prijem investovat viac. A ziadne take, ze pytat na benzin, ked sa ide k jeho rodicm. To je zneuzivanie a vychcanost. Nepoznam ho, ale on bude vsetkymi mastami mazany a budes pri nom vela plakat.

zuzana76
18. apr 2026
@anonym_autor

@zuzana76 no nehnuteľnosť by som si teraz isto nevedela kúpiť, šetrím čo sa dá, rodičia mi aj povedali, že kedykoľvek môžem ísť bývať aj ku nim, svoju izbu tam stále mám v dome, súrodencov nemám. Im som vravela o našom probléme vo vzťahu a otec sa dosť nasral a presviedčal ma nech sa radšej vrátim domov k nim.

@anonym_autor otec ma pravdu, isla by som domov a hladala normalneho, tohto by som poslala k vode, ani omylom, ani kvoli chemii

anonym_73fa3e
18. apr 2026
@alizea

@anonym_autor A ako to, že tvoj priateľ dokáže zarobiť oveľa viac, ako ty ? Keď u vás nie je dobré platové ohodnotenie. To mi vysvetli.

@alizea lebo asi nerovi administrativu, ze?
Uplne bezne, ked pozeram profesiu a spol., tak platy okolo 1000 v hrubom. Nemas velmi z coho vyberat.
A nechod na mna s tym, ze sa mala viac snazit. Mam vystudovanu molekularnu biologiu, nic lahke, len v regione, kde som, nic adekvatne nenajdem. A sice ona este nema deti, ale s detmi uz vela kariery nenarobis a cakat s detmi do 50-ky asi tiez nie je mudre.

anonym_d6a1f5
18. apr 2026

Keď chce žiť tradične tak muž sa tradične má vedieť postarať a zabezpečiť svoju ženu.
Tradične muž dá žene celú výplatu a žena hospodári s financiami domácnosti.

Ak chce fungovať 50/50 tak dávajte 50% svojho príjmu na spoločný účet z ktorého budete hradiť celú prevádzku a spoločné veci, aj odkladať si na dovolenku ale svoje koníčky si bude hradiť každý sám zo svojho bežného účtu.

dkethe
18. apr 2026

teoreticky to tak moze fungovat. nieste rodina. keby to bolo naopak, tiez ho nedotujes.
teoreticky by ta to mohlo motivovat najst si lepsiu pracu. keby to bolo naopak, chcela by si to po nom.

co je ale pri takomto modely cudne je, ze ty nemozes stihat jeho tempo utracania - napr. on chce ist na maledivy s frajerkou, ale moze len na kretu. chce ust na 4 vecere s frajerkou tyzdenne, moze ist len raz. chce ist lyzovat do alp na tyzden, moze ist len raz na rohace.
no asi mu tvoje moznosti stacia, a rad setri.

prakticky? rodinny zivot 50:50 je nerealny, a ked on je teraz zgrd, bude vzdy 👍

autor
18. apr 2026
@michaela329

@anonym_autor otec má pravdu, ono keby si od toho špekulanta odišla, ja sa stavím, že by nariekal nie za Tebou, ale za tvojimi 50%.

@michaela329 tak som aj rada, že doma mám vždy dvere otvorené a vzťah s rodičmi mám super. Otec má svoj názor na môjho priateľa, toleruje ho len kvôli mne . Vlastne mama to isté. No a napríklad, keď rodičia majú nejaký sviatok, či už moji alebo priatelovi, na darček sa tiež skladáme 50/50 . Naozaj , všetko čo vás napadne ohladom platenia je 50/50, presne do centu. Minule sme boli na výlete a predávali tam magnetky, my ich zbierame, stála 4,5€, takže aj to zaplatil on, ale musela som mu 2,25€ poslať na účet.

anos18
18. apr 2026
@anonym_autor

@michaela329 tak som aj rada, že doma mám vždy dvere otvorené a vzťah s rodičmi mám super. Otec má svoj názor na môjho priateľa, toleruje ho len kvôli mne . Vlastne mama to isté. No a napríklad, keď rodičia majú nejaký sviatok, či už moji alebo priatelovi, na darček sa tiež skladáme 50/50 . Naozaj , všetko čo vás napadne ohladom platenia je 50/50, presne do centu. Minule sme boli na výlete a predávali tam magnetky, my ich zbierame, stála 4,5€, takže aj to zaplatil on, ale musela som mu 2,25€ poslať na účet.

@anonym_autor prepáč, ale toto je fakt choré

slovakboy
18. apr 2026
@anonym_autor

@zuzana76 no nehnuteľnosť by som si teraz isto nevedela kúpiť, šetrím čo sa dá, rodičia mi aj povedali, že kedykoľvek môžem ísť bývať aj ku nim, svoju izbu tam stále mám v dome, súrodencov nemám. Im som vravela o našom probléme vo vzťahu a otec sa dosť nasral a presviedčal ma nech sa radšej vrátim domov k nim.

@anonym_autor keď ťa miluje nedovolí ti odísť a prestane riešiť peniaze. On musí sa od nich odpútať a nebáť sa. Veď mu ich nerozhádžeš. Nespotrebuje zrazu polovicu vášho spoločného prijimu.

anonym_73fa3e
18. apr 2026
@anonym_05ed11

Pracujem v administrative a zarobim 2x viac ako ty... Koncim v praci o 16.00, ale to je jedno
Mna zaujima ako to prebieha: ste na veceri, povie čašníkovi nech rozdeli ucet, zaplatite a idete domov...doma skocis na neho v posteli cela vzrušená?
U mna by to bolo takto: uz vtedy ako posle čašníka o rozdeleny ucet sa zdvihnem a odchadzam sama domov... Nieto este spať s nim, nepriťahuje ma lakomec.. Najhoršia vlastnost na chlapovi, hned po nej je žiarlivosť..
Dievca drahe, radíme ti dobre, opusti ho.

@anonym_05ed11 tak ak zarobis 2x viac ako ona, tak snad mas v hlave nieco viac tiez a pochopis, ze je rozdiel administrativa a administrativa, nie su vsetky prace tohto typu rovnake a taktiez, aj regiony su na tom rozne.

abbey1
18. apr 2026

Keby nám toto priviedla domov dcéra, tak dcéru zamknem doma do pivnice pokým nedostane rozum a mladého muža by sme hnali rovno od brány.

nikha2809
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja neverim ze toto je reálne fakt 😂😂😂😂 2eura za magnetku, je.la by som mu ju do riti 😂😂😂😂

stanislavicenka
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 lebo ho mám naozaj rada a máme medzi sebou dosť silnú chémiu, takú som ešte s nikým nezažila, aj záujmy máme spoločné. Jedine čo sa mi nepáči sú tieto financie a ich rozdelenie.

@anonym_autor hrozna odpoved, mila autorka. Chemia ta nezachrani. Chemiu zazijes niekolkokrat za zivot.co budes robit vtedy, ked to bude picas vztahu, manzelstva. Stalw sa len potvrdzuje, ze my zeny snad vobec nemyslime🤦‍♀️.
A opakujem, strasny vol ten tvoj "iba" priatel uz 4 roky

sandria
18. apr 2026

Ty si to nevieš predstaviť, ale my už to máme za sebou. Nechaj si poradiť, žiadna ti nechce zle, ale byť na MD je finančný záber. Ja si dobre pamätám, keď som si nemohla kúpiť ani tenisky, proste som to stále odkladala, lebo boli iné veci dôležitejšie. A to som mala normálneho manžela, ktorý mne posielal na účet svoju celú výplatu a ja som z toho platila účty. Chcem ti len povedať, že tvoj priateľ má zlé nastavenie a zrejme sa ti nepodarí ho presvedčiť o opaku. Ak s ním ostaneš, rátaj s tým scenárom, ktorý ti tu ženy napísali. Pretože to tak jednoducho bude a nebudeš to mať ľahké.

michaela329
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zlatko...toto fakt nie je dobré. Urob test, normálne mu povedz, že si chceš viac šetriť, že nevladzes ťahať to s ním a ideš teda bývať k vašim. Uvidíš ako sa zachová...ale ja by som s takým nebola.

zuzanaam
18. apr 2026
@anonym_autor

Domáce práce máme tak ja70/30 on, ja som viac doma takže viac upratujem. Ak niekam chcem ísť autom, on ma zavezie ak má čas, ale hneď si pýta peniaze na benzín( minule mi vypočítal 7€). Ak sme aj niekde na káve, on povie čašníčke nech nám rozdelí účet. Pre mňa to je trápne.

@anonym_autor vystav mu účet za domáce práce za tie roky. Prečo si nevážiš sama seba? Ako si vôbec mohla súhlasiť s takým fungovaním?

ivik4
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 prosím ťa a ako to máte vy napr vo vzťahu? Premýšľam ako to vyriešiť aby som bola spokojná ja aj on. Raz som mu navrhla, že ja budem platit napr 40% a on dajme tomu tých 60, lenže to tiež nebol nadšený.

@anonym_autor ja mam manzela , vsetko je spolocne. Ale vlastne ja ani nepoznam chlapa pri ktorom by som niekedy nieco MUSELA platit. A uz vobec nie pozvanie na rande- kavu, jedlo, cokolvek. Ked som chcela, sama som hned zaplatila . No a s muzom kym sme boli len ,,frajeri" a zili spolu, tak on platil vsetky poplatky ktore trebalo, aj velke nakupy a ja som robila pravidelne mensie nakupy ked nieco trebalo, zaplatila dajme tomu wellnes, na dovcu odlozila,nejaka kava jedlo v meste, proste co som chcela sama od seba. Moje kamaratky to mali rovnako .
Ale ja naozaj ani nepoznam muza kt. Zenu nepozve alebo pozaduje od nej 50-50 tak je mi asi tazko radit.

autor
18. apr 2026

Ja som mu aj navrhla, že malé nákupy domov, ako je napr pečivo, pomazánky, ovocie, zelenina, budem robiť ja a on by mohol robiť a platiť ten väčší nákup, plus nejaké zásoby doplniť. No to sa mu tiež nezdá spravodlivé. Tak ja už neviem. Navrhla som dávnejšie aj spoločný účet, tam by každý poslal nejakú časť zo svojej výplaty a z toho by sme spoločne platili. Koníčky a oblečenie nech si platí každý sám, s tým som úplne ok. Ale ani to neprešlo.

nikha2809
18. apr 2026
@anonym_autor

Ja som mu aj navrhla, že malé nákupy domov, ako je napr pečivo, pomazánky, ovocie, zelenina, budem robiť ja a on by mohol robiť a platiť ten väčší nákup, plus nejaké zásoby doplniť. No to sa mu tiež nezdá spravodlivé. Tak ja už neviem. Navrhla som dávnejšie aj spoločný účet, tam by každý poslal nejakú časť zo svojej výplaty a z toho by sme spoločne platili. Koníčky a oblečenie nech si platí každý sám, s tým som úplne ok. Ale ani to neprešlo.

@anonym_autor no a co sa vlastne teraz chystáš robit?Aj rozmýšľaš nad tym ze odídeš?

autor
18. apr 2026

Ku kaderníčke idem tak raz za rok, na nechty nechodím, len občas na pedikúru v lete, ku kozmetičke nechodím. Toto si samozrejme platím sama, aj oblečenie, fitko. On si tiež sám platí takéto veci.

enmery
18. apr 2026
@anonym_autor

A tento rok sme plánovali ísť na prvú spoločnú dobolenku do Chorvátska, cca na týždeň. Ale samozrejme aj to chce aby sme išli 50/50. A varenie na dovolenke by bolo zas len na mne. No a nestíham odpisovať na všetky komenty, tak to nejako zhrniem. Svoju prácu tu už riešiť nejdem, jasne som sa viackrát k nej vyjadrila. Proste všetko máme 50/50, okrem upratovania a varenia. On variť nevie nič a ani sa nechce naučiť. Vyhadzovať peniaze v reštikach tiež nechce, chodíme ozaj len raz za čas. A ak sme napríklad niekde na obede/večeri, on je ten čo povie obsluhe aby doniesla účet separačne, povie jej čo všetko mal on a zvyšok čo som mala ja. Toto všetko sa týka aj zmrzliny, kaviarní, nápojov, vždy keď sme niekde tak to funguje takto. Na začiatku vzťahu mi hneď povedal, že nemá rád zlatokopky a páči sa mu, že žena si dokáže platiť všetko sama. Predomnou mal tiež dlhoročný vzťah a tiež takto fungovali a boli obidve strany s tým ok. Vraj som prvá žena ktorej sa toto nepozdáva. Nejakú menšiu časť peňazí si odkladám každý mesiac, on samozrejme viac než ja. Tie úspory povedal, že časom by sme mohli dať do spoločného bývania. A tých 7€ myslím naozaj vážne, aj keď máme voľno a niekam ideme benzín ide na polku. Dobre, jediné čo platí výhradne on je oprava auta, keď treba. Na opravu auta odo mňa nepýtal nič. Ale napr na diaľničnú známku odo mňa pýta 50% každý rok + poistka auta každý rok. A Ano, fakt som s ním 4 roky.

@anonym_autor Chlap s platom 1600 bluzni o zlatokopkách.😂 Boze, tento je pokazený ale ze od jadra, tu nejde len o 50/50 a prekrutené tradične hodnoty.

anos18
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a nájomné platíte tiež 50:50?

anonym_d6a1f5
18. apr 2026

Nemiluje ťa, má ťa len za otroka a sluhu. Otroctvo je nelegálne ale ak ťa premenuje za priateľku už je to legálne. Ty urobíš všetko preňho z lásky, on urobí len nevyhnutné minimum aby si ho nenechala.
Spravodlivé bude ak si vyložíš nohy že si aj ty potrebuješ oddýchnuť a nech sa on postará o jedlo pre vás oboch. Aspoň uvidíš či vôbec myslí na teba alebo len na svoje brucho, keď bude pýtať od teba peniaze za obed.
Bývať môžeš u rodičov, ušetríš na prevádzke a občas sa stretnete aby ste zahnali nudu. To budeš mať lacnejšie aj on to bude mať spravodlivé zaplatí len za seba čo spotrebuje on.

michaela329
18. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a Ty zjes toľko, čo on? Ja teda nezjem toľko, čo môj muž. Takže nakoniec ten pomer ani nie je 50:50 z tých nákupov. Ale zlatokop je on.

anonym_491bad
18. apr 2026

Toto je kus zaostalého skupeho neschopného kkta…ty máš podľa mňa problémy so sebahodnotou, ak si s ním….to je neuveriteľne…žiadna vyrovnana žena by s nim nebola…a to nie je chémia, ale niečo toxické, čo tá k nemu priťahuje

sandria
18. apr 2026

Pre predstavu posielam akú hodnotu majú domáce prace a výchova. Našla som nedávno na IG a uložila som to, rada sa podelím lebo si myslím, že práve do tejto témy sa to hodí.

autor
18. apr 2026
@nikha2809

@anonym_autor no a co sa vlastne teraz chystáš robit?Aj rozmýšľaš nad tym ze odídeš?

@nikha2809 no ja už dlhšie premýšľam čo spraviť, viedli sme už veľa rozhovorov na túto tému a stále sa to nezmenilo. Ani nezmení. Už ma aj napadlo, že odídem domov k rodičom. Nechcem byť im na príťaž, ale rodičia mi viackrat navrhli aby som išla k nim bývať.

margotka17
18. apr 2026
@enmery

Ja len v skratke, precitaj si tu pár tem, kde to začínalo ako u vás a ako tie ženy dopadli po rokoch, na materskej, veľmi smutné príbehy.
A pochybujem, že domácnosti venuje presne 50/50 a povie ti, miláčik, dnes periem gačky ja, aj vysavam, zmyvam, varím...😂 Urobte si aj denník prác na chladničku, aby to bolo fakt 50/50.

@enmery presne to ma napadlo. Ak už tak striktne dodržiavať 50/50, tak teda aj domáce práce. Aj okná rozdeliť na umývanie, aj prádlo nech perie on, vysáva, umýva...No ja by som s ním nebola. V živote prídu nečakane chvíle a na neho sa veru spoľahnúť finančné nedá. Ja som ešte nikdy ani za čas chodenia neplatila v reštike náš účet. Muž vraví, že by ho hanba fackala.

anonym_73fa3e
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 lebo ho mám naozaj rada a máme medzi sebou dosť silnú chémiu, takú som ešte s nikým nezažila, aj záujmy máme spoločné. Jedine čo sa mi nepáči sú tieto financie a ich rozdelenie.

@anonym_autor ale toto je najvacsi problem, nemala by som rada takehoto chlapa, mohla by byt chemia akakolvek. Ale ten pocit, ze len tak, pre radost, Ti kupi, dokonca aj drahsie ako si prajes, len aby Ta potesil.
A ak by som sa mala hanbit, ze ideme s deckami na zmrzku a on zaplati len sebe a detom a sebe mam ja, tak to nehrozi. Nedopadnes dobre...

anonym_74a329
18. apr 2026

pri príspevku o magnetke som pochopila, že je to celé vymyslené

autor
18. apr 2026
@michaela329

@anonym_autor a Ty zjes toľko, čo on? Ja teda nezjem toľko, čo môj muž. Takže nakoniec ten pomer ani nie je 50:50 z tých nákupov. Ale zlatokop je on.

@michaela329 jasné, že nezjem toľko čo on. Mám 50 kg a 170 cm, on zje o hoooodne viac než ja, je to veľký chlap 185 cm a 100 kg.