Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
@dobryden ako vieš, čo hlásal Ježiš, ak tam nie je istá autenticita jeho slov? 🙂 a ak vychádzať z Evanjelia, tak "neprišiel zákon zmeniť ale naplniť" - čiže Tóra platí. A tam nájdeš oveľa prísnejšie zákony než v Koráne.
Inak chceš tvrdiť, že prorok Muhammad sa nerozprával so ženami? Alebo v čom by bol ten príbeh iný čo si tu dala ak by si zamenila meno? Však takých príbehov ako sa proroci rozprávali so ženami je celkom dosť. Nerozumiem čo si tým chcela povedať. To, že Izraeliti v tom boli divní a nerozprávali sa keď potrebovali niečo vyriešiť?
@lenkakravcova to mozem sa opytat aj teba ako vies ze koran napisal Mohamed?Vychadzame ale z toho co je v Novom zakone( 4 evanjelia) a korane.Jezis o ženách nepise nic zle,narozdiel od Mohameda.
No a ked umries tak sa podelí nespravodlivo.Mas dcery? A dobre si citala v ist krajine by si uz bola spolumanzelka mozno bez prístupu na internet,pokial by to tvoj muz tak rozhodol.Lebo nie si taka cenná ako muz .A keby sa rozhodol ta nevhat,tak by si bola aj bezdetna,kedze deri by si ráčil on vziat.Takze sa tu nehraju na moslimku ked si chránená sk právami,
@lenkakravcova Korán 4:11
Jednému mužskému potomkovi náleží to, čo 2 ženským potomkom.
Ak sú dcéry 2 a viac, náležia im 2/3 pozostalosti.
Ak jediná dcéra, patrí jej polovica pozostalosti.
Ak existuje syn, dedí všetko? Má mať dvojnásobok toho, čo dcéra. Keď je dcéra jedináčik, má polovicu dedičstva, čiže syn by mal mať 2 polovice, čiže všetko.
@dobryden korán nenapísal Muhammad. 🙂 bol zapísaný 0-30r po jeho smrti (jeho kópia datovana do tohto obdobia sa nachádza v múzeu vo Veľkej Británii - https://www.ta3.com/clanok/70705/vedci-objavili... )
Okrem toho je Korán veršovaný, takže je tam menšia možnosť zámeny slov ako pri tradovani prózy.
Ďalšia odlišnosť je to, že Korán bol zosielany v arabčine a takto aj zapísaný.
Biblia nie. Bola zapísaná v grectine a latinčine. Ježiš hovoril hebrejsky a aramejsky. Takže ešte tam hrá rolu aj preklad.
Nie je to nespravodlivé, lebo dcéra bude mať muža ktorý sa o ňu bude starať - a ktorý bude dediť zase viac zo svojej rodiny. Spravodlivosť je v tom, že kto má viac zodpovednosti, má aj viac práv. Kto má menej povinnosti, má menej práv. A muži majú v islame oveľa viac povinnosti a zodpovednosti ako ženy.
To s tým internetom predsa môže rozhodnúť môj muž aj tu na Slovensku 😃 v tom nehrá rolu krajina. To isté s deťmi. Keby sa chcel rozviesť a vziať si deti, tak to urobí aj na Slovensku (lebo však ja nezarabam, takže by kľudne mohol žiadať plnú starostlivosť). Reálne ale máš pocit, že normálny muž sa rozvedie so ženou, ktorá sa mu snaží byť poslušná a ktorá sa stará o ich deti dobre a pridával si tak starosti? 🙂 A je jedno v akej krajine žijú. Či tu, tam alebo ma Aliaške.
To posledné - nie. Nie je možnosť aby syn dedili všetko. Žena dedí vždy polovicu z toho čo muž. Čiže sa to potom delí na podiely. Ale vždy musí dediť aj dcéra aj syn svoj podiel. Nie je možné v dedičskom práve dcéru alebo dcéry obísť. Ak ta tá téma zaujíma, tak tu je to popísané viac. V časti Dedičské právo:
https://koran.sk/wp-content/uploads/2025/01/Zbo...
Ja mam rada Lubku Mohamady a ona vo svojich videach aj hovorila, ze muslim skor inklinuje k moslimke, ze europanky beru ako lahku korist, ako doslova "stetky"...lebo aj viac vztahov mali, aj sex. skusenejsie..Ze vacsinou na trvaly vztah hladaju mlade miestne moslimky.....takze preto by som na autorkinom mieste bola ostrazita....Ale tak Lubka ma egyptana a vyzera spokojna, zrejme vynimky sa najdu
@lenkakravcova " Reálne ale máš pocit, že normálny muž sa rozvedie so ženou, ktorá sa mu snaží byť poslušná a ktorá sa stará o ich deti dobre a pridával si tak starosti? 🙂 A je jedno v akej krajine žijú. Či tu, tam alebo ma Aliaške."
Ja realne nemam len ten pocit. Ale realne som bola svedkom takychto pocinov. Chlap sa proste otocil a isiel o dom dalej. Zena plne na nom zavisla, po takomto realnom pocine zo strany chlapa, uplna troska...lebo jedine co robila je, ze sa stala zavislou na chlapovi....sice poslusne...nakoniec ale aj tak nemala nic..
@softiesofie chceš tvrdiť, že on bol teda s tou ženou spokojný keď ju opustil?
Alebo to len tak vyzeralo na vonok?
@really8 a to si ešte nepredstavujem že tá prvá ma kvasinky
@lenkakravcova Moze byt ze stretol zenu s ktorou si mysli ze je spokojnejsi ako so svojou sucasnou. A rozhodne sa zit s tou novou?
@lenkakravcova ja hovorím o praktickych veciach, že si nevedela. Čo je ok, lebo si to nemusela riešiť na SK.. je ok, že vieš zdieľať pasáže z koránu, ale reálne veci nevieš. Sama si písala , že si sa pýtala známych, ako to funguje v praxi.
Čiže teória zvládnutá, ale reálna prax žiadna
@karolinakr turban?myslíš burku?hidzab
A není to jedno, sa tu priete, nad upravenými textami. Ale podstatu Jezišovho učenia asi nechápete. Či áno?
@softiesofie čiže to bola tá situácia ktorú opisujes? Ak áno, a bol by som ženou spokojný, a v islame môže mať viac žien, tak by to riešil polygamiou. Nie opustanim manželky.
@misiak7777 myslím, že kus preháňaš 😃 neviem veci, ktoré mi k životu nechýbajú. To ale neznamená, že iné nerobím prakticky vo svojom živote. Používaš príliš expresné slová ako "žiadna prax" a podobne. Keby si ma poznala osobne, možno by si tie slová zvážila.
@lenkakravcova to mi tam kole oči. Muž aj žena je rovnocenná a obrátená polarita jedného celku. Žiadny muž, neni viac ako žena.
@lion777 ako to myslíš? Podstatu vyjadril v texte kde hovoril o najväčšom zákone - "Milovať budeš svojho Boha". (Ak teda vychádzame z Biblie NZ).
Čiže podriadiť sa Bohu vo všetkom. A od toho sa odvíja všetko ostatné.
Akože ti kole oči tie výroky z Koránu alebo z Biblie o podriadenosti žien?
@lenkakravcova tak si daj otázku, čo je Boh. Tam by sme sa mohli odraziť. ;)
@lion777 môžeš začať definíciou. 🙂 v islame je definovaných Jeho 99 vlastností.
@lenkakravcova Boh zdroj vesmír je najobrovskejsie vedomie aké existuje. Je to to, čo cítiš v srdci, ked prejavuješ lásku, to je Boh. Mna nezaujimajú definicie spisané a milionkrát opravené.
@lion777 Boh je teda podľa teba vesmír?
Ak by to tak bolo, čo je nad vesmírom?
Ako vysvetluješ si teóriu multiplicity vesmírov pri tejto teórii o Bohu?
Ak je Boh podľa teba láska v srdci, tak ako táto láska spôsobila potopu sveta za Noeho? Alebo zničenie Sodomu a Gomoru? (Či v to neveríš?)
To, čo si zatiaľ napísala neznie ako Všemocný Vševediaci, len nejaký slabší odvar vlastnej fantázie o Bohu.
ale celkom sa to tu rozbehlo, autorka zabodovala, to už ked som videla nazov Idem byt druha manželka moslima, som vedela, že bude velky ohlas
@lenkakravcova dobre. Prepáč ale v rámci diskusie si bola v mnohých veciach mimo, respektíve si vedela krásnu teóriu. Čítala som diskusiu. Si pre mňa človek, ktorý ovláda teóriu, ale prax a reálny život v moslimských krajinách je mimo teba. To je fakt
@lenkakravcova všetko čo existuje je v procese , zaniká a obnovuje sa znova a znova. To máš k tej potope, kde sa ľudia presídlili a zasadili svoju múdrosť v Egypte.
Skôr to čo si odpísala, je slabý odvar fantázie a lásķy k sebe. Riadiš sa učením muža, ktorý sa nad teba vyvršuje a myslíš si že ego je viac , ako srdce, ale je to naopak.
@lion777 Boh je ale predsa mimo času. Je nad ním. Čiže nezaniká ani nevzniká. To, ako to funguje na Zemi alebo vo vesmíre je len vďaka nastaveniu hraníc, ktoré určil pevne (napr konštanty ako rýchlosť svetla).
Nie.
Ani druhou, ani prvou. Čo si na hlavu????????!!!!!! 😱😱😱

@dobryden
Čo by som nerobila?
Aku polovicu veci, čo robím tu?
Konkretizuj to prosím.
Môj majetok nemôže dediť môj syn, dokiaľ ja nezomriem 😃 ani v islamskej krajine. To s tým venom a dedením si veľmi asi nepochopila. Veno je dar muža žene pri svadbe. A dedenie je až po smrti jednotlivca. Muži dedia viac - syn by zdedil viac než dcéra, pretože syn má povinnosť postarať sa o svoju ženu. A ak by dcére zomrel manžel, tak by sa syn staral aj o sestru ak by sa znovu nevydala.