Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?
Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?
@michbel
Medzinárodný súdny dvor v Haagu rozhodol o Balkáne po šestnástich rokoch. Tretieho februára 2015 vyniesol Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu ako najvyššia súdna inštancia OSN rozsudok vo veci vzájomných žalôb Chorvátska a Srbska za genocídu spáchanú počas balkánskych vojen v rokoch 1991 ‒ 1995. Takmer šestnásť rokov trvajúci súdny spor ukončil MSD v Haagu verdiktom, podľa ktorého sa Chorvátsko ani Srbsko nedopustili genocídy. Rozhodnutie vyvolalo búrlivé reakcie a rôzne interpretácie nielen v dvoch priamo zainteresovaných krajinách. Môže znamenať začiatok novej éry vzťahov dvoch ťažko skúšaných znesvárených národov?
Proces iniciovalo v roku 1999 Chorvátsko žalobou na bývalú Zväzovú republiku Juhoslávia za genocídu, ktorej sa mali údajne dopustiť príslušníci ozbrojených síl Juhoslávie na území Chorvátska. Počas bojov za nezávislosť začiatkom deväťdesiatych rokov zahynulo približne dvanásťtisícpäťsto Chorvátov, z toho veľká časť civilistov, ktorí sa stali obeťami etnických čistiek. Srbsko ako nástupnický štát Juhoslávie v roku 2010 kontrovalo žalobou na Chorvátsko za údajnú genocídu spáchanú chorvátskymi ozbrojenými silami počas operácie Búrka (Oluja) v roku 1995, keď zahynulo okolo tisícosemsto Srbov (celkovo bolo v Chorvátsku v rokoch 1991 ‒ 1995 zabitých približne šesťtisícpäťsto Srbov) a vyše dvestotisíc ich bolo z Chorvátska vyhnaných. Súd síce konštatoval, že na oboch stranách boli spáchané početné zločiny, ale tie nedosiahli rozmer genocídy. Podľa súdu nebolo možné dokázať, že tieto zločiny boli spáchané s úmyslom fyzicky vyhubiť celý národ v lokalite konfliktu, teda spáchať genocídu. Agentúry AP a Reuters informovali, že predseda MSD Peter Tomka vyzval Belehrad a Záhreb na vzájomnú spoluprácu pri poskytnutí zodpovedajúcich reparácií obetiam zločinov, čo by podľa neho prispelo k upevňovaniu mieru a stability v regióne. Je to už druhé rozhodnutie MSD v Haagu (nezamieňať s Medzinárodným trestným tribunálom pre Juhosláviu) týkajúce sa bývalej Juhoslávie, ktoré zamietlo žalobu za genocídu. Len pripomeňme, že v roku 2007 MSD vyniesol verdikt, podľa ktorého Srbsko nespôsobilo genocídu v Bosne a Hercegovine.
Zabijanie na Balkane vraj nemalo rozsah genocidy. citujem z clanku
https://snn.sk/srbi-aj-chorvati-pachali-etnicke...
@michbel ja nechovam nenavist k ziadnemu nabozenstvu, z mojho pohladu uz som to tu pisala vsetky nabozenstva su krasne ak nie su v rukach fanatika a extremistu... ja sama som.ateista... z mojho prispevku si myslim ze to je jednoznacne ze pisem o nabozenstvach vseobecne...ak nie je prosim povedat, kde sa mam doplnit... pripadne ak som spravne teba odhalila, uz ked si napisala prvykrat, si z balkanu viem prelozit aj srbsky, aj chorvatsky, aj bosniacky, aj slovinsky... eh macedonsky a albansky len rozumiem 😅 ale ucia ma kamarati raz to pride
@dobryden ja sa uz ani necudujem, myslim, ze europu a nase deti cakaju tazke casy, Lebo to nie je o xenofobii. Myslim si, ze mnohým nevadi moslim, ktory sa asimiluje a zaroven svoje nabozenstvo a kulturu vyznava len vo svojom kruhu a necha vacsinovu kulturu krajiny rozvijat sa po svojom.
@zuzana76 však si povedz a uvidíš ako to bude v realite. 🙂
Poznám rodinu tu na Slovensku, kde to nechali na deti, dcéra dnes nosí nikáb. Počas puberty sa dala na islam a ten najkonzervativnejsi.
@lenkakravcova neverim, ze to bolo jej rozhodnutie, ale manipulacia. Mne to nehrozi, ani mojim detom, dufam, su vedene v krestanskej viere, navyse chlapci.
@lenkakravcova cize zena krestanka si nemoze zvolit pre deti nabozenstvo po sebe? Cize vlastne moslimovia pachaju genocidu prostrednictvom vagin krestaniek?
@zuzana76 zle si informovana, jedina genocida v Europe po Druhej sv.v bola spachana tak ze krestania planovane vrazdili moslimov. Dokonca dva medzunarodne sudy to potvrdili a viac krestanov bolo osudzenich.
https://www.britannica.com/event/Srebrenica-gen...
No, to nie je tema ale ked sa uz hovori o zlych moslimov, co su potom pachatelia genocidy a vsetci ktori to podporuju?
@michbel otazka, ak moslimovia chcu zit v europe a vyznavat svoje naboznestvo, preco ja nemozem mat to iste, ak by som chcela zit napr v afganistane? Tiez tam chcem mat kostoly a vyznavat svoju vieru.
https://svetkrestanstva.postoj.sk/86164/krestan...
https://svetkrestanstva.postoj.sk/86078/utek-al...
nech moslimovia zmenia prijatie a akceptovanie krestanov a potom sa mozeme bavit o ich akceptovani
@michbel ale sak ja som tu ani raz nenapisala, ze moslimovia pachali genocidu 🤦🤦 bola vojna ...ludia bojovali proti sebe ... my sme cast rodiny utiekli a cast, ktora neutiekla ostala na rane ... ked chces napisem ti do sukromnej spravy viac..je to smutna historia mojej rodiny nebudem to verejne pisat
Naivka, asi nasla to co nemala v detstve.. nemam slov .
@dobryden Z tvých odpovědí je evidentní, že ty vůbec nemáš tušení o čem je řeč... Nikde nepíšu o pobřeží, ale o dvou mořích (sladké a slané), která se stýkají a neslijí v jednu. Tato moře byla také objevena někdy až v 19. , 20 století. Bůh o nich hovořil v Koránu už v 7 století.
Však si to vygoogli. Mně věřit nemusíš.
@zuzana76 nemôže. Muž je zodpovedný za náboženskú výchovu detí a muž je muslim. Čiže deti majú byť vychovávane ako muslimovia. On môže si vziať kresťanku alebo Židovku, ale ona musí súhlasiť s tým aby boli deti vychovávane v islame. Žena je podriadená svojmu manželovi.
A nemusíš veriť. Ale jej mama bola a je nešťastná z toho, že si jej dcéra vybrala islam. Ale vybrala si ho sama. Sama sa začala zahaľovať (a vybavovala si povolenia na škole..) a nakoniec po pár rokoch sa aj vydala za muslima. A je to fajn žena a praktizujuca muslimka. Osobne ju poznám.
@zuzana76 inak pozri si koľko je v Egypte napr kostolov. A je to islamská krajina. 🙂 toto záleží od ľudí. Tak ako tu na Slovensku žijú blbci v tomto ohlade (brániaci nám registrovať islam) tak žijú aj v tom spomínanom Afganistane (brániaci registrovať kresťanstvo). Proste rovnaká natura ľudí. Rovnaký charakter. Nemajú sa za čo Slováci hanbiť, keď sa správajú takmer rovnako (a nebyť Európskej únie, už by nás podľa mňa aj za hranice hnali, niektori títo "milujúci kresťania" ako aj ty tu Zuzka) 😂 Myslím, že by ste si s tými pominanými Afgančanmi sadli názorovo.
@lenkakravcova myslim, ze radikalizujem v nazoroch, pretoze europa sa zacina preplnat inou kulturou a aj sama si napisala, ze aby sme sa my krestania postarali o to, aby sa europa nestala moslimskou. Tak myslim, ze krestania budu musiet pritvrdit. Ja nevravim, ze moslimov tu nechcem. Ale nechcem, aby oni zavadzali svoj poriadok - aj ty si pisala o kalifate, napr.
@lenkakravcova a urcite by som si nemohla vziat moslima, aby som bola spravodliva v takom pripade by som povolila, ze jedno dieta moslim a jedno katolik po mne, ale nesuhlasila by som, aby som ja prestupila na islam za ziadnych okolnosti, slavila by som Vianoce a vsetko, co patri ku krestanstvu a jedla by som bravcove - milujem segedin. Hoci bravcove nemusim, ale su jedla, ktore si bez neho neviem predstavit. Takze ak si to zosumarizujeme, myslim, ze za takychto poziadaviek, by si ma ziaden moslim ani nevzal. 😀
@zuzana76 no hej ale máte sa starať tak, že máte mať vlastné potomstvo. Nie niekoho vyháňať.
Proste normálne mierovou cestou. Prípadne môžete robiť evanjelizáciu, tak ako my dawah. Nenásilne. Normálne.
No tak to určite by nešlo 😆 už len to že muslim si môže vziať kresťanku len za podmienky že nepridružuje k Bohu (neverí vo viacerých bohov trojice), čo podľa toho čo píšeš, nesplnaš. A inak za to bravčové by asi Ježiš nebol nadšený, že ho v tom nenasledujete..
@lenkakravcova tak jezis povedal, ze nie je hriech nic, co ide do ust, ale co z nich vychadza
@lenkakravcova ved evanjelizaciu robime, ale nemozeme za to, ze do europy prichadza mnoho cudzincov, aj sa rozmnozujeme, mnoho krestanskych rodin ma vela deti, moji znami aj 5-6 , bezne tri
@zuzana76 áno? A povedal to kedy v akej súvislosti?
Nie tak vtedy keď mu hovorili a kritizovali ho a jeho učeníkov za to, že jedli s neumytymi rukami? 🙂 Pozri si tie verše. Ježiš nikdy bravčové nejedol. A myslím, že jeho príklad by mal byť pre vás podstatnejší než príklad pohanov, ktorí prišli po ňom a na toto sa vykašľali. Jedine keď Ježiš spomína svine je miesto, kde do nich vohnal zlých duchov..
Nezabúdaj, že Ježiš sám povedal že "zákon neprišiel zmeniť ale naplniť" (Evanjelium)
A v Zákone sa píše aj
„Tí, čo sa posväcujú a očisťujú na ceste do záhrad, nasledujú vodcu v strede, a tí, čo jedia mäso z prasiat, z ohavných zvierat a myší, spolu zahynú,“ znie výrok Hospodina" (Biblia, Iz 66:17)
Takže rob ako uznáš za vhodné..
Pozri sa na priemer pri tej pôrodnosti.
A ako môžete robiť efektívne evanjelizáciu, keď nepoznáte väčšina ani Bibliu? Koľko kresťanov v tvojom okolí si aspoň raz za rok prečíta celú Bibliu? Reálne..
@lenkakravcova A vieta stoji na bravčovom masa?Nie je podstatne co davas do ust,to je zasa nejaky zvyk ktory sa integroval do nabozenstva.
co si myslis,ze ked sa budes modliť,a nejesť bravcove budes lepsi clovek?Nebudes .Byt dobry neznamena sa 5x nezmyselne modliť a riadit sa podl nejakej knihy.Ale skutky su ovela cennejšie,nezištne pomáhanie a vela inych veci.
a enanielizacia Europy,naco?Ludia si vyberaju ateizmus,myslia racionálnejšie ako v 7 str.A na tom nie je nic zle.Aj samotní moslimovia vyrastajúci v eu uz odpadávajú od tych zvykov,a chu byt modernejší bez nezmyselných pravidiel.Sariu tiez nepotrebuju,maju tu európske zakony ktore funguju a su univerzálne narozdiel od koranu.
@dahliaa ja viem z coho sa sklada bunka,keby ke to len z vody,tak je to neživá hmota podobna špongii,nasiaknutá vodou.Ale dobre naco nam je veda ved vserko je vlastne objasnené v nejakych veršoch,ktore ani nedokazu určiť o com sa tak vlastne pise. Nie su to len kecy,ved smaa som c tom veris o mori nemal jasno,myslela som ze pise o nejakej krajine medzi dvoma moriami.Vidis…kazdy si tak najde co tak vidi,ziadne fakty,len verše .Dokonca Nostradamus bol presnejší ako koran.

@michbel dokonca vravim nieco o tom, ze nemam rada moslimov? ze nemame v rodine moslimov? mam v rodine ci uz blizsej ci sirsej moslimov aj z balkanu aj zo syrie aj z pakistanu aj omanu aj z egypta a najnovsie turka 😊