icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden vyskúšaj to mesiac robiť a uvidíš či bude lepši človek alebo nie. Kým nevyskúšaš, sú to len tvoje dohady keby bolo keby.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova co myslis,modlitby a pravidla?Nemusim to skusat,zazila dom,nie si lepsi clovek lebo sa modlíš a robis nieco,co vyžaduje nejaka kniha.Lepsi clovek si ,ked konáš skutky s si lepsi k ludom.Nie ze sa budes modliť apotom tu sa vysmievať neveriacim,ze oni neveria ze isto umru kvoli tomu.To je opak .

ciernysokol
15. feb 2025

@lenkakravcova myslim, ze stale nechces pochopit jednu vec a nema to nic s netoleranciou, iba vymedzenim hranic - ludia tu islam nechcu. Hlavnym dovodom je, ze jeho pravidla nevyhovuju miestnej kulture a zmyslaniu. Napriklad, ze zena ma byt podriadena muzovi. Je to nie ze krok dozadu, ale starocia dozadu. Neprajeme si, aby takto zmyslali nase deti, nestotoznujeme sa s tym sami. To, ze krestanstvo sa nerozmaha, neznamena, ze tento priestor bude patrit islamu.

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden nie len. Lebo ono to jedno s druhým súvisí. Ak sa chceš modliť reálne, musíš vedieť čo tie slová znamenajú a skutočne to nimi myslieť. Ak sa chceš poďakovať Bohu za deň, musí to vychádzať z tvojho srdca, nie iba opakovať (aj keď aj opakovanie je dobré na zapamatanie si niektorých princípov). To isté to nejedenie bravčového. Keď ho nebudeš jesť len tak bez úmyslu, tak proste len neješ bravčové. Nič viac. Nie je to dobrý skutok. Ak to robíš s úmyslom podriadiť sa Bohu, tak je to o niečom inom. Vždy potrbuješ pozerať na zámer každého jedného svojho skutku - a keď vieš prečo to robiš a aký to má dopad, tak budeš čiastočne vedieť, či je to dobrý alebo zlý skutok.

Každý jeden skutok je v islame Bohom posudzovaný podľa úmyslu. Ak podanie vody kamarátke, aj slová modlitby, aj pomoc blížnym, aj nejedenie niečoho alebo robenie/nerobenie niečoho kvôli Bohu.

lenkakravcova
15. feb 2025

@ciernysokol uvidíme. Nechajme to na Boha. 🙂 zbytočne sú tieto dohady, že ako to bude. Čas ukáže. Nech sa stane ako On chce.

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden inak k tomu veršu, kde bol spomínaný Boh ako najlepší, kto plánuje (koho nikto nepreľstí), čo si našla ten úplne scestné preklad, mi vyskočilo dnes tieto obrázky na FB 😃
Keď vieš po anglicky, tak sa dopracuješ k pointe, keď nie daj do prekladača. 🙂

ciernysokol
15. feb 2025

@lenkakravcova ved sa nedohadujeme, ako bude. Pisem, ze ludia to tu nechcu. A ak sa to bude tlacit, vznikne odpor a agresia, konflikty. Toto je ten mierumilovny umysel? Nikto nechce dopadnut ako v Nemecku. Ja v Boha verim a nemyslim si, ze je jeho planom, aby sa tu rozvijal islam, nakolko to nesluzi k nasmu duchovnemu vyvoju, ale zabrzdilo by to rozvoj ludi.

lenkakravcova
15. feb 2025

@ciernysokol vieš, ono odpor bol aj keď pohania prijímali kresťanstvo. A aj tak to prešlo. Čiže na tomto nezáleží. Záleží len na tom ako to tu plánuje Boh. Nik iný. My to neovplyvnime. Môžeme žiť len najlepšie ako vieme (robiť to, čo považujeme za najlepšie).

dahliaa
15. feb 2025

@ciernysokol Píšeš, že lidé tu nechtějí Islám, protože např. Žena je podřízená muži. Že se s tím neztotožňujete a další... Tak to by neměli chtít ani křesťanství, ale to by nejprve museli vědět, co NZ vůbec obsahuje, že...?
NZ, 1Timotejovi2: 11Žena nech sa učí v tichosti a v úplnej podriadenosti. 12 Učiť žene nedovoľujem, ani vládnuť nad mužom, ale nech je tichá. 13 Veď prvý bol stvorený Adam, až potom Eva. 14 A nie Adam bol zvedený, ale žena sa dala zviesť a padla do hriechu. 15 Ale spasí sa rodením detí; ak vytrvajú vo viere a láske, v posväcovaní a v triezvosti.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova Neviem po anglicky,ja si pozeram obcas v nemčine diskusie moslim vs katolik.Ale uz ma to tak nezaujima..
Ta modlitba,myslim ze to iste ma ateista ked napr ide na nejaku psychohygienu.Napriklad ludim v ťažších chvíľach pomaha modlenie sa,ale niektorým zasa sport,vybité energie,yoga.Zalezi co preferujes aj modlitba alebo psychohygiena maju v konečnom dôsledku rovnaky efekt.A ak chces byt dobry clovek,tak nestaci len motliba alebo spravanie sa podla určitých pravidiel.Ja som toho nazoru ze to skor cloveka ukludni po tej psych stranke ako niekoho sport alebo ine aktivity.Ak chce byt clovek naozaj dobry,tak sa to odzrkadľuje na skutkoch a to ako sa sprava k okoliu,k životu k ludom,zvieratam ,planéte a podobne.

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden na život človeka na zemi to má asi rovnaký efekt. Na ten posmrtný iný. So zvyškom súhlasím 🙂

ciernysokol
15. feb 2025

@dahliaa no ved ani krestanstvo nie je na rozmachu. A ti, ktori su krestania, toto pokladaju za prezitok a ziju normalne. V Starom zakone je hocico popisane, co sa realne neda aplikovat v dnesnej dobe.

dobryden
15. feb 2025

@dahliaa preco stale spominas kresťanov.?To tu nieje dokazovanie moslim vz krestan.V europe je zena rovná muzovi.V europe je tolerovaný aj ateizmus.Tak sa s tym zmier ,ze tvoja rovnica neplati vsade a nik nechce byt niekomu podráždený.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova Ale nie kazdy chce a veri v posmrtný zivot.Ja napriklad sa skor prikláňam k tomu ze umriem a zanechal po sebe max moje gény a takto to koluje stale.Okrem toho neviem si oredtavit nekomecno a ani nevhcem lebo ma to nelak zit vecne ci uz v nebi alebo pekle.Ja by som si skor prial aby zivot trval dlhsie nie len 50-90r.Netuzim zomrieť a zit v raji,túžim skor zit dlhsie a byt ti co najdlhšie.Estw druha alternatíva by bola mozno ako to maju budhisti ,zniva sa narodiť,prezit oar životov a potom zazit nirvánu.Ale to s mojou rodinou.

ciernysokol
15. feb 2025

@lenkakravcova ale my nie sme v stredoveku. Nechapem, preco by mal niekto tolerovat nabozenstvo, ktore sa zavadza s odporom. Nepaci sa mi, co si tu prave vyjadrila, odpor bol aj predtym, vlastne to je v poriadku. Nase a tvoje zmyslanie je svetelne roky vzdialene, tak je to v poriadku, zime kazdy svoj zivot. Tato debata je absurdna.

lenkakravcova
15. feb 2025

@ciernysokol ako ty ho tolerovať nemusíš v zmysle, žeby si ho dodržiavala. Ale musíš tolerovať slobodne rozhodnutie iných ľudí si ho slobodne zvoliť za vlastné a praktizovať.

Táto doba sa hrá na oko na slobodnú, ale má veľmi ďaleko od skutočnej reality slobody a možnosti vlastného výberu.

@dobryden môžeš veriť v čo len chceš. Nikto ti v tom nenúti. Problém nastane až potom keď sa stetneš s realitou.
Lebo ak by bola realita to, čo píšeš ty, nemám problém.. ale ak je realita to, čo veríme my, tak problém tam bude. Ale to už je o vlastnej zodpovednosti za vlastný zivot. Tento pozemský nám Boh obmedzil na cca 120 rokov. Ten ďalší bude na večnosť. Milióny miliardy rokov. Mne to za to stojí, snažiť sa naň pripraviť čo najlepšie, tak aby bol so mnou Boh aspoň čiastočne spokojný.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova no a co led namoniec to tak nebude a ty si premarnila zivot nejakými obmedzovamiami,i ked na sk nemas ziadne obmedzovania ale v ist zemiach tie zeny to proste maju.Ja si myslim ze nik dobry do pekla nepojde aj ked neveril v Boha a mal tu moznost.Myslim si ze svet funguje inak.

sijana
15. feb 2025

Asi ti to nevyhovoria tuná. Na Facebooku píše jedna vydatá slovenka za Egyptana. Pozri si jej reels a napíš jej, lebo jej píšu zaľúbené ženy ohľadom moslimov a poradí im, či pokračovať alebo utekať. Facebook: Lubomira Mohamady

dahliaa
15. feb 2025

@ciernysokol Proto nám Alláh poslal proroka Muhammada a Korán.

dahliaa
15. feb 2025

@dobryden Proč se rozčiluješ a opět na mě reaguješ? Nehodí se ti to do krámu? Paradoxně, můj příspěvek byl odpovědí na to, co se právě křesťanství týka 😀 ,,Hlavnym dovodom je, ze jeho pravidla nevyhovuju miestnej kulture a zmyslaniu. Napriklad, ze zena ma byt podriadena muzovi. Neprajeme si, aby takto zmyslali nase deti, nestotoznujeme sa s tym sami."
NOVÝ ZÁKON: 11Žena nech sa učí v tichosti a v úplnej podriadenosti. 12 Učiť žene nedovoľujem, ani vládnuť nad mužom, ale nech je tichá.

dobryden
15. feb 2025

@dahliaa preco by mala zena vládnuť nad muzom,nie je tak ani napisane ze muz ma vldnut nad zenou.
Tak?
Ja sa nerzculujem,len na co do moslimskej temy taha krestansku vieru? Tema je o moslimovia ktory mal sex s cudzou,neveriacim zenou pocas jej menštruácie.

dobryden
15. feb 2025

@dahliaa a inak ,to nie su Ježišove slova,to je list Timoteja,pohodak nieco co povedal priamo Jezis.

dahliaa
15. feb 2025

@dobryden Aha, ještě lepší. Takže si budeme vybírat co se nám z Nového zákona hodí nebo líbí a co ne a podle toho se zařídíme. Se nedivím, že křesťanství upadá...
Já myslím, že je postavení ženy a muže z toho verše zcela jasné. Nemusíš se snažit to jakkoliv okecat... 😉

dobryden
15. feb 2025

@dahliaa postavenie z toho verša je ake?Ze nema vládnuť nad muzom?Ano s tym suhlasim ,tak ako ani muz nema vládnuť nad zenou= rovnocennosť,albo co tak ty vidis napisane,co tam nie je?Okrem toho nie su to slova Ježiša ale listy Tomoteja,kt ani nežil vzedy kedy Jezis.
Skus najst prikld kde Jezis hovori zenam aby boli podriadené muzovi.
Keby si sa radsej sústredil na verše v Korane a nehľadal v nich,to co tam nie je .

lenkakravcova
15. feb 2025

@zuzana76 toto mi dnes vyskočilo na YouTube z Afganistanu: https://youtube.com/shorts/wqHE5uZjHBs?si=UA7xL...

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden
Aká rovnocennosť?

Ef 5,24
Ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak vo všetkom aj ženy mužom.

Je tam priamo napísané, že vo VŠETKOM sa majú ženy podriadiť mužom. To neobkecáš. Kresťania toto berú ako Božie slovo. Lebo berú Pavlove listy ako súčasť zjavenia Biblie. Keby si bola muslimka, tak chápem, že môžeš povedať, že toto nie je v kresťanstve okej, lebo Ježiš to neučil. Ale keď chceš brániť kresťanstvo, tak kresťania v toto veria a berú to ako súčasť Božieho slova. Tak sa zariaď ako uznaš za vhodné.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova To vyslovil Jezis?

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden nevyslovil, ale keď chceš brániť kresťanstvo a jeho kultúru, tak to musíš brať ako Božie slovo, tak ako to berú kresťania. Alebo nemôžeš brániť kresťanstvo. Lebo kresťania si z toho nevyberajú len to, čo sa im páči.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova Ježiš vnímal nízke postavenie a obmedzené práva žien vo vtedajšej spoločnosti. Jeho prístup k ženám bol v ostrom kontraste s kultúrou Blízkeho východu.

Ježiš Kristus žil pred 2000 rokmi na území dnešného Izraela. Jeho pohľad na ženy bol úplne odlišný od vtedajšej i súčasnej kultúry Blízkeho východu.

Ženy boli v tom čase považované za mužov majetok. Židovskí rabíni vraj každé zhromaždenie v chráme začínali slovami: „Chvála ti, ó Pane, že si ma nestvoril ako ženu.“ Žena sa nemohla rozviesť s manželom, ale muž sa mohol s manželkou rozviesť pre akýkoľvek dôvod a nemal žiadnu povinnosť ju finančne zabezpečiť. Stačilo, že jej dal prepúšťací list a poslal ju preč. Na ženy sa hľadelo zvrchu, ako na menejcenné. Boli vylúčené z verejného i náboženského života a zostávali väčšinou bez vzdelania.

V mnohých moslimských krajinách sa takto pristupuje k právam žien dodnes. Ježiš však bol iný a postavenie a práva žien mu neboli ľahostajné. Kamkoľvek šiel, konštantne nabúraval kultúrne stereotypy o ženách.

Ježiš predbehol svoju dobu

Na rozdiel od iných rabínov sa Ježiš venoval tak mužom, ako aj ženám: bavil sa s nimi, uzdravoval a vyučoval ich. Nezaujímalo ho ich vierovyznanie, sociálny status ani životný štýl. Miloval ľudí a ku všetkým sa správal veľmi priateľsky: k zlodejom, prostitútkam i ľuďom na okraji spoločnosti.
@dahliaa
Lenka kto brani krestanstvo?Co ak su mi sympatickí ti umitariani?-;)

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden a čo s tým akože? 🙂
Muslimovia predsa uznávajú aj to, čo Ježiš učil, takže čo si mi tým chcela povedať? 🙂

Tak kľudne buď unitarianka. Aspoň budeš vedieť (časom) v čo veríš ak v to veríš.