icon

Aké sú výhody byť druhou manželkou v moslimskej krajine?

9. feb 2025

Žijem v moslimskej krajine a niekoho som stretla. Vlasne muža, aký by sa mi páčil. Vyhovuje mi na ňom asi tak všetko. Väčšinu chlapov, ktorých som doteraz stretla považujem za slabochov, proste žiadne šťastie doteraz a to mám vek okolo 40 rokov. Teraz, keď som to najmenej čakala, som stretla tohto. S nim je všetko úplne prirodzene, akoby sme sa tisíc rokov poznali. Keď spolu niekam cestujeme, akoby sme spríjemnili den všetkým ľudom, ktorých sme stretli, lebo sa na nás usmievajú tak srdečne späť. Pozval ma na ten sviatok na konci ramadánu k nemu domov. Jeho manželke by to nevadilo, lebo tu môže mať 4. Moc nad tým neuvažujem, iba tak na 5%. Zaujímala by ma praktická stránka. Keby sme sa naozaj zobrali, mne by vôbec nevadilo byt druha žena, absolútne. Vlastne uvazujem, že sa mi tento systém páči, lebo to musí byt super mať muža, aký ti vyhovuje a zároveň polovicu času priestor pre seba. Myslím, že na normálne scenário bývať s niekým celý čas, to by sa mi už nechcelo. Čo sa týka tej jeho prvej manželky, tu sa to berie tak, že ona by bola ako staršia sestra a ja mladšia sestra. Samozrejme ho chcem ešte viac spoznať, ale zaujima ma len tak teraz teoreticky ta praktická stránka. Tu sa môžeme zobrať, systém to povoľuje. Bude také manželstvo potom uznané v Európe? Nájde sa tu niekto taký, kto sa touto otázkou niekedy zaoberal?

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova A estw dodám,preco sa tak sústreďujem na kresťanov?Skoro v kazdej teme aj takej kde nejde o vieru davas priklady akonsa správajú krestania a ake chyby su v Biblii
Co keby si sa radsej sústredila na moslimov a ich umravnovala?Naprikld bolo tu popísané rozne na moslimov ze su taki a hlvne ze nedodržiavajú Koran vid tohto tu moslima co spi so zenou bez viery počas jej ms,alwbo moslimi co jedia bravcove maso ,pijú alkohol a nenosila sa.Ved tych moslimov nakoniec nebude ani polovica z takeho množstva.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova no ze tie verše co tu s Daliou davate opakovane neprospech ludi co veria v Ježiša a chcu nasledovať Ježiša su absolútne nepodstatne,kedze nevyšli z Ježišovým ust.To je pekne ze aj moslimovia maju Ježiša spomenutého len skoda ze sa podl jeho učenia neriadia a nasledujú Mohamedovi ucenie.

dahliaa
15. feb 2025

@dobryden Pakliže pro tebe Bible a NZ nic neznamená, tak asi nemá smysl se tím ani zaobírat. Křesťan by měl své Písmo samozřejmě znát a ctít.

dobryden
15. feb 2025

@dahliaa citas co ti pisem,Najdi nieco co napisal Jezis o ženách,vyssie som ti poslala aky mal Jezis postoj k zenam.A ako v islame tak aj v katolicizme su rozne skupiny,nie vsetci musia byt hned krestania.
Ale nic zle nevidim ano na tom odkaze co si posielala ,listy tomoteja,tam sa tiez nepise zeby mal mat muz nad zenou prevahu,ale ze zena nema mat nad muzom prevahu s cim suhlsim,kedze som za rovnoprávnosť.

dahliaa
15. feb 2025

@dobryden Takže tedy NZ není v podstatě nutné brát v potaz celý, ale jen to, co se nám hodí? To chceš říct?
Pokud čteš správně, tak se v těch verších hovoří o tomto ,,13 Veď prvý bol stvorený Adam, až potom Eva. 14 A nie Adam bol zvedený, ale žena sa dala zviesť a padla do hriechu."
Já myslím, že si nemusíš vymýšlet okecávačky. 😉 Je to zbytečné. Ale i z osobní zkušenosti vím, že křesťané rádi své Písmo okecávají, proto dnes už ani není bráno moc vážně... A v tom je obrovský rozdíl od muslimů.

dobryden
15. feb 2025

@dahliaa Ja pisem,ze nie vserko su Ježišove slova a iz to tu bolo spominane a k comu aj ja sympatizujem,ze nie vsetky cirkvi maju rovnaky nu.Ja sympatizujem s Unitarmi,tak si pozri o nich co chces.Napis mi prosim Ta prikld kde Jezis zhadzuje zenu,naopak on ich dava na rovnakú uroven.Neviem co ti stale splietas kresťanov,ja do kostola nechodim.A o moslimoch Nehovor,koran toez nie je univerzálny ,davala som sem prispevok ze je dame protirečenie a na tie proticerenia sa zase používajú rozne suny aby tie nejasnosti vysvetlili a zalezi toez aka sinja aku ma dôveryhodnosť,nie kazdy moslim sa riadi rovnakou sunou ci rovnakými hadismy ,potom tiez mate x vetiev od Isis,sunitov,sitov radikálnych ,neradikalnych, preto lebo kazdy sa riadi inou hadisou a inou sunouTiez tam mate kopec nejasnosti,takze nielen krestania.Plus minus je ze ta arabstina sa zle prekladá,niekto tvrdi ze Alah je najlepsi podvodník,druhy zasa ze je najlepsi plánovač,no jasno v tom nemate ani vy nielen krestania.

lapersefona
15. feb 2025

@lenkakravcova mozem sa opýtať ako reagovali tvoji rodicia ked si zmenila náboženstvo? A ako to je teraz?

lenkakravcova
15. feb 2025

@lapersefona neboli nadšení. Pol roka sa so mnou nerozprávali. Potom ale už to začalo byť postupne okej. Teraz vpohode. Stretávame sa na týždennej báze, niekedy častejšie.

lenkakravcova
15. feb 2025

@dobryden myslíš, že to nerobím? 🙂
Skús sa pridať do islamských skupín, uvidíš čo všetko sa tam rieši. Je jasné, že ak vidíš niekoho, kto robí niečo nesprávne a robí to verejne, tak sa má na to upozorniť. Keby sme boli všetci ticho, vyzeralo by to tu ešte horšie než teraz.

dobryden
15. feb 2025

@lenkakravcova tak to som rada ze sa tam hlavne angažujes 🙂

dahliaa
15. feb 2025

@dobryden Já jsem taky původně ohledně NZ neodpovídala tobě. Pakliže tebe NZ jako komplet nezajímá, tak se spolu bavíme naprosto zbytečně.
Mimochodem, Korán si v žádných verších neprotiřečí.

dobryden
15. feb 2025

@dahliaa No oslovil si ma ty,vetami ktore nepovedal Jezis.

dahliaa
15. feb 2025

@dobryden Ne, já neoslovila tebe, ale uživatelku ciernysokol... Ty jsi se přidala.

caramellka
15. feb 2025

@lenkakravcova Prepáč, ak sa Ťa smiem tiež nieco osobné spýtať - písala si, že asi pred šiestimi rokmi si konvertovala (ak si zle pamätám, oprav ma, prosím), to bolo už zrejme v manželstve, mňa zaujíma, ako to bral Tvoj manžel. Či tiež potom konvertoval, alebo či je kresťan, alebo ateista... Nechcem absolútne rýpať a rešpektujem Ťa, len ma to osobne zaujíma a nemusis odpovedat, ak je moja otázka nevhodná.

lenkakravcova
15. feb 2025

@caramellka napíšem ti do správy. 🙂 o manželovi nechcem písať takto verejne. To by musel on sám.

yasina
16. feb 2025

@dahliaa ja nie som studentka blizkovychodnych studii, ja som uspesne skoncila uz mgr 🙂 ja som vystudovana,🙂
islam sa nespaja s krajinami? akoze? islamske krajiny su, a potom su krestanske a potom su ine vychodne krajiny , kde je budhizmus a ine predsa. Islam ale takisto moze prijat nejaky krestan, europan napr. ako nabozenstvo a konvertovat, ako si to spravila ty, kedze si sa vydala za moslima z uzbekistanu, ale aj pre ine dovody ludia konvertuju ako napr. @lenkakravcova, viem aj ze v islame, ze napisane, ze to je nabozenstvo pre vsetkych, nielen pre arabov. ale tiez si nikdy nezila v islamskej krajine, ine je tam byt na navsteve, ine je zit tam roky.
avsak nedokazem si velmi predstavit europske a americke krajiny napr. aby bol v nich islam a ludia bolia moslimovia, kedze ich lifestyle je diametralne odlisny a opacny ako zivot moslimov.
aa ano, na svete rozlisujeme krajiny islamske, a krajiny neislamske. takisto ale ako arab moze byt krestan alebo palesticnam libanoncan moze byt krestan, a este kolko ich tam je v libanone pomaly polovica arabov je krestanov tam.
a neobavaj sa @daahliaa ja viem dobre o nabozenstvach aj o krajinach vsetko, a mam to aj odzite, nielen naucene z textov. zila som aj v libanone, aj v inych arabskych krajinach aj v sanliurfe, aj v baku, a inde...aj v dubaji chvilku, takze poznam az az toho,
@lenkakravcova vo vseobecnosti ty vidis islam aj moslimov strasne naruzovo, co ti tu aj zeny vytykaju vlastne, a dost moslimov ako takych obhajuješ, avsak staci ist do nejakej riadne islamskej krajiny, by si si urcite veci uvedomila, napr. iran, alebo syria, saudska arabia, pakistan a ine. Ako sa najma chovaju k ženám...nie je to az take ruzove všetko. nehovoriac o ich na hlavu postavenych pravidlach, akoze zena nesmie soferovat, vzdialit sa od chlapa na 40 km, nesmie ist sama von a ine. ale o tom sa da rozpravat vela vela, a tato diskusia uz ide inym smerom potom.
radikalne, neradikalne,- ale tiez sa zaraduju medzi islamske krajiny, ci chceme alebo nie.

zuzana76
16. feb 2025

@yasina pekne si to zhrnula a este by som dodala, ze zivot krestana v takej krajine je este asi horsi ako zivot zeny - moslimky. Ti su uz uplne na pokraji spolocnosti, ak nie aj prenasledovani a ide im o zivot. Ale no, islam "na papieri" vyzera tak krasne ruzovucko a priam neodolatelne. Ale len na papieri, pretoze zivot najma v ortodoxne moslimskej krajine je uz o inom. To by aj Lenka zistila, keby nemala za manzela Slovaka a nezila na Slovensku.

zuzana76
16. feb 2025

Bude velmi zle, ak si nechame znicit slobodu v Europe islamskou kulturou a nabozenstvom. Tiez sme uz zabudli na turecke vpady a odvlecenie ludi do osmanskej rise.

https://mynitra.sme.sk/c/20282688/na-pamiatku-t... o odvleceni deti a ich masakre

zuzana76
16. feb 2025

Ale ano, aj krestania plienili a masakrovali a znicili cele narody, napr v Mexiku, ale krestanstvo je uz umiernenejsie a zmenilo sa.

dahliaa
16. feb 2025

@yasina Ok, tak jsi vystudovaná.)) Gratuluji. 🙂 To je ale v podstatě jedno.
Ne, člověk nekonvertuje tím, že si vezme muslima nebo se do něj zamiluje, nebo se odstěhuje do muslimské země. Člověk k Islámu konvertuje, jestliže zcela upřímně věří v Jediného Boha (a Islám celkově) a z tohoto přesvědčení odříká s naprostou jistotou ve své víře Šahádu (vyznání víry). Vše ostatní je jen divadlo pro okolí. Stejně tak z muslima nedělá automaticky věřícího fakt, že se narodil muslimským rodičům a vyrostl v muslimské zemi... Ten člověk, aby byl muslimem, tak musí v Islám a Boha stále věřit a jako muslim se chovat. Není absolutně žádný problém, aby byl Slovák na Slovensku muslimem. Veškerý ,,návod" na život má v Koránu a Sunně a při troše snahy není absolutně žádný problém, aby Islám a jeho pravidla praktikoval Slovák klidně někde na vesnici na Slovensku. Takže něco o nutnosti života v muslimských krajinách jsou zcestné.

lenkakravcova
16. feb 2025

@yasina pošlem ti dve videá ako to vyzerá v islamských štvrtiach v Amerike a v Európe 🙂 aby si si to vedela predstaviť.

Islamské mesto s 70% muslimami v USA:

https://www.youtube.com/watch?v=D93rYtaT3wI

Islamská škola v Bosne v Európe:

https://www.youtube.com/watch?v=9XeSclb8Mcc

A pre predstavu ukážka z našej slovenskej komunity na výlete: https://www.facebook.com/share/p/1EJTYgpoR9/

Úplne vpohode tak ako sa to tu menilo z pohanstva na kresťanstvo, tak sa to môže zmeniť. 🙂 islam je určený pre celý svet. Pre celé ľudstvo.

misiak7777
16. feb 2025

@yasina ja už mám pocit že tieto dve by boli skvelé dozorkyne dodržiavania poriadku na verejnosti. Úplne zaspelene fanatičky @lenkakravcova a @dahliaa
Lebo u nich napriek faktom a reálnym zážitkom si idú svoje. Tie by mali prvé v rukách kliešte na prsia

enya00
16. feb 2025

@misiak7777 ano, uplne az vymlete mi pridu...staci sa pozriet co tie opice robia napr. v Nemecku..dufam, ze toto k nam nikdy nepride..mne je jedno,kto ma ake vyznanie, ale moslimovia(cest vynimkam) su ako taki zaostalci-robit bordel, znasilnovat a zabijat, to je ich hlavne kredo… obavam sa, ze zamoria celu Europu,

dahliaa
16. feb 2025

@enya00 Jojo, Evropané (ateisté a křesťané) tohle přeci nedělají, že? Takový Putler, ten vraždí i spoluvěrce...

enmery
16. feb 2025

@dahliaa A vďaka Hamasu nezomierajú islamské deti a ženy, Palestína dostala miliardy pre ľudí a vybudovanie šťátu. Oni namiesto toho zbrojili a stavali tuneli na začatie vojny. To je ten váš Kalifát! To je ta realira kalifátu, kde si ho všade islamski prepnutí muži prispôsobia. Ale plakať budete nad tým, že Izrael odpovedal. Ešte som nepočula, že mal hamas dať peniaze ľuďom. To je definícia kalifátu. Lebo ako tu písala baba, islam je krásne náboženstvo na papieri. Ale že ho islamskí muži v kalifáte prekrucujú podľa seba a trpia vaši ľudia nevadí. Zase bude na vine niekto iný. 😭

dahliaa
16. feb 2025

@enmery Izrael neodpověděl. Izrael okupuje Palestinu už desítky let... Nemluvě o genocidě. Možná by jsi se měla doučit historii.

enya00
16. feb 2025

@dahliaa Putin je výmet sam o sebe..no nie, v takom mnozstve to robia moslimovia najviac..dievcata, maly chlapci, koza-im je to jedno

dahliaa
16. feb 2025

@enya00 No, ani bych neřekla, že muslimové toho robia najviac... Jen kolik zvráceností a vražd natvořili ateisté a křesťané...
Zrovna s těma chlapečkama jsi mi připomněla takový vtip.
Víte, proč mají ministranti tak uhlazené vlasy za uši? – To je od toho, jak je farář hladí a říká: "A nikomu to neříkej...!"

zuzana76
16. feb 2025

@dahliaa bacha bazi - islam Afganistan

dahliaa
16. feb 2025

@zuzana76 bacha bazi nemá s Islámem nic společného. Naopak je tato praktika přísně zakázaná. To je bohužel problém chudých rodin a pár úchyláků, kteří toho využívají...
Já neříkám, že se mezi muslimy nenajdou úchyláci a násilníci, ale rozhodně je ve velké míře najdeme i mezi ateisty a křesťany v Evropě (proto jsem reagovala na předchozí příspěvek)... viz. David K., Fritzl, Hitler, Putin a hromada dalších násilníků...